Search
Close this search box.

Marketingmanager inhuren? Dit zijn je opties.

Wat zijn de mogelijkheden als een marketingmanager op de pay-roll nog niet aan de orde is?

Inhoudsopgave

Het professionaliseren of salesgerichter laten werken van de marketing markeert een belangrijke stap het groeiproces van je onderneming.

Deze fase komt doorgaans in beeld zodra je van je marketing meer verwacht dan alleen het bijhouden van de website, de sociale media en af en toe een nieuwsbrief.

Je wilt bijvoorbeeld dat marketing structureel meer leads of sales gaat genereren. Of er komen nieuwe producten bij die in één keer goed in de markt moeten worden gezet.

Dat gaat vaak gepaard met hogere campagnebudgetten, flinke veranderingen op de website, het ontwerpen en implementeren van marketingfunnels en het aantrekken van andere freelancers of bureaus.

Dat moet allemaal worden aangestuurd. Iets dat veel tijd vraagt en doorgaans tot gevolg heeft dat de kosten toenemen, maar het tempo en de slagkracht tot overmaat van ramp sterk afnemen.

Nu kun je zelf nog een tijdje bijspringen, maar waarschijnlijk heb je wel wat beters te doen. Je nadert het moment dat je je moet gaan afvragen: ‘Moet ik hiervoor marketingmanager inhuren?’.

Een marketingmanager inhuren. Welke opties heb je?

Je gaat op zoek naar een oplossing die bij die situatie in jullie bedrijf past. Idealiter zou je een goeie man of vrouw willen aannemen. Maar wat als je die kosten en risico’s nog even niet wilt nemen?

In ons werk spreken we regelmatig ondernemers die we hierover adviseren. We nemen je mee in de opties en wegen ze 1 voor 1 met je af.

Optie 1 – Een ervaren interimmer

Het is de makkelijkste, maar gelijk de duurste oplossing. Want met deze aanpak trek je welliswaar een ervaren marketingstrateeg aan die je visie kan helpen aanscherpen tot een plan met SMART doelen en dit plan ook kan helpen realiseren

marketingdirecteur die min of meer uw rechterhand zal zijn. Deze persoon zal in wezen toezicht houden op uw hele marketingafdeling.

Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. €110-135 per uur zijn gangbare tarieven.

Zeker als zo iemand tussen de 10 en 12 jaar marketingervaring heeft, leidinggevende capaciteiten heeft en daarnaast snel in staat is om ideeën om te vormen tot kant en klare proposities, campagnes of projecten en daar een kickstart aan kan geven, of een team kan helpen bouwen, is het dat tarief ook waard.

Je krijgt voor dat tarief een rechterhand op het gebied van marketing waaraan je alles kunt overlaten. Iemand die waarschijnlijk veel meer marketingkennis heeft dan jij en het ook kan omzetten in winstgevende projecten en campagnes voor jouw bedrijf.

Iemand die je bedrijf op marketing en salesgebied structureel naar een hoger niveau kan brengen. Je investeert met deze optie dus vooral in kwaliteit, snelheid, ontzorging én een structurele upgrade.

Optie 2 – Een doorgegroeide specialist als marketingmanager inhuren

Je kunt natuurlijk ook een minder ervaren (en dus goedkopere) marketingmanager inhuren.

Dan kom je vaak uit bij een ervaren online marketeer (iemand met SEO, SEA en marketing automation ervaring) met een wat meer generalistische inslag. Als zo iemand de nodige ‘people skills’ en projectmanagement vaardigheden heeft, komt ie ook een heel eind.

Zeker als je zelf strategie redelijk hebt uitgedokterd, én zelf nog tijd heb om bij te sturen (en dat ook leuk vind) kan dit een interessante optie zijn. Zo iemand is te vinden voor tarieven tussen de €85-105 per uur.

En als je iemand een langer periode wilt inhuren, kan daar vaak nog wel wat af. Het verschil in uurtarief met een ervaren interimmer kan dus flink oplopen en in je voordeel uitpakken.

Er kleven ook risico’s aan het inhuren van een doorgegroeide specialist.

Iemand met een sterke achtergrond in één specifiek domein heeft doorgaans meer moeite om écht vanuit het grote plaatje te werken. Het redeneren en werken vanuit één of meerdere stokpaardjes kan leiden tot een tunnelvisie en groeivertraging.

Zo sprak ik een keer een klant die in eerste instantie een doorgegroeide SEO/SEA specialist had ingehuurd als marketingmanager. De man bleef goedbedoeld hangen in het krijgen van nog meer bezoek op de website via, SEO, SEA (want hij zag daar tal van verbeterpunten).

Ook zette hij in op social media. Want ook daarmee kon nieuw bezoek worden aangetrokken.

Pas vele maanden later bleek de écht groei te moeten komen uit in het opzetten van simpele e-mail marketing marketingfunnels om meer conversie te krijgen. En er bleek ook veel meer laaghangend fruit in de hoek van nieuwe proposities en slimme pricing strategieën.

Kortom, door de focus op meer bezoek, was de ladder tegen de verkeerde muur.

Optie 3 – Iemand opleiden

Als je iemand in je marketingteam hebt die veel potentie heeft en goed presteert, kan het een slimme zet zijn om hem of haar te laten doorgroeien tot marketingmanager.

Kijk wel eerst of deze persoon de juiste vaardigheden en ervaring heeft om deze rol aan te kunnen. Ieamand moet niet alleen goed zijn in zijn vak, maar ook aanleg hebben om leiding te geven en projectmatig en strategisch te denken.

Of dat erin zit, kun je ontdekken door iemand meer verantwoordelijkheid te geven en te betrekken bij belangrijke projecten of beslissingen. Zo kun je een teamlid stap voor stap laten groeien in de rol van marketingmanager.

Er zit nog een ander voordeel aan. Door iemand te laten doorgroeien, toon je waardering voor zijn of haar werk en vergroot je de motivatie en betrokkenheid.

Daarmee is de kans – in de tijd van grote schaarste op de arbeidsmarkt – dat iemand ook langer bij je blijft wat over de lange termijn de algehele productiviteit van je marketingteam kan verbetert.

Iemand laten doorgroeien is doorgaans een slimme stap als je de tijd hebt. Maar het vraagt wel tijd. De vraag is dus hoe kostbaar die tijd is.

Ontwikkelt jouw markt (en de concurrentie) zich razendsnel, of ben je zeker van je financiële prognoses van bedrijf, dan is een investering in het aantrekken van een ervaren iemand vaak beter.

Je kunt ook een tussenweg kiezen. Je laat iemand doorgroeien en laat dat bijvoorbeeld samengaan met de optie die ik hieronder beschrijf.

Optie 4 – Een marketingcoach inhuren

Een andere optie is om een marketingcoach in te huren. Dat is iemand die uitgebreide marketingervaring heeft en jou en je team kan begeleiden en coachen om je doelen te bereiken.

Een marketingcoach kan je helpen bij het ontwikkelen van een marketingstrategie en het uitvoeren ervan. Ook kan hij je team trainen en opleiden zodat zij je bedrijf kunnen laten groeien.

Ook beschikt een marketingcoach vaak over een uitgebreid netwerk van professionals in de marketing-scene. Daarmee heb je toegang tot de beste specialisten in het vak.

Zeker als je overweegt ook je flexibele schil of freelance pool uit te breiden, kan een marketingcoach daar met zijn netwerk een goede bijdrage aan leveren.

Daarnaast zijn de kosten en risico’s van het inhuren van een marketingcoach veel lager dan een interimmer of freelancer.

Over het algemeen is een marketingcoach dus een hele kosteneffectieve manier om je marketing naar een hoger plan te tillen en je team verder op te.

Conclusies over marketingmanager inhuren

De drie opties die ik je heb gegeven zijn ongetwijfeld niet alle opties. En er zijn ook nog wel een paar andere varianten te bedenken. Het is dus goed om hier een doordachte keuze voor de lange termijn in te maken.

Op basis van mijn ervargin adviseer ik je die keuze te laten afhangen van 3 dingen:

  • De rol en het takenpakket dat je van je marketingafdeling of team verwacht. Is dat alleen communicatie, of verwacht je ook sales en grote commerciele projecten?
  • De ideeën over je huidige en toekomstige samenstelling van je team. De in te huren of aan te nemen marketingmanager moet daar (nu en in de toekomst) goed in (blijven) passen
  • van de mate of snelheid waarmee je de investering in een marketingmanager zich kan gaan terugverdienen. Als het potentieel groot is, kun je er gewoon meer investeren.

Vind je het lastig om hierin nu al keuzes te maken of zou je hier wel eens over willen sparren? Neem dan gerust contact op. Voor ons is dit dagelijkse kost. Waarschijnlijk helpen we je in een paar gesprekken aan de helderheid die je nodig hebt.

Auteur
EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?