Praktische SEO tips: deel 3

SEO-meta-omschrijving

Je wilt vindbaar zijn in Google. En daar niet de hoofdprijs voor betalen. Maar als je jezelf daar een beetje  in verdiept, kom je er al snel achter dat SEO een vak apart is. Een tijdrovend vak dat veel aspecten kent.

In dit artikel pakken we een belangrijke en vooral praktisch basis mee. Hoe zet je – gebaseerd op een degelijk keyword onderzoek  – je webpagina’s en teksten zodanig neer, dat Google ze ook vind, ze zo hoog mogelijk indexeert en je bezoekers ook klikken.

Checklist voor het schrijven van SEO pagina’s

Google houdt voor het ranken van websites en pagina’s rekening met zo’n 200 factoren 😲. Nu denk en werk ik altijd vanuit een basis en probeer als het even kan de 80/20 regel aan te houden.

Ik werk tenslotte voor Scale-ups en grotere MKB bedrijven en daar is het vaak praktisch onmogelijk om al te veel tijd in SEO te investeren. Daarom hier een checklist die vooral concreet en praktisch is ingestoken. We bespreken de volgende SEO basics:

 1. Plaats zoekwoorden in het begin van je Title Tag (H1)
 2. Verzin titels die klikken
 3. Plaats zoekwoorden op relevante plekken in je content
 4. Onderscheid jezelf met je design
 5. Maak je content niet te kort
 6. Optimaliseer voor paginasnelheid
 7. Werk aan de autoriteit van je pagina’s en domein
 8. Relevante links en linkteksten
 9. Verleid je bezoekers tot interactie
 10. Up-to-date content
 11. Gebruiksgemak op mobiel
 12. Voorkom pagina’s met dubbele content
 13. Snelheid op je mobiel
 14. HTTPS en Security
 15. Voorkom of repareer kapotte links
 16. Goede alt-teksten
 17. Zorg voor een goede url opbouw en zoekterm
 18. Maak pakkende page titles
 19. Besteed aandacht aan de meta-omschrijving
 20. Laat de meta-tag keywords voor wat ze zijn

Dit is deel 3 van de SEO tips blogpost, waarin tip 16 t/m 20 besproken worden. Heb je de vorige gemist? Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Of download de SEO checklist en geef ‘m mee aan je contentbeheerder, je webredacteur of degene die binnen jouw onderneming de webteksten verzorgt. Zo zorg je ervoor dat je op een degelijke manier voldoet aan de belangrijkste eisen die Google stelt.

Ga overigens praktisch met deze tips om. Je kunt ze onderscheiden in verschillende categorieën:

 • de creatie van content, dus voor je webredacteur
 • de invoer in WordPress
 • taken die je een stagiair of student kan laten oppakken
 • tips die je webmaster kan oppakken
 • tips waar sales jou een handje bij kan helpen

SEO check 16# Goede alt teksten

Een goede alt-tekst is het puntje op de i, maar deze maken nu net het onderscheid. De alternatieve tekst die je bij je afbeeldingen invoert, wordt gebruikt door screenreaders en zoekmachines. Voer je niets in dan wordt de bestandsnaam gebruikt.

Door een goede alt-tekst bij je afbeeldingen te gebruiken, kunnen je afbeeldingen getoond worden in Google Images. Daarnaast maakt het gebruik van alt-teksten je website laagdrempeliger voor visueel beperkte bezoekers.

SEO check 17# Goede URL opbouw en zoekterm

De URL is het adres van een specifieke pagina van je website. Google vindt het erg prettig als de zoekterm waarop je gevonden wilt worden in die URL staat. Als wij zelf gevonden zouden willen worden op de term “timeboxing”, zouden we dus bijvoorbeeld een pagina kunnen aanmaken met het adres www.scaleupexperience.com/timeboxing.

Overigens moet je dit niet overdrijven: het heeft geen zin om een URL helemaal vol te stoppen met allerlei zoektermen (sterker nog: het werkt eerder averechts).

Dus: www.scaleupexperience.com/timeboxing-tips is prima, maar www.scaleupexperience.com/timeboxing-tips-productiviteit-effectief-werken zal Google niet waarderen…

SEO check 18# Pakkende ‘page title’

Hoewel de naam anders doet vermoeden, staat de ‘page title’ niet in de tekst van de webpagina zelf. Je ziet de page title wel op twee andere plaatsen terugkeren:

👉In de bovenste rand van je internetbrowser (en bij browsers die met ‘tabs’ werken ook in de tab)

seo page title

👉maar ook als kopregel in de tekst die Google weergeeft als jouw pagina wordt gevonden:

seo kopregel

De page title staat bovenin de HTML-code van je webpagina en daar ziet het er ongeveer zo uit:

seo-wordpress

…maar als je een goed content management systeem (CMS) hebt om je website te onderhouden, kun je de page title eenvoudig per pagina in een apart veldje invoeren. Dan hoef je je niet druk te maken wat er ‘onder water’ gebeurt.

Algemeen wordt de page title gezien als een belangrijke plaats om je trefwoorden in te verwerken. Daarnaast maakt Google termen waarop gezocht wordt vet (je ziet dat in bovenstaand voorbeeld).

Als de zoekterm in je page title staat, zul je op een Google-pagina met zoekresultaten dus beter opvallen.

⭐Een paar nuttige tips over het gebruik van de page title:
 • Google laat niet meer dan 70 karakters zien (inclusief spaties) en kapt alles daarna af. Maak je page title dus niet langer.
 • Zet je belangrijke zoekterm zo ver mogelijk vooraan, het liefst helemaal vooraan.
 • Als je ‘taalkundig verantwoord’ je zoekterm 2 keer in de page title kunt verwerken, doe dat dan gerust. Maar overdrijf het niet. Dat wordt door Google niet gewaardeerd.
 • Prop de page title daarom niet vol zoektermen, maar probeer er ook een aantrekkelijk zinnetje van te maken waarop mensen willen doorklikken.
 • Zorg dat de page title de lading dekt, dus dat de page title aansluit bij de inhoud van de pagina.
 • Gebruik niet dezelfde page title voor alle pagina’s van je website, maar bedenk voor elke pagina een aparte, relevante page title.

SEO check 19# De meta-omschrijving

Elke webpagina kan worden voorzien van een zogeheten ‘meta-omschrijving’. Dat is een tekstje die je niet op de pagina zelf ziet, maar dat zich in de HTML-code van de pagina bevindt. Dat tekstje ziet er zo uit:

seo-wordpress

Hoewel de tekst van deze meta-omschrijving door zoekmachines niet (meer) wordt meegewogen voor de vindbaarheid, wordt de tekst van de meta-omschrijving wel letterlijk getoond door Google (en andere zoekmachines) in de resultaatpagina’s:

seo kopregel

… en daardoor gelden voor de meta-omschrijving dezelfde principes als voor de eerder genoemde page title.

⭐Dit zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij het schrijven van je meta-omschrijving:
 • Maak de meta-omschrijving niet langer dan 160 karakters (inclusief spaties): meer tekst laat Google niet zien.
 • Plaats je belangrijke zoekterm 1 of 2 keer in de description: deze wordt door Google (als erop gezocht is) vet gemaakt, waardoor je meer opvalt op de pagina met zoekresultaten.
 • Behandel de meta-omschrijving als een kleine advertentietekst: geef duidelijke informatie over de pagina waar de meta-omschrijving bijhoort. Maar probeer er ook een wervende tekst van te maken, die mensen verleidt tot doorklikken.
 • Bedenk voor elke pagina van je website een aparte, relevante meta-omschrijving.

SEO check 20# Laat de ‘metatag keywords’ voor wat ze zijn

Misschien heb je ook wel eens gehoord van de ‘metatag keywords’. Die waren ooit bedoeld om 10 à 20 belangrijke steekwoorden voor de webpagina op te sommen. En als ondersteunende informatie voor zoekmachines te dienen.

Deze metatag werd al gauw dusdanig misbruikt (lees: volgepropt met honderden, vaak niet-relevante keywords) waardoor zoekmachines ze tegenwoordig links laten liggen. Het is dus niet erg om de metatag keywords niet in te vullen, sterker nog: je kan je tijd aan betere dingen besteden. 💁‍♀️

Conclusies SEO 2019 

Kwaliteit wordt steeds belangrijker

Steeds meer bedrijven weten inmiddels wel raad met contentmarketing. Ze delen hun kennis online en halen daarmee nieuwe bezoekers of klanten binnen. Of ze plaatsen content op hun website om hun bestaanden klanten beter van dienst te zijn.

Daardoor is het minder makkelijk om te scoren met SEO en contentmarketing. Enkele jaren geleden was je met een paar blogartikelen en landingspagina’s heer en meester in Google. Tegenwoordig moet je daar echt serieus moeite voor doen.

Dit was alweer het derde deel van mijn SEO tips. Heb je de eerste twee delen gemist? Lees dan zeker ook de SEO tips deel 1 en deel 2. Of download de lijst met tips meteen hier

Wil je hierover meer weten? Of een keer sparren over een marketingprobleem dat jij wilt oplossen? Neem gerust contact op. Nu nog even geen tijd? Maar toch je voordeel doen met mijn kennis? Laat hieronder je e-mail achter

(Je ontvangt maximaal 1x per maand een e-mail)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest