Praktische SEO tips; deel 1

Je wilt vindbaar zijn in Google. En daar niet de hoofdprijs voor betalen. Maar als je jezelf daar een beetje  in verdiept, kom je er al snel achter dat SEO een vak apart is. Een tijdrovend vak dat veel aspecten kent.

In dit artikel pakken we een belangrijke en vooral praktisch basis mee. Hoe zet je – gebaseerd op een degelijk zoekwoord onderzoek – je webpagina’s en teksten zodanig neer, dat Google ze ook vind, ze zo hoog mogelijk indexeert en je bezoekers ook klikken.

Checklist voor het schrijven van SEO pagina’s

Google houdt voor het ranken van websites en pagina’s rekening met zo’n 200 factoren 😲. Nu denk en werk ik altijd vanuit een basis en probeer als het even kan de 80/20 regel aan te houden.

Ik werk tenslotte voor Scale-ups en grotere MKB bedrijven en daar is het vaak praktisch onmogelijk om al te veel tijd in SEO te investeren. Daarom hier een checklist die vooral concreet en praktisch is ingestoken. We bespreken de volgende SEO basics:

 1. Plaats zoekwoorden in het begin van je Title Tag (H1)
 2. Verzin titels die klikken
 3. Plaats zoekwoorden op relevante plekken in je content
 4. Onderscheid jezelf met je design
 5. Maak je content niet te kort
 6. Optimaliseer voor paginasnelheid
 7. Werk aan de autoriteit van je pagina’s en domein
 8. Relevante links en linkteksten
 9. Verleid je bezoekers tot interactie
 10. Up-to-date content
 11. Gebruiksgemak op mobiel
 12. Voorkom pagina’s met dubbele content
 13. Snelheid op je mobiel
 14. HTTPS en Security
 15. Voorkom of repareer kapotte links
 16. Goede alt-teksten
 17. Zorg voor een goede url opbouw en zoekterm
 18. Maak pakkende page titles
 19. Besteed aandacht aan de meta-omschrijving
 20. Laat de meta-tag keywords voor wat ze zijn

In deze blogpost bespreken we de eerste 7 tips. Benieuwd naar de rest? Lees hier deel 2 en  deel 3. Of download de SEO checklist en geef ‘m mee aan je contentbeheerder, je webredacteur of degene die binnen jouw onderneming de webteksten verzorgt. Zo zorg je ervoor dat je op een degelijke manier voldoet aan de belangrijkste eisen die Google stelt.

Ga overigens praktisch met deze tips om. Je kunt ze onderscheiden in verschillende categorieën:

 • de creatie van content, dus voor je webredacteur
 • de invoer in WordPress
 • taken die je een stagiair of student kan laten oppakken
 • tips die je webmaster kan oppakken
 • tips waar sales jou een handje bij kan helpen

SEO check #1: Plaats zoekwoorden in het begin van je Title Tag (H1)

Google geeft de meeste waarde aan de woorden in het begin van je titel. Ter illustratie: laten we zeggen dat je wilt ranken op de zoekterm “goedkope vliegtickets”. Je kunt kiezen tussen de volgende twee titels:

“Vergelijk gratis goedkope vliegtickets”

OF

“Goedkope vliegtickets vergelijken bij (naam bedrijf)”

Google ziet de tweede titel als relevanter voor het onderwerp van het artikel. Dit komt omdat het onderwerp aan het begin van de titel staat.  De eerste resultaten hebben allemaal de zoekterm ‘goedkope vliegtickets’ vooraan staan.

Vliegtickets-SEO
Google resultaten voor ‘vliegtickets’

👌Pro tip: Zet je focus zoekwoord aan het begin van de titel.

SEO check #2: Titels die klikken

Dit is een SEO-wijsheid die al langer bekend is, maar pas de laatste jaren echt te ontdekt is. Titels de klikken zijn misschien wel de belangrijkste factor voor een goede vindbaarheid.

Denk daarom goed na bij het bedenken van de titel van je pagina. Dit zijn 8 tips die je hierbij kunnen helpen:

 • Wees duidelijk en direct
 • Noem een voordeel
 • Gebruik een cijfer in je titel
 • Speel in op de actualiteit
 • De doe-het-zelf-titel
 • Praktische informatie
 • Stel een vraag
 • Een actie in de titel

SEO check #3: Neem je zoektermen mee in je content

Google hecht bijna geen waarde meer aan het fenomeen ‘keyword stuffing’ waarbij je jouw focuszoekwoorden in overvloed in je content zet. Maar dat betekent niet dat Google is gestopt met het gebruiken van zoekwoorden, integendeel!

Het is belangrijk om de zoekwoorden waarop je wilt ranken op strategische plaatsen neer te zetten op je pagina. Denk aan de URL, in het begin van de titel (H1) en in de subtitels (H2).

👌Pro tip: Zet het focuszoekwoord in het begin van de titel (H1) en in de subtitels (H2 en/of H3). Laat het zoekwoord ook terugkomen in de eerste 100 woorden van het artikel.

SEO check #4: Onderscheid jezelf met je design

Via het webdesign, kun je jouw website hoger te laten scoren in Google. Onderzoek laat zien dat bezoekers afhaken als je website onderstaande elementen bevat:

 • Een drukke of complexe lay-out
 • Pop-ups en advertenties
 • Kleine fonts die niet goed leesbaar zijn
 • Een saai webdesign en/of geen kleurgebruik

Door deze elementen zullen je gebruikers je website eerder verlaten 🚪 🏃🏃. Dit zorgt weer voor slechtere statistieken, die op hun beurt zorgen voor een lagere ranking. Investeer daarom in een goed webdesign.

SEO check #5: Maak je artikelen niet te kort

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat langere artikelen (1.500-2.000 woorden) significant hoger ranken in Google dan kortere artikelen. Uit een onderzoek van SerpIQ blijkt zelfs dat de top 10 in Google gemiddeld 2.000 woorden bevat.

Je ziet dat in toenemende mate de zogenaamde ‘in-depth’ – dus wat langere artikelen hogere rankings behalen. Wellicht denk je: “Maar niemand zit toch te wachten op lange pagina’s?”. De realiteit is echter anders.

Je content is niet te lang als deze:

 • maar waardevol genoeg is
 • antwoord geeft op vragen van je bezoekers
 • goed gestructureerd is opgebouwd

👌Pro tip: Schrijf content waarvoor je wilt ranken in Google van tenminste 1.500 woorden.

SEO check #6: Optimaliseer je paginasnelheid⚡

Een factor die Google zelfs openlijk heeft bevestigd is de snelheid waarmee een webpagina wordt geladen. De invloed van deze factor mag niet onderschat worden.

Je kunt eenvoudig checken hoe snel jouw website is door Google’s eigen PageSpeed Insights tool. Je ziet meteen waar ruimte is voor verbetering.

👌Pro tip: Gebruik de PageSpeed Insights tool om te achterhalen hoe snel je website is en welke punten voor verbetering vatbaar zijn.

Dat een snelle website hoger scoort in de zoekresultaten van Google is al sinds 2010 geen geheim meer. In 2018 is dit nog verder doorgevoerd en heeft de PageSpeed Insights analysetool van Google nog meer waarde gekregen.

Deze tool geeft je een goed inzicht in de snelheid van jouw website. Niet alleen kun je de tool gebruiken om te kijken hoe snel je website is ten opzichte van je concurrenten, maar de tool geeft je ook direct feedback met verbeterpunten waar je nog aan moet werken.

Meer over deze tool en hoe je jouw website kunt optimaliseren kun je lezen in dit artikel:

SEO check #7: Werk aan de autoriteit van je pagina en domein

De autoriteit van je pagina is één van belangrijkste rankingsfactoren van Google. De autoriteit wordt bepaald aan de hand van het aantal en de kwaliteit van de inbound links. Deze wordt uitgedrukt in een score van 1 tot 100.

Elke rankende pagina draagt bij aan de autoriteit van het domein als geheel.

👌Pro tip:  Let op de relevantie van de links die naar de pagina verwijzen en de links die de bezoeker naar een andere pagina leidt. Maak daarbij ook de anchortekst beschrijvend.

👌Pro tip: Bouw jouw autoriteit door share-able en like-able content te schrijven.

Niet duidelijk wat de autoriteit is van jouw website? Gebruik de tool van MOZ en vul de URL in waar jij meer van wilt weten.

Conclusies SEO 2019 

Kwaliteit wordt steeds belangrijker

Steeds meer bedrijven weten inmiddels wel raad met contentmarketing. Ze delen hun kennis online en halen daarmee nieuwe bezoekers of klanten binnen. Of ze plaatsen content op hun website om hun bestaanden klanten beter van dienst te zijn.

Daardoor is het minder makkelijk om te scoren met SEO en contentmarketing. Enkele jaren geleden was je met een paar blogartikelen en landingspagina’s heer en meester in Google. Tegenwoordig moet je daar echt serieus moeite voor doen.

Deze 7 tips kunnen je daarmee op weg helpen. Wil je meer tips over SEO? Lees dan zeker ook de SEO tips deel 2 en deel 3. Of download de lijst met tips meteen hier (linkje van maken naar download)

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp