Welke 5 rollen heeft ieder marketingteam nodig?

Marketingteam rollen
Je moet een marketingteam opzetten of (re)organiseren? Welke rollen zijn er? Wat doe je zelf? En wat besteedt uit?

Inhoudsopgave

Marketingteam rollen

Je moet een marketingteam opzetten of leiden. Maar welke rollen in je marketingteam heb je écht nodig? En hoe ga je het verdelen?

Wat wil je zelf doen en op de ‘payroll’? En voor welke marketingteam rollen huur liever free-lancers of marketingbureau’s in?

In het onderstaande artikel vind je de antwoorden.

Marketingteam rol 1 – De Marketing Lead

Marketingteam - Marketing Lead

Ieder marketingteam heeft een leider nodig. Een ervaren marketinglead die een visie heeft, deze concreet en bijvoorbeeld een marketingfunnel praktisch kan neerzetten.  

Ook kan je marketinglead anderen meenemen om zo de plannen écht als team te realiseren.

En is je organisatie wat groter? Dan wil je iemand die zelfstandig een team kan leiden, om kan gaan met budgetten en resources en de puntjes op de ‘i’ kan zetten. 

Ook zorgt zo iemand dat je marketingteam vlot met de rest van je organisatie kan schakelen. Je online marketingteam moet namelijk kunnen  schakelen met IT, communicatie en soms ook inkoop, HR en finance.

Een ervaren online marketeer die van alle markten thuis is

De marketinglead is meestal iemand die een aantal jaren als online marketeer heeft gewerkt. Het is meestal een generalist. 

Iemand die gevoel heeft voor cijfers en conversie-of salesgerichte marketing. Maar ook iemand die handig met marketingtools is en enig gevoel heeft voor vormgeving of copywriting.

Eigenlijk een beetje een ‘alleskunner’ zoals ook beschreven in de onderstaande infographic.

marketing team marketing lead
De ideale marketinglead is van vele markten thuis [Bron:Pinterest]

Een ervaren teamlead laat een marketingteam beter presteren

Persoonlijk heb ik de beste ervaringen met managers en marketingleads die inhoudelijk snappen waar ze naartoe willen en weten waarom ze daarin moeten investeren.

Zo is deed ik ooit een klus bij een grote verzekeraar. Daar had de eindverantwoordelijke E-Commerce directeur een imposant track-record.

Een manager die de inhoud goed snapt, werkt drie-dubbel motiverend. Ten eerste leveren teamleden écht kwaliteit, omdat ze weten dat ze gechallenged worden. Daarnaast voelen teamleden zich gerespecteerd omdat ze weten dat er serieus naar hun werk werd gekeken. Als laatste kunnen ze nog iets leren van de input van hun manager. 

De mensen in zijn team(s) wilden écht harder voor hem werken omdat hij zijn ‘strepen’ echt verdiend had. En omdat ze wisten dat hij hen inhoudelijk zou uitdagen en iets kon leren.

Jouw marketing-lead is dus idealiter iemand die zelf goed begrijpt hoe het online)marketing spel gespeeld wordt. Hoe kun je immers je mensen aansturen of motiveren als je zelf niet weet hoe de vork in de steel zit?

‘Leading by example’ & ‘people skills’

Persoonlijk geloof ik – zeker in kleine marketingteams waarmee ik werk – sterk in “leading by example”. Dat betekent dat je dingen voordoet zodat het voor hen eenvoudig om na te doen. Ze leren daar heel snel van. 

Idealiter is je marketing-lead dus een kickstarter. Het is iemand die – naast plannen maken en coachen – zonodig ook kan bijspringen.

Als laatste zijn ‘people skills’ belangrijk. Je marketinglead moet een goede coach voor je team zijn en draagvlak kunnen verwerven in de rest van de organisatie. 

Beiden zijn essentieel voor een soepele samenwerking.

Marketingteam rol 2 – De Content Beheerder

Marketingteam - Content Beheerder

Voor veel moderne (B2B) bedrijven is de website het visitekaartje. Iedere prospect of lead vaat via de website. Het is dan ook belangrijk dat deze er goed uitziet.

Er zit vaak meer werk aan zo’n website dan je denkt. Allerlei technische en content-matige details zijn vaak essentieel voor een goede performance. Je hebt daar iemand voor nodig die de puntjes op de ‘i’ zet en punctueel is.

Bij veel kleine bedrijven is ‘de WordPresser’ contentmanager of contentbeheerder is.

Bij veel kleine bedrijven is contentbeheer prima taak voor een office manager of operationeel ingestelde marketingcommunicatie medewerker.

Je moet er punctueel voor zijn want sommige details maken vaak net dat dingen er wel of niet goed uitzien. Een eigenschap die je vaak terugziet bij mensen met een communicatie achtergrond.

Contentbeheer is geen online project management

Het aanvullen en beheren van de website binnen de bestaande structuur noem je dus contentbeheer. Een relatief operationele rol.

Het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit of het begeleiden ervan vraagt vaak hele andere competenties.

Geen contentbeheer maar ontwikkeling

  • Structurele aanpassingen aan beeldbepalende pagina’s
  • Offertes aanvragen, beoordelen en onderhandelen
  • UX designs (laten) maken en beoordelen
  • Projectmanagement en begeleiding doen

Er is dus een duidelijk verschil tussen beheer en ontwikkelen. Ontwikkelen is complexer, vereist een projectmatige aanpak en soms een (behoorlijke) investering. Het zijn dus twee verschillende werelden.

Ga je extra functionaliteit ontwikkelen? Overweeg dan een professional in te huren om je te laten begeleiden.

Marketingteam rol 3 – De Search Specialist

Marketingteam - Search Specialist

Search (vakjargon voor marketeers om hoger in Google te komen) is een onmisbaar onderdeel van je marketing. Je wilt immers zoveel mogelijk relevante bezoekers op je website.

Zoekmachine marketing heeft 2 vakgebieden

  • Onbetaald of gratis gevonden worden (marketeers noemen dat SEO of organic search). Je investeert dan tijd en geld om je website te optimaliseren voor de zoekmachines.
  • Betalen om gevonden te worden. Je geeft dan geld uit aan Google advertenties (Google Adwords).

SEO kan behoorlijk complex worden

Google Adwords is voor de meeste bedrijven betrekkelijk overzichtelijk.
Organisch gevonden worden is SEO (Search Engine Optimization) heeft vaak wat meer voeten in de aarde.

Marketing Team SEO Proces
Zoekmachine marketing is een vakgebied op zich [bron: 20CenturyWeb.com

Het gaat om de techniek van je website, de content die je daar neerzet en hoe je dat (onderling) structureert. Daarnaast zul je ervoor moeten zorgen dat andere websites naar jou linken.

Het is een behoorlijk uitgebreid en complex vakgebied. Je kunt je er behoorlijk in verliezen is mijn persoonlijke ervaring.

Focus daarom – voordat je er in investeert – op een goede SEO Strategie. Beschouw het als een doorlopend project wat continue monitoring vraagt. Alleen dan is de kans reëel dat je je investering terugverdient.

Overweeg zoekmachine marketing uitbesteden

SEO en SEA zijn wat mij betreft typisch voorbeelden van vakgebieden waar je ZZP’ers voor inhuurt.

Het loont -zeker in een klein bedrijf – vaak niet de moeite om de kennis van deze specialismen bij je mensen continue up-to-date te houden.

Maar ook banken, verzekeraars en telecompartijen (die toch behoorlijke budgetten hebben) besteden Search steeds vaker uit.

Waarom is een free-lancer vaak beter dan een bureau?

Ik adviseer mijn meeste (wat kleinere) klanten op zoek te gaan naar een goede ZZP’er. Iemand die focus kan hebben op jouw campagnes en jou als klant belangrijk vind.

Bij de marketingbureau’s ben je vaak een kleine klant. Iets dat soms nadelig kan zijn voor de aandacht en focus op jouw campagnes en resultaten.

Besteed dit dus gerust uit, maar stuur het goed aan? Hulp nodig bij die aansturing? Neem gerust contact op om hierover te sparren.

Marketingteam rol 4 – De Content Creator

Marketingteam - Content Creator

Alle online marketing communicatie bestaat in meer of mindere mate uit content.

Of het nu voor je website is, voor je nieuwsbrief, voor je advertenties in Google of je posts op sociale media. Voor al die kanalen heb je dus een continue stroom van content nodig.

Veel bedrijven zetten bovendien in op zakelijk bloggen. Ze zien graag dat hun blog succesvol wordt.

Je hebt hiervoor iemand met een vlotte pen nodig. Iemand die precies weet welke content bij jouw doelgroep aansluit.

Jouw ideale content creator kan blogs schrijven, teksten voor de website en advertenties maken en de social media kanalen onderhouden.

Marketing Team Content Creator
Veel vormen van marketing vragen om content [Bron: Company Webcast]

Design en video steeds belangrijker

Naast copy bestaat content voor een steeds groter deel uit beeld. Video’s, afbeeldingen. Infographics. Hij of zij moe dus enig gevoel hebben voor beeld, video en design.

Tegenwoordig heb je allerlei marketingtools waarmee dat soort uitingen zelf snel kunt maken. Je hoeft dus niet voor iedere design klusje een marketingbureau of designer in te huren.

Verder is creativiteit natuurlijk een belangrijke competentie. Als je die creativiteit om kunt zetten in de juiste content of marketinguitingen zal dit opvallen en tot hogere conversies leiden.

Marketingteam rol 5 – de web of data-analist

Marketingteam - Data Analist

In de huidige tijd van digitale marketing, is alles meetbaar. Je webstatistieken en campagnes worden waarschijnlijk doorgemeten in Google Analytics.

Je kunt hiermee de voortgang ’tracken’ en het gedrag van je potentiële klanten volgen. Maar wat ga je doen met die data? Welke keuzes ga je maken? En waarom?

Dit is precies waar je een data-analist voor nodig hebt. Deze persoon mee en beheert je data en deelt de juiste analyses en rapportages met je team.

Zo kan je de voortgang goed meten, maar ook doelen en prioriteiten stellen. In kleinere organisaties pakt de marketing-lead deze rol vaak. Grotere bedrijven hebben vaak een ‘dedicated’ webanalist.

Welke marketingteam rollen besteedt je uit?

Nu je een beeld hebt bij de rollen in een marketingteam, is het interessant te kijken wat je wel en niet uitbesteedt. Je kunt immers onmogelijk alles in eigen beheer doen.

Daarom bestaat een online marketingteam vaak uit een vaste kern met een flexibele schil van bureau’s en free-lance specialisten.

Wat je uitbesteedt, hangt samen met de competenties in je team, de mate en het type ondersteuning dat je nodig hebt en of het loont die kennis en vaardigheden zelf up-to-date te houden.
Je vind hieronder de rollen die de meeste bedrijven zelf oppakken.

Online marketing team rollen die je vaak zelf doet

  • content creatie, plaatsing en (web)beheer
    Het maken van content en plaatsen ervan op de website of je andere (sociale) kanalen en e-mail vormt een groot deel van de workload van je marketing team. Het betreft hier vaak voor 80% (operationele) marketingcommunicatie werkzaamheden.  Dat doe je dus bij voorkeur in je team.
  • social media en campagne management.
    Het plaatsen van uitingen op sociale media is relatief operationeel werk wat bij voorkeur in je team gebeurt. Voor het draaien van specifieke campagnes kun je – afhankelijk van je budgetten – overwegen een specialist of marketingbureau in te huren. Dit wordt interessanter, naarmate de media budgetten toenemen.
  • e-mail marketing en marketing automation.
    Een beetje medior/senior marketeer of marketinglead heeft hier (als het goed is) voldoende ervaring mee. Dit zou ik daarom niet uitbesteden. Moet je je marketing automation, marketingfunnel en contentstrategie nog helemaal opzetten? Dan zou ik opstart wel uitbesteden.

Naast de dingen die je zelf binnen je team en zonder externen of bureau’s doet, zijn er ook dingen die je beter kunt uitbesteden. Bijvoorbeeld omdat ze té specialistisch zijn.

Je ziet hieronder wat voorbeelden.

Online marketing team rollen die je uitbesteedt

  • Web-ontwikkeling.
    Een website (her)bouw je zo eens in de 3-5 jaar. Dat zijn momenten waarop je een bureau inhuurt. In de tussentijd werk je vaak met een strippenkaart. Een bundeltje uren waaruit je het onderhoud doet.
  • SEO en SEA.
    Zoekmachine marketing is absoluut een specialisme. Je kunt als generalist goed op de hoofdlijnen sturen, maar het succes zit ‘m hier in de details. Zelfs grote organisaties hebben deze specialismen vaak niet eens meer zelf in dienst. Huur daarom voor een vast bedrag of aantal dagdelen per maand een specialist in.
  • UX en visual design.
    Zowel bij web-ontwikkel trajecten als het maken van landingpages, tools, uitingen voor social media, of campagnes is UX of visual design capaciteit nodig. Huur een freelancer of bureau in waarmee je vertrouwd bent.
  • Marketing automation.
    Zowel bij web-ontwikkel trajecten als het maken van landing pages, tools, uitingen voor social media, of campagnes is UX of visual design capaciteit nodig. Huur een freelancer of bureau in waarmee je vertrouwd bent.
  • Technische webanalyse.
    Bij online marketing ben je afhankelijk van (goede)data. Ik maak vaak mee dat de cijfers niet op orde zijn. Zorg daarom eenmalig dat alles wat met webstatistieken, data en rapportages te maken heeft, goed staat ingesteld. Dan kun je er daarna met een gerust hart op vertrouwen.
  • Online project management
    Vaak bestaat het jaarplan van marketing team niet alleen uit het exploiteren van de website. Naast het ‘runnen van de winkel’ komen er regelmatig projecten langs zoals het verbouwen van de website en het opzetten van marketing automation. Hierbij is ervaring als online project manager of Product Owner waardevol. Heb je die niet? Overweeg dat in te huren.

Ga je een marketingteam opzetten? Of denk je erover jouw marketing te professionaliseren? Dan hoop dat je hier iets aan gehad hebt.Wil je hier graag vrijblijven over sparren? Neem eens contact op.

Auteur
logo