Email marketing tips : Zo wordt 90% van je mails beter!

email marketing tips

Inhoudsopgave

email marketing tips

Ik deed mijn eerste ervaring met e-mail marketing op, ergens rond 2002. Al weer 17 jaar geleden. Met een glimlach op mijn gezicht denk ik nog altijd graag terug aan die tijd.

Zo’n 95% van mijn lijst opende daadwerkelijk de mails. Daarvan klikte 70% ook nog door. Dat waren nog eens tijden!

Inmiddels zijn die cijfers heel anders. Je doet het soms al goed als zo’n 40% je mails opent en rond de 10% doorklikt. 

Er zijn 2 type email marketing tips 

Ik denk dat succesvolle email marketing grotendeels is gebaseerd op simpele principes die je heel consequent moet toepassen.

Je hebt enerzijds tal van operationele en praktische e-mail marketing tips en checks, zoals beschreven in dit soort check-lijstjes . 

Maar naast dit soort ‘gewone’ e-mail marketing heb je ook het testen van je e-mails. En daar is – naast het meenemen van praktische e-mail marketing tips – misschien nog wel veel meer te halen.

In dit artikel beschrijf ik dit testen van je e-mail marketing in 3 delen:

Waarom e-mail marketing testen?

E-mail versturen gaat bij veel bedrijven (als het al gebeurt) op de automatische piloot. Er gaat maandelijks een nieuwsbrief uit en ’that’s it’. Eigenlijk zonde, want er zit vaak veel meer in. 

Dat zie je bijvoorbeeld aan bloggers. Dankzij goed content en vooral het praktisch toepassen van allerlei email marketingtips en practices bouwen ze miljoenenbedrijven op.

<afbeelding>

Zo’n succes ligt bij het toepassen van email marketing tips ook voor jou in het verschiet.

Maar waar begin je? Zoals gezegd begin je wat mij betreft bij de simpele en praktische email marketing tips, maar voer je parallel daaraan een goede teststrategie uit.

Je houdt hierin rekening met factoren die je resultaat beïnvloeden zoals:

Je moet dus niet zomaar wat gaan testen. Je moet een test-strategie hebben. Anders kun je geen conclusies trekken. Dan doe je dus maar wat. En dan kun je dus beter niets doen.😊

In dit artikel onthul ik mijn simpele teststrategie. Hiermee werpt de energie die jij in je e-mail stopt ook daadwerkelijk zijn vruchten af. Hieronder staan ze alvast opgesomd. 

Basisregels email marketing tips

Voordat je begint met e-mail marketing testen zijn er twee basisregels. Ze zijn simpel, maar helaas houdt bijna geen enkele marketeer zich er ook aan.

Spelregel 1: één ding tegelijk

Vonden ze je e- mailonderwerp leuk? Of werd het aantal e-mails als prettig ervaren? Hebben ze de mail geopend omdat ze de afzender goed kennen? Als je al die ideeën tegelijkertijd test, weet je niet welke variabele doorslaggevend was.

👉Kortom: één test tegelijk!

Spelregel 2: houdt een test-logboek bij

De tip is om alles wat je test bij te houden. Bijvoorbeeld in een excel sheet. Leg daarin de aannames of gedachtes vast die je hebt bij het opzetten van je tests. En log ook de conclusies van elke test. Zo krigj je grip op de succesfactoren van jouw e-mail campagnes. 

👉Kortom: Wie schrijft die blijft! 

OK. We hebben de basis van jouw e-mailstrategie gelegd. De spelregels zijn bepaald. Het is nu tijd om resultaten te gaan boeken.

Testen is de basis : 5 direct toepasbare email marketing tips  

WAT wil jouw publiek lezen? Test je onderwerp regel!

Nagenoeg iedere ontvanger bepaalt op basis van het onderwerp of hij je mail gaat openen, of laat liggen waarna deze waarschijnlijk nooit meer gelezen wordt.

Juist daarom is het testen van je onderwerpregels cruciaal. En, het is één van de meest eenvoudig toe te passen email marketing tips. Het is namelijk in veel marketing automation software ingebouwd.

EMail marketing tips
Goed testen. Een van de belangrijkste e-mail marketing tips die er zijn

Je geeft bij de start twee verschillende onderwerpregels op. Deze worden getest op een deel van je database. Na een tijdje is de winnende onderwerp regel bekend. En deze wordt verzonden naar de rest van het bestand.

Appeltje eitje!

Om te testen met de onderwerpregel varieer je bijvoorbeeld met:

Varieer met deze verschillende mogelijkheden zodat je een indruk opdoet van datgene dat voor jouw doelgroep het beste werkt.

Van WIE opent jouw publiek de mail? Test je afzender adres

Mijn vader gooide vroeger de ongeadresseerde reclame folders (zonder afzender) direct bij binnenkomst bij het oud papier. Vaak scheurde hij ze nog even door ook.

Niet echt respectvol dus.

Maar zo wordt er dus ook omgegaan met jouw zorgvuldig opgezette mails als ze te veel op reclame lijken of geen persoonlijke afzender hebben.

Zorg dus voor een zo persoonlijk mogelijk opmaak en vormgeving. Niet te veel branding, afbeeldingen of kleuren.

email marketing tips - simpele mail
Eenvoudige mails werken vaak het beste

Het is – zeker in de B2B – vaak hoe saaier hoe beter.

Kies als afzender gewoon voor je eigen naam of <je eigen naam> van <bedrijf>. Daarmee zit je altijd goed.

Kijk hier voor wat voorbeelden en best practices.

De meeste klanten vinden het overigens prettig een e-mail van de eigenaar te krijgen. Dus overweeg altijd de mails uit naam van de directeur/eigenaar van het bedrijf te sturen.

WAT wordt écht gelezen? Test je inhoud en persoonlijke noot

Naast een slimme keuze voor afzender en onderwerp regel, is de inhoud bepalend voor je resultaat.

Gaan je ontvangers je e-mail écht lezen? En, belangrijker nog, gaan ze écht doorklikken?

Speel daarop goed op in door op onderstaande vlakken heldere keuzes te maken en je daar consequent aan te houden.

Dit soort email marketing tips zijn relatief eenvoudig toe te passen. 

Toch komend veel bedrijven en marketeers er niet aan toe. Je bent dus al snel beter dan gemiddeld als je er aandacht aan besteed.

HOE VAAK willen ze van je horen? Test je frequentie

Verder adviseer ik je te testen met de frequentie. Dus hoe vaak je mails verstuurt. Veel bedrijven versturen 1x per maand of 1x per 2 maanden een mail. Sommige bedrijven of ondernemers doen dat elke dag. 

Als de content maar interessant genoeg is, vinden je klanten dat prima.

Kijk maar eens naar de onderstaande grafiekjes. Je ziet dat klanten pas echt gaan klagen als je ze meer als 4x per week gaat mailen.  

 

email frequentie
Volgens dit onderzoek kun je je klanten prima 1x per week mailen

Vind je dit eng?

Dan zijn er 2 manieren om erachter te komen wat bij jou werkt. Je kunt het testen. En als je dat niet aandurft, kun je het je klanten eerst vragen.

“Hoe aantrekkelijker en relevanter je content, hoe vaker je je klanten kunt mailen zonder dat ze zich eraan storen”

Naast frequentie speelt timing speelt een grote rol in het succes van een e-mailreeks. In de volgende test zie je hoe je daar nog meer rekening mee houdt.

 

WANNEER openen ze jouw mails? Test je verzendmoment

De laatste van deze email marketing tips over het testen van je e-mail, is het testen van het verzendmoment.

Vraag jezelf af: Wanneer kan ik het beste mijn e-mails versturen? Wanneer staan mijn klanten daarvoor open? Favoriete mail momenten en achterliggende gedachten zijn:

Naast deze tijdstippen zou je eens kunnen testen op verschillende dagen in de week. 

email marketing tips - verzendmoment
Resultaten hangen vaak nauw samen met het verzendmoment

Dat kun je bijvoorbeeld zien in de bovenstaande tabel van OptInMonster. Je ziet hier dat er flinke verschillen zijn in open en click ratio’s.

Conclusies over het testen van je email marketing

E-mail is een cruciaal instrument. Bijvoorbeeld om je blog of contentstrategie succesvol te maken. De beschreven email marketing tips kunnen hier een flinke bijdrage aan leveren. De conclusies even kort op een rij:

Ik ben benieuwd hoe het je vergaat. En welke aanvullingen op de bovenstaande tests je hebt, of waar je tegenaanloopt.

Loop je vast. Bijvoorbeeld met je online strategie of marketing automation? Plan gerust een vrijblijvende sessie. Ik help je graag verder.

Auteur
logo