Is dit het geheim van winstgevende marketing?

Ik ben gespecialiseerd in het (A) uitdenken en opzetten van winstgevende marketingfunnels en dat (B) op een overzichtelijke en gestructureerde manier in een bedrijf of organisatie geborgd te krijgen. Ik begeleid mijn klanten – en dus met name hun marketingteam – bij alles wat daarvoor nodig is. Zo zorg ik dat zij een goed geoliede en vooral winstgevende marketingmachine hebben als ik weer vertrek.
marketingfunnel maken

Sinds maart 2019 ben ik begonnen als marketing- en digital growth coach. Een move die ik maakte nadat ik jarenlang interim opdrachten deed en daarin de voldoening en vooral de snelheid om het verschil te maken, miste. Hieronder 7 vragen die ik de afgelopen maanden in mijn (verkoop)gesprekken beantwoordde.

In scale-ups of bedrijven vanaf 2-3 marketeers wordt doorgaans sneller geschakeld dan bij grote corporates. Echter een gebrek aan kennis, ervaring, inzichten of gestructureerd werken vaak een belemmering. Juist daardoor kan ik met mijn marketingervaring bij dit soort bedrijven veel waarde toevoegen en bedrijven sneller helpen groeien.

Ook zie ik in de gesprekken die ik voer vaak dezelfde vragen terugkomen. Daarom heb ik ze hier inclusief de antwoorden voor je opgeschreven.

(1)Wat is het geheim van echt winstgevende marketing?

Ik ben gespecialiseerd in het (A) uitdenken en opzetten van winstgevende marketingfunnels en dat (B) op een overzichtelijke en gestructureerde manier in een bedrijf of organisatie geborgd te krijgen. Ik begeleid mijn klanten – en dus met name hun marketingteam – bij alles wat daarvoor nodig is. Zo zorg ik dat zij een goed geoliede en vooral winstgevende marketingmachine hebben als ik weer vertrek.

Ik heb mijn hele loopbaan gewerkt aan projecten die hier links of rechtsom mee samenhingen. Ik vind het mooi deze ervaring nu gebundeld te kunnen toepassen. 

(2)Wat is een marketingfunnel?

De meeste ervaren digitale marketeers en marketingmanagers kennen het begrip marketingfunnel wel. Maar niet iedereen heeft daar dezelfde ideeën bij. Daarom leg ik ze hieronder nog even uit.

Je gaat er daarbij van uit dat je klanten vroeg of laat via jouw communicatie-uitingen (bijvoorbeeld door vindbaar te zijn in Google of te adverteren op sociale media en in Google) bij jou in een e-mail database komen. 

Vervolgens stuur je hen gepersonaliseerde (e-mail)berichten die ervoor moeten zorgen dat ze ook echt klanten worden en vervolgens zo veel mogelijk producten of diensten van je afnemen.

Een marketingfunnel, de basis voor een online verkoopmachine

Als je zo’n systeem of proces goed opzet, krijg je een soort automatische verkoopmachine. Je gooit er geld in. En er komen leads en klanten uit die nog veel meer geld opleveren. Tot zover de theorie…..

(3)Wat is daar moeilijk aan, zo’n marketingfunnel?

Zo’n funnel is in theorie nog betrekkelijk eenvoudig. In de praktijk komt er echter veel bij kijken. 

Zo moet je techniek op orde zijn. Denk hierbij aan:

  • je website
  • marketing automation
  • sociale media
  • alles moet goed gemeten worden

Daarnaast moet je vaak nogal wat content maken. Denk naar aan teksten (en ook graphics, video’s, etc.) voor je website, sociale media en allerlei e-mails die je moet verzenden. 

En heel belangrijk! Deze content moet goed aansluiten op wat je klant nodig heeft om die volgende stap te nemen. De copy moet activeren en een klant écht aanzetten tot actie. Je baseert dit op een communicatiestrategie die op haar beurt weer is gebaseerd op inzichten in triggers en drijfveren van je klanten. Feitelijk is dit de échte marketing achter de tools en techniek die ervoor zorgt dat het wel of niet werkt.

Het gros van de ondernemers en bedrijven onderschatten juist dit essentiële stukje marketing. Ze nemen vaak aan als de techniek (de marketing-automation en website) goed staat, vrijwel iedereen verleidende en treffende teksten kan schrijven. Dat valt vaak vies tegen.

