Praktische SEO tips: deel 2

mobiel-SEO

Je wilt vindbaar zijn in Google. En daar niet de hoofdprijs voor betalen. Maar als je jezelf daar een beetje  in verdiept, kom je er al snel achter dat SEO een vak apart is. Een tijdrovend vak dat veel aspecten kent.

In dit artikel pakken we een belangrijke en vooral praktisch basis mee. Hoe zet je – gebaseerd op een degelijk keyword onderzoek – je webpagina’s en teksten zodanig neer, dat Google ze ook vind, ze zo hoog mogelijk indexeert en je bezoekers ook klikken.

Checklist voor het schrijven van SEO pagina’s

Google houdt voor het ranken van websites en pagina’s rekening met zo’n 200 factoren 😲. Nu denk en werk ik altijd vanuit een basis en probeer als het even kan de 80/20 regel aan te houden.

Ik werk tenslotte voor Scale-ups en grotere MKB bedrijven en daar is het vaak praktisch onmogelijk om al te veel tijd in SEO te investeren. Daarom hier een checklist die vooral concreet en praktisch is ingestoken. We bespreken de volgende SEO basics:

 1. Plaats zoekwoorden in het begin van je Title Tag (H1)
 2. Verzin titels die klikken
 3. Plaats zoekwoorden op relevante plekken in je content
 4. Onderscheid jezelf met je design
 5. Maak je content niet te kort
 6. Optimaliseer voor paginasnelheid
 7. Werk aan de autoriteit van je pagina’s en domein
 8. Relevante links en linkteksten
 9. Verleid je bezoekers tot interactie
 10. Up-to-date content
 11. Gebruiksgemak op mobiel
 12. Voorkom pagina’s met dubbele content
 13. Snelheid op je mobiel
 14. HTTPS en Security
 15. Voorkom of repareer kapotte links
 16. Goede alt-teksten
 17. Zorg voor een goede url opbouw en zoekterm
 18. Maak pakkende page titles
 19. Besteed aandacht aan de meta-omschrijving
 20. Laat de meta-tag keywords voor wat ze zijn

Dit is deel 2 van de SEO tips. Benieuwd naar de rest? Lees hier deel 1 en deel 3. Of download de SEO checklist en geef ‘m mee aan je contentbeheerder, je webredacteur of degene die binnen jouw onderneming de webteksten verzorgt. Zo zorg je ervoor dat je op een degelijke manier voldoet aan de belangrijkste eisen die Google stelt.

SEO check #8 – Relevante links en linkteksten

Zoals besproken in het vorige artikel, is de autoriteit van een pagina behoorlijk belangrijk. Maar Google hecht ook steeds meer waarde aan de relevantie van de verwijzende link.

Als je schrijft over winterbanden voor auto’s en je linkt naar een pagina over hamburgers, dan ziet Google dit als een slechte link.👎

👌Pro tip:  Gebruik alleen links die relevant zijn voor jouw pagina.

SEO check #9 Verleid je bezoekers tot interactie

Allemaal leuk en aardig, die bezoekers die jij inmiddels aantrekt. Maar hoe gedragen deze bezoekers zich op jouw pagina? 🤔 Nemen ze de tijd om jouw content te lezen? Kijken ze je video’s of klikken ze verder naar andere pagina’s? Misschien gaan de bezoekers meteen weer weg.

Hoe de bezoeker zich ook gedraagt, Google kijkt mee! Google houdt goed in de gaten hoe lang de bezoeker op de pagina zit, maar kijkt ook wat deze uitvoert op de pagina. 🕵️‍♂️

Google is kritisch als het gaat om bezoekers die op jouw pagina komen en daarna weer teruggaan naar Google. Dit verschijnsel wordt ook wel pogosticking genoemd. Bezoekers springen dan van het ene zoekresultaat naar het andere. Hoe los je dit op?

👉Ten eerste moeten de titel en de intro van je pagina slaan op de inhoud. Wanneer deze niet overeenkomen kan het zijn dat bezoekers daardoor afhaken.

👉Ten tweede is het belangrijk duidelijkheid te scheppen met behulp van:

 • Afbeeldingen
 • Bullet-lists
 • Subkoppen
 • Gemarkeerde tekst in bold of cursief

Zo kan een bezoeker snel door je pagina scannen en vallen er misschien dingen op waardoor de bezoeker verder wil gaan lezen.

👉En ten derde, en dit is een belangrijke. Zorg ervoor dat de bezoeker door kan klikken naar andere pagina’s binnen jouw website. Denk aan links naar gerelateerde artikelen, diensten, voorbeelden of een profiel van de auteur. Door deze ‘klik’ heeft Google een meetpunt en waaraan zij zien dat de bezoeker jouw pagina/website interessant vindt en meer wilt lezen.

👌Pro tip:  Geef extra aandacht aan het ‘above the fold’ deel van jouw pagina’s. Maak het overzichtelijk en overtuigend om verder te lezen. Hoe interessanter dat deel is, hoe langer men op de pagina blijft en hoe beter de ranking wordt.

SEO tip #10 Up-to-date content

In 2011 kwam Google met de ‘freshness update’ binnen het zoekalgoritme. Dit algoritme kijkt naar nieuwe artikelen en wijzigingen binnen de website. Sindsdien doen nieuwe artikelen het vaak de eerste weken goed in de Google zoekresultaten maar zakken ze daarna langzaam weg.

De SEO-tip is dan ook: update geregeld je bestaande pagina’s. Uiteraard niet door een paar woorden te veranderen, maar door teksten te verbeteren en uit te breiden. Op die manier scoort je pagina niet alleen beter op actualiteit maar ook op lengte.

Nog een manier om je pagina’s up-to-date te houden is door de reacties aan te zetten. Wanneer bezoekers opmerkingen of vragen plaatsen, wordt je pagina elke keer weer ververst.

SEO check #11 – Gebruiksgemak op mobiel

Gemiddeld gebruikt de helft van de internetgebruikers een mobiel apparaat 📱. Google geeft steeds sterker de voorkeur aan websites die volledig geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten. Websites die dit niet zijn worden inmiddels zelfs afgestraft.

👌Pro tip:  Een website die snel en mobielvriendelijk is, krijgt een betere ranking. Ook voor zoekers die gebruik maken van desktop. Zorg dat jouw website een mobielvriendelijk responsive design heeft dat snel laadt op mobiele apparaten.

SEO check #12 Voorkom pagina’s met dubbele content

Google wil websites ranken die goede, relevante en originele content bieden. Oudere websites die hier nog niet mee bezig zijn, hebben vaak weinig en slechte content. Vaak is dat door de jaren heen ook nog eens verouderd.

Deze pagina’s bevatten weinig content en zijn vaak niet origineel. In dit geval is er vaak sprake van duplicate content en deze kunnen van wezenlijke invloed zijn op de rankings. 📉

👌Pro tip: Doe een website-audit / SEO-audit en zorg dat je oude – niet relevante – content verwijdert of niet laat indexeren. Duplicate content kun je voorkomen op dezelfde manier maar wordt vaak opgevangen door in de HTML een ‘canonical tag’ mee te geven.

SEO check #13 Snelheid op mobiel => AMP ⚡

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Met deze techniek biedt je je gebruikers een sterk versimpelde versie van je website aan waardoor deze sneller geladen kan worden.

Google weegt de snelheid van je pagina’s op mobiel mee en een steeds groter deel van je bezoekers komt via mobiel 📲. Daarom is het handig om hier rekening mee te houden.

Adverteer je op Google? Dan is het helemaal slim om hier rekening mee te houden. Ik ken een ondernemer die de techniek op dat gebied wat verwaarloosde. Op een gegeven moment stegen zijn Google Adwords kosten en daalden zijn conversies. Uiteindelijk bleek dat te liggen aan de snelheid van zijn landingspagina’s op mobiel.

👌Pro tip: De kans is groot dat je met een WordPress website werkt. Download en installeer een AMP plugin en werk hier mee voor je belangrijkste pagina’s.

SEO check 14# HTTPS en Security

Sinds 2018 is je website aanbieden via HTTPS een vereiste. De primaire reden hiervoor is dat je hiermee de gegevens van je bezoekers beveiligt. 💂💻💂

Een secundair voordeel is dat je website beter gevonden wordt. Google geeft websites met HTTPS voorrang. Er is geen enkele reden om dit niet te doen; je website beveiligen en aanbieden via HTTPS kost namelijk helemaal niets. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook: Hoe stap je over naar HTTPS?

Naast HTTPS is het belangrijk om de algemene beveiliging van je website op orde te hebben. Met malware of links richting malware sites scoor je geen punten bij Google.

 • Installeer daarom anti-spam tools binnen je CMS,
 • maak de login lastiger
 • of maak gebruik van een content distribution network (CDN) zoals Cloudflare. Deze maakt niet alleen je website sneller, maar zorgt ook voor extra beveiliging.

SEO check 15# Voorkom of repareer kapotte links op je website

Links repareren is geen leuke klus, zeker niet als je website duizenden pagina’s heeft. Maar een website met links die niet werken is voor Google een duidelijk teken. Dan is er iets mis met de kwaliteit.

Dus check je website via een programma zoals Brokenlinkcheck.com en repareer die kapotte links.

Conclusies SEO 2019 

Kwaliteit wordt steeds belangrijker

Steeds meer bedrijven weten inmiddels wel raad met contentmarketing. Ze delen hun kennis online en halen daarmee nieuwe bezoekers of klanten binnen. Of ze plaatsen content op hun website om hun bestaanden klanten beter van dienst te zijn.

Daardoor is het minder makkelijk om te scoren met SEO en contentmarketing. Enkele jaren geleden was je met een paar blogartikelen en landingspagina’s heer en meester in Google. Tegenwoordig moet je daar echt serieus moeite voor doen.

Deze tips geven je vast een duwtje in de goede richting. Wil je meer tips over SEO? Lees dan zeker ook de SEO tips deel 1 en deel 3. Of download de lijst hier.

Wil je hierover meer weten? Of een keer sparren over een marketingprobleem dat jij wilt oplossen? Neem gerust contact op. Nu nog even geen tijd? Maar toch je voordeel doen met mijn kennis? Laat hieronder je e-mail achter

(Je ontvangt maximaal 1x per maand een e-mail)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest