Je marketingmanager neemt ontslag. Die had je niet zien aankomen.
De ‘rockstar marketeer’, de afgelopen jaren uitgroeide tot dé commerciële motor van je bedrijf, zegt op. Met een maandje opzegtermijn en nog wat vakantiedagen, zit je over een paar weken al zonder marketingmanager.
Hoe vang je dit op?
Direct een vacature online? Tijdelijk een marketingmanager inhuren? Of maak je even pas op de plaats om er goed over na te denken?
Ik geef je 5 tips waarmee je deze tegenvaller ombuigt in een mogelijkheid om met je marketingorganisatie definitief naar het volgende niveau te gaan.
1. Wat doet je marketingmanager nu?
Ga terug naar het moment dat je je marketingmanager aanstelde. Toen had je een duidelijk beeld van de rol. Maar hoe accuraat is dat beeld nu nog?
Laten we eerlijk zijn. De afgelopen 2, 3 jaar heeft je bedrijf zich snel ontwikkeld. En de marketing heeft ook niet stilgestaan. Daarnaast nam jij wat afstand van de dagelijkse gang van zaken.
Het is goed om daar weer eens in te duiken en de marketingafdeling onder de loep te nemen.
Wat gebeurt er achter de schermen? Welke taken zijn cruciaal of juist overbodig? Wordt er nog steeds vernieuwd, getest, en staat iedereen nog op scherp?
Of staat je team eigenlijk al een tijdje op de cruise-control?
Verdiep je erin en waarschijnlijk kom je tot verrassende inzichten. Zo’n deepdive moet je toch doen om je werving & selectietraject goed op te pakken. Dan kun je dat maar beter in 1x goed doen.
2. Nieuw leiderschap uit onverwachte hoek?
Als er een leider vertrekt, staat er altijd weer een nieuwe leider op. Misschien is er iemand in jouw team gereed om de lead te pakken.
Natuurlijk is niet iedereen een geboren leider. Maar als één van je teamleden dat wel is, dan gaat zich dat nu openbaren.
Mogelijk heeft hij of zij nog niet álle vaardigheden. Maar met de juiste feedback, aandacht en — het allerbelangrijkste — vertrouwen, kan iemand in korte tijd enorme stappen maken.
En laten we eerlijk zijn. Dat is goed voor je bedrijf! En je geeft daarmee je een mooi signaal af aan de rest van je teamleden. Dus waarom extern zoeken, als je de perfecte kandidaat al in huis hebt?
3. Laat eens een paar ballen stuiteren
Stel je voor: je marketingmanager is weg, en je besluit om eens even rustig te blijven zitten. Geen paniekreacties, geen directe vervangingen. Gewoon een tijdje observeren en kijken wat er gebeurt.
Vallen er écht gaten? Worden sommige taken vanzelf opgepakt door de rest van het team? Of komen er verrassende inzichten bovendrijven?
Zo vertrok er ooit een collega bij een klant waar ik werkte. Ze was een paar dagen per week heel druk met social media. Het zag er tip-top uit en iedereen was vol lof over haar werk.
Maar omdat we haar bij vertrek niet direct konden vervangen, moesten we het rustiger aan doen. Noodgedwongen, gingen we minder plaatsen, minder reageren en eerdere content werd gerecyled.
In plaats van mooie poëtische volzinnen en strak gedesignde Canva creaties, gingen we over op spontane foto’s, gemaakt met de IPhone en korte teksten die meer weg hadden van What’s app berichten dan merk-technisch verantwoorde uitingen.
En wat gebeurde er? Tot onze stomme verbazing ging het niet slechter, maar juist stukken beter met de resultaten.
Soms is het dus goed om de ballen even te laten stuiteren om te zien waar ze landen. Je zou wel eens verbaasd kunnen zijn over de resultaten.
4. Maak je marketing eindelijk winstgevend
Hoewel veel marketingbureaus en marketeers anders beweren, is marketing in 90% van de bedrijven geen direct, aantoonbare winstbijdrager.
Ga maar na: loonkosten voor je marketingteam, flinke advertentiebudgetten, een dure website waaraan op zijn tijd het nodige verbouwd wordt en niet te vergeten externe bureaus en specialisten.
Het gaat al snel om tonnen terwijl de ROI van campagnes en strategieën soms vaag en moeilijk in harde euro’s is uit te drukken.
Tuurlijk, je kunt de ROI op het advertentiebudget van een individuele campagne berekenen. Maar is jezelf onterecht rijk rekenen.
Want wat doet het met je ROI als je al je overige kosten gaat meetellen? Denk aan opstart-en faalkosten van de campagne of dat ene advertentiekanaal. En ook de loonkosten, bureaukosten van alle creaties en aanpassingen op website die nodig waren.
Voor menig B2B bedrijf is een beetje handige verkoper met LinkedIn skills op jaarbasis dan een veel betere business case.
Daarom is het vertrek van je marketingmanager hét moment om de winstgevendheid aan te scherpen zodat die totale marketinginvestering zich terugverdient.
Met meetbaar rendement!
5. Maak een doorstart met tijdelijke versterking
De arbeidsmarkt voor ervaren marketingmanagers is goed. Leuk voor hen, maar lastig voor jou. Want het kan best wat tijd kosten voor je iemand hebt. En je wilt ook geen overhaaste beslissingen nemen.
Je wilt ook geen vermogen uitgeven aan een recruitment bureau. Jullie zijn namelijk een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken. Die functie kunnen jullie zelf ook vullen. Als jullie maar even de tijd nemen.
Maar ja, tijd = ook geld.
En voordat je een écht goede nieuwe marketingmanager hebt, of iemand uit je team een faire kans hebt gegeven, ben je zo een half jaar verder. Die tijd is onbetaalbaar en komt nooit meer terug. Je wilt niet wachten als je bedrijf in een belangrijke fase zit, of de markt hard groeit.
In zo’n geval kun je ook een tijdelijk een part-time marketingmanager of of hands-on CMO (Chief Marketing Officer) inhuren.
Daarmee heb je ervaring, iemand die jouw totale marketingaanpak met een frisse en objectieve blik bekijkt, en iemand die doorgaans snel kan beginnen. Zo maak je een mooie doorstart en heb je alle tijd voor een vervanger.
Bovendien kun je zo ook de structuur en processen van je marketingafdeling eens doorlichten. Met die inzichten kun je je nieuwe marketingteam optimaal inrichten voor de toekomst.
Ook qua kosten/baten is dit sowieso interessant.
Een beetje ervaren marketingmanager kost je als werkgever immers al snel € 5.000,- per maand. Dat loopt – inclusief vakantiegeld,, 13e maand, bonus, opleiding, secundaire voorwaarden en andere werkgeverslasten al snel op tot een ton of meer per jaar.
Je kunt een parttime marketingmanager inhuren. Of een fractional CMO als je een wat grotere organisatie hebt (of liever de Engelse term gebruikt in jouw bedrijf). Die huur je maar voor 1-2 dagen per week in.
Dat is:
- veel sneller – hij of zij kan vaak binnen een paar weken aan de slag
- veel efficiënter – je comprimeert de management taken, de rest van de week wordt er gewerkt
- veel goedkoper – je hebt een full time commitment voor een part-time prijskaartje
- veel flexibeler – je kunt op-en afschalen
- veel minder risicovol – want je zit nergens aan vast.
Een geweldige win-win, dus!
6. Conclusie: Benut deze kans!
Ja, het vertrek van je marketingmanager kan hard aankomen. Maar er zijn meerdere manieren waarop je deze situatie kunt zien als een mooie kans.
Dit is hét moment om te evalueren, te herstructureren en je nieuwe basis goed neer te zetten.
Heb je daar hulp bij nodig? Neem gerust contact op.