Heb je een sterke groei ambitie? Of kan het bedrijf groeien omdat de kansen er nu eenmaal liggen, maar vind je het lastig er zelf die kickstart aan te geven?
Dan kun je overwegen om een part-time ‘growth manager’ aan te trekken.
Zo iemand is gespecialiseerd in het bedenken en implementeren van strategieën en tactieken om je je bedrijf te laten groeien.
En dat vooral vanuit het grote plaatje.
Zo iemand is dus niet beperkt tot alleen de marketing en sales. Hij of zij kan ook de productontwikkeling of de manier van werken naar een hoger plan trekken.
Je vind hier 5 concrete inzet of aandachtsgebieden waarop een growth manager jou of wellicht kan helpen.
1. Groeikansen omzetten in concrete projecten
Commerciële kansen zien en ze concretiseren. Ik vind het persoonlijk de leukste kant van ons werk.
Vaak beginnen dit soort trajecten met een idee dat er al heel lang ligt. Maar door de waan van de dag worden dat soort kansten nooit concreet gemaakt.
En dus nooit uitgevoerd.
Een eerste stap is dan om zo’n idee te valideren. Bijvoorbeeld door een (pragmatisch) marktonderzoek en concurrentieanalyse te doen.
Of door het idee om te zetten in een prototype (van bijvoorbeeld een landingpagina of advertentie) en te testen bij een groep klanten, of ermee te adverteren.
Blijkt er voldoende potentie? Dan kan er een business development plan, een business case en/of roadmap worden opgesteld.
Daarmee geef je sturing aan de daadwerkelijke productontwikkeling en een eventuele ‘go-to-market’ of productlancering.
2. Een merk neerzetten en bereik opbouwen
Ieder product of dienst dat in de markt gezet wordt, zal zich moeten onderscheiden van de concurrentie.
Dat doe je door je bedrijf of merk helder te positioneren in de niche waarin je je wilt profileren.
Daarvoor zul je de merkwaarden, de merkidentiteit en de merkbelofte goed op papier moeten zetten, en moeten laten uitwerken door een bureaus of freelancer(s).
Want in alle marketinguitingen, zoals de website, de (merk)campagnes en e-mail marketing wil je de merkidentiteit en de brand-voice op een consistente manier terug zien komen.
Als growth manager kan ik dat proces in gang zetten, er de regie op voeren en zorgen dat het merk in de praktijk op een juiste en consistente manier wordt ingezet en uitgebouwd.
3. Nieuwe proposities ontwikkelen
Je kunt je bedrijf laten groeien door meer te verkopen. Maar je kunt ook groeien door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.
Zo kan het erg lucratief zijn om een nieuw product of extra diensten voor al je bestaande klanten te lanceren. Bestaande klanten kopen immers veel makkelijker van je dan nieuwe klanten.
Een manier om zo’n proces te starten of om op ideeën te komen is bijvoorbeeld het monitoren van de klanttevredenheid of analyseren van de concurrentie.
Beiden geven vaak inzicht in wat de klanten willen en verwachten van het bedrijf. Of tegen welke problemen ze op dit moment aanlopen.
Op basis daarvan kun je op zoek gaan naar ideeën voor nieuwe proposities en deze ontwikkelen.
Als growth manager ben ik gewend om dit proces vorm te geven en te leiden.
Dit doe ik aan de hand van een aantal praktische workshops, tools en technieken die ik me in de loop der jaren heb eigen gemaakt.
Vaak komen we in een relatief kort tijdsbestek tot concrete proposities die op korte termijn ook echt omzet kunnen opleveren.
Doordat we dat soort processen met onze klanten tientallen keren per jaar doorlopen, is dat voor ons gesneden koek.
4. Het structureel verhogen van de verkoop vanuit nieuwe kanalen en bronnen
Het verhogen van de omzet is welliswaar een belangrijk doel voor veel bedrijven, maar toch blijven veel bedrijven hangen op een plafond.
De oorzaak ligt er vaak in het feit dat ze geneigd zijn meer van hetzelfde te doen, maar dat dat niet werkt. Dus, ze zetten bijvoorbeeld Google Adwords in, maar vergroten nu het budget.
De realiteit is dat dat soort dingen vaak niet werkt omdat zo’n kanaal al aan z’n maximale opbrengst zit.
Meer geld, leidt in zo’n geval niet tot meer omzet en eigenlijk alleen maar tot hogere kosten per sale.
Wat moet je dan wel doen?
Vaak zie je dat het aanboren van nieuwe kanalen, het verhogen van de conversies met marketingfunnels, het genereren van ander type leads of het aantrekken van wederverkopers met affiliate marketing veel meer oplevert.
Het punt is echter dat dit zogenaamde ‘veranderprojecten’ zijn.
Projecten die nieuw zijn voor een bedrijf, vragen meer tijd, meer geld, en moeten soms eerst een paar keer falen voordat ze slagen.
Ook vragen ze vaak nieuwe vaardigheden, nieuwe processen en moeten ze bij succes geborgd worden in de organisatie.
Als growthmanager help ik vaak dit soort projecten opstarten en gedraaid te krijgen, zodat het zitten (marketing)team zich kan blijven concentreren op de ‘day-to-day business’ wat vaak ook ook enorm belangrijk is.
5. Het bouwen of transformeren van een marketing team
Een laatste punt dat zo’n beetje bij al onze klanten speelt is het opbouwen of transformeren van een marketingteam.
Veel kleine marketingteams – denk aan 2-4 mensen – zijn hoofdzakelijk gericht op het verzorgen van de communicatie.
Als je met je bedrijf in een groeimarkt zit, is het belangrijk de focus te verschuiven naar sales. Dat kun je bereiken door als leidinggevende de onderstaande dingen te doen:
- Het vaststellen van duidelijke doelen en KPI’s die gericht zijn op verkoop. Zo kan het team zich focussen op het behalen van meetbare resultaten.
- Het verbeteren van de samenwerking tussen de marketing- en salesafdeling zodat er een beter begrip ontstaat over wat er nodig is om potentiële klanten te converteren.
- Het optimaliseren van de website, en andere digitale kanalen om de verkoop te stimuleren
- Het werken met marketingfunnels en implementeren hiervan in marketingautomation. E-mail is nog altijd één van de belangrijkste saleskanalen.
- Het vaker en nadrukkelijker gebruik maken van data en analyse om de prestaties van het team te meten en bij te sturen waar nodig.
- Het trainen en ontwikkelen van het team om hen te helpen effectiever te communiceren met potentiële klanten en hun verkoopvaardigheden te verbeteren.
- Het aantrekken van goede specialisten en freelancers waarvan het team geïnspireerd en gemotiveerd raakt doordat zij meer kunnen leren, of zich meer op strategische taken kunnen concentreren.
Je zult zien dat het doorvoeren van dit soort maatregelen tijd vraagt.
Maar wat je ook zult zien is dat je hiermee je marketingteam kunt omvormen tot een slagvaardig en high performance team.
Een team dat de groeimotor van je bedrijf zal worden.
….en nog heel veel meer
Het omzetten van groeikansen in concreet uitvoerbare plannen, het verbeteren van de producten en diensten, het verhogen van de omzet, het optimaliseren van de bedrijfsprocessen of het transformeren van een team.
Het zijn de belangrijkste, maar lang niet alle werkzaamheden die een growth manager kan oppakken.
Ben je benieuwd of een growth manager iets voor jou of jouw bedrijf kan opleveren? Plan gerust een afspraak in onze agenda.