sales is de motor van groei

Sales is de motor voor de groei van elke scale-up. Veel succesvolle ondernemers zullen dat beamen. Maar in de praktijk is het soms moeilijk om daar focus op te krijgen. Hoe komt dat? Veel ondernemers zijn immers commerciële getalenteerd genoeg om een bedrijf te beginnen. Dat komt in mijn beleving doordat er 2 type ondernemers zijn:

  1. Ondernemers die productgericht werken. Ze focussen zich met name op hun product of dienst. Als dat goed genoeg is, verkoopt het zich vanzelf.
  2. Ondernemers die verkoopgericht werken. Ze focussen zich vooral op de sales. Zodra het product of dienst verkocht is, gaan we wel kijken hoe we het kunnen leveren.

Uiteraard heeft de verkoopgerichte ondernemer wel enig gevoel met zijn product. En ook de product georiënteerde ondernemer heeft vaak wel oog voor zijn klanten. Toch is het in beide gevallen cruciaal om de verkoop te professionaliseren en naar een hoger plan te brengen. Drie aspecten verdienen daarin aandacht.

Verkoop (input) moet significant omhoog

Wil je als start-up echt doorgroeien? Dan moet de sales significant omhoog. Niet met 10% of 20% per jaar. Maar per maand! Want verkoop is de motor voor de groei van  ieder bedrijf. Door alleen de targets te verhogen, kom je er niet. Je zult een sales of accountplanning  moeten maken om te kijken waar je de extra verkoop gaat halen. Ook zal de input omhoog moeten. Veel start-ups halen in de beginfase makkelijk de eerste leads en orders binnen. Bijvoorbeeld door het hebben van een innovatief product en goede PR op sociale media. Kom je vanuit die positie? Bereid je dan voor op een heel andere dynamiek in je scale-up fase. Je zult moeten investeren in professionalisering van je marketing en verkoop. Anders gaan je groeidoelstellingen niet gehaald worden. Of gaat het allemaal (veel) te lang duren.

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk gratis video training

7 dodelijke fouten waardoor jouw marketing
nooit een verkoopmachine wordt.

Sales moet voorspelbaar en beter georganiseerd zijn

Sales is de motor voor de groei van elke scale-up. Een onmisbare motor. En omdat de kosten omhoog gaan, MOET de sales groeien. Daarom is het belangrijk 2 dingen te beseffen.

  1. De verkoop moet voorspelbaarder worden. Dat kan bijvoorbeeld door te werken met een salesfunnel of een CRM systeem. Uiteraard moeten de salesmensen hier goed mee werken. Geen discipline = onvoldoende resultaat!
  2. De verkoop moet beter georganiseerd zijn. Heldere proposities en offertes. En standaard tarieven en kortingen. Sales moet ondersteund worden met marketing automation. Zo kunnen ze hun tijd gefocust en effectief  besteden aan het binnenhalen van deals.

Sales moet door A-players gedaan worden

Sales is de motor voor de groei van elke scale-up. Daarom moet de sales gedaan worden door A-players. Mensen met ervaring die de klappen van de zweep kennen.

Zowel de product georiënteerde als de sales georiënteerde ondernemer onderschatten het verkoopvak.

De product georiënteerde ondernemer denkt dat het product zichzelf zal verkopen.

De salesgerichte ondernemer vind sales niet echt een vak. Hij doet het er immers zelf ‘een beetje bij’. En dus het kan nooit moeilijk zijn……

Het inzicht om ‘A-players’  aan te trekken komt vaak te laat. En dat is jammer. Als je product immers staat en er is een goede ‘product-markt-fit’, is investering in sales veruit de beste die je kunt doen.

Herken je dit?

  • Je ziet meer potentie of wilt je bedrijf opschalen 🚀en daarom moet je marketing(aanpak of team) professionaliseren.
  • Je gaat een nieuw product in de markt zetten en wilt het daarbij in één keer goed doen! 🤦‍♂️.
  • Je wilt wel de ervaring, maar niet de kosten van een ervaren vaste (of interim) marketingmanager.

Speelt dit bij jou? Of heb je andere marketingvraagstukken? Dan kom ik graag met je in contact. Ik vind gesprekken met ondernemers en ondernemende mensen één van cadeautjes in mijn werk en krijg daar altijd energie van.  

Laten we vrijblijvend sparren over de groei van je marketing(team).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp