Over Scale-up Experience

Ik ben Christiaan Snabel. Gespecialiseerd in het structureren en opzetten van marketingteams en winnende marketing-en verkoopfunnels. Zo help ik scale-ups (en andere bedrijven) sneller groeien.

ChristiaanSnabel

Hoewel ik mijn loopbaan ooit begon in de sales, ben ik eigenlijk altijd marketeer geweest. Maar in het kleine software bedrijf waar ik ooit startte, deden we niet echt aan marketing. 

Gewoon 20 telefoontjes per dag! 

En regelmatig erop uit om klanten te bezoeken en deals binnen te halen. Dat werkte prima!

Slim organiseren en structuur

Naar verloop van tijd ontdekte ik dat ik vooral leuk vond om uit te denken HOE ik meer kon verkopen. En dat bleek met name door dingen slim te organiseren én structuur aan te brengen.

Zo kocht ik een CRM pakket. Uit Amerika, toen nog op 3,5” floppies! Het had de legendarische naam ‘Goldmine”. 

Daarmee begon ik met E-mail marketing. Maar liefst 95% van mijn relaties opende mijn marketingmails!

Aangemoedigd door dat succes, bouwde ik stap voor stap mijn eerste marketingfunnel. Daarna maakte ik stap voor stap de switch van sales naar sales-gedreven marketing

Het complete commerciële spel

Een paar jaar later werkte ik als marketeer op retentie en development bij KPN. Ik viel met mijn neus in de boter. Ik kwam ik in een leuk team met inspirerende collega’s en mocht meewerken aan projecten met adviesbureau’s als VODW en McKinsey. Daarnaast volgde ik enkele interne KPN Marketing Excellence opleidingen.
Ik leerde het complete commerciële spel bij deze bedrijven

Na KPN deed ik bij andere grote bedrijven waardevolle marketingervaring op. Ik prijs mij gelukkig dat ik in al die keukens mee mocht kijken. Werken met grote budgetten, de beste bureau’s en slimste marketingspecialisten van Nederland. Ik kreeg steeds meer gevoel en grip op het totale commerciële spel. 

Ondernemen!

Rond 2015 begon het te kriebelen. Ik wilde écht ondernemer zijn. Ik besloot mijn geluk te beproeven als investerende manager in 2 start-ups. Een praktische en betere leerschool kun je je niet wensen. In tegendeel tot wat je vaak leest, was ‘start-up-way-of-working’ bij ons geen romantisch hipster sfeertje. Het was gewoon keihard bikkelen met kleine budgetten.
Start-ups waarin ik meewerkte en investeerde

In mijn start-up tijd ontdekte ik:

 • Wat je in de praktijk écht nodig hebt om nummer 1 worden (en blijven) in Google. En wat het met je nachtrust kan doen als je die positie verliest
 • Hoe je zelf slim goede mensen werft en opleid (en er soms snel weer afscheid van moet nemen)
 • Waarom dat sexy marketing trends als Lean Start-up, CRO en Growth Hacking lang niet altijd goed werken (en wanneer juist wel!)

Op winkel passen ‘niet zo mijn ding’

Toch kwam ik er achter dat deze manier van ondernemen niet de mijne was. Net als in mijn eerste baan – en in veel van de opdrachten  – had ik op een gegeven moment de marketing-en verkoopfunnels winstgevend neergezet. Ik had jonge mensen ingewerkt en de structuur stond.
 
Daardoor werd mijn job routine. Op de winkel passen is niet zo mijn ding. Ik raakte uitgekeken en dacht na over weer een nieuwe uitdaging. Na enkele maanden vond ik die op Schiphol. 
 
Met iedere dag honderden vliegtuigen en zo’n 50.000 mensen die op en om de luchthaven hun werk doen, een bijzonder eco-systeem en een boeiende werkomgeving. Ik deed de marktintroductie van een API platform, werkte aan een aantal big-data concepten en de commerciële samenwerking tussen Schiphol, KLM en Transavia. 

Scale-up experience!

Na Schiphol besluit ik dat ik definitief iets anders wil doen. Tijdens het kerstdiner heb ik het er met vrienden over. Ik blijk niet de enige veertiger die het even niet goed weet. Ik begin erover te lezen en praat met mensen om erachter te komen wat ik écht wil.
 
Ergens in mijn zoektocht, stuit ik op een quote van Steve Jobs. 

“you can not connect the dots looking forward, you can only connect the dots looking backwards”

Ik kijk terug en ontdek langzaam maar zeker ‘mijn rode draad’.  

Ik ben gespecialiseerd geraakt in het opzetten of (her)structureren van de complete (online) marketing. Ik werkte daarin altijd vanuit een strategie of marketingfunnel zodat er vroeg of laat meer verkocht werd.

Bij aanvang van iedere marketingbaan, klus of opdracht ontbrak in bepaalde mate het overzicht of professionaliteit. Ik ben in staat zo’n situatie snel om te vormen tot een professioneel bestuurbaar “marketingsysteem”. Ik neem mensen makkelijk mee in mijn plannen, maar met mijn ervaring kan ik dingen ook praktisch concretiseren of zelf (voor)doen of kickstarten.

Ik besluit daarom marketingcoach te worden en mij met mijn bedrijf Scale-up Experience te richten op groeiende bedrijven.

Hands-on Marketing Coach 

Als marketingcoach begeleid continu zo’n 6-8 ondernemingen naar goed ge-oliede marketingmachine.

Vanuit mijn bedrijf Scale-up Experience help ik die bedrijven (online)marketingteams bouwen. Of ik zorg dat er meer vanuit een plan en structuur wordt gewerkt. 

Met mijn klanten werk ik toe naar een lean-en-mean high performance marketingteam dat: 

 1. via een uitgekiende marketing-aanpak winst maakt op iedere euro die aan Google, Facebook of LinkedIn wordt uitgegeven
 2. zorgt dat ze uitstekend/steeds beter vindbaar zijn via Google
 3. met slimme tools en de goede partners samenwerken
 4. de exploitatie en personeelskosten laag houden
 5. niet terugvallen maar doorgroeien nadat ik vertrek

Door de begeleiding slijten nieuwe vaardigheden in! Dure opleidingen om talent te behouden worden hiermee overbodig. 

Herken je dit?

 • Je wilt als ondernemer je bedrijf opschalen. Je weet dat je marketing en sales daarin cruciaal zijn. Je zoekt iemand die jou en je team kan helpen professionaliseren.
 • Je investeert al flink in je groei, maar je huidige team kan de ambities niet waarmaken en is niet klaar voor het volgende niveau. Iedere maand dat je niet ingrijpt, is er één te veel.
 • Jouw bedrijf is eigenlijk nog te klein voor een (ervaren vaste of interim) marketingmanager, maar met de juiste ervaring zou je snel je marketing(team) kunnen professionaliseren.

Ben jij ook een ondernemer of manager met dit soort uitdagingen?  Dan is de kans groot dat ik je kan helpen. 

Ik vind het contact met andere ondernemers één van de cadeautjes van mijn werk. Hun verhalen en enthousiaste plannen inspireren mij en geven mij de bevestiging dat elke dat écht het werk doe waarvan ik houd. 

Neem gerust eens contact op om vrijblijvend te sparren.