Als laatste moet je veel leren en experimenteren om uiteindelijk een optimaal rendement te behalen. Je moet bereid zijn hierin ook leergeld te betalen om uiteindelijk gebaseerd op data, cijfers en feiten steeds beter te worden.

Learning cycle marketingfunnel

Je marketing wordt vaak alleen beter door te leren en experimenteren

Als je dit allemaal moet opzetten, loop je tegen een aantal uitdagingen aan:

  1. Je kunt er zo maar een (half)jaar mee bezig zijn. En vaak werkt het dan nog niet goed en moet je het optimaliseren. Het kost dus veel tijd.
  2. Het kan ook flink in de kosten lopen en je moet zaken doen met verschillende bureau’s en ZZP’ers die je moet aansturen en waarmee je soms moet onderhandelen
  3. Daarnaast vraagt het een bepaalde manier van werken in je marketingteam, een mindset en het kan de bestaande marketingtaken in de weg zitten. Ook de de structuur, werkwijze en aansturing van je team verandert. En ook dat vraag aandacht.

Bij al deze hobbels begeleid ik een bedrijf, ondernemer of marketingteam zodat ze sneller die marketingmachine hebben.

(4)Waarom is een marketingfunnel zo cruciaal?

Als je je marketing vanuit een marketingfunnel-gedachte of strategie organiseert, kan iedere euro die je erin stopt, er misschien wel 10 opleveren. 

In de hypotheek- en autoverzekeringen heb ik daar genoeg praktijkvoorbeelden van dichtbij meegemaakt. Zo herinner je je misschien nog Ditzo. 

 

Ditzo, groot geworden door slimme marketingfunnel-strategie

Ditzo zijn niet alleen groot geworden door hun bekende reclame-campagnes en scherpe voorwaarden. Nee, insiders weten dat het wat anders was. Ze hadden hun marketingfunnels goed staan en veegden daarmee in 1 klap hun concurrenten van de kaart.

Jouw concurrenten kunnen dat echter ook bij jou…..

Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld geneigd marketing te zien als communicatie. “We zijn aanwezig, we meten de conversies en we houden de kosten een beetje in de hand.” Daar ga je op termijn de wedstrijd dus niet mee winnen.

Zeker niet als een van jouw concurrenten serieus aan de slag gaat. Als jouw concurrent zijn verkoopfunnels eenmaal goed heeft staan? Dan haal je die niet zomaar weer in.

Drukwerkdeal, GSMWebs en Independer gaven hun concurrenten het nakijken door een goede marketingfunnelstrategie

Voorbeelden? Ik denk dat Drukwerkdeal.nl zo’n mooi voorbeeld is. Veel drukkerijen konden echt ook wel wat Drukwerkdeal kon. Sterker nog, Drukwerkdeal kocht bij hen in. Maar doordat Drukwerkdeal het online spel uitstekend speelden domineerden zij de markt. Niemand kon hen nog inhalen en een paar jaar later kon Marco Aarnink (de oprichter) het bedrijf verkopen voor een slordige 25 miljoen. 

Ook GSMWeb.nl, Independer en feitelijk het hele prijsvergelijking businessmodel is zo’n mooi voorbeeld. Want door een prijsvergelijker is er veel meer kans dat iemand – die op hun advertentie klikt ook daadwerkelijk koop  – en daardoor kunnen ze ook veel meer betalen voor de kliks in Google. En dat betekent ‘Game-Over’ voor de oorspronkelijke aanbieders.

(5) Hoe krijg ik mijn marketingfunnel snel op orde?

Ieder bedrijf en iedere uitgangssituatie is anders. Daarom is er geen ‘magic-pil’ zoals bij ‘The Matrix’ waarin je van de een op de andere dag een verkoopmachine hebt.

Een winnende strategie is helaas geen ‘magic-pil’ zoals bij ‘The Matrix’

Wel zijn er 3 algemene tips die vrijwel altijd opgaan en waarmee je je voordeel kunt doen:

Tip 1: Zorg dat de basics op orde zijn.

Je website, je marketing- en social automation tools, je CRM systeem, je Google Analytics een eventueel DMP (Data Management Platform). Het zijn allemaal basisvoorwaarden die op orde moeten zijn. Net als je communicatiestrategie overigens. Want dit is de basis voor je content strategie.

