Waarom is het goed uitvoeren van een online strategie zo lastig?

Een online strategie levert je doorlopend leads en klanten op. Maar voordat zo’n acquistie-systeem perfect werkt, zijn veel bedrijven jaren verder. Hoe komt dat? Waarom is dit zo moeilijk?
De valkuilen van Growth Hacking

Inhoud

5 jaar duurt het gemiddeld. Voordat een ondernemer of een nieuwe propositie écht doorbreekt. Met een perfect online strategie kan je daar volgens mij zeker 2 jaar van afsnoepen. Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten bij de uitvoering.

Wil je succesvol zijn met een online strategie? Dan denk je waarschijnlijk aan dingen als:

 • Een mooie website
 • Adverteren op Google, Facebook en LinkedIn
 • Marketingtools
 • Marketing automation
 • Een (of meerdere nieuwe) marketeer aannemen
 • Marketingbureau’s of freelancers inhuren

Dit zijn inderdaad randvoorwaarden om een goede online strategie te kunnen uitvoeren. 

Maar met alleen tools en mensen heb je geen online strategie. Waar het écht om gaat is vanuit welke visie je die resources gaat inzetten. En hoe je de executie van die strategie doelgericht voor elkaar krijt.

En juist daar draait het écht om. 

Planning en executie van je online strategie. Pas als je die goed doet, gaan ook je awareness, sales en dus je ’top line growth’ naar het volgende niveau. 

In dit artikel loop ik de valkuilen met je door als het gaat om de executie van je online strategie.

Je online strategie is niet data gedreven

Toen ik zelf begon met mijn eerste website, maakte ik deze fout ook. Ik bouwde een website met WordPress en zette er wat content op. Niemand die het las want er kwam geen enkele bezoeker. 

Waarom niet? Ik had geen SEO Strategie. Ik had geen keyword onderzoek gedaan. En dus speelde ik niet in op volumes. Ik had geen flauw idee of mijn content ooit gevonden zouden worden. Achteraf zonde van mijn tijd.

Bij online marketing kun je alles meten. Doe dat dus ook! En doe iets met die cijfers. Dus ook vooraf, voordat je begint met welke actie dan ook.

“The more you research, the less you have to invest” is een uitspraak (van Dan Pena, een beroemde keiharde zakenman en self made multi-miljonair)  die zeker ook van toepassing is op je online marketing strategie. 

Niet vanuit je cijfers (kunnen) werken, garandeert – wat mij betreft – dat je niet maximaal effectief bent. Dat wil je niet.

Je online strategie doet niets met laaghangende fruit

Ga je een online strategie implementeren? Dan ligt het accent – zoals hierboven aangegeven – al snel op online marketingtools. 

Denk aan marketing automation of andere tools waarmee je snel resultaat lijkt te kunnen boeken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Landingspages bouwen
 • Automatisch mailen
 • Nieuwe features in Facebook of Google Ads waardoor campagnes zichzelf optimaliseren.

Allemaal erg sexy. Maar ben je niet ervaren in deze tooling? Wees dan kritisch op hoeveel leergeld je wilt betalen. Er gaat al snel veel tijd in zitten.

Zorg dat je aandacht op wat je structurele omzet oplevert, niet verslapt.

Probeer daarnaast met je online strategie als eerste te focussen op het laaghangende fruit. 90% van de bedrijven laat hier nog steeds veel liggen. Denk maar eens aan het onderstaande.

Acties die vrijwel altijd direct geld opleveren

 • Het vaker mailen van je klanten (met cross-upsell of retentie aanbiedingen)
 • Het schrijven en verbeteren van salescopy op je website
 • Het updaten van je E-book of andere weggever op je website
 • Het nogmaals promoten van je best scorende content op sociale media

Voor je online strategie experimenteren met nieuwe tools is prima. Maar vergeet deze simpele ‘old school’ dingen niet. Ze zijn minder sexy dan Growth Marketing, maar ze leveren je wel direct geld op.

In je online strategie ontbreekt een marketingfunnel

In theorie (en op nagenoeg alle plaatjes op internet) zien marketingfunnels er allemaal simpel uit. Toch hebben maar weinig bedrijven hun marketingfunnel goed op orde.

Welke type content en verleidingsmechanismes zet je in om je prospects converteren tot gekwalificeerde leads? En hoe haal je het maximale uit de opvolging? Ook dit is bij veel bedrijven niet op orde.

Zorg dus dat een goede marketingfunnel onderdeel is van jouw online marketing strategie. Zonder marketingfunnel kun wat mij betreft niet spreken van een online strategie.

Heb je moeite met zo’n marketingfunnel? Of twijfel je aan die van jou? Plan gerust een sessie in. Ik teken er in een uurtje – 100% vrijblijvend – één voor je uit.

Je voert je online strategie niet uit als een project

Tegenwoordig werken veel marketingteams Agile of Scrum. Alles moet snel. Dat leidt er soms toe dat een onschuldig lijkende e-mail of Trello taak uitgroeit tot een behoorlijk side-project.

Bekijk daarom de implementatie van ieder nieuw idee, experiment of tool kritisch en gewoon ‘ouderwets’ projectmatig. 

Manage je online strategie als een project met vragen als:

 • Hoeveel werk is er echt nodig?
 • Wat zijn de risico’s?
 • Wat zijn de échte kosten en baten?
 • Wat zijn de scenario’s?
 • Hoeveel tijd kost het? Écht?
 • Wat gaan we niet doen als we dit wel doen?

Als je dat allemaal doorloopt, blijkt de executie van je online strategie ineens een behoorlijk project. 

Pak dat dus ook projectmatig aan. Anders werk je gefragmenteerd en gaat er veel energie verloren. 

Je creëert onvoldoende draagvlak voor je online strategie

Online strategie implementeren doe je niet alleen. Het is iets dat je met je team, je (sales)collega’s (en eventueel je management) oppakt.

Dit is waarom draagvlak belangrijk is

 • Het regelen van budget. Je hebt toch geld nodig om bepaalde tools of testcampagnes neer te zetten. Of je wilt misschien nieuwe specialisten inhuren.
 • Het regelen van (extra development) capaciteit. In de meeste ondernemingen een schaarse hulpbron die je niet zomaar een paar dagen kunt missen voor een marketingklusje.
 • Het inhuren van nieuwe specialisten of freelancers met andere vaardigheden.
 • Het aanschaffen van marketingtools. Vaak vinden je collega’s van IT, inkoop en Legal daar wat van…..
 • Begrip van je management. (Je gaat experimenteren (en er kunnen dus ook fouten gemaakt kunnen worden die geld kosten of niets opleveren)

Online strategie

Neem daarom collega’s, managers en andere afdelingen mee in de uitwerking van je online strategie. 

Doe je dat niet? Dan kun je er vergif op innemen dat ‘het niet werkt’ en is tot overmaat van ramp ook de kans nog eens groot dat jij daar als initiatiefnemer op aangekeken wordt.

Je voorkomt dat door je collega’s tijdig mee te nemen.

Je verliest met je online strategie de dragers van je omzet uit het oog

Ga je een échte online marketing strategie neerzetten? Of je marketing professionaliseren? Besef dan ook dat je ‘gewone’ marketing(communicatie) werk door moet blijven gaan. 

Alles wat er al is (het bijhouden van de website, het versturen van een nieuwsbrief, het plaatsen van de updates op sociale media) moet vaak ook gewoon doorgaan.

Wees scherp op die balans. Verlies nooit het noodzakelijke (marketingcommunicatie) grondwerk en de dragers van jouw omzet uit het oog. 

Ze vormen de basis voor de next step die je gaat nemen.

Je tempo is te laag 

Er was ooit een docent aan fotografie opleiding. Hij verdeelde zijn 1e jaars studenten in twee groepen. Ze kregen beiden de opdracht om aan het eind van de week de perfecte foto in te leveren. 

De ene groep kreeg de opdracht om veel research te doen en zo uit te zoeken hoe ze de perfecte foto moesten maken. De andere groep mocht geen onderzoek doen. Zij moesten gewoon zoveel mogelijk foto’s maken en daaruit de beste kiezen.

De tweede groep wist uiteindelijke met afstand de mooiste foto te maken.

“If you double the number of experiments you do per year you’re going to double your inventiveness.” – Jeff Bezos

De sleutel tot succes in online strategie leunt op een zelfde principe. Zo snel en zo veel mogelijk experimenteren. Daaruit leer je vaak veel sneller hoe dingen werken dan alles te onderzoeken. 

Dat betekent dat je niet alles 100% zeker kunt weten. Dus je moet ook niet alles vooraf voor 100% moet willen dichttikken. 

Zorg dus dat je tempo hoog is. Voor ieder experiment goedkeuring van een MT of directie nodig hebben, dat werkt niet. Zorg daarom dat je het mandaat en ook de mindset in je team hebt om tempo te maken.

Zet liever iedere week iets nieuws live, dan iedere maand iets dat (bijna) perfect is. 

Je vindt zelf het wiel uit

Bij de uitvoering van een online strategie heb je veelzijdige (en vaak specialistische) marketingskills nodig. Denk aan persuasive- of salescopywriting, UX-design, marketing automation en development skills.

Die ervaring doe je niet even snel op door een paar blogs te lezen. En je wilt er onder het motto van ‘leren en experimenteren’ waarschijnlijk ook geen jaren over doen voordat je eindelijk eens wat resultaat behaalt.

Probeer daarom niet het wiel uit te vinden. 

Huur goede mensen in. Verdoe je tijd niet aan een cursus of training. 

Investeer liever in serieuze coaching of begeleiding bij het traject dat je inzet. Zo leer je snel de kneepjes van het vak en maak je in jouw bedrijf of team een écht doelgerichte kickstart.

Conclusies 

Een online strategie uitvoeren is geen trucje. Het is een project dat je uitvoert met je team of organisatie. 

Het is een veranderproces op zich. Iets dat nu eenmaal tijd en moeite kost.

Wil je dat proces soepel door? Neem dan de bovenstaande tips ter harte. 

Ik heb dit artikel geschreven als onderdeel van de voorbereiding een presentatie die ik in 2019 op Digital Marketing Live gaf. Download hier de presentatie.spdee

B2B Leadgeneratie

Je B2B Leadgeneratie werkt niet? Bijna altijd is dit de oorzaak

B2B Leadgeneratie
marketing professionaliseren

5 vragen voor als je Growth Hacking (cursussen) overweegt

Growth Hacking & CRO

Zit je vast met je marketing?

Don’t worry, ik vraag je niet om je e-mailadres

Vertrek niet met lege handen.

Speciaal voor Tech Scale-ups : ‘De Roadmap naar Schaalbare Groei!

100% Gegarandeerd Resultaat!