In 5 stappen naar een winstgevende bedankpagina

winstgevende bedankpagina

Er zijn een aantal ‘key pagina’s’ op je website. Denk bijvoorbeeld aan de pagina’s waarop je je propositie uitlegt en je verkoopformulier. 

Daarnaast heb je natuurlijk de pagina’s voor de eerste indruk: Je visitekaartje ‘de home’, de ‘over mij’ of ‘over ons’ pagina.

Verder zijn er pagina’s waar je veel mee KAN, maar waar weinig marketeers ook veel mee DOEN. Ze kunnen een verborgen goudmijn van rendement zijn. 

De bedankpagina is zo’n pagina. Niet direct cruciaal voor je conversie of sales –  want die heb je al binnen – maar er liggen welk kansen om het rendement op je totale marketing omhoog te brengen.

De bedankpagina, een onzichtbare marketingmachine 🙏

Je bedankpagina kan een onzichtbare marketingmachine voor jouw bedrijf of website zijn. De realiteit is echter dat op veel websites de bedankpagina een zieltogend bestaan leidt.

En dat is jammer. Want het marketingpotentieel is enorm.

Je klant is net een relatie met jou begonnen. Of jij met je klant – al ervaar je dat persoonlijk misschien niet zo. Het is een beetje als een date waarmee je zeker weten door wilt. Het beste moment om een vervolg afspraak te maken is……precies, aan het eind van die eerste geslaagde avond.

De komende 7 minuten – als je het hele artikel leest –  leg ik je de psychologie achter een winstgevende bedankpagina uit. Hiermee ga jij meer uit je bedankpagina halen.

Wil je daarnaast meer tips om je marketing om te toveren tot een verkoopmachine? Bekijk dan hier de gratis training

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk gratis video training

7 misvattingen waardoor je nooit een goed ge-oliede marketing machine zult hebben.

 

Direct to the point : Zo maak je een winstgevende bedankpagina!

Dit artikel is vrij diepgaand en wellicht heb je nu geen tijd om alles op je gemak te lezen. Of wil je alleen maar even checken of jouw bedankpagina alle aspecten heeft.

Volg dan deze 5 tips op:

 1. biedt iets extra’s (bijvoorbeeld een (kleine) korting of upgrade) aan 
 2. vergroot je autoriteit 
 3. stel vragen na aankoop of kwalificeer je leads
 4. maak gebruik van de kracht van sociale media
 5. link naar de populairste pagina’s op je website

Zo! Dit waren de praktische tips. Ben je – net als ik – iemand die graag denkt en werkt vanuit de achterliggende principes, dan heb ik onderaan het artikel nog de psychologische achtergrond.

1.Bied iets extra’s – een korting of upgrade – aan

Het aanbieden van korting of iets extra’s bij een volgende bestelling of aankoop is een populaire tactiek om meer rendement uit je bedankpagina te halen.

Je kunt daarin – als je de volumes hebt – wat varianten testen om zo uiteindelijk vast te stellen wat het beste werkt voor jouw publiek. Uit mijn werk als hands-on growth consultant weet ik dat je met deze 4 zaken zeker rekening moet houden

 • wat je moet aanbieden. Een concrete korting op een relevant product of dienst werkt het beste.
 • hoe vaak je iets extra’s aanbied. Als je het te vaak doet, zal het niet meer bijzonder of juist heel ‘plat’ aanvoelen. Het is dus belangrijk daarin feeling te houden met je klanten.
 • op welke manier je iets moet aanbieden. Wat goed werkt is als je enerzijds iets weggeeft, maar er tegelijkertijd wel een deadline op zet (zodat er een stok achter de deur is om de korting ook te innen, of in ieder geval terug te komen op jouw website. Daarnaast heb jij – voor je marketing automation een trigger om je klant eraan te herinneren.
 • weet  wanneer je een extraatje aanbiedt. Ik zou het sowieso op alle ‘touchpoints’ in je journey doen. Dus niet alleen op de bedankpagina, maar ook in de bedankt e-mail en bijvoorbeeld de track-and-trace updates of reminders als je die hebt ingesteld.

👉Praktische tip: Hier geldt feitelijk wat met alle verkoopgerichte communicatie geldt. De toon maakt de muziek. Het hoeft dus niet opdringerig aan te voelen, mits de manier waarop je aanbod of extraatje geformuleerd of vormgegeven is prettig bij je klanten overkomt.

2.Vergroot je autoriteit

In de inleiding haalden we de kracht van consistentie aan. Dus de neiging van mensen om consistent te zijn met acties en beslissingen die zij eerder hebben genomen.

Een ander overtuigingsprincipe dat Cialdini heeft beschreven in zijn boek invloed is het principe van autoriteit. We zijn eerder geneigd iets aan te nemen van mensen met autoriteit.

Denk maar terug aan die reclames voor pillen en medicijnen waarin mannen in witte jassen, enigszins op leeftijd, met grijze slapen en een bril  jou vertellen dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat middel X bij  Y% van de mensen tot Z% betere nachtrust leidt.👨‍⚕️

Jij zult dat al gebruiken op je website, maar ik adviseer je dat ook te doen op je bedankpagina.

Realiseer je wel dat het natuurlijk het beste werkt als jouw autoriteit vooral wordt gedemonstreerd door wat andere mensen, objectieve instanties of onderzoeksresultaten over jou zeggen. Zo zie je bijvoorbeeld bij veel Amerikaans bloggers dat ze roepen dat ze op ABC News, CNN,  The Wall Street Journal of TechCrunch zijn geweest.

Dus heel praktisch pak je het slim aan als je jouw bedankpagina voorziet van:

 • logo’s van (grote bekende) klanten op te nemen
 • met sterren te verwijzen naar reviews en testimonials van tevreden klanten ⭐⭐⭐⭐
 • wat percentages te noemen van tevredenheidsscores van je klanten

Wellicht lijkt dit allemaal niet direct bij te dragen aan je sales, maar vergis je niet! Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Maak dus op het tactische moment dat jouw klant net iets van je gekocht heeft, op je bedankpagina gebruik om zo’n ‘autoriteits-zaadje’ te planten. Dit wordt vroeg of laat beloond. Zo kan je je bedankpagina in een winstgevende bedankpagina veranderen.

3.Stel vragen na aankoop of kwalificeer je leads

Je kunt natuurlijk alles meten op je website. Maar het stellen van vragen aan je nieuwe (nieuwsbrief) abonnees en klanten geeft je vaak een veel rijker en completer klantbeeld. Denk aan thema’s, verlangens en belemmeringen die een rol spelen bij de keuzes die jouw klanten maken.

Daarom is een bedankpagina een uitermate geschikt moment om wat vragen te stellen. Doorgaans staan je klanten op dit soort  momenten veel meer ‘open’ voor vragen. Daarnaast zijn je klanten op zo’n moment veel meer betrokken bij jouw dienst en hun probleem.

Je krijgt dus eerlijkere, uitgebreidere en veel waardevollere antwoorden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de onderzoeksresultaten die je verkrijgt via een bulkmail die veel bedrijven gebruiken om onderzoek te doen naar hun klanten.

Stel we hebben het over een bedankpagina van een contactverzoek, een aanmelding op een gratis download of een nieuwsbrief.

Dan kan het waardevol zijn deze aanmelding verder te kwalificeren.

Je hebt namelijk alleen nog maar een e-mailadres. Maar je wilt meer weten zoals bijvoorbeeld:

 • wat voor persoon zit er achter dit adres?
 • is het een serieuze prospect of lead?
 • gaat hij of zij op korte termijn iets kopen?
 • of is hij of zij slechts aan het orienteren?
 • wat is zijn budget?
 • etcetera

Verkoop je in de Business To Business? Dan kan het  zeer waardevol zijn om te weten welke rol de persoon achter het e-mailadres dat je zojuist hebt gekregen, heeft. En hoe groot de organisatie is waar hij bij zit en wat de intentie is achter het opvragen van deze informatie.

Met marketing automation kun je dit soort keuzes vastleggen en er later gericht op mailen.

Ook hier geldt dat je wel tactisch, kort en in het belang van de klant moet uitleggen waarom je dit van je klant vraagt.

Dat kan bijvoorbeeld omdat je hem meer waardevolle informatie kunt bieden om betere besluiten te nemen. Of – als hij al snel gaat beslissen – dan kan hij nog gebruik maken van een tijdelijk aanbod.

4.Maak gebruik van de kracht van sociale media

Een van de doelen van je website is het aantrekken en een relatie opbouwen met zoveel mogelijk relevante bezoekers. Een van de belangrijkste manieren om dat bezoek mee te genereren is nog steeds “via via”.

Sociale media kanalen hebben een enorme potentie om fans voor jou bedrijf of website te laten groeien. Uiteraard werkt het honderd keer beter om op een relevant moment (van een zojuist geplaatste bestelling of aankoop) te vragen om de connectie te maken, dan het ‘out of the blue’ te doen.

Maak daarom gebruik van het momentum van aankoop of aanmelding om op dat moment te connecten op Facebook of LinkedIn en de mogelijkheid de content te delen.

Het is daarom verstandig om je klanten met name na een aankoop of aanmelding te vragen jouw website te delen met hun vrienden, bekenden en relaties. Vrijwel alle snelgroeiende blogs hebben hun opmars te danken aan verwijzingen. Jij creëert ook een winstgevende bedankpagina door zulke verwijzingen te vergaren.

Er zijn tal van (internationale) voorbeelden van bloggers en vloggers die binnen 10-20 maanden tienduizenden volgers erbij kregen door hun sociale media slim in te zetten. Via mijn werk als Digital Growth Coach heb ik geleerd dat je met deze tips in ieder geval rekening moet houden:

✔️Tip 1

Maak het zo makkelijk mogelijk. Zorg dat de ‘Social sharing’ buttons goede teksten bevatten. Maak je gebruik van een e-mail? Zorg dat ook daar een voorgeschreven tekst in staat zodat mensen niet zelf hoeven te bedenken hoe ze jou gaan aanbevelen bij hun vrienden.

