Als marketing manager moet je veel ballen in de lucht houden.
Je hebt de dagelijkse gang van zake. Denk aan operationeel gedoe op je website, je e-mail marketing of sociale kanalen.
Je hebt de aansturing van je mensen, de samenwerking met bureaus, sales en je andere stakeholders.
En je hebt wat strategische projecten of veranderingen. Denk aan bijvoorbeeld nieuwe producten, een nieuwe (merk)strategie, grootschalige verbouwingen van je website, of het opzetten van een marketingfunnel.
Zonder heldere aanpak wordt dat soms too much. Daarom geef je in dit artikel 7 punten waar ik zelf – bij het starten van nieuwe klussen als growth manager – aandacht aan besteed.
1. Maak een helder plan
Operationeel gedoe zoals veranderingen op je website, sociale media en (mail) campagnes krijgen vaak veel aandacht. Maar als marketingmanager moeten daar je prioriteiten niet liggen.
Jij moet de troepen aanvoeren. Regeren is vooruitzien. Dus maak daar een plan voor.
7 vragen waarop jouw plan antwoord geeft
- Wat zijn je doelstellingen? Heel vaak zijn deze onvoldoende SMART. Maak het expliciet en concreet.
- Wat wordt je strategische focus? Welke marketing-projecten of campagnes pak je dit kwartaal of jaar op. En welke niet.
- Welke budgetten, mensen en resources heb je daarvoor tot je beschikking? En is dat in balans met wat van je gevraagd wordt?
- Wie of wat heb je verder nodig? Denk aan de relatie met andere managers, je baas of de IT afdeling waar je misschien wat van nodig hebt.
- Hoe staat het met de belangrijkste ‘assets’ van jouw afdeling? Hoe staat je team ervoor? En wat is er nodig om op niveau te komen qua bezetting?
- Hoe is het met je drivers voor traffic zoals je (sociale) kanalen, je Google posities? Wat kun je daarvan verwachten?
- Wat is de status van je contentstrategie, marketingfunnel en marketing automation en andere marketingtools?
Maak hiermee een marketingplanning. Dat helpt je om stappen te maken.
2. Investeer in je marketingfunnel
Het verbaast mij nog steeds hoeveel bedrijven eigenlijk geen goede marketingfunnel hebben.
En dat terwijl zo’n marketingfunnel werkelijk dé absolute basis is voor een fatsoenlijk rendement op alles wat je aan online marktbewerking doet.
Die funnel is dus een keiharde noodzaak voor:
- het verder activeren van je klantenbase met doelgerichte contentmarketing.
- het langer binnenhouden van die bestaande waardevolle klanten.
- het converteren van prospects in marketing-en sales gekwalificeerde leads.
- het automatiseren van back-office handelingen waarmee je flink wat kosten kunt besparen
Al met al een goede business case zou je zeggen. Mooie kansen op een snel succesje of extra rendement.
3. Zorg voor goede marketingtools
Om een goede funnel neer te zetten en je team slim te laten werken, moeten ook je marketingtools op orde zijn.
Marketing automation – een van de belangrijkste marketingtools
Marketingautomation is daarvan wat mij betreft de basis. Maar ook de tooling voor het doormeten van je website, het snel kunnen maken van landingpages en het managen van je sociale media horen daarbij.
Zorg dat je dit soort dingen op orde hebt.
Dit zijn de ‘easy-wins’.
4. Bouw een goed team
Alles draait om kwaliteit van je mensen. Mensen in je team en mensen bij je bureau(s). Dat is een cliché. Maar clichés zijn waar!
Hanteer daarom de onderstaande 3 stappen:
- Bepaal welk niveau of competenties je nodig hebt voor je plannen
- Onderzoek in welke mate je je eigen mensen naar het niveau kunt krijgen dat je nodig hebt.
- Bepaal wat nodig is en hoe realistisch dat is. Opleiding, coaching, training en management aandacht hebben allemaal een prijs.
Je zult merken dat je – door dit goed op te pakken – in een latere fase veel loyaliteit en snelheid oplevert. En uiteindelijk heb je gewoon heel erg veel plezier van mensen die goed zijn in wat ze doen.
5. Durf te experimenteren
Doen is het nieuwe denken! Growth hacking – een marketingfilosofie die in hoge mate is gebaseerd op veelvuldig experimenteren – is niet voor niets zo populair.
Het heeft – op een basis marketingplan na – vaak geen zin om oneindige studies en varianten te (laten) maken van web designs, landingspages, mails of andere uitingen.
- Goede voorbeelden zijn echt wel te kopieren uit websites waarop je best practices kan vinden en namaken
- Je kunt beter zo snel mogelijk gaan testen waardoor je vaak veel snellere en betere inzichten krijgt
Zorg daarom dat je bouwt aan een cultuur en omgeving waarin (data)gedreven testen en experimenteren kan en mag.
Alleen zo wordt je keihard sneller beter.
Afkijken van anderen en leren van je fouten is essentieel voor marketingsucces
6. Maak échte keuzes
De lijst met (online) kanalen is lang en wordt steeds langer. Met name in sociale media en nieuwe marketingtools lijken de mogelijkheden soms oneindig.
Aan de andere kant hebben die kansen invloed op je focus. En als je met veel dingen tegelijk start, komt er vaak weinig van terecht.
Maak daarom heldere keuzes voor je primaire kanalen.
Als jij een webshop in een niche hebt, is SEO wellicht een goed idee. Zeker als je keyword onderzoek aantoont dat er voldoende zoekvolume en weinig concurrentie is.
Maar als je in een overvolle en hevig concurrerende markt een positie probeert te pakken, is dat misschien een wat minder slimme investering van je tijd.
Kortom, laat je als marketing manager niet gek maken door alle mogelijkheden. Blijf scherp en weeg de opties goed tegen elkaar af voor je het een plek op je marketingplanning geeft.
7. Haal rendement uit je content
Contentmarketing is hot. Steeds meer B2B marketeers investeren er flink in. Zelf geloof ik er ook in. Je moet echter wel de juiste keuzes maken. Anders wordt het een dure hobby.
Drie dingen om dat te voorkomen:
- Hanteer op team niveau een 50%/50% verhouding is tussen het maken van content en het promoten ervan. Op termijn – als je je ‘Evergreen’ content goed hebt staan – kan die verhouding zelfs naar 70-80% promotie.
- Houdt de focus op conversie en sales. Content maken is mooi en om dat het heel zichtbaar is, geeft het vaak goede energie. Maar uiteindelijk moet het sales opleveren. Blijft daar scherp op.
- Veel marketeers willen graag mooie dingen maken. Het moet geen afbreuk doen aan je merk en het moet er mooi of professioneel uitzien. Ik kan je alleen maar zeggen dat ik daar zelf ook regelmatig een (te) hoge prijs voor betaald. Eindeloos bijschaven levert vrijwel niets op. Je kunt beter snel live gaan, leren en verder.
Er is steeds meer content dus het belang van relevantie en kwaliteit is hoog
Bonus Tip : Zorg voor budget & mandaat
Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Dat wil zeggen, ik ging er zelf vaak het schip mee in. Het lijkt allemaal mooi. Een team aansturen en de lijnen uitzetten. Maar als je geen geld en mandaat hebt, loopt het vaak op niets uit.
Krijg jij intern de opdracht om een marketing team te vormen. Of de marketing aanpak naar het volgende niveau te brengen? Zorg dan dat daar een schappelijk budget en mandaat tegenover staat.
Maak samen met je leidinggevende, je (management) collega’s je plan. Baseer daarop de budgetten en middelen die je nodig hebt. Als je dat plan hebt afgetikt, moet je daarbinnen je eigen koers kunnen varen.
Anders zul je zien dat je net lekker bezig bent, maar vervolgens over elke uitgaven losse gesprekken moet gaan voeren. Lees in dit verband ook dit artikel over 10 redenen waarom het slim is om een marketingbudget te hebben.
Hoe pak jij het aan?
Tot zover de punten waarvan ik zelf de impact onderschatte. Inmiddels ben ik door de wol geverfd en deel ik graag mijn expertise. Heb je behoefte aan een sparringpartner die je helpt aan structuur of wat meer snelheid? Plan een vrijblijvende sessie.