Search
Close this search box.

Alles over marketing automation

Wat is marketing automation? Waarom is het waardevol en hoe werkt het? Ik leg je het uit in dit – vrij lange – artikel. Ook vertel ik hoe je met marketing automation begint en wat hierbij de valkuilen en praktische tips zijn zodat je snel aan de slag kunt.

Inhoudsopgave

Alles over marketing automation

Heb je meer ervaring? Check dan onderaan dit artikel de tips voor marketing automation waarmee je ‘next level’ kunt gaan.

Ik heb mijn best gedaan dit overzichtelijk op te schrijven. Toch kan het soms – zeker als je marketingkennis beperkt is – complex zijn. Wil je hiermee aan de slag en heb je een vraag? Boek dan vrijblijvend een strategie-gesprek met mij.

Ben je al een ervaren marketeer en bekend met de basis? Bekijk dan de andere artikelen over marketing automation.

1.   Wat is marketing automation?

Vorige week heb ik mijn wintersportvakantie geboekt. Lekker met de kinderen en een paar goede vrienden naar de sneeuw. Ik kijk er nu al naar uit. Lekker de hele dag buiten. Zon op je kop en aan het einde van de dag lekker eten en gezellig een drankje doen bij de open haard.

De boeking was een meevallertje. Een paar dagen geleden ontving ik via Booking.com namelijk een voucher. €100 korting als ik binnen een week iets zou boeken.

Zo’n bon vind ik een mooi voorbeeld van hoe marketing automation in de praktijk werkt. In dit geval krijg ik als een bestaande klant van Booking.com een kortingsbon toegestuurd. Het doel – mij verleiden tot het boeken van een hotel – is behaald zonder dat er één menselijke actie aan te pas kwam.

Met marketing automation – in het Nederlands ook marketing automatisering genoemd – kun je dus marketing mails, maar ook complete acties en (advertentie)campagnes automatiseren. Je kunt je klanten iets verkopen, zonder dat je er zelf aan te pas komt.

Wat is marketing automation? De definitie

Marketing automation is de (software)technologie die is ontworpen om marketingafdelingen en teams op effectieve wijze meerdere online marketingkanalen (denk hierbij aan e-mail, sociale media, websites, enz.) in te zetten en repetitieve of terugkomende taken te automatiseren.

Marketing automation wordt daarom in het Nederlands ook wel marketing automatisering genoemd. Je kunt er simpelweg allerlei marketingtaken mee automatiseren.

Marketing automation is dus een technologie die je als marketeer of ondernemer in staat stelt om:

  • Meer te verkopen door op een efficiënte en effectieve manier je klanten te bereiken
  • Kosten en moeite te besparen door terugkerende of (standaard)werkzaamheden of op bepaald klantgedrag gebaseerde berichten te automatiseren
  • Je werk slimmer te organiseren zodat het minder tijd kost
  • Zelf met slimmere en leukere dingen bezig te zijn dan saaie repeterend werk

Kortom als je marketing automatisering goed inzet, kan het je kosten verlagen en je efficiency en omzet verhogen.

2.   Waarom marketing automation?

Je wilt – als ondernemer of marketeer bij een bedrijf – iets verkopen. Tenminste, daar ga ik van uit 😉

Daarvoor moet je je klanten in de actie-stand krijgen. En daarvoor zijn 2 dingen nodig:

  1. Je moet je doelgroep bereiken
    Dat kan via je marketingkanalen. Met je website, e-mail, en (advertenties of berichten en webpagina’s) in Google en op diverse sociale media.
  2. Je moet je doelgroep – meerdere keren – verleiden
    Je klanten moeten iets gaan doen. Via een klik op een advertentie of een zoekresultaat in Google trek je ze naar je website. Daar wil je dat ze op een ‘neem contact op’, ‘download’ of ‘bestel’ knop klikken. Niet één keer. Het liefst wil je dat je klanten een tijdje blijven, vaker terugkomen en meer bij je kopen.

De basis voor marketing automation is je marketing funnel

Om goed te snappen hoe je marketing automation voor jouw situatie of bedrijf kunt toepassen, moet je weten wat marketing- en salesfunnels zijn.

Een funnel is een methodiek om de verschillende fases in de klantreis te visualiseren. In onderstaande afbeelding is zo’n funnel – en de verschillende fases – afgebeeld.

Funnel voor marketing automation

Zo’n marketingfunnel – en de bijbehorende klantreis – kent ruwweg 4 fases die je hieronder ziet. Ook heb ik het doel van iedere fase erbij gezet.

Funnel faseJe wilt je klant bewegen van
Marketing-faseprospect naar lead
Sales-faselead naar deal
Cross-sell en retentie-fasedeal naar meer deals
Loyaliteit-fasemeer deals naar ambassadeur

In de verschillende fases van dat proces zal je je klanten (vaak met e-mails maar natuurlijk ook advertenties op social media) proberen te verleiden naar jouw website te komen of iets te kopen.

Terugkomend op het boeken van mijn wintersport zou mijn klantreis er bij Booking.com als volgt uit kunnen zien.

Funnel faseBooking.com verleid mij met
Marketing-faseAdvertenties op Facebook, Nu.nl
Sales-faseEen kortingsbon van €100 in mijn inbox
Cross-sell en retentie-faseExtra aanbiedingen om een auto te huren of excursies in de omgeving te boeken
Loyaliteit-faseEen voucher of e-mail als ik terug ben of nadat zij zien dat ik op hun website ben geweest om mij te oriënteren op mijn zomervakantie

Zo’n funnel vormt dus de basis voor de implementatie van je marketing automation. Werk zo’n funnel goed uit en je e-mailcampagnes leveren zeer goede rendementen in de vorm van direct sales of aanvragen.

Om dat resultaat te bereiken, is echter ook veel werk nodig. Denk aan het uitdenken, opstellen, testen en verzenden van al die (e-mail)campagnes.

Er zijn dus 2 redenen om te investeren in marketing automation:

  • marketing automation kan je omzet opleveren
  • marketing automation kan je tijd besparen

3.   Marketing automatisering, hoe is het ontstaan?

De inzet van marketing automation is dus veelal gebaseerd op e-mail. Het zal je dan ook niet verbazen dat de ontwikkelingen op het gebied van marketing automatisering gelijkloopt met de ontwikkelingen van e-mail.

Ik neem je nu mee in het ontstaan van marketing automation:

1.Iedereen e-mail
 Marketing automation ontstaat vanuit e-mail marketing. Vanaf 2009 begint e-mail echt groot te worden. Iedereen heeft of krijgt een (gratis)e-mail via zijn of haar internetprovider of gaat aan de slag met een gratis Hotmailadres van Microsoft of Gmail van Google.
2.Email marketing
 Daarmee wordt ook het versturen van berichten via e-mail bij bedrijven populair. Het kost immers bijna niets om mensen te bereiken. En je kan de effecten direct meten. Iets dat tot het moment met andere vormen van communicatie onmogelijk of zeer duur is. De opkomst van e-mail marketing is een feit.
3.Autoresponders
 Daarnaast begint de opmars van online business en E-commerce. Het aanschaffen en betalen van spullen via internet. Over het aanmaken van een account en gedane transacties worden klanten automatisch via hun e-mailadres geïnformeerd. Denk maar aan de mails die je ontvangt als je iets besteld hebt. Of als je je wachtwoord moet aanmaken of vergeten bent. Dat noemen we auto-responders. Dit zijn de eerste vormen van marketing automation.
4.Klik- en surfgedrag en sociale media
 

Ook groeien de mogelijkheden om het gedrag van klanten op websites te meten. Dit klik- en surfgedrag (op de website of sociale media) kan worden gebruikt als trigger om automatisch marketing e-mails te versturen.

Denk weer even terug aan de voucher van Booking.com. Waarschijnlijk is deze verstuurd nadat ik in een verloren moment de Booking.com app heb opengeklikt of de website heb bezocht.

Overigens kan het ook goed dat Booking.com data heeft gekocht van bijvoorbeeld Wintersport.nl, waarmee ze voor mij een aanbod op maat hebben kunnen maken. Big Brother is er niets bij….

5. Koppeling en integratie
 

Een ontwikkeling op het gebied van marketing automation die ook alweer een aantal jaren loopt, is de mogelijkheid om je marketing automation systeem te koppelen aan allerlei andere tools maar ook (backend en bedrijfs)systemen. Haal jij een flink deel van je omzet uit internet? Dan is dit voor jou essentieel.

Wil je hierover meer weten? Kijk hier naar de toekomst van marketing automation en het gebruik van API’s, een DMP en de toepassing van AI.

Plaatje met 5 stappen

1 – iedereen e-mail
2 – email marketing
3 – autoresponders/trigger-gebaseerd e-mailen
4 – klik en surfgedrag, integratie met sociale media
5 – CRM/DMP/AI

4.   Hoe werkt marketing automation?

Marketing automation bestaat ruwweg uit 3 basiselementen:

  1. Klantgedrag – iets dat een klant of bezoeker op jouw website doet
  2. Trigger(s) – de reden die bepaalt of jouw marketing automation iets moet doen met dat gedrag
  3. Actie(s) – het verzenden van een daadwerkelijke mail

– plaatje –

Hiermee richt je marketing automation in. Hierover later meer. Ik loop eerst even de 3 basiselementen met je door en geef je een paar praktische voorbeelden.

  1. (Klik)gedrag
    Denk hierbij aan:
  • Het bezoeken van een bepaalde pagina
  • Een bericht achterlaten op een website
  • Het openen van een e-mail of klikken op links
  • Het downloaden van een bestand
  • Het maken van een account of inloggen daarop
  • Het doen van een bestelling
  • Engagement, zoals likes, shares en reactie
  1. Trigger(s)

Op basis van data in je systeem en regels die je instelt, bepaal je of er wel of geen actie moet plaatsvinden. Voorbeelden van triggers in een marketing automation systeem zijn:

  • Als iemand pagina x bezoekt, wil ik mail y versturen
  • Als een bestaande klant actie x doet, krijgt bij aanbod y
  • Als iemand eerder of vaker op een webpagina is, krijgt hij een andere soort advertentie te zien
  1. Actie(s)

Op basis van triggers zorgt je marketing automation systeem dat een bepaalde actie wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan:

  • De mail wordt daadwerkelijk verstuurd
  • Een webpagina of e-mail laat andere content zien
  • Advertentie op sociale media wordt daadwerkelijk aangepast

Marketing automation flows

Met bovenstaande in gedachten, kun je in je marketing automation software flows maken. Een marketing automation flow is een gevisualiseerde weergave van (a) de triggers die je wilt vastleggen en (b) de acties die je wilt laten plaatsvinden.

– plaatje van maken/AC screenshot –

Zoals je ziet in het bovenstaande screenshot zijn de mogelijkheden van marketing automation eindeloos. Als we het even simpel houden, zijn er 3 acties die jou het meeste gaan opleveren:

  • Je verstuurt automatisch een e-mail (of WhatsApp bericht)
  • Je zorgt automatisch voor gepersonaliseerde content op de website
  • Je past automatisch advertentiecampagnes aan

Op basis van deze principes kun je aan de slag. Bijvoorbeeld om allerlei (mail)acties en campagnes in je marketingfunnel, je verkoop en eventueel je backoffice te automatiseren en zodoende flink op je arbeidskosten besparen.

Download hier de Top 10 Marketing automation flows

5.   Marketing automation tools: welke zijn er?

Wil je een beetje efficiënt met je marketingbudget en de uren van je marketeers omgaan? Dan ligt het voor de hand dat je op enig moment investeert in marketing automation tools.

Vroeger was marketing automation het terrein van grote bedrijven en waren investeringen van tienduizenden, soms honderdduizenden euro’s nodig. Gelukkig is dit soort technologie inmiddels bereikbaar voor kleinere bedrijven en startups.

Er is een enorm aanbod aan marketing automation software. Ik heb hieronder een een paar bekende namen en pakketten voor je op een rij gezet.

Marketing automation met HubSpot

HubSpot

HubSpot is een van de bekendste marketing automation platformen. Het mooie aan HubSpot is dat ze veel breder gaan dan alleen de automation an sich. Ze bieden ook een CRM, sales tools en een eigen Content Management Systeem zodat een (aparte) website niet meer nodig is. HubSpot is daarmee een all-in-one platform. Je kunt – ook qua pricing – vrij laagdrempelig starten. En als je doorgroeit zal HubSpot je qua marketing automation in alles kunnen blijven servicen.

Keap

Keap (Infusionsoft)

Infusionsoft – tegenwoordig heet ’t Keap – is ook een Amerikaans marketing automation pakket dat al wat langer bestaat. Hoewel ze altijd al wel op het MKB waren gericht, was het toch altijd een vrij prijzig marketing automation pakket. Toch heeft ook Keap – ik vermoed onder druk van concurrentie als HubSpot – inmiddels een goedkope instapvariant.

Marketo marketing automation tool

Marketo

Voor de wat grotere bedrijven is Marketo één van de marktleiders op het gebied van marketing automation. Ze bestaan ook al wat langer en zijn enige tijd geleden ook overgenomen door Adobe dat met zijn Adobe Marketing Cloud met name grotere bedrijven bedient. Op het gebied van rapportage en analyse biedt Marketo uitgebreide mogelijkheden. Maar goed, daar heb je eigenlijk pas echt wat aan als je (tien)duizenden klantrelaties hebt. Voor wat kleinere bedrijven is Marketo een vrij prijzige oplossing.

Active Campaign

Active Campaign

Mijn persoonlijke favoriet is Active Campaign. Ik heb er ook jarenlange ervaring mee. Het pakket kent een aantrekkelijke instap (vanaf €9 per maand kun je al starten). Active Campaign is erg gebruiksvriendelijk en heeft alle mogelijkheden waar je als startup of zelfs corporate uitstekend mee uit de voeten kan. Voor een kleine upgrade heb je direct een CRM, salesfunnel en een mobiele app. Daarnaast kun je het marketing automation pakket met zo ongeveer alle gangbare tools koppelen.

Marketing automation software voor grote bedrijven

Grote bedrijven en corporates werken vaak met Enterprise software. Dat zijn grote software partijen die een breed scala aan technologie en diensten leveren. Denk aan Microsoft, Salesforce, Oracle en Adobe. Zij hebben vaak ook marketing automation in hun suite. Eloqua (van Oracle), Pardot (Salesforce) zijn hiervan enkele voorbeelden. Maar ook corporates kunnen prima uit de voeten met een pakket als Active Campaign.

Nederlandse aanbieders van marketing automation software

Ik noem geen Nederlandse aanbieders van marketing automation software omdat ik er betrekkelijk weinig (positieve) ervaring mee heb. Er zijn er natuurlijk wel enkele. En ik ben ervan overtuigd dat ze voor hun klanten of in bepaalde niches zeker een mooie toegevoegde waarde leveren.

Sta je voor een aanschaf? Vraag je dan af wat voor jou belangrijk is. Heb jij een eenvoudige of niet al te complexe onderneming? Dan kan een Nederlandse partij – op termijn denk ik – niet op tegen een Amerikaanse aanbieder. Deze partijen werken wereldwijd en hebben tienduizenden klanten en honderden ontwikkelaars die hun pakket doorontwikkelen.

Gaat het je om de Nederlandse support? Dan kan ik je geruststellen. In de praktijk heeft iedere aanbieder in Nederland meerdere ‘certified’ consultants beschikbaar die je kunnen helpen. Google even of neem contact met mij op als je wilt weten waar je op moet letten.

6.   Andere artikelen

Ik heb inmiddels meer 15 jaar ervaring op het gebied van e-mail marketing, marketingcampagnes en marketing automation. Met name vanuit mijn werk als marketingstrateeg en marketingcoach houd ik de ontwikkelingen bij zodat ik mijn klanten hierover kan adviseren.

Af en toe publiceer ik hierover op mijn eigen of externe websites. Hieronder vind je mijn meest relevante artikelen over e-mail marketing en marketing automation.

Wil je dit soort content af en toe in je inbox? Schrijf je dan in voor de mailing. Je e-mail adres is uiteraard veilig en ik mail je hooguit 1x per maand.

7.   Beginnen met marketing automation – Hoe pak je het aan?

Beginnen met marketing automation kan simpel. Je neemt een abonnement op één van de hierboven beschreven marketing-automation oplossingen, je importeert je e-mail adressen en kunt van start. Toch?

Praktisch gezien wel. Maar dan begint het natuurlijk pas echt. Welke mails ga je automatiseren? Met welke klantsegmenten ga je aan de slag? Welke boodschappen ga je ze sturen? En wat is bij al die acties het doel en het grotere plaatje?

Lees bijvoorbeeld de 10 dingen waarmee je marketing direct geld oplevert voor inspiratie.

Zoals ik hierboven al schreef is het belangrijk om in funnels te gaan denken. Ik beschrijf hieronder de 5 belangrijkste funnel-fases en het doel dat je in deze fase met je prospects, leads en klanten voor ogen hebt.

Funnel faseDoelWat doe je?
Awareness-faseOp de radar van je doelgroep komen en ze als bezoeker naar je website trekken.Onder andere met een advertentiecampagne, social media posts of als je een langere adem hebt, met specifiek op zoekmachines gerichte content.
Marketing-faseJe bezoekers verleiden om hun e-mailadres achter te laten en ze daaropvolgend per e-mail verleiden een stap verder te gaan.Onder andere met een checklist, whitepaper of videotraining.
Sales-fase

De mensen op je e-maillijst verleiden om een aankoop bij jou te doen.

Je mailt ze dan herhaaldelijk met een aanbod.
Cross-sell en retentie-faseDe mensen die ooit iets bij jou hebben gekocht verleiden om vaker of voor hogere bedragen iets van je te kopen.Je mailt ze dan herhaaldelijk met een aanbod dat past bij hun profiel of wat je van hen weet.
Loyaliteit-faseJouw klanten verleiden jou als aanbieder te promoten in hun netwerk.Je mailt ze en vraagt of ze hun ervaringen willen delen.

Op basis van de bovenstaande fases ga je je marketing automation verder opzetten en inrichten.

Daarbij zijn natuurlijk ook de uitingen nodig voor deze fases. Denk hierbij aan:

  • E-mail berichten
  • Landings–of webpagina’s
  • Content voor op die landings-of webpagina’s
  • Content voor eventuele advertenties

Vervolgens komt daar de volgende uitdaging bij kijken. En dat is content. Welke content heb je nodig voor marketing automation? Ook dit heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Funnel faseWat doet de content?
Awareness-faseSpeelt in op problemen, maar met name de nadelige gevolgen en symptomen van die problemen.
Marketing-faseGeeft uitleg over oorzaken en oplossingen voor problemen.
Sales-faseDoet aantrekkelijk aanbod.
Cross-sell en retentie-fase

Doet aanbiedingen gebaseerd op vastgestelde interesse en anderen klantdata.

Stipt eventueel nieuwe problemen en oplossingen daarvoor aan.

Loyaliteit-faseIdem.

8.   Marketing automation -Voorbeeld

Stel we werken bovenstaande uit voor Sonja B. Een diëtiste met een bijzondere interesse in recepten waar je van afvalt. Sonja helpt mensen met overgewicht om weer richting een gezond gewicht te gaan.

Sonja zou de tabel als volgt kunnen vullen:

Funnel faseVoorbeelden voor de content van Sonja
Awareness-fase

Speelt in op symptomen van en nadelige gevolgen van overgewicht, bijvoorbeeld de kans op diabetes, moeilijk zwanger worden, etc.

Maar ook de symptomen je ongelukkig voelen, depressief worden, etc.

Marketing-faseGeeft uitleg over oorzaken, bijvoorbeeld ongezond eten en weinig bewegen. Ze biedt ook lifestyle, voedingstips en recepten in de vorm van een download.
Sales-faseDoet aantrekkelijk aanbod. Een E-book met recepten voor slechts €9.
Cross-sell en retentie-faseAan haar vaste klanten en lezers biedt Sonja een programma aan van 9 weken om weer op gewicht te komen. Dat kost €499, maar daarbij worden ze wel persoonlijk begeleid.
Loyaliteit-faseSonja moedigt klanten die succesvol zijn afgevallen aan om de resultaten op Facebook te delen.

Dit soort overzichtelijke tabellen vormen de basis om je marketing automation op te zetten. Op basis hiervan richt je je systeem in en ga je aan de slag met het produceren van de benodigde content.

Ga bij het produceren van de benodigde content voor je marketing automation uit van wat jouw klanten nodig hebben. Waar lopen zij tegenaan? Waar hebben zij behoefte aan? Tools en methodieken die je daarbij kunnen helpen zijn:

  1. Buyer persona’s
    Je maakt een zo goed mogelijke beschrijving van je klant, zijn drijfveren, dillema’s en problemen. Tevens benoem je hierin vraagstukken die een rol spelen op momenten die bepalend zijn voor de oriëntatie of aankoop van jouw product of dienst.
  2. Buyer journeys
    Je beschrijft de stappen die jouw klant zet voordat hij klant wordt en nadat hij klant is geworden. Geef daarin aan op welke momenten je met hem of haar zou willen communiceren en welke content je daarvoor zou willen inzetten.

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je marketing automation? Of wil je weten hoe je in een sessie van een halve dag je contentmarketing aanpak bepaalt, goede buyer persona’s en customer journeys uitwerkt? Plan dan een gratis strategie gesprek

Lees ook het artikel “10 manieren waarop je direct geld verdient aan je marketing automation voor meer inspiratie.

9.   Wat is de ROI van marketing automation?

De investering in marketing automation kan een behoorlijke zijn. Het is daarom belangrijk daar een goed beeld van te hebben. Je hebt natuurlijk vanaf 9€ per maand een marketing automation pakket draaien. Maar daar begint het vaak pas.

De kosten van marketing automation

Globaal bestaan de kosten van marketing automation uit:

  • (Maandelijkse) licentiekosten
  • Implementatie consultancy en (maandelijkse) ondersteuning
  • Creatie en productie van content
  • Het aanpassen van e-mail en website(s)

Een globale raming is eigenlijk niet te geven. Er zijn namelijk veel afhankelijkheden en variabelen.

Ik geef hieronder een opbouw van de kosten.

Kostenpost Marketing AutomationOmvang hangt af van
Licentiekosten (maandelijks)Welke aanbieder kies je? Welke functionaliteiten heb je nodig? En hoeveel contact heb je?
Implementatie kosten eenmalig en terugkerend

In welke mate maak je kosten voor overzetten van je oude bestanden? Wat kan je zelf en wat besteed je uit?

Op welke tarief waardeer je je eigen of interne uren?

Training en opleidingIn hoeverre is dat voor jou en je mensen nodig?
Creatie en productie contentHoeveel content moet je (nog) maken, welke eisen stel je daaraan? Wat besteed je uit en wat kun je zelf?
Aanpassen website en e-mailsHoeveel mails en pagina’s moet je aanpassen? Wat doe je zelf en wat besteed je uit?

Ik vind het leuk om jouw verhaal te horen en je verder te helpen. Wil je graag een inschatting? Boek dan even een vrijblijvend strategiegesprek in van 30minuten. Met mijn ervaring geef ik je vrij snel een richting waarin je zelf verder kunt.

Maak je liever zelf een inschatting? Download dan de gratis begroting voor je marketing automation implementatie. Een Google Sheet model waarin je handig wat rekent met de verschillende kostencomponenten en de ROI van marketing automation.

De ROI van marketing automation

Om een ROI (Return on Investment) te kunnen maken, moet je inschatten wat marketing automation jou op kan leveren. Omdat niemand in de toekomst kan kijken, adviseer ik mijn klanten dat soort berekeningen vrij simpel te houden.

Er zijn – zoals eerder in dit artikel besproken – 2 type opbrengsten bij marketing automation:

  1. Extra verkoop
    Je kunt meer verdienen omdat je meer verkoopt. Denk hierbij aan een % extra verkoop * een bepaalde marge op zowel je bestaande als nieuwe klanten. Bij veel bedrijven is alleen extra verkoop die je met marketing automation kunt realiseren op bestaande klanten al ruimschoots voldoende voor een positieve business case.
  2. Besparing op uren van je marketeers of bureaus
    Een ander doel dat je met marketing automation kunt realiseren is een flinke besparing op de inzet van je marketeers (en eventueel bureaus). Dat gaat als je rekent met een uurtarief van €75 vrij hard. Campagnes en allerhande mailcorrespondentie kun je eenvoudig automatiseren waardoor je minder marketingcapaciteit nodig hebt.

Door van beide een inschatting te maken kun je eenvoudig ROI van marketing automation bepalen. Vind je dit lastig? Download dan de begroting en ROI sheet of boek een gratis strategie gesprek

10.  Wat zijn de valkuilen van marketing automation?

Marketing automation implementeren kent eigenlijk maar één echte valkuil. En die heet onderschatting. Het opzetten blijkt namelijk achteraf vaak veelomvattender en complexer dan gedacht.

Hoewel “Just do it!” ook één van mijn favoriete strategieën is, kun je bij het implementeren van marketing automation beter projectmatig te werk gaan.

Anders is de kans groot dat je er pas achteraf achterkomt dat:

  • Je marketing automation strategie ontbreekt
  • Je contentmarketing(capaciteit) ontbreekt
  • Je niet hebt gezien dat marketing automation implementeren een project is
  • Je vergeet de organisatorische impact van marketing automation
  • Je denkt: “Na implementatie is het klaar!”

Meer uitleg over deze punten lees je in mijn artikel Dit is waardoor jou jouw marketing automation spaak loopt.

Zijn deze punten voor jou gesneden koek? Maak dan je kennis over de implementatie van marketing automation compleet met de onderstaande implementatie checklist marketing automation.

Download de marketing automation implementatie checklist

11. Praktische tips voor marketing automation

Hierboven stipte ik dus met name de projectmatige kant van de implementatie van marketing automation aan.

Maar het lekkerst is natuurlijk gewoon praktisch aan de slag. Daarom geef ik je hieronder drie concrete tips waarmee je direct je eerste meters kunt gaan maken.

Tip 1 – Begin klein en simpel

Door alle mogelijkheden die Marketing automation biedt, zie je snel door de bomen het bos niet meer. Probeer het daarom zo simpel mogelijk te houden. Start klein en snel. En maak het ook écht af. Zet het live en leer van de data. Dat werkt vaak veel beter dan alles van A tot Z uitdenken.

Tip 2 – Boek successen met ‘low hanging fruit’

Wil je snel geld verdienen? Of de blits maken bij je collega’s? Automatiseer dan eerst de makkelijke dingen.

Denk aan:

  • Een mail naar iemand die zijn bestelling niet afmaakt
  • Een download met e-mail opvolging
  • Een simpele mail aan iemand die een paar maanden geleden contact opnam en misschien nog steeds interesse kan hebben

Deze acties zitten vaak – in de vorm van standaard-templates – in je marketing automation pakket. Daarmee boek je snel je eerste successen.

Moeite hiermee? Download de marketing automation starterskit.

Tip 3 – Vind niet het wiel uit

Marketing automation is soms een taaie klus. Zeker als het nieuw voor je is. Het kost veel geld, aandacht en doorzettingsvermogen. En de resultaten vallen in het begin bijna altijd tegen.

Daar kun je er moedeloos en gefrustreerd door raken. Wil je niet dat wiel opnieuw uitvinden, niet achteropraken met je andere marketingwerk? Overweeg dan een marketingcoach.

12. Tips voor gevorderden en…. next level!

Ik vond het vroeger fantastisch om met technisch lego de dingen te bouwen die ik bedacht. Jij ook? Dan haal je met marketing automation je hart op. Als je de smaak te pakken hebt, zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Hieronder jouw mogelijke next level steps.

Leadscoring

Heb je eenmaal de belangrijkste marketing automation opzet staan? Dan is het interessant om met leadscoring te gaan werken. Je stelt de marketing automation software zo in dat er punten worden toegekend aan iedere actie die je klant doet.

Een geopende mail is bijvoorbeeld 5 punten. Een mail of advertentie waarop is doorgeklikt 10 punten. En een download is 25 punten. Klanten die boven de 100 punten komen kun je op deze manier extra informatie toesturen, vaker advertenties laten zien of laten bellen door de sales.

Handig om bijvoorbeeld automatisch leadlijsten en (warme) gesprekken voor sales te genereren!

Dynamische content

De meeste e-mails voor je marketing automation zullen in de basis min of meer standaard zijn. Los van de namen en eventuele andere klantgegevens zal je daarin niet veel variëren.

Dat kan echter wel. Zo kun je klanten die vaker op je website geweest zijn, andere mailberichten of advertenties laten zien dan je klanten die jou nog niet eerder bezochten. Of je kunt de aanbiedingen die je doet, koppelen aan je assortiment en voorraadbeheer.

Zeker als je te maken hebt met grote aantallen of een breed productassortiment (zoals bijvoorbeeld een webwinkel of reisaanbieder) dan loont dit echt de moeite. Het is vaak een kwestie van één keer goed inrichten waardoor je daarna een flinke hoeveelheid tijd mee uitspaart en je conversies omhoog kunnen.

Koppelen marketing automation

Het is voor de iets meer doorgewinterde marketeer, maar wil je echt het maximale uit je pakket halen? Dan ligt het voor de hand je marketing automation software te koppelen.

Bijvoorbeeld met andere marketingtools, maar ook met tools als Slack, Trello, Dropbox, Google Sheets en nog vele andere. Kun je niet programmeren? Geen enkel probleem. Met tools zoals Zapier of Automate.io leg je de nodige koppelingen in mum van tijd zelf.

Koppelingen zijn de onmisbare ‘power-ups’ voor je marketing automation.

Wil je sparren over wat leadscoring, dynamische content of het koppelen van jouw marketing automation jou mogelijk te bieden heeft? Neem even contact met mij op.

13. Wat is de toekomst van marketing automation?

Als laatste neem ik je mee richting de toekomst. Welke kant gaat marketing automation op? En wat kun jij daar als CEO, founder, marketinglead of ondernemer mee? Ik neem 5 trends met je door.

  1. Een ding weet je zeker. Data wordt steeds belangrijker om de concurrentiestrijd te winnen. De mate waarin jij in staat bent klant(interactie)data op te slaan en daarvan te leren zal steeds meer het verschil maken.
  2. Steeds meer operationeel marketing en communicatiewerk zal geautomatiseerd worden. Bijvoorbeeld door slimme algoritmes en software. De kosten daarvan nemen alleen maar af. Maar om ermee aan de slag te kunnen moet je wel je data op orde hebben. Marketeers moeten technische onderlegd zijn.
  3. Het werk van de marketeer zal veranderen. Strategie en projectmanagement blijven nodig, maar het versturen van marketingmails en campagnes zal in toenemende mate geautomatiseerd worden.
  4. Bedrijven die hun marketing automation goed opzetten, zullen steeds vaker hun concurrenten (blijvend) op achterstand zetten en hun branche of sector domineren.
  5. Het gebruik van data, AI en het automatiseren van het werk van de marketeer zal in 2020 – en jaren daarna – steeds verder doorzetten. Ook integratie met sociale media kanalen en personalisatie op de website zal steeds verder gaan. Het wordt eenvoudiger of vindt geheel geautomatiseerd plaats. Om hiervan te profiteren moet je de basis op orde hebben.

Heb jij de basis op orde? Of wil je voorkomen dat je straks achter de feiten aanloopt? Neem even contact met mij op.

Auteur
EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?