15 tips die de prijspagina verbeteren💰

Inhoudsopgave

Pricing strategieen

De prijspagina verbeteren gaat redelijk simpel. Doe dit en je omzet gaat omhoog. Easy does it!

Hierbij geef ik je 15 tips waarmee je prijspagina verbeteren super simpel wordt. Deze tips zijn makkelijk te implementeren en kunnen voor jou het verschil maken:

1. Geef 3 keuzes.

Er zijn twee belangrijke fouten die je kan maken op je prijspagina:

  1. Te veel keuzes
  2. Geen keuzes

Klanten hebben graag controle over het koopproces. Ze willen niet in een enkele keuze worden geduwd. Maar ze willen ook niet te veel keuzes, dit maakt het onmogelijk om te kiezen.

3 keuzes is het perfecte nummer. Toch  ruimte om te kiezen, maar niet te veel om keuze-stress te krijgen. 4 keuzes? Ook prima. 5, oké. 6, ja. 7 wordt riskant.

2. Maak het zo eenvoudig mogelijk.

Onderzoek wijst uit dat mensen de voorkeur geven aan eenvoudige prijsopties. In feite, als de keuze te moeilijk of ingewikkeld is, dan maken mensen liever geen keuze dan wel.

Als uw klanten zich geïntimideerd voelen door het complexe proces, zullen ze niks kopen.💸

Kijk eens naar dit voorbeeld van Spotify.

prijspagina verbeteren
Simpele prijspagina van Spotify

Zij geven 2 opties die heel duidelijk maken wat je ervoor krijgt. Door het zo eenvoudig te houden, is het lekker overzichtelijk voor de klant.

3. Gebruik ronde cijfers

Ronde nummers zijn nummers zoals € 10, € 50, € 300. Ze zijn eenvoudig en gemakkelijk te onthouden. 💯

Onderzoek in de menselijke psychologie laat zien dat mensen de voorkeur geven aan zulke ronde cijfers. Ronde cijfers zijn een manier om de eenvoudige mentaliteit toe te passen die hierboven is uitgelegd.

4. Maak het euroteken kleiner 💶

Het €-teken – of een andere valuta- is een symbool van geld – en in het specifiek: geld uitgeven. Deze connotatie kan ervoor zorgen dat mensen nog een tweede keer nadenken over hun aankoop. Ze denken na over het feit dat ze geld uitgeven.

Martin Lindstrom legt het zo uit:

Het teken is een symbool van kosten, geen winst – Dit kan ze tegenhouden om iets te kopen.

Cornell’s onderzoek toonde aan dat het verwijderen van het dollarteken uit een menu er voor zorgde dat mensen aanzienlijk meer uitgeven .

Door het €-teken te verwijderen of verkleinen, wordt de kans groter dat er een aankoop gedaan wordt.

5. Toon de voortgang van de aankoop

Wanneer een klant de prijspagina bekijkt, is het veilig om aan te nemen dat deze zich redelijk ver in de aankooptrechter bevindt.

Dit is een goed moment om ze de voortgang van de aankoop te tonen. Klanten willen weten wat er hierna komt. Bij aankoop zijn verrassingen van welke aard dan ook niet goed.

Wanneer de klant de prijspagina bezoekt, kunt je zijn voortgang aangeven door het proces “selectie” of iets dergelijks te labelen.

6.Geef een duidelijke call-to-action

De call-to-action is uiterst belangrijk voor elke marketingactie. Deze is vooral belangrijk op je prijspagina. Ga er niet vanuit dat de klant automatisch gaat converteren. Vertel hen wat ze moeten doen.

Zet de CTA bovenaan, zodat het voor de klant meteen duidelijk is wat ze moeten doen. Klanten willen namelijk graag begeleiding.

Dit hoeft zich niet te beperken tot de CTA. Klanten willen  ook weten welke prijsoptie het beste is. Maak dit dan ook duidelijk. De prijspagina verbeteren gaat misschien nog wel het makkelijkst met deze tips.

7. Laat de populairste optie zien 🤩

Mensen doen graag wat andere mensen ook doen, dit wordt ook wel het ‘bandwagon-effect’ genoemd. Denk maar aan de bekende uitspraak, als een schaap over de dam is….

Deze voorkeur voor populaire items heeft gevolgen voor jouw bedrijf. Highlight je populairste optie en de verkoop hiervan zal verder stijgen. Als ze weten dat een bepaald optie populairder is dan de andere, zullen ze het waarschijnlijk eerder de populaire optie selecteren.

8. Plaats testimonials op de prijspagina

Testimonials zijn een van de krachtigste conversiefuncties. Wanneer klanten de testimonials bekijken, zijn veel eerder geneigd om een lead te maken. Deze nieuwe leads hebben ook een veel grotere kans om daadwerkelijk klant te worden van jouw bedrijf.

Eén enkele testimonial ergens op de pagina kan een ‘misschien’ gebruiker omzetten in een betalende klant. Dus waarom zou je geen testimonials gebruiken en de prijspagina verbeteren ⁉️

9. Bevorder waarde, niet kosten

Tientallen jaren van consumentenpsychologie hebben ons laten zien dat klanten meer waarde hechten aan de waarde van een product dan aan de kosten. Klanten die echt bereid zijn om te kopen, laten zich niet afschrikken door hoge prijzen (hoewel ze misschien liever lagere prijzen betalen).

In plaats daarvan laten je klanten zich overhalen door de waarde van de aankoop.

Op de prijspagina hoef je niet op te scheppen over je prijs. Maar maak wel veel ophef over de waarde van je product of dienst. Hoe meer waarde je aan je product of dienst geeft, hoe eerder deze gekocht wordt door je klanten.

10. Verwijder zoveel mogelijk tekst.

Less = more. Hoe minder onnodige tekst je op de prijslijst zet, hoe beter. Je prijslijst moet slechts het hoognodige bevatten om uit te leggen wat de prijslijst precies inhoudt.

Wanneer een klant een prijspagina bekijkt, doet hij dit voor 2 redenen

  1. Wat is het product?
  2. Hoeveel kost het product?

Geef deze informatie helder en overzichtelijk weer en je  zit gebakken.

11. Noem de opties op een eenvoudige manier

Het noemen van je opties is altijd een goed idee. Let wel op de namen die je je opties geeft. Houdt ze eenvoudig en begrijpelijk.

Wanneer je de opties heel creatieve namen gaat geven zoals het ’tijgerpakket’ o.i.d. snappen je bezoekers niet wat dit betekent. Dit kan erg verwarrend zijn. 😵

Een van de beste manieren om een naam te selecteren bij B2B is door de groepen te identificeren die een bepaalde aankoop doen en het plan te benoemen op basis van wie ze zijn – ‘eenmanszaak’, ‘bedrijf’, ‘onderneming’, enzovoort. Zelf werk ik ook B2B als business coach en daar heb ik het effect van deze ‘simpele’ termen gemerkt. Het is meteen duidelijk voor je bezoeker waar ze moeten zijn.

Bij opties die gericht zijn op consumenten kan dit natuurlijk niet. Daar kan je kiezen voor een simpele structuur zoals Netflix gedaan heeft:

Prijspagina Netflix
Opties van Netflix

Zij geven een duidelijk hiërarchische structuur aan met basic, standaard en premium. Zo weet je als klant direct welk pakket de meeste opties heeft.

12. Maak de duurste optie belachelijk duur 💲💲💲

Volgens het “lokaaseffect” zal een dure optie ervoor zorgen dat je andere opties betaalbaarder lijken. Om dit principe toe te passen, moet je je “dure” optie wel erg duur maken.

Als een klant ervoor kiest, win je. Als ze het niet kiezen, win je nog steeds door gebruikers naar de gewenste optie te duwen.

Kortom- je wint sowieso 🏆

13. Maak de kosten duidelijk

Verberg je prijzen niet. De klant klikt op een prijspagina om de kosten te achterhalen. Toon duidelijk en eenvoudig hoeveel het product of de service kost.

Het verbergen van de kosten kan juist contraproductief werken. Je bezoekers zijn dan eerder geneigd om door te zoeken naar een andere, meer transparante, optie. Het noemen van de kosten kan dus juist de prijspagina verbeteren.

14. Noem niet meer dan zeven voordelen

De prijspagina moet de gebruiker duidelijk maken wat hij of zij ervoor terugkrijgen. Wederom geldt, meer is niet altijd beter. De ideale hoeveelheid voordelen die je moet noemen is namelijk 7.

Waarom nou het getal 7? Het korte-termijngeheugen kan niet meer dan zeven stukjes informatie per keer bevatten (gemiddeld). Wanneer je meer dan zeven voordelen voor een bepaalde optie geeft, beperkt dit de verwerkings- en retentiemogelijkheden van de klant. Het resultaat is dat dez extra voordelen die je noemt worden genegeerd.

Kies je beste 7 voorden bewust zodat deze het meeste effect op je klant hebben. Maar minder mag natuurlijk ook 😉

15. Maak de middelste optie de beste

Wanneer klanten te maken hebben met drie keuzes, kiezen ze waarschijnlijk het apparaat dat zich in het midden bevindt. Dit wordt het “centrale-fase-effect” genoemd. Dit effect is verrassend consistent.

Plaats de optie die jouw voorkeur heeft in het midden, en deze zal vaker gekozen worden.

Conclusie

Daar heb je het, 15 tips die je prijspagina verbeteren. Je hoeft natuurlijk niet alle 15 tips te volgen, sommige tips werken ongetwijfeld beter dan andere voor jouw prijspagina.

Wil je zeker weten dat deze tips de moeite waard zijn? Test je pagina met de A/B methode en vind de beste tips voor jou.

Wil je meer tips? Bekijk dan deze gratis video training om echt een verkoopmachine van je website te maken.

Auteur