Optimaliseren voor voice? Zo eenvoudig is het📣

Optimaliseren voor voice

Een tijdje geleden nam ik deel aan een paneldiscussie over voice. Experts van Google voorspellen dat tegen 2020 tot 50% van de online zoekopdrachten door de stem zal worden geïnitieerd. En dat is natuurlijk waarom Google zo groot inzet op spraak. Want als ze niet meedoen, lopen ze de kans over 5 jaar de helft van hun business te verliezen aan partijen die dat wel doen. Amazon met Alexa en Apple met Siri.

Niet alleen voor Apple, Amazon en Google is het cruciaal om mee te blijven doen. Maar wellicht ook voor jou. Want iedereen die vindbaar wil blijven, zal zijn inhoud voor spraak moeten optimaliseren.

Een mooie uitdaging, maar écht heel spannend is het ook weer niet. De meeste dingen die je – als je je SEO serieus neemt – doet, doe je ook gewoon voor de huidige bezoekers van je site.

Wil je optimaliseren voor voice? Pas dan deze checks toe op je webpagina’s

#1.Werk met exacte vragen en korte antwoorden

Wanneer mensen een zoekopdracht uitvoeren, heeft slechts een klein deel de exacte zoekopdracht in het title-label. Als u de resultaten van spraakopdrachten voor exacte zoekopdrachten wilt verbeteren, adresseert u onderwerpen met meer dan één pagina.

Door de redelijk simpele vraag: ‘hoe lang is een vlucht naar Londen?’ in te voeren krijg je de volgende resultaten. De hoogst scorende websites hebben deze zoekwoorden in hun titel of meta-description staan.

Optimaliseren voor voice

 

Je ziet overigens in het bovenstaande voorbeeld dat de antwoorden nog niet terugkomen in alle beschrijvingen van de zoekresultaten van Google. Terwijl iedereen weet dat je er doorgaans binnen een uurtje bent.

De meeste mensen houden van ‘to the point’ antwoorden. Google ook. Het meest voorkomende antwoord op een stem is ongeveer 30 woorden lang. Precies genoeg tijd om de juiste boodschap over te brengen.

Optimaliseer je voor dit soort vragen? Zet dan de antwoorden in het begin van je pagina’s.

#2.Gebruik spreektaal en houd het simpel

Google geeft er de voorkeur aan stemgeleerde antwoorden te vinden op pagina’s met een langere inhoud.

Schrijf dus relatief lange artikelen, maar houd de zinnen en paragrafen kort en helder.

Leesbare, goed gestructureerde inhoud presteert veel beter wanneer spraakalgoritmen op zoek zijn naar een antwoord. Daarnaast klinken ze ook beter wanneer ze worden voorgelezen door een virtuele assistent. 👍

#3.Ga niet alleen voor voice, mobiel én desktop blijven belangrijk 🖥️

Laat alle hypes over voice je niet afschrikken. Ook mobiel en desktop zijn nog steeds enorm belangrijk. Ook hoogwaardige desktopcontent zal hoogstwaarschijnlijk goed presteren bij het zoeken naar spraak.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het onderstaande plaatje. Hierin zie je dat mobiel – en waarschijnlijk straks ook voice – belangrijk zijn voor traffic. Maar je ziet ook dat de meeste omzet nog steeds via desktop gaat.

Optimaliseren voor voice

En dat is logisch. Zeker als je in de business-to-business werkt. Jouw prospects en leads brengen namelijk doorgaans nog steeds 90% van hun werktijd door achter hun desktop.

Ze zullen zich dus via diezelfde desktop oriënteren op jouw producten of diensten. En informatie delen met collega’s die nodig zijn om een aankoopbesluit te nemen, dat zal vermoedelijk ook via diezelfde desktop gaan.

Als business coach raad ik je aan om je desktop content ook top te houden in het optimaliseren voor voice. 💯

#4.Bewaak je snelheid, veiligheid en autoriteit 

Naast de bovenstaande tips blijven zaken als snelheid en veiligheid belangrijk.

Zorg er bij het optimaliseren voor gesproken zoekopdrachten dus voor dat je pagina zo snel mogelijk wordt weergegeven.

De gemiddelde snelheid van een zoekopdracht is 4,6 seconden – 52% sneller dan de gemiddelde belasting. Blijf dus niet achter met de snelheid van je site!

HTTPS sites hebben bovendien de voorkeur van zoekmachines. Van de 10.000 Google Home-zoekopdrachten kwam 70% van de resultaten van pagina’s met sterke beveiligingsprotocollen. 🔒

Daarnaast blijft autoriteit – dus een zo hoog mogelijk ranking – een belangrijke rol spelen. Denk dus niet dat je met het optimaliseren voor voice alleen het verschil gaat maken

#5.Weeg af wat je doet met ‘featured snippets’ en ‘local’

Er zijn ook veel SEO specialisten die beweren dat je extra aandacht moet besteden aan featured snippets en local.

Optimaliseren voor voice

Ik ben altijd vrij kritisch ten aanzien van dit soort ‘niche’ of micro-optimalisaties. Mijn ervaring is dat er vaak veel tijd en afleiding van je team in gaat zitten en de toegevoegde waarde zeer beperkt is. Klein bier dus.

Maar…. het hangt natuurlijk sterk af van je corebusiness. Als jij een niche speler bent, of je moet het in je bedrijf echt van lokaal bezoek hebben? Dan zou je het kunnen overwegen.

Ik werk zelf veelal in de business-to-business als coach bij landelijk of internationaal opererende bedrijven die doorgaans wat minder in die niches werken. Dan leveren dit soort micro-optimalisaties vaak weinig tot niets op.

👉Samenvattend kunnen we dus stellen dat er niet heel veel nieuws onder de zon is met voice.

Houdt gewoon je SEO op orde en dan zit je gewoon goed met het optimaliseren voor voice.

Wil je meer tips ontvangen over marketing? Download dan deze gratis training of E-boeken op de resource pagina!

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk de video training

Hierin leg ik je in 15min uit welke 7 dodelijke fouten maken dat jouw marketing nooit een verkoopmachine wordt.

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp