Zo richt je growth hacking praktisch in

Growth hacking

Je hebt een goed idee voor een start-up waarvan je zeker weet dat het zal lukken. Of misschien heb je je bedrijf al gelanceerd en worstel je met het vinden van manieren om te groeien. De wetenschap dat negen van de tien (90%) start-ups uiteindelijk falen zegt genoeg, een succesvolle start-up bestaat uit hard werken en een goede marketingstrategie. Deze tips kunnen jouw bedrijf helpen en ervoor zorgen dat je zult uitgroeien tot een succesvolle onderneming. Welkom bij growth hacking 101!

Het opstarten en runnen van een nieuw klein bedrijf kan een enorme uitdaging lijken. Maar als je op de hoogte blijft van trends in de branche en deze tips voor growth hacking toepast, zijn je overlevingskansen veel groter.

1. Automatiseer zo veel mogelijk

Een van de essentiële stappen die je kunt nemen om te zorgen dat je onderneming een hoge productiviteit heeft, is de implementatie van software die handmatige, tijdrovende processen automatiseert. Dit is een van de best tips voor growth hacking.

Deze twee programma’s zijn echt een musthave voor elk bedrijf:

Customer Relationship Management (CRM)

Customer Relationship Management (CRM) is een soort software wat een tal van verschillende acties automatiseert. Het stelt alle teams in staat ermee te werken werken en het kan worden gebruikt voor projectbeheer. Daarnaast biedt het alle gebruikers een 360-gradenoverzicht van elk contact in uw database en nog veel meer.

Je kunt nu een alles-in-één CRM aanschaffen, inclusief verkoop-, marketing- en ondersteuningsautomatisering, allemaal op hetzelfde platform. Verder kun je talloze andere apps integreren via ingebouwde plug-ins. Kleine bedrijven kiezen deze optie vaak omdat dit tijd bespaart, de samenwerking verbetert en de technologiekosten verlaagt.

Marketingautomatisering

Als je besluit voor een totaal-in-één CRM te gaan, heb je een unieke oplossing voor marketingautomatisering, waardoor je geen aparte oplossing meer nodig hebt. Als dat niet het geval is,  is het zeker een aanrader om te investeren in een marketing automatisation.

Marketing automation stroomlijnt processen, stelt je in staat merkbekendheid te vergroten en maakt het eenvoudig om nieuwe leads aan te trekken. Met functies zoals e-mailmarketing , landingspagina-bouwers , online downloads, statistieken en meer, is marketing automatisering een essentieel onderdeel voor growth hacking.

2. Wees niet bang om te investeren

Slechts in unieke gevallen kan een start-up van de grond komen zonder een investering in het begin. Je moet immers geld uitgeven om geld te verdienen.

Start-ups hebben om verschillende redenen werkkapitaal nodig, zoals:

  • Investeren in technologie
  • Campagnes voor sociale media-advertenties uitvoeren
  • Het inhuren van toptalent
  • Operationele overeenkomsten en overige juridische documenten
  • Vestigingen openen (als je van plan bent om een fysieke locatie te hebben)
  • En veel meer redenen

Een recente studie uitgevoerd door US Bank – gerapporteerd door Visual Capitalist – stelt dat 82% van de kleine bedrijven en start-ups falen vanwege een slecht cashflowbeheer.

Het is een goede zaak om te zorgen dat je over voldoende kapitaal beschikt om obstakels te elimineren. Of, als je investeerders kunt overhalen om bij te dragen, is dit nog beter.

3. Train medewerkers in je software

Wanneer je in technologie investeert om zaken te automatiseren, is het noodzakelijk dat je werkt richting je investering.

De meeste software-oplossingen bieden gratis (online) training aan wanneer ze voor het eerst gebruikt worden. Deze trainingen zorgen ervoor dat je team volledig begrijpt hoe het nieuwe systeem werkt en zo zullen ze het optimaal benutten.