✔️Tip 2

Het mooiste is natuurlijk als je klanten hun relaties direct attenderen op jouw nieuwsbrief, training of assortiment. Maar houd er rekening mee dat hoe meer je vraagt, hoe groter de groep zal zijn die er niets mee doet. Als een aanmelding op een nieuwsbrief of productaanbod voor jou ‘too much’ is, kun je je kersverse klanten bijvoorbeeld ook vragen om een paar van jou best tips te delen.

✔️Tip 3 

Houdt met wat je vraagt van je klant een beetje rekening met hoe ze omgaan met (sociale) media en hun relaties. Tieners delen bijvoorbeeld makkelijker via sociale media, en Whatsapp dan 50-plussers.

Kortom, met wat creativiteit en variatie kom je vast tot een goed werkende verwijzing.

5.Link naar de populairste inhoud van je website

Als een lezer zich op jouw website aanmeldt, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief, dan komt dat waarschijnlijk omdat je hen kunt helpen een probleem op te lossen.

Dat kan al vrij snel, of wat verder in de toekomst zijn. Het is dus belangrijk dat je consistent (ja ja, daar is ie weer!) bent met die verwachting van je potentiële kopers.

Het is dus goed om – direct nadat iemand zich aangemeld heeft – de meest populaire inhoud van je blog, website of webwinkel aan te bieden.

Het linken aan de meest populaire inhoud komt niet alleen je lezer ten goede; het komt ook jouw blog en website voor je rankings in Google ten goede.

Hoe meer aandacht voor jouw populaire inhoud, hoe groter de kans dat ook externe bronnen gaan linken naar die inhoud. En daarmee wordt ook de reputatie en vindbaarheid van je website beter in Google.

Kortom, jouw winstgevende bedankpagina is hierbij een win-win! 🏆

De psychologie achter een winstgevende bedankpagina

Een winstgevende bedankpagina ontleent zijn waarde aan een krachtig principe uit de consumentenpsychologie.

Mensen gedragen zich meestal op manieren die consistent zijn met een hun eerdere acties.

Even heel concreet: als mensen zich op de nieuwsbrief abonneren (als je hen tenminste iets relevants te bieden hebt) dan is de kans groot dat ze op een later moment ook iets (kleins) bij je zullen kopen.

En als ze iets kleins kopen is de kans ook groot dat ze uiteindelijk iets groters bij je kopen.

We noemen dit ‘consistentie’ en het is een van de krachtigste – en wat mij betreft nog vaak onbenutte – overtuigingsinstrumenten in de marketing en sales.

Voet tussen de deur principe

Jonathan Freedman en Scott Fraser waren in de jaren 60 als onderzoeker verbonden aan de Stanford University. In 1966 publiceerden zijn een onderzoek over het zogenaamde ‘voet tussen de deur principe’.

Hierin werd een groep mensen bezocht door een onderzoeker van de universiteit die zich voordeed als overheidsmedewerker. Hij vroeg de mensen een klein bordje (achter hun raam of in hun auto) te plaatsen met daarop een oproep om Californië schoon en veilig te houden.

Twee weken later kwam de onderzoeker terug met een nieuwe vraag. Deze keer was het verzoek of mensen bereid waren een groot een billboard in hun tuin te zetten met dezelfde oproep.

Daarnaast bezochten de onderzoekers ook een controlegroep waar zij direct vroegen of mensen bereid waren het grote billboard in hun tuin te plaatsen.

Raad eens wat er gebeurde?

In de groep waar de onderzoekers eerst hadden gevraagd om het kleine bordje te plaatsen, waren twee keer zoveel mensen ook bereid om het grote billboard te plaatsen.

Mensen hebben dus de natuurlijke neiging zich consistent te gedragen met een eerdere stap.

De wereldberoemde beïnvloedingsdeskundige Cialdini (schrijver van het boek Invloed) noemt dit ook wel consistentie.

Als je slim bent, ga je het principe van consistentie ook gebruiken op je bedankpagina.

Mensen hebben jou immers net hun vertrouwen gegeven. Het is dus prima om hen iets extra’s aan te bieden of te vragen, want de kans is groot dat ze daar iets mee doen!

Van bedankpagina naar winstgevende bedankpagina

Nu je dit artikel hebt gelezen, zul je je bedankpagina niet zo snel meer verwaarlozen. Je kunt in ieder geval praktisch aan de slag met de tips. En doordat je de achtergrond kent, snijd je ze eenvoudig op maat voor jouw website. Binnen de kortste keren is jouw winstgevende bedankpagina een feit!

Nog één laatste tip : Overdaad schaadt en less = more. Probeer niet alles tegelijk door te voeren. Doe een paar dingen goed, zorg dat je design er rustig en overzichtelijk uit blijft zien en kijk wat dat doet.

Wil je nog meer tips? Dan kun je mij natuurlijk altijd inschakelen als Digital Growth Coach!

Test_Affiliate

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp