De merkbelofte. Hoe schrijf je die in 5 stappen?

Een sterke merkbelofte, ook wel bekend als de brand promise, is essentieel voor het opbouwen van een merk. Maar hoe formuleer je zo’n krachtige en effectieve brand promise of merkbelofte?

Inhoudsopgave

Een merkbelofte is een essentieel onderdeel van de branding van een bedrijf. Het is de kernboodschap die je wilt overbrengen op je doelgroep en wat je onderscheidt van je concurrenten.

Het gaat erom dat je als bedrijf beloftes maakt aan je klanten en deze ook nakomt. Hierdoor ontstaat er vertrouwen en een sterke relatie met je klanten. In dit artikel zullen we bespreken waarom een merkbelofte zo belangrijk is en hoe je tot een sterke merkbelofte komt.

Waarom is een merkbelofte belangrijk?

Een merkbelofte is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste helpt het je om je te onderscheiden van je concurrenten. Daarin is het bijvoorbeeld sterk om in te gaan op  ‘waarom je als bedrijf doet wat je doet en wat jullie drijft’. Het belang hiervan wordt uitgelegd door Simon Sinek in zijn wereldberoemde pitch bij TedEx. 

merkbelofte waarom belangrijk

De merkbelofte zorgt ervoor dat klanten begrijpen waar je bedrijf voor staat en waarom ze voor jou moeten kiezen in plaats van voor een concurrent.

Daarnaast is het een manier om vertrouwen op te bouwen met je klanten. Door beloftes te maken en deze na te komen, zullen klanten je bedrijf als betrouwbaar en geloofwaardig zien.

Een sterke merkbelofte kan ook helpen bij het vergroten van de loyaliteit van klanten. Als je bedrijf een duidelijke belofte maakt en deze consequent nakomt, zullen je klanten eerder terugkomen en positief over je zijn naar hun netwerk.

Het ontwikkelen van een sterke merkbelofte vereist enige planning en creativiteit. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt volgen om tot een effectieve merkbelofte te komen.

Stap 1: Bepaal de doelgroep voor je merkbelofte

Voordat je begint met het ontwikkelen van je merkbelofte, moet je begrijpen wie je doelgroep is. Wie zijn de mensen die je wilt bereiken en wat zijn hun behoeften en wensen? Door deze informatie te hebben, kun je een merkbelofte ontwikkelen die aansluit bij de behoeften en wensen van je doelgroep.

Stap 2: Analyseer de merkbeloftes van je concurrenten

Een ander belangrijk aspect bij het ontwikkelen van een merkbelofte is het analyseren van je concurrenten. Wat doen zij goed en wat doen zij fout? Hoe kun je jezelf onderscheiden van hen? Door deze informatie te hebben, kun je een merkbelofte ontwikkelen die uniek is en die je onderscheidt van je concurrenten.

Stap 3: Kies de juiste woorden in je merkbelofte

Nu je weet welke belofte je merk moet uitstralen en aan welke doelgroep je deze belofte richt, is het tijd om de juiste woorden. Deze moeten de boodschap van je merkbelofte duidelijk overbrengen en de juiste emoties en associaties oproepen bij je doelgroep.

Het is belangrijk om te onthouden dat je merkbelofte niet te complex mag zijn. Een heldere en duidelijke boodschap is hierin essentieel.

Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een slogan of tagline die de kern van je merkbelofte samenvat.

De reden dat slogans als “Just Do It” van Nike of “Think Different” van Apple goed werken, is dat ze kort en simpel zijn. Daardoor zijn ze makkelijk te onthouden en helpen de doelgroep om zich te identificeren met het merk.

Stap 4: Communiceer je merkbelofte consistent

Als je een sterke merkbelofte hebt ontwikkeld, is het van belang om deze consistent en duidelijk te communiceren. Dit kan op je website, social media, advertenties, maar ook offline of in andere marketinguitingen.

Zorg ervoor dat je merkbelofte overal terugkomt en dat deze op een consistent wordt gecommuniceerd.

Het is belangrijk dat je merkbelofte niet alleen op papier bestaat, maar ook in de praktijk wordt nageleefd. De belofte moet terug te zien zijn in de producten en diensten die je levert en in de manier waarop je met klanten omgaat.

Voorbeelden van goede merkbeloftes van Nederlandse merken

Het is niet makkelijk om een goede merkbelofte te formuleren. Kom je er niet uit? Kijk dan eens naar bekende Nederlandse voorbeelden.

  1. Bol.com – “De winkel van ons allemaal” De merkbelofte van Bol.com laat zien dat het een online winkel is die voor iedereen toegankelijk is. Het belooft een breed scala aan producten voor iedereen, ongeacht waar je woont of hoe je winkelt.

  2. Heineken – “Open Your World” De merkbelofte van Heineken staat voor het openen van je geest en het verkennen van nieuwe ervaringen. Het merk wil de mensen aanmoedigen om hun wereld te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

  3. Coolblue – “Alles voor een glimlach” De merkbelofte van Coolblue draait om klantenservice. Het bedrijf wil alles doen om de klant een glimlach op het gezicht te bezorgen. Of het nu gaat om snelle levering, goede service of het oplossen van problemen, Coolblue doet er alles aan om de klant blij te maken.

  4. Hema – “Echt Hema” De merkbelofte van Hema is simpel maar krachtig. Het belooft echte, betaalbare en toegankelijke producten van hoge kwaliteit voor iedereen. Het merk wil laten zien dat het er voor iedereen is en dat iedereen bij Hema terecht kan voor hun dagelijkse benodigdheden.

  5. Albert Heijn – “Gewoon bij Albert Heijn” De merkbelofte van Albert Heijn is gebaseerd op eenvoud en gemak. Het merk belooft dat klanten bij hen alles kunnen vinden wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse boodschappen, tegen een betaalbare prijs en op een gemakkelijke manier.

En onze eigen merkbelofte is misschien ook leuk om te lezen.

ScaleUpExperience : Growth Leaders for Growth Companies. Wij zien onszelf als ‘Growth Leaders’ en leveren niet alleen die inhoudelijke kennis en ervaring, maar het is ook onze missie om eigenaren, managers en marketingteams in groeibedrijven betere ‘GrowthLeaders’ te maken. 

Conclusies over een sterke merkbelofte 

Een sterke merkbelofte is essentieel voor het opbouwen van een sterk merk. Het helpt je om je te onderscheiden van de concurrentie, je doelgroep aan te spreken en loyaliteit op te bouwen. Het helpt je ook richting te geven en consistent te blijven in alle marketinguitingen die je ontwikkelt.

Door het volgen van het stappenplan dat we hebben besproken, kun je een sterke merkbelofte ontwikkelen die aansluit bij de behoeften en verwachtingen van je doelgroep.

Houd in gedachten dat je merkbelofte niet in steen is gebeiteld. Het is belangrijk om deze regelmatig te evalueren en aan te passen als dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de markt verandert, je doelgroep verandert of je bedrijf evolueert.

Door te werken aan een sterke merkbelofte en deze consistent te communiceren, kun je een sterk merk opbouwen dat zich onderscheidt van de concurrentie en vertrouwen en loyaliteit opbouwt bij je doelgroep.

Auteur
logo