5 Leadgeneratie tips voor gevorderden

Wellicht doe je aan inbound marketing of heb je een aanpak om leads te genereren. Loopt dat nog niet goed? Check dan dit artikel met ey-openers.
LeadGeneratie

Een tijdje terug schreef ik dit artikel met 5 leadgeneratie tips voor beginners. Dit artikel is daar een logisch vervolg op. 

Ik schreef het naar aanleiding van een gesprek bij een software bedrijf. Ze hadden al zo’n €100.000  geïnvesteerd in leadgeneratie en inbound marketing.

Een gespecialiseerd bureau, website aanpassingen, een contentmarketeer,  een freelance webanalist. Een state-of-art marketing automation geïmplementeerd en gekoppeld aan het CRM systeem.

Kortom de basics op orde.

Toch stroomden de leads niet binnen. Ze hadden een aantal dingen ‘net-niet-goed’ gedaan. 

Wellicht loop jij daar ook tegenaan. Heb jij ook flinke kosten, maar nog weinig rendement? Scan dan dit artikel

Mogelijk gaan een paar simpele tweaks jou wel aan succes helpen.

#1 – Maak je conversie makkelijker 

Bij een bezoek op jouw website, maken mensen in een paar seconden de afweging. Blijven ze? Of klikken ze verder naar een andere website? 

Is jouw website te traag? Of is je conversie op de landingspage niet makkelijk genoeg? Dan haken je leads af.

Dus zorg dat je die conversie optimaliseert. Hieronder vind je 13 praktische tips om je conversie te optimaliseren.

13 conversie-killers voor je leadgeneratie strategie

 • Je plaatst belangrijke knoppen en formulieren onder de vouw (de onderste rand van je landingspagina op je scherm).
 • Je hebt geen aparte landingspagina (mensen raken makkelijk afgeleid en kunnen wegklikken naar de rest van je website).
 • Je hebt een té drukke landingspagina, té veel fixatiepunten (mensen weten niet waar ze moeten kijken).
 • Je landingspagina is niet optimaal geschikt voor mobiel (tegenwoordig lezen verreweg de meeste mensen hun e-mail op hun mobiel, dus als je dan doorklikt, moet de landingspage het ook goed doen op mobiel)
 • Je laat je gebruikers te vaak doorklikken om bij een conversie formulier te komen.
 • Je hebt te weinig hulpkanalen om de conversie mogelijk/makkelijker te maken, denk bijvoorbeeld aan een chatfunctie of telefoon.
 • Je hebt te weinig risico reducerende factoren, denk aan social proof in de vorm van testimonials, reviews en eventueel een 'money back' garantie, of antwoord op voor de hand liggende verhalen
 • Je content is te complex of inside out taalgebruik op de landingspagina of in je advertenties.
 • Je hebt een inconsistentie tussen de advertenties die je wegzet op je marketingkanalen en de landingspagina of je website.
 • Je hebt onduidelijk of ontbrekend verwachtingsmanagement. Wat krijgt degene die zijn e-mail of gegevens achterlaat? Wanneer?
 • Je geeft niet duidelijk aangeven wat je wel en niet gaat doen met de e-mailadressen. Mensen willen graag de bevestiging dat jij hen niet gaat mailen voor van alles en nog wat.
 • Je privacy statement of andere juridische verplichte informatie ontbreekt


Best veel he? Vind je het nu moeilijk deze informatie pragmatisch en concreet door te vertalen?
Plan dan even een afspraak in.

In één of twee dagdelen lever ik je compleet gevisualiseerd hoe je dit snel en praktisch zou kunnen verwerken.

2 – Zet je blog in voor leadgeneratie

Veel bedrijven laten de kans liggen om hun blog te laten bijdragen aan  leadgeneratie. En dat is zonde! 

Want als je je blog goed opzet, kan deze een aanzienlijke bijdrage leveren aan je leadgeneratie. Sommige bedrijven werven wel 75% tot 90% van hun (nieuwe) leads met hun blog.

Realiseer je dat zo’n beetje iedereen die (zakelijk) iets nodig heeft, zijn zoektocht via Google begint. Dat zijn inmiddels zo’n 40.000 zoekopdrachten per seconde. 

En die zoekopdrachten worden steeds gedetailleerder en langer. 
Waar mensen vroeger één of twee woorden gebruikten om te zoeken, wordt nu vaak met hele zinnen gezocht. 

Via de productpagina’s of de home is het vaak praktische onmogelijk om op dit zoekgedrag in te spelen. Terwijl dat via een goed gestructureerde blog uitstekend kan. 

Op je blog kun je grote hoeveelheden content kwijt. En je hoeft je niet strak aan de bedrijfs-policy te houden wat je vrijheid geeft om bijvoorbeeld op de actualiteit in te springen.

Zo gaat een blog – mits jij je bezoekers via en waardevolle download verleidt om daar een e-mail adres achter te laten – écht leads genereren. 

3. Experimenteer meer

Veel ondernemers en bedrijven veronderstellen dat als zij hebben geïnvesteerd in hun leadgeneratie proces, het vanzelf moet gaan lopen.

“Ik heb geinvesteerd en nu over tot de orde van de dag”.

En dat is een utopie.  Als je alles (content, marketing automation, website en landingspages) hebt staan, begint het spel pas.

Zie het als een winkel. Eenmaal goed ingericht zorgt exploitatie voor het échte rendement.

Dat doe je door te experimenteren met verschillende kanalen. Denk bijvoorbeeld aan advertenties op Google, Facebook, YouTube en Instagram.

Dit exploiteren wordt nogal eens vergeten, of duurt lang voordat hierop significant wordt doorgepakt.

Toch kun je zonder dat je extern verkeer aantrekt, weinig zeggen over de effectiviteit van je content marketing en leadgeneratie proces. 

Neem dit experimenteren dus mee in je plannen!

4. Borg leadgeneratie in je team

Ook nadat je bent gestart met de exploitatie, zul je nog regelmatig extra moeten investeren. De inzet van advertenties om nieuw bezoek te trekken is daar de meest duidelijke vorm van.

Maar ook zul je, naarmate je beter begrijpt wat er wel en niet converteert een steeds beter gevoel ontwikkelen voor de content die je moet maken. En ook in het maken van die content gaat doorgaans veel tijd zitten.

Je zult daar moeten investeren in een productie-procesje voor je content. 

Iemand die het maakt. Een paar vast partijen die je daarbij ondersteunen. Zorg dat je dit borgt zodat het een ‘vast’ onderdeel van je marketingproces wordt.

Een van de dingen die je kunt doen om je leadgeneratie te borgen is alles vooraf goed uitwerken. Bijvoorbeeld in een business case of een blue-print. 
Zoals een architect een huis ontwerpt, zo moet je eigenlijk ook je leadgeneratie proces ontwerpen. 

Dat is voor de meeste ondernemers geen dagelijks kost. Voor mij wel. Ik heb verschillende blue-prints liggen waarover we vrijblijvend kunnen sparren. Neem even contact op als je interesse hebt.

 

5. Heb een lange adem

Naast de bovenstaande tips is er nog ‘one more thing’ wat bij leadgenereatie belangrijk is. Iets dat bij ondernemen en al het zakelijk succes een terugkerend thema is. 

En dat is dat je moet doorzetten en volhouden. Niet opgeven!

Quiters don’t win and Winners don’t quit!

Dat geldt ook bij het neerzetten van een goedwerkende leadgeneratie strategie. Dat kost tijd. En het plukken van de vruchten vaak ook. 

Neem dus die tijd. En neem het ook mee in je totale business case. Als je bereid bent te investeren, komt het rendement ook jouw kant op.

Een leadgeneratie machine die vanzelf nieuwe klanten en leads oplevert is immers goud waard.

Twijfel je of jouw leadgeneratie strategie wel werkt? Dan kan ik je gerust stellen. Je bent niet de enige ondernemer of marketingverantwoordelijke die daar onzeker over is.

Ervaring leert dat actie ondernemen dan het enige is dat helpt.

Zorg dat je bij de 10% winnaars hoort door  eens te schakelen met een expert op dit gebied.

Dit soort artikelen vaker in je mailbox?

768 CEO’s, founders en marketingmanagers van groeiende bedrijven gingen je voor

Help andere ondernemers en marketeers door te delen🙏 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Ook sneller groeien?

groei

Wekelijks praktische inzichten om je marketing beter te managen. 768 mensen gingen je voor.
Afmelden kan altijd!