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer informatie? Bekijk dan ook onze gratis video training:

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk gratis video training

7 dodelijke fouten waardoor jouw marketing
nooit een verkoopmachine wordt.


 

 4. Volg het gedrag van je prospects

Nu je CRM- en marketing automatisering geregeld zijn, kun je je focus leggen op je prospects en leads. Bekijk hun engagement op je website en social media; welke inhoud ze bekijken en downloaden, welke online berichten ze aanklikken, hoeveel e-mails ze openen, enz.

De beste manier om dit gedrag te volgen, is door een geautomatiseerd mechanisme voor leadscoring te maken wat de betrokkenheid bijhoudt. Dit helpt je sales team te richten op alleen diegene die interesse tonen en de rest aan marketing over te laten voor verdere benadering.

5. Focus op contentmarketing

Contentmarketing is ook het produceren van nuttige en relevante content wat de problemen van je doelgroep oplost. Dit type content is niet openlijk gericht op jouw product of dienst. Maar het richt zicht op het versterken van jouw autoriteit in jouw marktsegment.

Bezoekers van je website zien dat jouw blogartikelen hun problemen oplost, waardoor ze terug blijven komen voor meer. Hoe meer betrokken ze zijn bij jouw artikelen, hoe groter de kans dat ze klant van je worden.

6. Maak een steengoede blog

Ja, bloggen is een onderdeel van contentmarketing. Maar gezien hun waarde verdienen ze een eigen kopje.

Blog regelmatig en richt je artikelen op onderwerpen die veelvoorkomende problemen voor je lezers oplossen.  Deel daarnaast je blogs via social media om ze beter onder de aandacht te brengen.

Installeer daarnaast ook een widget op je blog, waardoor je lezers zich kunnen inschrijven voor e-mails. Zo kunnen ze je nieuwste content in hun mailbox ontvangen. Dit breidt niet alleen je lezerspubliek uit, maar het is ook een geweldige tactiek om meer leads te krijgen.

7. Maak klantervaring en tevredenheid een prioriteit

Naast je producten en prijzen is de klantervaring een van de belangrijkste factoren in het besluitvormingsproces van consumenten.

Een geweldige klantervaring leidt daarnaast ook tot een hogere klanttevredenheid. Tevreden klanten komen vaker terug en kunnen lange termijn klanten worden. Het kost een bedrijf 5 keer zoveel om een nieuwe klant te krijgen dan om een bestaande klant te houden. Maak je bestaande klanten dus ook een prioriteit.

8. Investeer in toptalent

Als je een nieuw bedrijf start, is  dat niet het moment om te bezuinigen op het personeel dat je inhuurt. Je krijgt waar je voor betaalt. Je doel is om te groeien, en dat kun je niet doen als je onervaren werknemers huurt.

Neem in plaats daarvan de tijd om toptalent te identificeren en aan te nemen die de touwtjes in handen kunnen nemen en met je bedrijf mee kunnen rennen. Zij leveren een goede klantervaring en werk. Het geld wat je daar nu in stopt, krijg je in de toekomst weer terug.

9. Focus op medewerkerstevredenheid

Tevreden ondernemers werken harder, geven meer om het succes van je bedrijf en leveren een goede klantervaring.

Daarom is het noodzakelijk dat je je uiterste best doet om ervoor te zorgen dat je medewerkers blij zijn. Anders wordt het uitval van personeel een enorm probleem en dit kan leiden tot het falen van je bedrijf.

Gemiddeld kost het een bedrijf 33% van het salaris van een instapmedewerker om hen te vervangen. En het kosst enorm veel tijd om iemand te vinden en op te leiden om de vorige werknemer te vervangen. Dus, maak medewerkerstevredenheid een prioriteit.

10. Duik eerst in je sociale media

Millennials zijn nu de grootste consumenten. En waar krijgen zij de meesten informatie? Van sociale media!

Actief worden op sociale media is een van de belangrijkste tips voor growth hacking voor kleine bedrijven en start-ups. Hier zijn een paar tips om je te helpen op sociale media:

  • Word lid van sociale media groepen en deel je inzichten om zo je reputatie te laten groeien
  • Stel vragen in de berichten van je bedrijf om het publiek te betrekken
  • Deel je inbound marketing altijd via social mediakanalen
  • Neem call-to-actions op in je berichten op sociale media

Dit is slechts een korte lijst. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te vinden.

11. Voer gerichte sociale media advertenties uit

Gerichte social media advertenties kunnen de awareness van je merk vergroten voor mogelijk nieuwe klanten. Op basis van een paar criteria die jij opstelt, kunnen je berichten bij nieuwe mensen aankomen. Je kunt je doelgroep hier zo specifiek mee maken als je zelf wilt.

Facebook is misschien wel het beste medium als het gaat om advertenties op sociale media. Er is zeer specifieke targeting mogelijk, waardoor dit een van onze favoriete tips voor growth hacking is.

12. Optimaliseer voor mobiel

Zoals hierboven ook al is genoemd, millennials zijn nu de belangrijkste consumenten. En ze gebruiken dagelijks hun mobiel.

Als je website en marketing e-mails niet correct worden weergegeven op een mobiel apparaat, hebben ze hun interesse snel verloren. Zorg ervoor dat alles wat je digitaal presenteert, geoptimaliseerd is voor mobiel en niet overmatig zoomen van je pagina vereist.

13. Blijf op de hoogte van je branche

Influencers zijn degenen in je branche die door consumenten worden beschouwd als autoriteiten. Ze hebben vaak enorm veel volgers online en goede acties op hun kanalen waardoor ze hun bekendheid enorm uitbreiden.

Als je een professionele relatie aangaat met influencers, kun je blogposts uitwisselen, webinars co-hosten en een aantal extra tactieken implementeren om de bekendheid van je merk te vergroten.

14. Kies promotors van je merk

Voorstanders van jouw merk zijn klanten, werknemers of iemand anders die bereid is om hun liefde voor jouw merk te delen met hun vrienden en familie. Ze doen het gratis, wat geweldig is.

Het creëren en beheren van promotors van je merk biedt tal van voordelen voor je bedrijf en helpt je bij het ontwikkelen van je bedrijf. Daardoor is het een van onze beste tips voor growth hacking.

15. Blijf up-to-date van je resultaten

Hoe kan je groeien, als je niet op de hoogte bent van je cijfers? CRM en marketing automatiseringssoftware bieden jou toegang tot uitgebreide rapportages waardoor je een goed overzicht hebt van je statistieken.

Daarmee kun je je verkoop volgen, vooruitziende omzetverwachtingen inschatten, de effectiviteit van je marketingcampagnes meten en nog veel meer.

Elk klein bedrijf moet data-gedreven beslissingen nemen om duurzaam te groeien. De statistieken en analyses van deze software leveren de inzichten en de cijfers die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe je je bedrijf het beste kunt laten groeien.

Conclusie

Het opstarten van een nieuwe kleine onderneming en deze proberen te laten groeien – is een uitdaging. Er zijn veel risico’s aan verbonden. Maar het is niet onmogelijk om deel te nemen van de 10% van de start-ups die slagen.

Als je de tips voor growth hacking boven volgt, ben je veel beter voorbereid op succes dan degenen die dat niet doen.

Onderscheid je van de concurrentie met deze tips en positioneer je bedrijf zodat het klaar is om te groeien.

Heeft je zelf nog tips voor growth hacking die voor jou hebben gewerkt? Deel ze hieronder met ons. En veel succes met het laten groeien van jouw bedrijf!

Wil je meer tips over growth hacking of een gepersonaliseerd advies voor je bedrijf? Ik help je graag als business coach.

Wil je hierover meer weten? Of een keer sparren over een marketingprobleem dat jij wilt oplossen? Neem gerust contact op. Nu nog even geen tijd? Maar toch je voordeel doen met mijn kennis? Laat hieronder je e-mail achter

(Je ontvangt maximaal 1x per maand een e-mail)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest