Nieuwe website? Zo maak je met een beperkt budget de juiste keuzes?

Je gaat een nieuwe website maken. Maar door de crisis of andere reden heb je weinig budget. Waarop bezuinig je wel en niet?

Inhoudsopgave

Nieuwe Website Maken

Een nieuwe website maken  Het stond dit jaar op de planning. En je had het je nog zo voorgesteld om voor de zomervakantie het verlossende “Met trots presenteren wij u onze nieuwe website” aan al je klanten te mailen.

Maar door Corona crisis, liep het net allemaal ietsje anders.

Het budget dat je in gedachten had voor een nieuwe website (of de vernieuwing van je bestaande website) is gedecimeerd.

Er zit een gapend gat tussen de nieuwe website offerte en jouw financiële mogelijkheden.

Wat nu? Blaas je het hele project af? Of kijk je hoe je alsnog hoe je die nieuwe website geregeld krijgt?

In dit artikel geef ik je vanuit mijn ervaring als marketing manager inzicht in de kosten van een nieuwe website maken.

Lees overigens ook dit artikel : Nieuwe website? Neem deze 7 dingen mee in je voorbereiding.

Waarom zitten er grote verschillen in de kosten voor een nieuwe website maken?

Je gaat een nieuwe website maken. Maar je vraagt je af. Waarom is het ene bedrijf voor €5.000 klaar? En kan het andere bedrijf daar niet eens een fatsoenlijk vooronderzoek voor doen?

Als je vraagt: “Wat kost een auto?” Dan krijg je 100 verschillende antwoorden. Als je vraagt: “Wat kost een nieuwe website?” Dan is dat het zelfde. Je kunt pas zinnige uitspraken doen over de kosten als je weet wat je nodig hebt.

Wat je betaalt om een nieuwe website te maken, hangt natuurlijk sterk samen met de omvang van de website en de rest van je eisenpakket.

Nieuwe website maken? Hiermee wordt de prijs bepaald

 • Heb je een eenvoudige of complexe business?
 • Heb je alleen content, of moet er ook een complete webshop gebouwd (en gevuld) worden?
 • Wat zijn de eisen en wensen op het gebied van IT en security?
 • Heb je koppelingen met een back-end applicaties of andere systemen?
 • Ben je bereid, en in staat, om veel zelf te doen? Of ga je veel werk aan je nieuwe website uitbesteden?
 • Kun je – en mag je – werken met een standaard CMS zoals WordPress met allerlei plug-ins? Of moet er allerlei maatwerk plaatsvinden? 
 • Kun je met een schone lei beginnen? Of moet je allerlei content migreren van je oude naar je nieuwe website?
 • Stel je moet bepaalde content migreren? Hoe eenvoudig is het om dat over te zetten naar je nieuwe website?
 • Wat heb je voor eisen en wensen waar het gaat om marketing, personalisatie en verleiding?

Heb je op de bovenstaande vragen de meest eenvoudige en minimalistische wensen? Dan maak je voor bedrag tussen de €1.000 en de €2.500 een aardige start.

Bij grotere bedrijven is de complexiteit van een nieuwe website maken vaak groter en nemen de kosten snel toe. Van tienduizenden euro’s tot tonnen.

Waar dat ‘m in zit, zie je hieronder

Nieuwe website maken? Waaruit bestaan de kosten?

De kosten hangen dus sterk samen met de eisen en wensen. Maar het grappige is dat kostenposten waarin je investeert, voor grote en kleine bedrijven toch redelijk vergelijkbaar zijn. Ik loop ze met je door.

De kosten voor een nieuwe website voor een klein bedrijf of start-up

Startende bedrijven hebben vaak een beperkt marketingbudget. Laat staan geld hebben voor dure bureau’s of een ervaren marketing consultant die ze helpt met hun online marketing strategie.

Daarom beginnen ze vaak simpel. Ze gebruiken WordPress voor hun nieuwe website. En daar is helemaal niets mis mee.

De kosten-opbouw van een (goedkope) website

 • Een (standaard) template. Als startend bedrijf heb je geen budget voor een maatwerk website. Gebruik daarom een standaard template. (dat kost op marketplace zoals Envato hooguit €100 en eenzelfde bedrag per jaar om up-to-date te blijven)
 • Content maken en opvoeren. Hier gaat vaak veel tijd in zitten. Je huisstijl doorvertaling, teksten schrijven, wat visual designs maken. Maar hoe beter je plan, en hoe doelgerichter en eenvoudiger je content, hoe lager je kosten.
 • Installeren van (marketing)tools op je website. Je wilt je website doormeten en waarschijnlijk aansluiten op je e-mail marketing en andere marketing tools. Daar gaat wat tijd in zitten. Doe je dat zelf? Dan zijn de kosten beperkt.
 • Hosting, back-ups en onderhoud. Je moet WordPress – en bijbehorende plug-inns – nu eenmaal updaten om veilig en verantwoord te kunnen exploiteren. Daar zijn vaak minimale kosten aan verbonden.
Nieuwe website maken? Met een template snel en goedkoop
Je koopt voor onder de €100 een goed WordPress template op sites als Envato


De kosten van je nieuwe website maken hangen af van:

 • Uren die je inkoopt of uitbesteedt. Bijvoorbeeld aan je webbureau, webbouwers, designers, copywriters en mensen die de content opvoeren. Tarieven tussen de €65 en €85 zijn dan gangbaar.
 • Uren die je er zelf in stopt. Dan heb je geen cash-out, dat kan flink schelen in de kosten.

De kosten voor een nieuwe website voor een groter bedrijf

Bij grotere bedrijven nemen de complexiteit en de kosten toe. Van tienduizenden euro’s tot tonnen. Waar dat ‘m in zit, zie je hieronder

Waardoor wordt een website duurder?

 • Merkstrategie, UX design of art direction van je (nieuwe) website. Je wilt een unieke site? Iets dat past bij jouw merkstrategie? Dat kan, maar ook daardoor lopen de kosten op. Maatwerk is nu eenmaal prijziger. Je krijgt dan te maken met kosten voor UX-design, brand-design en art-direction. Investeringen die nodig zijn om de branding en conversie (lees verkoop)gerichtheid te borgen.
 • (conversie)copywriting en content migratie. 
  Als een website vernieuwd wordt, heb je vaak niets meer aan ‘oude teksten’. Dat moet vaak volledig over en de kosten daarvan lopen flink op. Toch wil je daar niet op bezuinigen.
  Zo sprak ik een keer een ondernemer die alle teksten voor zijn website voor €300 door een student had laten maken. Op een later moment hebben we dat helemaal over moeten laten doen omdat de kwaliteit zo slecht was. Het kostte aan uren uiteindelijk het 20-voudige om dat netjes recht te trekken.
 • Techniek
  WordPress is echt een MKB of start-up oplossing. Grotere bedrijven kiezen al snel voor een professioneel CMS. De kosten daarvan lopen natuurlijk snel op.
  Het zelfde geldt voor het maken van koppelingen, borgen van beheer en security.
  Dan kan ook echt hard gaan met de kosten. Wordt je IT complexer? Dan heb je vaak een heel team nodig met business analisten, architecten, developers, testers. Ook de kosten voor projectmanagement gaan dat serieus een rol spelen.

Heb je hogere eisen of wil je meer kwaliteit?

Dan raad ik je aan iets extra’s te investeren in (UX)design en conversie. Uiteindelijk is je nieuwe website maken geen IT project, maar een commercieel project om prospects en potentiĂ«le klanten te verleiden.

Nieuwe website maken. Waarop bezuinig je en waarop niet?

Waarop je wel en niet kunt bezuinigen hang sterk af van je situatie. Ik kan je dus geen specifiek advies geven.

Wel kan ik je de volgende 3 principes meegeven

 • Waarom doen we dit nu?
  Vraag je af wat (NU) je echt nodig hebt en waarom. Zo wordt een hogere conversie of klanttevredenheid vaak aangevoerd als reden voor een nieuwe website. Dat doel wordt – kan ik je uit ervaring zeggen – bijna nooit gehaald. (en het is ook bijna niet te meten)
 • Maak eerst click-able demo.
  Webbouw bureau’s hebben vaak de neiging zo snel mogelijk te beginnen met bouwen. Doe alles om dat te voorkomen!
  Ik maak bijvoorbeeld altijd eerst click-able demo met Invision. Je haalt hiermee handig feedback op bij klanten en collega’s. Je kunt bovendien de content al laten maken en opvoeren.
  Als er vervolgens gebouwd gaat worden, kan er veel direct en letterlijk worden overgenomen. Dat scheelt doorgaans heel veel tijd en geld.
 • UX en Conversie gaan voor IT.
  Een nieuwe website wordt gezien als een IT project. Maar uiteindelijk moet je website jouw klanten en gebruikers verleiden. Dat is het vak van een UX-researcher of designer en de (conversie)copywriter. Ik adviseer je daar dus meer in te investeren dan in IT.

Is je nieuwe website af? Dan begint het pas Ă©cht!

Ga je een nieuwe website maken? Dan is dat een behoorlijke klus. Als je site dan live is, wordt de vlag wordt gehesen. Maar eigenlijk is het hoogtepunt dan nog lang niet bereikt…..

Meeste ondernemers en bedrijven zijn blij als hun nieuwe website eindelijk klaar is. Vervolgens komen ze vaak 6-12 maanden (en een aantal Google of Facebook campagnes) later tot de conclusie dat hun website niet goed verkoopt. Ze beginnen dan weer van voren af aan.

Alleen het live zetten van een nieuwe website levert vaak nog geen geld of concrete sales op. Daarvoor moet je nieuwe website gaan exploiteren.

Je voegt regelmatig content toe, optimaliseert de teksten voor Google en draait campagnes. De resultaten daarvan vallen – als je geen goede online strategie hebt – vaak tegen.

Zorg daarom dat je – naast budget voor je nieuwe website – ook hebt nagedacht over een goede online marketing strategie.

Online marketing strategie

 • Denk na over verleiding op je website. Bouw een goede marketingfunnel gebaseerd op de juiste contentstrategie
 • Zorg voor vindbaarheid en bereik met SEO Strategie en de juiste inzet van Sociale Media
 • Zet marketingautomation en andere marketing tools in om slim en effectief te zijn
 • Zorg dat deze activiteiten (en je website) elkaar onderling versterken.

Het uitdenken en organiseren vraagt dus vaak veel meer tijd (en geld) dan alleen een (nieuwe) website. Heb je hierbij hulp nodig? Kijk eens hier!

Auteur
EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?