Nieuwe waardecreatie met big-data

Big data is het nieuwe goud! En als het over big data gaat is de luchthaven Schiphol een Walhalla! 70 miljoen passagiers, 500.000 vliegtuigen, en miljoenen parkeerreserveringen per jaar. Weten hoe Schiphol waarde creëert met data? In deze case lichten we een tipje van de sluier op.

Outlines

Een luchthaven beschikt over veel data. Maar er ontstaat vaak pas concrete businesswaarde door die big data – op verantwoorde en legale wijze – te delen met partners. Daarvoor moet je  dus (a) een manier hebben om data te delen en (b) je partners laten aanhaken door samen op data gebaseerde service of business proposities te ontwikkelen (zodat je samen geld verdient, kosten bespaart of vermijdt.)

Een deel van de big data waarover Schiphol beschikt, wordt gedeeld via APIs. Daarvoor is het API platform ontwikkeld waarmee toegang kan worden gegeven. Verder is een contentwebsite neergezet om te communiceren met de doelgroepen. Denk hierbij aan iedereen die een rol speelt in het ecosysteem van de luchthaven. Airlines, reis-en vervoersmaatschappijen, maar ook partijen als de Douane, Marechaussee, security en tal van van andere contractors van de luchthaven.

Data-partnerships met een aantal airlines zijn ingericht. En er wordt structureel samengewerkt. Hackatons blijken een geschikt middel om snel concrete toepassingen live te krijgen. Zo komt KLM met een Google Voice vertrekplanner. I-Sec (Schiphols grootste beveiligingscontractor) boekt op operationeel vlak succes door Schiphol data via APIs in haar systemen te integreren.

Deliverables

Expertise

Bijzonder aan dit project

Werken aan de marketing en business development met alle moderne technologieën die er op dit moment zijn. Blockchain, Artificial Intelligence, Deep Learning. Hoe vaak krijg je de kans om – samen met partijen als KLM – mee te denken over hoe je daarmee concreet waarde kan creëren voor een luchthaven die jaarlijks 70 miljoen passagiers en 500.000 vluchten verwerkt?

Big data propositie ontwikkeling, Business Development
79%
Partnership Development en allianties smeden
69%
Marketing Development, Online Development
91%

Andere projecten:

Vertrek niet met lege handen.

Speciaal voor Tech Scale-ups : ‘De Roadmap naar Schaalbare Groei!

100% Gegarandeerd Resultaat!