Dit is een oud artikel dat ik schreef in de Corona tijd. Toen gingen marketingactiviteiten binnen veel bedrijven noodgedwongen op een lager pitje als gevolg van Corona.
In de basis zijn veel van deze tips nog steeds waardevol als je marketingteam even tijdelijk minder werk heeft. Daarom heb ik het artikel een klein beetje geactualiseerd.
—Begin oorspronkelijke artikel—
Afgelopen week was voor ons allemaal ‘life-changing’. Van de één op de andere dag geen (ski)vakanties, borrels, etentjes en uitjes meer.
Daarnaast moesten velen van ons gedwongen thuiswerken combineren met lesgeven aan eigen kinderen.
Work-life balance was nooit eerder zo’n acrobatische toer.
Logisch dat ook geen enkel bedrijf hier ‘kant en klare’ scenario’s voor klaar had liggen. Het is prioriteiten stellen zoals je dat nooit eerder hebt gezien.
De vraag is misschien ook : “Wat is slim nu mijn marketing stilvalt door Corona?”
Een nieuwe website (ook als je weet hoe je die voor een beperkt budget maakt) gaat niet door.
En een nieuwe online marketeer aannemen? Dat zit er waarschijnlijk voorlopig ook niet in.
Maar wat dan wel? Wat is slim nu veel dingen op een lager pitje gaan?
#1 – Werk aan een basis die (straks beter) op orde is
De gevolgen van het Corona virus verschillen vanzelfsprekend per sector en bedrijf. Zo berichtte ook Marketingfacts.
Ruwweg zijn er 3 categorieën bedrijven.
- Er zijn bedrijven die nergens last van hebben of zelfs qua omzet profiteren. Denk aan sommige IT bedrijven, accountants en uiteraard supermarkten. Zij kunnen rekenen op top-drukte. Het is ‘alle hens aan dek’ om klanten te helpen.
- Er zijn bedrijven waarvan de continuïteit op het spel staat. De bedrijfsvoering moet grondig en snel worden aangepast om te overleven. Dat geldt voor KLM, maar natuurlijk voor alles wat cultuur, sport en horeca te maken heeft. Zij zetten alle zeilen bij om de schade te beperken of überhaupt door te kunnen.
- En er is een grote middengroep. Activiteiten en investeringen worden vanzelfsprekend teruggeschroefd. Maar jullie bedrijf gaat dit overleven. Met thuiswerken zijn werkzaamheden nu anders. Maar naar verloop van tijd wordt ook dat normaal. Met name voor deze groep zal het Corona virus strak (hopelijk) een tijdelijke hick-up blijken te zijn.
De kans is groot dat je bij de middengroep hoort. Je weet even niet wat er gaat gebeuren, maar helemaal stoppen ligt ook niet voor de hand.
Werk in zo’n geval aan je basis. Dat is altijd goed. En dat komt ook altijd weer terug. Het is doorgaans heerlijk werken met een basis die goed op orde is.
#2 -Optimaliseer de (lead)conversie van je website
Ga je een beetje mee met je tijd? En zijn jullie commercieel ingesteld? Dan trekt jullie website bezoekers aan en verleidt hen om klant te worden.
Deze conversie (van bezoeker naar lead of klant) is nagenoeg overal, altijd en bij ieder bedrijf te optimaliseren. Een positief effect dat straks 24 uur per dag 365 dagen per jaar doorgaat.
Een gerichte investering zal zich dus vrijwel altijd uitbetalen. Misschien al tijdens deze crisis. En anders erna wel.
4 concrete tips waarmee je snel resultaat boekt
- Optimaliseer je landingspagina’s.
Dit zijn dé plekken waar je bezoekers een e-mail adres achter kunnen laten of direct iets kopen. Zorg dat ze maximaal verleiden. Bijvoorbeeld met heldere Call To Actions en overtuigende reviews. Maak het niet te inhoudelijk of technisch en verwijder alles wat je klant kan afleiden. - Loop je top 5 pagina’s na.
Een beetje online marketeer heeft de pagina’s met het meeste bezoek in het snotje. Daar zit verkoop potentieel. Hoe zit dat bij jullie? Loop de conversie-gerichtheid van deze pagina’s eens na. Worden je klanten lekker gemaakt? Weten ze wat ze hier kunnen doen? Zijn er voldoende ‘next-steps’ of soft-conversies mogelijk? - Werk je klantcases en testimonials bij.
Beoordelingen van andere klanten op je website stimuleren jouw verkoop. Dat is bewezen. Helaas schiet dit er bij veel B2B bedrijven bij in. Werk ze nu bij. Want, hoe meer actuele testimonials en cases, hoe beter dat voor je online verkoop is. - SEO quick-wins.
SEO strategie is doorgaans een typisch lange termijn investering. Toch zijn er ook quick-wins. Je kunt bijvoorbeeld hoger in Google komen door je content na te lopen. Denk bijvoorbeeld eens aan pagina’s die wél bezoek opleveren, maar nog net niet op de eerste pagina van Google staan. Door juist hier een paar simpele dingen te optimaliseren, boek je resultaat.
Zo zie je maar. Ook in deze tijden valt er nog winst te behalen. En het mooie van sleutelen aan deze basis, is dat alles wat er je nu doet, straks rendement oplevert. Maandenlang!
#3 – Onderzoek kansen in je (klant)data
Ik help veel bedrijven hun marketingproces verbeteren. En ik verbaas mij er iedere keer weer over het volgende. Het is maanden of zelfs jaren geleden dat er écht een degelijke analyse op het klantenbestand is gedaan.
Zonde! Want daar zit enorme waarde. Ligt jouw marketing door Corona noodgedwongen stil? Dan is dit wellicht hét moment om eens goed in je cijfers te duiken.
3 analyses die altijd cruciale inzichten opleveren
- 80/20 regel.
Welke 20% van je klanten zorgt voor 80% van je omzet. En welke conclusies of marketingacties kun je daar in het vervolg aan verbinden? - De topklanten analyse.
Een laag dieper dan de 80/20 regel. Zoom eens in op die 20% topklanten. Wie zijn het? En waarom zijn het zulke goede klanten? Zorg dat je dat weet en je marketing erop aanpast. Je zult versteld staan van de resultaten. - ROI op acquisitie vs retentie.
Acquisitie is voor bedrijven veel logischer dan klant-behoud, ook wel retentie genoemd. Toch zijn de acquisitie kosten vaak 4-10x hoger dan het behouden van een zelfde klant. Hoe verhoud jullie ROI (Return op Investment) van acquisitie tot zich tot die van retentie? Doe je uberhaupt retentie…….?
Kortom, cijfers liegen niet. Ze helpen je verder. Zowel nu als straks.
#4 – Professionaliseer je marketing
Tot slot zou je in deze tijd stil kunnen staan bij het professionaliseren van je marketing. Maar hoe denk je na over die volgende stap?
4 domeinen waarop je kunt professionaliseren
- Van oude gewoontes (en bureaus’) naar slimme marketingtools
Het marketinglandschap verandert razendsnel. Oude gewoontes maken dat je misschien achterop bent geraakt. Op welk tijdrovende klussen en uren van bureau’s kun je simpel besparen met moderne marketingtools? - Van losse flodders naar ‘always-on groeimodel’
Af en toe een nieuwsbrief, een event of een campagne is niet meer van deze tijd. Het zijn losse flodders. Werk toe naar een groei-model met een marketingfunnel zodat al je marketing continu bijdraagt aan groei. - Van e-mail naar marketing automation
Versturen jullie nog 1 maandelijkse nieuwsbrief naar al je klanten? Dan is jouw marketing helaas vrij ouderwets (en waarschijnlijk ook nog onrendabel). Onderzoek hoe je verschillende klant-segmenten automatisch gepersonaliseerde berichten met marketing automation kunt sturen. Dat levert uiteindelijk meer rendement. - Van centrale aansturing naar zelfsturing
Zeker nu het hele marketingteam thuiswerkt, komt het erop aan. Hebben jullie een goed marketing-of teamproces. Hoe zijn de rollen in je marketingteam verdeeld? Idealiter werken jullie Agile of Scrum en is je team – inclusief externe bureau’s en specialisten – volledig zelfsturend. Nog niet? Onderzoek wat daar te winnen valt want je team wordt er veel effectiever van.
Zo zie je maar. Ook je marketing kan continu een stapje beter. En als je ieder kwartaal een paar structurele verbeter-stappen zet. Hoe ziet jouw marketing er dan over een jaar uit?
#5 – Vergeet niet vooruit te kijken
Voor velen van ons geldt: het zijn spannende en onzekere tijden. Maar als Corona crisis bij jou niet direct existentiële bedreiging is? Laat je dan ook niet verlammen.
Wat deze crisis ook gaat doen, kijk ook af en toe vooruit. Wat als de zaak straks weer gaat draaien? Hoe kijk jij over een jaar terug op deze periode?
Betekende Corona voor jou stilstand, achteruitgang, of gaf het je marketing juist een mooie impuls?