Tip 2: Houd het simpel en experimenteer

Het is een flink project en daarmee is het altijd een uitdaging om klein en simpel te houden. Toch is mijn ervaring dat je jezelf continu de vraag moet stellen: “Hoe houd ik het simpel?” Ik heb daar bijvoorbeeld laatst deze blog over geschreven.

Tip 3: Betrek mensen (en management)

Het implementeren van zo’n winnende marketingfunnel is best een klus. Het is dan ook goed je (sales)collega’s en management goed mee te nemen. Je hebt ze immers sowieso vaak nodig voor de content die je moet maken. Maar ook draagvlak en budget zijn – gezien de omvang en impact die dit soort projecten vaak hebben cruciaal.

Ik zou hier – vanuit mijn dagelijkse werk – nog 20 tips kunnen beschrijven, maar dat wordt een beetje te gortig voor nu en die geef ik je liever persoonlijk want iedere situatie is anders. Heb je dit soort vragen? Of wil je sparren? Ik vind het leuk je verhaal te horen of je te ontmoeten. Je kunt ook een vraag stellen in mijn gratis strategie sessie. Detail daarover vind je op www.scaleupexperience.com/ikhebeenvraag

(6)Wie zijn jouw ideale klanten en wat lever je op?

Je bent mijn ideale klant als je ondernemer of (marketing)manager een (klein)marketing team aanstuurt. En verantwoordelijk bent voor de commerciële resultaten en budgetten. Je wilt je marketing(aanpak of team) professionaliseren, zodat je je volle potentieel pakt. De uitvoering van je plannen blijft achter bij je ambities.

Je resultaten zullen met sprongen vooruit gaan als je meer structuur aanbrengt en vanuit een plan gaat werken. Je denkt er wel eens over na hoe je dat moet doen, maar bemerkt dat je daar écht even voor moet gaan zitten. En daar kom je dan weer niet aan toe….

De mensen uit je team (of je baas) kunnen je er niet op de juiste manier bij helpen En als je het aan je bureau vraagtlijken ze alleen uren aan je te willen verkopen. 

En als je dat al opgestart krijgt. Hoe neem je je mensen of andere afdelingen dan mee in je verhaal? Hoe inspireer je ze? Wie helpt jouw die nieuwe vaardigheden te borgen bij je mensen?

Zijn dit vraagstukken en gedachtenspinsels die spelen? Dan ben jij mijn ideale klant.

Wat ik oplever verschilt per case en klant. Mijn streven is een veelvoud op te leveren van mijn maandelijkse fixed fee. Met alle ervaring die ik heb lukt dat doorgaans altijd. En als je dat spannend vind, maken we daar vooraf heldere afspraken over.

(7)Werk je alleen voor grote bedrijven?

In veel gesprekken komt die vraag aan de orde. Met name omdat ik in het verleden bij veel grote bedrijven de marketing heb gewerkt. Niet de grootte van de organisatie, maar de ambities en budgetten die je bereid bent te investeren zijn voor mij steekhoudend om met jou te werken. Daarom zijn ook Scale-Ups of andere bedrijven met flinke groei ambities mijn potentiële klanten.

Zo heb ik bijvoorbeeld anderhalf jaar lang voor een start-up gewerkt. Ik heb hen geholpen te bouwen aan een goed fundament in in marketingstrategie waardoor zij structureel en langdurige hoge Google posities en dito salesresultaten behaalden. Zo konden zij met relatief beperkte budgetten lange tijd de ranglijsten domineren. Ook heb ik hun marketingorganisatie goed gestructureerd zodat jonge (en goedkope) mensen uiteindelijk het stokje konden overnemen.

Je moet natuurlijk wel bereid zijn te investeren en mensen hebben om de strategieën die we samen bedenken goed uit te voeren.

Wil je hierin snel inzicht? Dus wat je moet investeren? En hoe kun je dat terug verdienen? Neem dan even persoonlijk contact op? Met een strategie-sessie en een paar slimme gerichte vragen kan jou dat overzicht geven zodat je slimmer kunt investeren en sneller kunt werken. Details daarover vind je op www.scaleupexperience.com/ikhebeenvraag

Wil je hierover meer weten? Of een keer sparren over een marketingprobleem dat jij wilt oplossen? Neem gerust contact op. Nu nog even geen tijd? Maar toch je voordeel doen met mijn kennis? Laat hieronder je e-mail achter

(Je ontvangt maximaal 1x per maand een e-mail)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest