5 vragen voor als je Growth Hacking (cursussen) overweegt

Growth Hacking cursussen zijn populair. Maar het voorspelde succes (een snelle groei) laat vaak lang op zich wachten. Hoe komt dat?

Inhoudsopgave

Growth Hacking. Veel marketeers zijn laaiend enthousiast. Maar grote bedrijven en ondernemers reageren vaak cynisch. Hoe komt dat?

Wat is Growth Hacking?

Laten we beginnen om eerst eens antwoord te geven op de vraag “Wat is Growth Hacking?”. Daarvoor gaan we 10 jaar terug in de tijd.

Het is Sean Ellis die rond 2010 de term introduceert. Hij hielp een aantal bekende bedrijven in recordtijd exponentieel groeien. Zo was hij als marketeer betrokken bij een spectaculaire groei van Dropbox.

dropbox-growth-hacking
Dropbox werd groot met growth hacking

Met slimme experimenten, een sterke focus op cijfers, slimme marketingtools – en niet te vergeten: zijn persoonlijk leiderschap – zette hij goed lopende marketingmachines neer.

De kern van Growth Hacking is dat je een marketingfunnel neerzet en snel en veel experimenteert met allerlei ideeën om rendement op die marketingfunnel (en daarmee indirect de winst of groei van je onderneming) te verhogen. Alle succesvolle experimenten schaal je op en automatiseer je. Alles wat niet bijdraagt, draai je de nek om.

Brian Balfour (voormalig VP Growth voor Hubspot) was ook heel succesvol met Growth Hacking. Hij legt in onderstaande video goed uit hoe hij Growth Hacking procesmatig inrichtte.

Check deze 5 vragen voordat je investeert in een growth hacking cursus

Wellicht wordt je bij dit soort video’s net als ik enthousiast. Het liefst wil je morgen aan de slag om ook die resultaten te gaan boeken.

Juist dan is enige voorzichtigheid op zijn plek.

Ik loop hieronder een 5 dingen met je door die je als ondernemer of manager helpen om op de juiste manier en met de juiste verwachtingen aan growth hacking te beginnen.

#1 – Heb je je marketing basics op orde?

Growth hacking is wat mij betreft typisch een proces dat je pas ingaat als je de marketing basics op orde hebt. Ik noem er een paar.

Heb je deze marketingbasics op orde?

 • product markt fit (Is er een markt voor jouw product?)
 • waardepropositie (Wat bied jij je klanten aan en waarom zouden ze daar gevoelig voor moeten zijn?)
 • merkpositionering, strategie en branding (Wat maakt jouw bedrijf, merk of propositie uniek ten opzichte van je concurrent? En is je branding een beetje op orde?)
 • communicatie strategie (Hoe ga je met je klanten communiceren. Wat worden de kaders voor je content-en funnelstrategie?)
 • sales strategie (Heb je een beeld bij hoe je salesproces in elkaar zit, waar je de aantallen gaat halen en hoe je dat wilt realiseren?)
 • resources (Heb je marketeers en budgetten beschikbaar om de plannen en strategieen uit te voeren)
 • marketingstack (Zijn de techniek van je website en de benodigde marketingtools op orde?)
👉PRO TIP: Zorg dat je dit soort basics op orde hebt als je in growth hacking wilt investeren. Het vergroot de kans dat je er maximaal resultaat uit haalt.

#2 – Staar je je blind op beloftes van bureaus over omzetgroei?

Veel growth hacking cursussen en marketingbureaus maken je lekker met snelle omzetgroei.

Op basis van hun eigen quick-scans en succes stories uit Silicon Valley beloven ze je een goede ROI (Return On Investment) en mooie verkoop prognoses.

Growth Hacking Hotmail
Veel bureaus laten je graag geloven dat ook jij deze groeicurve kunt halen met growth hacken

Ik vraag bij dit soort beloftes altijd om een ‘performance based’ of ‘no-cure no pay’ deal. Gewoon om eens te kijken hoe hard die beloftes nu echt zijn.

Mijn ervaring is dat veel growth hacking bureau’s dan ineens toch liever iemand detacheren tegen een comfortabel vast uurtarief of jou dure een cursus proberen te verkopen.

👉PRO TIP: Neem beloftes over omzetgroei met een flinke korrel zout, investeer niet zomaar in dure cursussen en wees vooral terughoudend met overnemen van deze beloftes in je eigen interne communicatie.

#3 – Heb je John de Mol er ooit over gehoord?

Het is vooral de marketingindustrie zelf (freelancers, bureaus, sprekers en bloggers) die veel waarde aan Growth Hacking toekent.

En dat is logisch, want ze hebben een zakelijk belang. Hoe meer mensen geloven in de mythe dat Growth Hacking dé enige manier is om groei te realiseren, hoe meer consultancy en trainingen ze verkopen.

Maar echte ondernemers zoals John de Mol, Pieter Zwart (Coolblue) Michiel Muller (Tango/Picnic) zal je nooit horen zeggen dat Growth Hacking hun onderneming groot heeft gemaakt.

PicNic
In de groei van PicNic speelden andere factoren een veel belangrijkere rol dan growth hacking

Daar is een eenvoudige uitleg voor.

Growth Hacking is als methodiek vooral gefocust op het runnen van  je (online) marktbewerking. Maar commercieel succesvol zijn, bestaat uit veel meer dan alleen marktbewerking.

De echte groei heeft vaak te maken met

 • vernieuwende (merk)proposities
 • verkrijgen van funding
 • aantrekken van een dream team
 • smeden van deals, samenwerkingen en partnerships
 • en het doen van fusies en overnames

👉PRO TIP:Naast marktbewerking (dat zonder twijfel heel belangrijk is) zijn er veel meer factoren die significanter bijdragen aan groei van een onderneming. Weeg het belang van Growth Hacking af tegen de rest.

#4 – Past growth hacking écht wel bij je?

Growth Hacking doet het vooral goed bij kleinere en relatief nieuwe bedrijven en tech start-ups. Hun cultuur en DNA is de ideale voedingsbodem voor Growth Marketing.

Door hun bedrijfsmodel is internet van nature hun dominante marketing en verkoopkanaal. Het experimenteren zit vaak in de cultuur. En hun organisatie is nog klein en daardoor flexibel en wendbaar.

Vaak hebben dit soort bedrijven ook een redelijk marketingbudget, werken werken één of meerdere marketeers en beseft men op directieniveau dat dit voldoende aandacht moet krijgen.

Growth hacking SaaS bedrijven
Growth Hacking werkt vooral goed voor SaaS bedrijven

Dat is natuurlijk heel anders bij middenstanders als aannemers, makelaars, autodealers en kappers. Maar ook traditioneel ingestelde productiebedrijven of zakelijke dienstverleners.

Daar wordt hooguit een paar dagen per week aan marketing besteedt

👉PRO TIP: Wees eerlijk (tegen jezelf en te baas of team) over de rol die internet speelt in je businessmodel en de tijd en het geld dat je aan marketing, verkoop en evt. externe bureaus of specialisten je kunt besteden. Met een paar dagen per week kom je er vaak niet.

#5 – Besef je dat growth hacking een ‘veranderingsproces’ is?

Het bijwerken van de website, het versturen van de nieuwsbrief en het plaatsen van berichten op sociale media. Veel bedrijven zien ‘het bijhouden of bijwerken van kanalen’  als voornaamste focus van de marketing.

Veel MKB bedrijven zijn niet data-of resultaatgedreven met marketing bezig. De focus ligt voor 95% op het maken van communicatie en het bijhouden van het nieuws over het bedrijf op de (online) kanalen.

Bij growth hacking ga je heel anders te werk. Je richt funnel in, je kijkt naar de belangrijkste cijfers en gaat daarmee experimenteren en bijsturen. Besef dat dit een flinke verandering is

Growth hacking vraagt in tegenstelling tot communicatie:

 • andere tools
 • andere vaardigheden
 • andere (growth)mindset
 • andere teamrollen of samenstelling
 • andere bureau’s of freelancers
 • andere website (of flinke wijzigingen)

Realiseer je dat de implementatie van growth hacking in jouw business meer vraagt dan alleen een cursus of opleiding van je mensen.

growth hacking vaardigheden
Growth hacking vraag andere vaardigheden dan alleen marketing en sales

Je gaat eigenlijk een commercieel veranderproces in.

Het is goed je daarbij te laten ondersteunen door een onafhankelijke en ervaren marketingprofessional.

Growth hacking zeker waardevol…

De marketingindustrie geeft growth hacking graag een vernieuwend en ‘get-rich-quick’ imago mee. Persoonlijk vind ik dat niet helemaal terecht.

Mijn stelling is echter wel dat growth hacking helemaal zo vernieuwend is als dat het misschien lijkt.

De betere marketeers immers waren al gewend om:

 • groei na te streven
 • te meten en te experimenteren
 • marketingtools te gebruiken om hun werk te automatiseren
 • performance gericht te werken
 • als marketeer accountable te zijn

Growth hacking doet dit ook en biedt je daarmee concrete handvatten om je groei te realiseren. Wat dat betreft is het zeker geen ‘bla bla’.

Wees er alleen wel op voorbereid dat het succes soms iets langer op zich kan laten wachten of iets minder spectaculair is dan de marketingindustrie je graag wil doen geloven.😊

Auteur
logo