Minder budget? Met deze 5 tips boek je nog steeds resultaat!

Slaat de Corona crisis (ook) een gat in jouw marketingbudget? Doe deze ingrepen en je komt (blijvend) sterker uit de strijd!

Inhoudsopgave

Gekort op je marketingbudget

Een ‘haircut’ van 50% of meer op je marketingbudget door Corona. Hoe overleef je dat?

Corona houdt de gemoederen nog wel even bezig. Dus veel veranderingen van afgelopen weken, zijn helaas deel blijvend. Misschien geldt dat ook voor je marketingbudget waarop je flink moet bezuinigen.

Hoe haal je dan je targets nog? En waar liggen de kansen om er het maximale uit te halen?

En hoe houd je het – ook voor je team – nog een beetje leuk?

Verschuif de focus naar sales

Sales draagt direct bij aan het bedrijfsresultaat. Stel jij verkoopt software voor boekhouding of salarisadministratie. Dan levert iedere licentie die je verkoopt, direct geld op.

Een goede verkoper laat je – als je slim bent – dus niet als eerste vertrekken.

En verkoop je voor een (groot) deel online? Of genereer je nog steeds waardevolle leads? Dan zul je in zo’n geval niet je Google Adwords of FaceBook Campagnes die aantoonbaar veel leads of sales halen, stop zetten.

Sterker nog, de mediatarieven zijn in sommige marktsegmenten stukken lager. Er zijn nu eenmaal minder adverteerders op dit moment. Dus wellicht is juist nu extra investeren helemaal zo gek nog niet!

Kijk daarentegen wel zeer kritisch naar hele nieuwe initiatieven.

Rendement op investeringen in productontwikkeling, nieuwe waardeproposities, nieuwe partnerships, nieuwe kanalen, nieuwe brandingcampagnes of een nieuwe website laat veel langer op zich wachten.

Recycle je content

Marketing draait om zichtbaar zijn. Maar dat hoeft lang niet altijd origineel, creatief of vernieuwend te zijn.

Sterker nog. Het recyclen en een klein beetje tweaken van oude content werkt prima. Zelfs kranten doen dat ook regelmatig. En veel van je klanten zijn die campagne van een jaar geleden waarschijnlijk al weer vergeten, dus dat kan best.

Pak daarom gerust een oude campagne van de plank. Actualiseer het hoognodige en kijk nog eens terug in je statistieken wat je ervan had moeten leren zodat je dit direct kunt toepassen.

Of kijk eens naar content op je website die nu al vrij aardig scoort op Google. Vaak kun je met een beperkt aantal aanpassingen in oude content ineens flink wat posities opschuiven.

Werk met generalisten

De 80/20 regel gaat altijd en overal op. Dat geldt ook voor de online marketing specialisten die je inhuurt. Vaak heb je maar 20% van hun kennis of tijd nodig voor 80% van het resultaat.

Je hoeft dus niet alles over alle specialismen van online marketing (campagne management, e-mail, SEO, SEA, UXDesign, Copywriting, Marketing Automation) te weten of daarvoor afzonderlijk specialisten in te huren.

De voordelen van een goede allrounder

Een écht goede en zeer ervaren allrounder komt ook wel op die 80% van het resultaat dat jij dit jaar nodig hebt. Maar daar heeft hij wellicht maar 20% van je budget en je tijd voor nodig.

Andere voordelen van generalisten:

  • Minder mensen/meningen/overleggen = meer werktijd
  • Je voorkomt dat je de hoofdlijnen uit het oog verliest
  • Ze zijn vaak pragmatischer (omdat ze niet alle details van alle specialismen meewegen)

Voor de corporates, de Bol.coms en de Coolblue’s van deze wereld is dit misschien geen optie.

Maar voor de gemiddelde (doorgroeiende) start-up of (grotere) MKB’er die krap in het marketingbudget zit, werkt dit prima.

Koop of huur slimmer in

De marketingbudgetten krimpen. De markt voor online marketing specialisten en bureau’s dus ook. Dat betekent voor hen meer concurrentie en voor jou meer onderhandelingsruimte. Gebruik die!

Je kunt ook – als je dat al niet deed – shoppen op marketplaces. Denk aan freelancer.nl of fivr.com, maar er zijn ook gespecialiseerde marketplaces voor copywriting of design.

Fivr
Door gebruik te maken van online marketplaces als Fivr.com kun je flink op je budgetten besparen

Mijn ervaring is dat je wel eerst moet investeren in de selectie, briefing en aansturing van specialisten uit dit soort netwerken.

Er zit – met alle respect voor iedereen – veel rommel tussen die je meer tijd kan gaan kosten dan het je oplevert als je niet weet hoe je dit slim aanstuurt.

Maar als je eenmaal door die leercurve heen bent, heb je waarschijnlijk een flinke long-term besparing gerealiseerd.

Je beschikt dan over een goedkopere (en nog prima kwaliteit leverende) flexibele schil. Iets dat in deze crisis – die als we de berichten moeten geloven echt nog wel even gaat duren – mooi is meegenomen.

Kom uit je comfortzone!

Het zijn bizarre tijden. Je zult daardoor soms scherp en creatief moeten zijn om je marketingbudget rendabel in te zetten.

Je zult misschien vaker (en harder) moeten onderhandelen. Met zowel je bureau’s, maar wellicht ook met de mensen die over jouw marketingbudget gaan. Je managers, directie of aandeelhouders.

En je zult misschien nieuwe manieren van werken moeten accepteren.

Het goede nieuws is dat je daarom gedwongen om uit je comfort zone te komen en nieuwe dingen zult leren.

Los van het slimmer inzetten van je marketingbudget, zal dit je als team en als persoon sterker maken en verder brengen.

Minder marketingbudget maakt je zo toch ook een klein beetje beter.

Auteur
logo