Voice Search. Het begon vrij experimenteel met de Amazon Alexa, Google Assistant en Siri van Apple. Maar inmiddels zit het in zo’n 400 miljoen apparaten wereldwijd ingebakken. Vroeg of laat zul je je af moeten vragen wat dit voor jouw merk en online marketing gaat betekenen.
Experts van Google voorspellen in ieder geval zelf al dat eind 2020 tot 50% van de online zoekopdrachten door de stem zal worden geïnitieerd. Je zult voice search dus hoe dan ook in je SEO Strategie moeten meenemen.
Meer hierover vind je overigens in mijn andere artikelen over:
- Keyword onderzoek, dit is wat je erover moet weten
- Beter scoren met SEO? Toets hierop je webteksten
- Hoger in Google? Zorg dat je techniek op orde is
Dat over de basis, nu verder met Voice Search!
Voice Search gaat enorme impact hebben
Voor iedereen die het nog niet beseft, voice gaat impact hebben.
Alleen al het feit dat Google Assistant wereldwijd via zo’n 400 miljoen apparaten beschikbaar is, vond ik zelf echt een verbazingwekkend feit.
Hieronder wat meer cijfers. Mijn artikel hieronder was oorspronkelijk van 2019, maar ik heb er later deze cijfers uit 2020 bijgezet.
Het belang van voice search in cijfers
- Volgens Google is 20% van alle zoekopdrachten spraak.
- 31% van de smartphone gebruikers wereldwijd gebruikt minstens één keer per week spraaktechnologie.
- In 2020 is 50% van alle online zoekopdrachten gebaseerd op spraak.
- 30% van alle webbrowsing sessies zal in 2020 zonder scherm zijn voltooid.
- Naar verwachting bezit 55% van de huishoudens in 2022 slimme luidsprekers.
- Muziek afspelen is momenteel het meest populaire gebruik van slimme luidsprekers.
- Bijna 20% van alle gesproken zoekopdrachten wordt geactiveerd door slechts 25 zoekwoorden.
- Wereldwijde voice commerce zal naar verwachting in 2022 $ 40 miljard waard zijn.
De bron van deze cijfers en nog veel meer uitleg vind je hier. Een een andere – ook redelijk recente bron vind je hier.
Uit alle statistieken blijkt : Voice search is ‘here to stay’!
Voice search, bedreiging voor Google, gouden kans voor Amazon
Je zou het niet zetten, maar voice search is een regelrechte bedreiging voor Google. Daarom zetten ze er zo groot op in met hun Google Assistant.
Niet meedoen betekent zelfmoord voor hun business model. Want als straks 50% van hun gebruikers zoekopdrachten via de Amazon Alexa’s, Echo’s, de Siri’s en de Sonos doet, zijn ze ook de helft van hun advertentie inkomsten kwijt.
Voor Amazon zit er een heel ander business model achter. Zodra er in iedere huiskamer een Amazon speaker staat en je daar met een simpele vraag producten van Amazon kunt bestellen, of sterker nog, die speaker aan jou vraagt of het niet eens tijd word voor een nieuwe TV? Dan hebben ze een distributie kanaal met ongekende potentie.
Je hebt er weinig fantasie voor nodig om te beseffen dat de traditionele retail het dan nog moeilijker gaat krijgen.
Niet alleen voor Apple, Amazon en Google is voice search cruciaal. Ook voor jou. Wil je optimaliseren voor voice? Pas dan deze checks toe op je webpagina’s.
Voice search houdt van exacte vragen en korte antwoorden
Vroeger – in de beginperiode van Google – zochten mensen voornamelijk op woorden en termen.
Maar langzamerhand wordt het steeds meer de gewoonte om Google gewoon vragen te stellen. Net zoals jij en ik dat ook doen. Je krijgt namelijk – doordat er inmiddels zoveel informatie beschikbaar is – prima antwoorden.
Door de redelijk simpele vraag: ‘hoe lang is een vlucht naar Londen?’ in te voeren krijg je bijvoorbeeld de volgende resultaten.
De hoogst scorende websites hebben de zoekwoorden in hun titel of meta-description staan. Maar je ziet ook de antwoorden op de vraag terug in de meta-descriptions (de kleine tekstjes onder de pagina titels)
De meeste mensen houden van ‘to the point’ antwoorden. Google ook. En dat geldt ook voor voice search.
Het meest voorkomende antwoord op een stem is ongeveer 30 woorden lang. Precies genoeg tijd om de juiste boodschap over te brengen.
Optimaliseer je voor dit soort vragen? Zet dan de antwoorden in het begin van je pagina’s.
Voice search houdt van spreektaal. Keep it simple!
Google geeft er de voorkeur aan stemgeleerde antwoorden te vinden op pagina’s met een langere inhoud.
Schrijf dus relatief lange artikelen. Maar houd de zinnen en paragrafen kort en helder.
Leesbare, goed gestructureerde inhoud presteert veel beter wanneer spraakalgoritmen op zoek zijn naar een antwoord. Daarnaast klinken ze ook beter wanneer ze worden voorgelezen door een virtuele assistent.
Zie voice search als aanvulling, mobiel én desktop blijven belangrijk
Laat alle hypes over voice search je niet afschrikken. Ook mobiel en desktop zijn nog steeds enorm belangrijk. Ook hoogwaardige desktop content zal hoogstwaarschijnlijk goed presteren bij het zoeken naar spraak.
Kijk bijvoorbeeld naar het onderstaande plaatje. Hierin zie je dat mobiel belangrijk is voor traffic. Maar je ziet ook dat de meeste omzet nog steeds via desktop pagina’s wordt gerealiseerd.
En dat is logisch. Zeker als je in de business-to-business werkt. Jouw prospects en leads brengen namelijk doorgaans nog steeds 90% van hun werktijd door achter hun desktop.
Ze zullen zich dus via diezelfde desktop oriënteren op jouw producten of diensten. En informatie delen met collega’s die nodig zijn om een aankoopbesluit te nemen, dat zal vermoedelijk ook via diezelfde desktop gaan.
Als ervaren B2B marketeer en marketingmanager raad ik je dus aan om je vooral te focussen op je desktop content (die uiteraard ook goed wordt weergegeven op mobiel).
Dan zit je voor voice search ook wel goed.
Bewaak je snelheid, veiligheid en autoriteit
Naast de bovenstaande tips blijven zaken als snelheid en veiligheid belangrijk.
Zorg er bij het optimaliseren voor gesproken zoekopdrachten dus voor dat je pagina zo snel mogelijk wordt weergegeven.
De gemiddelde snelheid van een zoekopdracht is 4,6 seconden – 52% sneller dan de gemiddelde belasting. Blijf dus niet achter met de snelheid van je site!
HTTPS sites hebben bovendien de voorkeur van zoekmachines. Van de 10.000 Google Home-zoekopdrachten kwam 70% van de resultaten van pagina’s met sterke beveiligingsprotocollen.
Daarnaast blijft autoriteit – dus een zo hoog mogelijk ranking – een belangrijke rol spelen. Denk dus niet dat je met het optimaliseren voor voice alleen het verschil gaat maken
Kijk uit voor te veel ‘voice search details’
Er zijn ook veel SEO specialisten die beweren dat je voor voice search extra aandacht moet besteden aan featured snippets en local.
Ik ben altijd vrij kritisch ten aanzien van dit soort ‘niche’ of micro-optimalisaties. Mijn ervaring is dat het rendement hiervan niet opweegt tegen de tijd en afleiding die het kost. Klein bier dus.
Maar…. het hangt natuurlijk wel sterk af van je corebusiness. Als jij een niche speler bent, of je moet het in je bedrijf echt van lokaal bezoek hebben? Dan zou je het kunnen overwegen.
Ik werk zelf als business-to-business  marketeer bij landelijk of internationaal opererende bedrijven die doorgaans wat minder in die niches werken.
Dan leveren dit soort micro-optimalisaties vaak weinig tot niets op.
Samenvattend vind ik persoonlijk dat er niet heel veel nieuws onder de zon is met voice search. Het is uiteindelijk toch voor 90% gebaseerd op wat we nu weten over SEO optimalisatie.
Bottomline geldt dus : houdt je SEO goed op orde. Dan zit je ook wel goed voor voice search.