Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkt je marketingstrategie niet? Check deze 7 dingen.

Een doorlopende stroom orders uit je online strategie. Veel bedrijven doen daar jaren over. Hoe komt dat? En hoe kan het sneller?

Inhoudsopgave

De valkuilen van Growth Hacking

5 jaar duurt het gemiddeld. Voordat een ondernemer of een nieuwe propositie écht doorbreekt. Met een perfect online strategie kan dat veel sneller. Maar hoe krijg je die perfecte online strategie?

Wil je een goede online strategie? Dan denk je waarschijnlijk aan dingen als:

  • Een mooie website
  • Adverteren op Google, Facebook en LinkedIn
  • Marketingtools
  • Marketing automation
  • Een (of meerdere nieuwe) marketeer aannemen
  • Marketingbureau’s of freelancers inhuren

Maar met alleen tools en mensen heb je geen online strategie. Waar het écht om gaat is hoe je een visie neerzet. En hoe je die perfect in de praktijk brengt. Zonder fouten te maken.

In ons werk als part-time growth manager ondersteunen we zo’n 20 bedrijven per jaar bij het realiseren van hun groeiplannen. Bij vrijwel al onze klanten hebben moeite met hun online strategie. Ze worstelen met dezelfde show-stoppers.

Oorzaken die de groei vertragen. Of dingen die maken dat je online strategie nooit gaat leiden tot de felbegeerde maandelijks terugkerende stroom met leads of orders. 

Daarom leek het ons nuttig die met je te delen. 

1. Je online strategie is niet data gedreven

Toen ik zelf begon met mijn eerste website, maakte ik deze fout ook. Ik bouwde een website met WordPress en zette er wat content op. Niemand die het las want er kwam geen enkele bezoeker.

Waarom niet? Ik had geen SEO Strategie. Ik had geen keyword onderzoek gedaan. En dus speelde ik niet in op volumes. Ik had geen flauw idee of mijn content ooit gevonden zouden worden. Achteraf zonde van mijn tijd.

Bij online marketing kun je alles meten. Doe dat dus ook! En doe iets met die cijfers. Dus ook vooraf, voordat je begint met welke actie dan ook.

“The more you research, the less you have to invest” is een uitspraak (van Dan Pena, een beroemde keiharde zakenman en self made multi-miljonair)  die zeker ook van toepassing is op je online marketing strategie.

Niet vanuit cijfers werken, garandeert dat je niet maximaal effectief bent.

Dat wil je niet.

2. Je online strategie doet niets met laaghangend fruit

Ga je een online strategie implementeren? Dan ligt het accent – zoals hierboven aangegeven – al snel op online marketingtools.

Denk aan marketing automation of andere tools waarmee je snel resultaat lijkt te kunnen boeken. Denk bijvoorbeeld aan LinkedIn tooling of de nieuwste features in Facebook of Google Ads waardoor campagnes zichzelf optimaliseren.

Allemaal erg sexy. Maar vaak is het ook een beetje gerommel in de marge. Je kunt vaak beter focussen op een steengoeie basis. 90% van de bedrijven laat hier nog steeds veel liggen. Denk maar eens aan het onderstaande.

Acties die vrijwel altijd direct geld opleveren

  • Het vaker mailen van je klanten (met cross-upsell of retentie aanbiedingen)
  • Het schrijven en verbeteren van salescopy op je website
  • Het updaten van je E-book of andere weggever op je website
  • Het nogmaals promoten van je best scorende content op sociale media

Dit soort simpele ‘old school’ dingen zijn vaak minder sexy, maar ze leveren je wel direct geld op.

3. In je online strategie ontbreekt een marketingfunnel

In theorie (en op nagenoeg alle plaatjes op internet) zien marketingfunnels er allemaal simpel uit. Toch hebben maar weinig bedrijven hun marketingfunnel goed op orde.

Een strakke positionering, een heldere waardepropositie die ingaat op de problemen van je klant. Een onweerstaanbare leadmagnet en een doeltreffende opvolging per mail. Ook dit soort simpele marketingbasics zijn bij veel bedrijven niet op orde.

Zorg dus dat je een goede marketingfunnel hebt. Heb je die niet? Dan kun je wat mij betreft niet spreken van een online strategie.

Heb je moeite met zo’n marketingfunnel? Plan gerust een sessie in. Dan laat ik je wat funnels zien en tekenen we samen een blueprint voor je funnel uit.

4. Je voert je online strategie niet uit als een project

Tegenwoordig werken marketingteams Agile of Scrum. Het werk moet snel en er moet geëxperimenteerd worden. Dat staat een degelijke projectmatige aanpak vaak in de weg en werkt ad-hoc gedrag in de hand.

Organiseer daarom je online strategie als een project met vragen als:

  • Hoeveel werk is er echt nodig?
  • Wat zijn de risico’s?
  • Wat zijn de échte kosten en baten?
  • Wat zijn de scenario’s?
  • Hoeveel tijd kost het? Écht?
  • Wat gaan we niet doen als we dit wel doen?

Als je dat allemaal doorloopt, blijkt de executie van je online strategie soms een behoorlijk project. Pak dat dus ook projectmatig aan.

Anders werk je gefragmenteerd en gaat er veel energie verloren.

5. Je creëert onvoldoende draagvlak voor je online strategie

Een online strategie implementeer je niet alleen. Het is iets dat je met je team, freelancers of bureaus, je (sales)collega’s (en eventueel je management) oppakt.

Dit is waarom draagvlak belangrijk is

  • Het regelen van budget. Je hebt toch geld nodig om bepaalde tools of testcampagnes neer te zetten. Of je wilt misschien nieuwe specialisten inhuren.
  • Het regelen van (extra development) capaciteit. In de meeste ondernemingen een schaarse hulpbron die je niet zomaar een paar dagen kunt missen voor een marketingklusje.
  • Het inhuren van nieuwe specialisten of freelancers met andere vaardigheden.
  • Het aanschaffen van marketingtools. Vaak vinden je collega’s van IT, inkoop en Legal daar wat van…..
  • Begrip van je management. (Je gaat experimenteren (en er kunnen dus ook fouten gemaakt kunnen worden die geld kosten of niets opleveren)

Online strategie

Neem daarom mensen mee. Doe je dat niet? Dan kun je er vergif op innemen dat ‘het niet werkt’. De kans is dan groot dat jij daar als initiatiefnemer op aangekeken wordt.

6. Je tempo is te laag

Er was ooit een docent aan fotografie opleiding. Hij verdeelde zijn 1e jaars studenten in twee groepen. Ze kregen beiden de opdracht om aan het eind van de week de perfecte foto in te leveren.

De ene groep kreeg de opdracht om veel research te doen en zo uit te zoeken hoe ze de perfecte foto moesten maken. De andere groep mocht geen onderzoek doen. Zij moesten gewoon zoveel mogelijk foto’s maken en daaruit de beste kiezen.

De tweede groep wist uiteindelijke met afstand de mooiste foto te maken.

“If you double the number of experiments you do per year you’re going to double your inventiveness.” – Jeff Bezos

De sleutel tot succes in online strategie leunt op een zelfde principe. Zo snel en zo veel mogelijk experimenteren. Daaruit leer je vaak veel sneller hoe dingen werken dan alles te onderzoeken.

Je kunt beter elke week iets live zetten, dan elke maand iets dat bijna perfect is. Je moet niet alles 100% willen dichttikken voor je iets live zet.

Zorg dus dat je tempo hoog kan zijn. Dat doe je door te zorgen dat je zelf kunt beslissen, niet te veel hoeft te vergaderen en de juiste mindset hebt in je team.

7. Je vindt zelf het wiel uit

Bij de uitvoering van een online strategie heb je veelzijdige (en vaak specialistische) marketingskills nodig. Denk aan salescopywriting, UX-design, marketing automation en development skills.

Die ervaring doe je niet even snel op door een paar blogs te lezen. Verdoe je tijd niet aan een cursus of training om iets te leren dat je ook kunt uitbesteden. Voorkom dat je het wiel gaat zitten uitvinden en huur gewoon goede mensen in. 

Zo leer je snel de kneepjes van het vak en maak je in jouw bedrijf of team een écht doelgerichte kickstart.

Conclusies

Een online strategie uitvoeren is geen trucje. Het is een project dat je uitvoert met je team of organisatie. Het is vaak een veranderproces op zich dat tijd en moeite kost.

Wil je dat proces soepel door? Denk er dan eens over na om ons als part-time growth manager in te huren. 

Ik heb dit artikel geschreven als onderdeel van de voorbereiding een presentatie die ik in 2019 op Digital Marketing Live gaf. Download hier de presentatie.spdee

Auteur
logo