Wat je als marketingmanager kunt leren van Warren Buffet

Wat je als marketingmanager kunt leren van Warren Buffet

Jij bent wellicht – net zoals veel collega marketeers of marketingmanagers – gericht op resultaat. Campagnes, product introducties en de ROI van je online marketing. Het moet concreet iets opleveren. Voor je merk of sales. Maar hoe bewaak jij als manager je lange termijn resultaten? Is dat niet veel belangrijker? Ontdek hier wat jij als marketingmanager kunt leren van beleggers.

Ik ben mijn hele loopbaan al marketeer in hart en nieren. Veel leerde ik in mijn tijd bij SNS Fundcoach. Destijds samen met Alex één van de pioniers op het gebied van internetbeleggen. Met onder andere slimme contentmarketing, gebaseerd op goede research, wisten we klanten te verleiden. We groeiden uit tot marktleider in online fondsbeleggen in Nederland.

Ik zal nooit vergeten dat uit één van de onderzoeken bleek dat slechts een paar procent van de particuliere beleggers (in aandelen en opties) écht winst maakt. De rest verliest – ondanks stoere verhalen op verjaardagen en de camping – gewoon keihard zijn geld. Iets dat volgens mij ook voor Crypto currencies moet gelden, maar dat terzijde…..

Interessant is natuurlijk om te weten wat die paar procent van de beleggers goed doet. Dat zal ik je vertellen. Een goed bewaard beleggersgeheim is dat écht goede beleggers niet zozeer uitblinken met rendementen in de toptijden. Nee, zij zijn juist een expert in het managen van risico’s ten alle tijden.

Juist dat risicomanagement blijkt uiteindelijk cruciaal te zijn voor resultaat. En voor wie ‘m kent, Warren Buffet blinkt daar met zijn slordige 84 miljard(!) natuurlijk extreem in uit. 

“Marketing lijkt soms op beleggen. Slechts een paar procent van de particuliere beleggers (in aandelen en opties) maakt écht winst. De rest verliest. Bij marketing is het niet anders. Slechts een klein percentage van de bedrijven maakt écht winst op zijn marketing…..”

Dus wat kun je nu leren als marketinglead of marketingmanager van beleggen. En van Warren Buffet? 

Eigenlijk vertoont het managen van je marketing een overeenkomsten met beleggen. Al zijn je plannen, tools, mensen en bureau’s nog zo goed? Het managen van je risico’s bepaalt op de lange termijn je succes en rendement. Ook voor jou als marketingmanager. En dat geldt ook voor jouw bedrijf of onderneming.

Nu zijn er natuurlijk tal van risico’s die dat lange termijn succes in de weg staan. Ik benoem er hier 5. En ik geef je direct concrete tips zodat dit soort risico’s je plannen niet ondermijnen. Manage deze (en andere) risico’s goed en de kans dat het met jouw lange termijn resultaten ook wel goed zit, neemt zienderogen toe.

Risico 1 – Je onderschat marketing automation

Een goed opgezette marketingfunnel is de basis voor je belangrijkste vormen van online marktbewerking zoals inbound marketing, leadgeneratie of growth hacking. Zo’n funnel vormt daarmee ook de basis voor het werken met marketingautomation tools.

Zo’n funnel vormt namelijk de blauwdruk voor hoe je meer rendement uit je prospects en je vaste klanten haalt. Daarmee kan zo’n funnel het rendement op je media investering gigantisch opkrikken. En helaas worden die effecten nu juist ‘ge-downplayed’, onderschat of juist onvoldoende uitgemolken.

Low hanging fruit snappen we nog wel……

Veel marketeers zien nog wel kans om extra rendement halen uit gepersonaliseerde (sales) berichten die goed aansluiten op de verschillende fases in je customer journey. Denk aan een stimulans voor het afmaken van die bestelling. Of een extra aantrekkelijker aanbieding als je klant net gekocht heeft. Maar dit zijn de ‘easy-wins’. Dat kan iedereen.

Marketing automation lijkt simpel, maar wordt vaak onderschat

Over de hei kijken is lastiger….

Naast die easy wins, zijn er nog veel meer – en lange termijn ook winstgevende kansen – zoals:

 • het verder activeren van je klantenbase met doelgerichte contentmarketing.
 • het langer binnenhouden van die bestaande waardevolle klanten. 
 • het converteren van prospects in marketing-en sales gekwalificeerde leads. 
 • het automatiseren van back-office handelingen waarmee je flink wat kosten kunt besparen

Al met al een goede business case zou je zeggen. Mooie kansen op extra rendement. Maar onderschatting ligt op de loer.

Dat komt omdat er best veel (denk)werk voor nodig is. Ten tweede zijn de lange termijn resultaten vaak lastiger meetbaar en aantoonbaar. Ten derde is daar een lange adem voor nodig. Niet iedereen heeft dat geduld of doorzettings-of uithoudingsvermogen dat nodig is om uiteindelijk de winst te innen.

Een risico dat je in mijn beleving grotendeels kunt elimineren met deze 5 stappen: • Benader de implementatie van marketing automation als een project met een business case zodat je voldoende mensen, budget en draagvlak hebt om dit in 1x goed neer te zetten. Knip de terugverdien aspecten duidelijk op in korte en lange termijn.


 • Faseer de implementatie. Denk vooraf goed na waar het meeste geld te halen is en geef hieraan voorrang in je implementatie. Zo verwerf je draagvlak voor successen die langer de tijd vragen.


 • Manage de verwachtingen vanaf het begin. Voor sommige opportunities vragen nu eenmaal een wat langere terugverdientijd. Wees daar realistisch in.


 • Ga aan de slag in kleine stappen en deel ieder succes, maar ook iedere tegenvaller.


 • Wees je ervan bewust dat er nogal wat content gemaakt moet worden en regel hiervoor capaciteit. Marketing automation bereikt zelden zijn volle potentie zonder goede content(strategie).


 • Huur voor een iets langere tijd een expert in om je te begeleiden. Iemand die het vaker heeft gedaan en jou en je team kan coachen of iemand die voorkomt dat je het wiel uitvind. Maar ook iemand die zich commiteert om hiervan in een periode van 4-8 maanden een succes van te maken (ipv de 4-8 weken die veel mensen normaal vinden)


 • Kies hier niet klakkeloos voor de consultant die het pakket levert, maar een marketeer met veel ervaring aan klantzijde die uit ervaring weet hoe je hier op lange termijn winst mee moet gaan maken.

Risico 2 – Je hebt (niet genoeg) A-players

Alles draait om kwaliteit van je mensen. Mensen in je team en mensen bij je bureau(s). Dat is een cliché. Maar in iedere klus en bij iedere klant waarbij ik kom, wordt ik er steeds weer mee geconfronteerd.

Hanteer daarom als je aan een klus of uitdaging als marketingmanager begint de onderstaande 3 stappen:

 1. Bepaal welk niveau of competenties je nodig hebt voor je plannen
 2. Onderzoek in welke mate je de mensen om je heen naar het niveau kunt krijgen dat je nodig hebt.
 3. Bepaal wat daarvoor nodig is en hoe realistisch dat is. Opleiding, coaching, training en management aandacht hebben allemaal een prijs.

Klinkt allemaal simpel, Maar ‘just do it’!. Onderneem actie en pak de verantwoordelijkheid. Leg deze ook deels bij je team of bureau’s. Bespreek je zorgen en geef hen de kans onderdeel van oplossing uit te maken.

 

Je zult merken dat je – door dit goed op te pakken – in een latere fase veel loyaliteit en snelheid oplevert. En uiteindelijk heb je gewoon heel erg veel plezier van mensen die goed zijn in wat ze doen.

 Van A-players in je team heb je veel plezier

Risico 3 – Experimenteren zit in niet in je DNA

Doen is het nieuwe denken! Het heeft – op een basis marketingplan na – vaak geen zin om oneindige studies en varianten te (laten) maken van webdesigns, landingspages, mails of andere uitingen.

Deze zijn:

 • echt wel te destilleren uit websites waarop je best practices kan vinden en namaken
 • (zowel kwalitatief als kwantitatief) te testen waardoor je vaak veel snellere en betere inzichten krijgt

Zorg daarom dat je bouwt aan een cultuur en omgeving waarin (data)gedreven testen en experimenteren kan en mag. Dat betekent ook soms geld uitgeven waarvoor je misschien geen keihard rendement terugziet. Als er maar bewustzijn is en er op basis van degelijke analyse iets van geleerd wordt. Alleen zo wordt je steeds sneller beter.

Afkijken van anderen en leren van je fouten is essentieel voor marketingsucces

Risico 4 – Geen échte kanaalkeuzes maken

De lijst met (online) kanalen is lang en wordt steeds langer. Met name in sociale media lijkt er soms veel mogelijk. De andere kant van al die kansen is dat het je werk kost. Heel veel werk. En als je met veel dingen tegelijk start, komt er vaak weinig van terecht.

Maak helder keuzes voor je primaire kanalen. Als jij een webshop in een niche hebt, is SEO wellicht een goed idee. Zeker als je keyword onderzoek aantoont dat er voldoende zoekvolume is. Maar als je in een overvolle en hevig concurrerende markt een positie probeert te pakken, is dat misschien een wat minder slimme investering van je tijd.

Maak in zo’n geval een heldere keuze. Of je besteed er helemaal géén tijd aan. Of je zorgt dat je de basics tot een bepaald niveau op orde hebt. Overigens is het in sommige gevallen ook gewoon een prima idee om aandacht voor zo’n kanaal gewoon 1 of 2 kwartalen uit te stellen.

SEO, niet altijd voor iedereen een relevant kanaal

Risico 5 – Een tijdvretende en geldverslindende maar niet werkende contentstrategie

Dit artikel gaat niet over contentstrategie, dus inhoudelijk behandel ik dat onderwerp hier niet. Maar gaat wel steeds meer geld en tijd in zitten.

Maar ik vind het wel belangrijk om er een bepaalde (management) richtlijn in aan te geven.

 • Hanteer op team niveau een 50%/50% verhouding is tussen het maken van content en het promoten ervan. Op termijn – als je je ‘Evergreen’ content goed hebt staan – kan die verhouding zelfs naar 70% promotie.
 • In de creatie van content hanteer ik zelf een 15%-15%-70% regel. Je besteedt 15% van je tijd aan onderzoek en inspiratie, 15% aan validatie (zit je doelgroep hierop te wachten?) en 70% aan het daadwerkelijk maken en livezettten van niet zozeer mooie maar vooral relevante content. Vind jij 70% veel? Mijn ervaring is dat details zoals de juiste visuals, (short)copy voor verschillende kanalen waarop je het wegzet vaak veel tijd vraagt. Als je dit meerekent, kom je daar wel aan is mijn ervaring.

Content shock

Overdaad schaadt, perfectionisme ligt op de loer!

Let hier op dat je niet overmand wordt door de mogelijkheden. Want zeker wanneer je net begint met het opzetten van je contentstrategie, kun je snel onder de indruk raken van de hoeveelheid werk die je denkt te moeten doen. De mogelijkheden lijken immers oneindig.

Ook perfectionisme ligt op de loer. Veel marketeers willen graag mooie dingen maken. Het moet geen afbreuk doen aan je merk en het moet er mooi of professioneel uitzien. Ik kan je alleen maar zeggen dat ik daar zelf ook regelmatig een (te) hoge prijs voor betaald. Eindeloos bijschaven levert vrijwel niets op. Je kunt beter snel live gaan, leren en verder.

Focus vooral op relevantie en zoek in je concept de randen op zodat je er niet te veel tijd aan kwijt bent. Maak daarin (harde en elementaire) keuzes. Net zoals je dat wat mij betreft moet doen in je klant-en-keyword onderzoek. Ga daarna gericht aan de slag. Begin op basis hiervan klein en gefocust en borg hiermee de kwaliteit en kans op resultaat.

Het falen van je contentstrategie ligt dus vaak in • het niet goed onderzoeken (of optimaliseren) waar je (potentiële) klant qua content op zit te wachten.


 • het niet promoten van je content


 • leeglopen op de tijd die het kost

Hoe ga jij jouw risico’s te lijf?

Tot zover deze 5 risico’s en hoe je er wat mij betreft mee om zou kunnen gaan. Er zijn natuurlijk zat andere risico’s die je als marketeer of marketingmanager moet managen. Uiteraard is jouw situatie uniek en ik ben benieuwd hoe jij jouw risico’s te lijf gaat.

Veel marketeers zijn immers gericht op plannen en kansen. Beleggers zoals Warren Buffet zijn scherp op het herkennen en managen van risico’s en prioriteiten. Vind daarin de balans en misschien boek je er ooit wel de mate van succes mee van Warren Buffet.

De karikatuur van Warren Buffet heb ik overigens van Flickr. Je kunt ‘m hier vinden.

Wil je hierover meer weten? Of een keer sparren over een marketingprobleem dat jij wilt oplossen? Neem gerust contact op. Nu nog even geen tijd? Maar toch je voordeel doen met mijn kennis? Laat hieronder je e-mail achter

(Je ontvangt maximaal 1x per maand een e-mail)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest