Search
Close this search box.

Wil je meer bezoek uit Google? Doe deze technische checks!

Hoger in Google scoren door content op je website? Voorkom een rampzalige ROI. Doe de juiste ‘checks & balances’ op de manier waarop content op jouw website wordt geplaatst. Anders heb je er nog niets aan.

Inhoudsopgave

Vindbaarheid en SEO

Wil je hoger in Google komen? Dan  hoor van je marketeer(s),  SEO specialisten, en web-bureaus of een zogenaamde gurusđŸ€©als snel dat je meer content moet gaan maken.

Want meer content = betere vindbaarheid. Toch?

Nee. Ik denk het niet…….

Want de kans dat meer content jou (binnen 1 jaar) helemaal niets oplevert is groot als:

  • er in jouw markt weinig tot geen zoekvolume is
  • er in jouw markt heel veel concurrentie is
  • je deze content niet richt op je gebruiker
  • je deze content niet voorziet van de juiste keywords
  • je weinig tot geen linkjes en verwijzingen naar deze content krijgt
  • je deze content niet onder de aandacht brengt
  • jouw content op de goede manier op je website staat

Zoals je ook in de onderstaande afbeelding ziet, begin je niet bij het maken van content.

HogerInGoogle

Je begint bij het vormen van een strategie. En die je baseer op een keyword onderzoek. Daarmee reken je haalbaarheid van je strategie (financieel) door. Pas dan begin je Ă©cht.

Maar ook als dat goed gaat, blijkt het in de techniek vaak alsnog mis te gaan. Verkijk je dus niet op de details om de content op juiste manier op de website te krijgen.

In dit artikel ontdek je hoe je de juiste ‘checks & balances’ toepast op het live krijgen van je webteksten op zo’n manier dat:

  • Google ze ook gaat vinden
  • Jouw teksten en pagina’s hoger in Google komen, oftewel gaan ranken
  • Je de kans vergroot dat je potentiĂ«le klanten ook gaan klikken

Want laten we eerlijk zijn: alleen met kliks van je potentiële klanten wordt jouw investering in een SEO strategie, een keyword onderzoek en het maken van content ook écht beloond!

Wist je dit al? Lees dan mijn andere artikelen over SEO of zoekmachine marketing:

Hoger in Google – Zo werkt het in het kort

Google houdt voor het ranken van webpagina’s rekening met zo’n 200 factoren. Nu hoef je gelukkig niet alle details te weten. Houd gewoon een 80/20 regel aan.

Om dit artikel goed te begrijpen, is het handig dat je weet hoe Google werkt en denkt. Anders weet je namelijk – qua SEO – niet goed waar je mee bezig bent en waarop je moet sturen. De factoren die daarin van belang zijn, zie je schematisch terug in het onderstaande plaatje van Creative8.

Het basisprincipe is eenvoudig en komt neer op

  1. Het maken van goede content
  2. Zeker weten dat Google deze content goed kan indexeren
  3. Zorgen dat andere sites naar jouw content linken

In dit artikel zoom ik in op het 2e punt. De technische checks die nodig zijn om van jouw zoekmachinemarketing een succes te maken. Wil je hoger scoren in Google? Loop dan deze checklist eens na.

Houd je veiligheid op orde

Sinds 2018 is je website aanbieden via HTTPS een vereiste. HTTPS geeft aan dat je je website via een beveiligde verbinding aanbiedt.

Google waardeert dit om dat je hiermee de gegevens van je bezoekers beveiligt. En daarom laat Google jouw website beter gevonden worden.

Google geeft websites met HTTPS voorrang.

Er is geen enkele reden om dit nĂ­Ă©t te doen: je website beveiligen en aanbieden via https kost namelijk helemaal niets. Wil je hier meer over weten? Check dan je IT afdeling of hostingprovider.

Overigens hebben alle grote bedrijven nu – in 2020 – inmiddels wel https maar toch kom ik af en toe nog websites tegen die kennelijk niet met hun tijd (en beveiliging) meegaan


Naast HTTPS is het belangrijk om de algemene beveiliging van je website op orde te hebben. Met malware of links richting malware sites scoor je geen punten bij Google.

  • Installeer daarom anti-spam tools binnen je CMS
  • Maak de login lastiger
  • Maak gebruik van een content distribution network (CDN) zoals Cloudflare. Deze maakt niet alleen je website sneller maar zorgt ook voor extra beveiliging.

Kortom: zorg gewoon dat je de basis veiligheid op orde hebt.

Optimaliseer je paginasnelheid om hoger in Google te komen

De snelheid van je webpagina wordt steeds belangrijker voor Google. Het is heel simpel: lagere (laad)snelheid betekent een lagere ranking.

Hoger in Google PageSpeed Insights tool

Gelukkig kun je eenvoudig en snel checken hoe snel jouw website is. Gebruik de PageSpeed Insights tool van Google en achterhaal hoe snel je website is en welke punten voor verbetering vatbaar zijn.

Andere sites waarmee je de snelheid van je website kunt checken zijn:

Dergelijke tools geven je een goed inzicht in de snelheid van jouw website. Verder geven deze tools je ook direct feedback met verbeterpunten waar je nog aan moet werken.

Bovendien kun je ook kijken hoe snel je website is ten opzichte van je concurrenten. Altijd fijn om te weten dat je sneller bent dan je concurrent!

Zorg voor links van andere websites

De autoriteit van je pagina is Ă©Ă©n van belangrijkste rankingsfactoren om hoger in Google te komen. De autoriteit bepaalt Google aan de hand van het aantal – en de kwaliteit van – links naar jouw pagina.

Zijn er veel linkjes vanuit andere websites naar die van jou? Dan stijgt je autoriteit. Komen deze linkjes ook nog eens een keer van websites die een hoge autoriteit hebben? Dan kent Google daar ook waarde aan toe.

Linkbuilding hoger in google

Het principe van linkbuilding

Zorg dus dat je linkjes krijgt van andere – liefst kwalitatief goede – websites. Dit noemen we Linkbuilding.

Van Linkbuilding kun je een aparte studie – en dus ook een dagtaak – maken als je wilt. Wil je het naadje van de kous weten? Of ben je benieuwd naar linkbuilding strategieĂ«n? Lees dan dit artikel over 9 makkelijke linkbuildingstrategieĂ«n.

Dit lijkt misschien veel werk, complex en iets te inhoudelijk.

Ben je benieuwd hoe je een strategie kiest? Of hoe je structuur aanbrengt, of overzicht houdt en een praktische aanpak kiest? Plan gerust een vrijblijvende sessie om hierover te sparren.

Borg mobiel gebruiksgemak en snelheid

Google heeft een sterker de voorkeur aan websites die volledig geoptimaliseerd zijn voor mobiel. Websites die dit niet zijn, worden inmiddels zelfs afgestraft.

Bezuinig hier niet op!

Zo had ik een keer een klant die de conversies op zijn advertentiecampagnes sterk terug zag lopen. Na verloop van tijd bleek dat aan de mobiele performance van zijn site te liggen. Duur foutje


Zorg dus dat jouw website een mobielvriendelijk design heeft. En snel laadt op mobiele apparaten.

AMP-plugin voor snelheid op mobiel

Werk je met WordPress? Overweeg dan een AMP plug–in en werk hier mee voor je belangrijkste pagina’s.

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Met deze techniek biedt je je gebruikers een sterk versimpelde versie van je website aan waardoor deze sneller geladen kan worden.

Sitesnelheid hoger in Google

Ik moet duidelijk nog werken aan de snelheid van mijn mobiele site Bron: Google Sitespeed

Let op dubbele content, kapotte links en alt-teksten

Google kijkt naar je website zoals jij naar een winkel kijkt. Vraag jezelf af hoe jouw ervaring is als je in een winkel komt waarbij:

  • Sommige schappen niet zijn bijgevuld
  • Je op verschillende plekken dezelfde koopwaar tegenkomt
  • Onduidelijk is wat je waar kunt vinden

Dan komt dat jouw klantervaring niet ten goede. Wees daarom scherp op details als dubbele content, kapotte links en de juiste teksten bij je afbeeldingen zodat je voorkomt niet hoger in Google te scoren.

Voorkom duplicate content

Verschillende webpagina’s met identieke content – duplicate content – kunnen van wezenlijke (negatieve) invloed zijn op de rankings. Ruim dubbele content dus op. Of geer er een ‘canonical tag’ aan mee.

Repareer kapotte links

Ook een website met links die niet werken is voor Google een duidelijk teken. Dan is er iets mis met de kwaliteit. Check je website via een programma zoals Free Broken Link Checker en repareer de kapotte links.

Maak goede alt-teksten

Een alt-tekst is een alternatieve tekst die je bij je afbeeldingen invoert. Het lijkt een onbelangrijk detail maar ook deze worden geĂŻndexeerd en meegewogen door Google.

Steeds meer mensen zoeken op afbeeldingen in Google. Door een goede alt-tekst bij je afbeeldingen te gebruiken, word je ook op deze manier gevonden.

Zorg dat deze basis-hygiëne op orde is en je wordt beloond door hoger in Google gerankt te worden.

Gebruik pakkende URL’s, page titles & meta descriptions

Goede URL opbouw en zoekterm

De URL is het adres van een specifieke pagina van je website. Google vindt het erg prettig als de zoekterm waarop je gevonden wilt worden in deze URL staat. Neem dus het keyword mee in de naamgeving van je URL.

Als ik zelf gevonden zouden willen worden op de term “timeboxing”, zou ik dus bijvoorbeeld een pagina kunnen aanmaken met het adres https://www.scaleupexperience.com/time-boxing/

Page titles en tips om daarmee te scoren

Iets anders dan de URL is de page title. Je ziet deze op twee plaatsen terug.

  • In de bovenste rand van je internetbrowser (en bij browsers die met ‘tabs’ werken ook in de tab)

Page title

  • Als kopregel in de tekst die Google weergeeft als jouw pagina wordt gevonden:Seo Kopregel Hoger in Google

In bovenstaand voorbeeld zie je dat Google de termen waarop gezocht wordt bold maakt. Als de zoekterm in je page title staat, zal je op een Google-pagina met zoekresultaten dus hoger scoren.

⭐Tips waarmee je alles uit je page titles haalt

  • Houd je page title korter dan 70 karakters (inclusief spaties). Google laat immers niet meer zien.
  • Zet je belangrijke zoekterm zo ver mogelijk vooraan, het liefst helemaal vooraan.
  • Als je ‘taalkundig verantwoord’ je zoekterm 2 keer in de page title kunt verwerken, doe dat dan gerust.
  • Maak van de page title een aantrekkelijk zinnetje waarop mensen willen doorklikken.
  • Zorg dat de page title de lading dekt, dus dat de page title aansluit bij de inhoud van de pagina.
  • Gebruik niet dezelfde page title voor alle pagina’s van je website, maar bedenk voor elke pagina een aparte, relevante page title.

Meta descriptions 👉 en tips om daarmee te scoren

Elke webpagina kun je voorzien van een zogeheten ‘meta-description’. Een tekstje dat zich in de HTML-code van de pagina bevindt.

Dat tekstje ziet er zo uit:

Meta description hoger in Google

Dit is de tekst die getoond wordt door Google (en andere zoekmachines) in de resultaatpagina’s. Je ziet hieronder het voorbeeld.

Hierdoor geldt voor de meta-omschrijving hetzelfde als voor de page title. Zorg dat er verleiding in het tekstje zit zodat mensen klikken.

⭐Tips waarmee je alles uit je meta-descriptions haalt

  • Maak de meta-omschrijving niet langer dan 160 karakters (inclusief spaties). Meer tekst laat Google niet zien.
  • Plaats je belangrijke zoekterm 1 of 2 keer in de description. Deze wordt door Google (als erop gezocht is) vet gemaakt, waardoor je meer opvalt op de pagina met zoekresultaten.
  • Zie de meta-omschrijving als een kleine advertentietekst. Schrijf hem verleidelijk en wervend zodat mensen doorklikken.
  • Bedenk voor elke pagina van je website een aparte, relevante meta-omschrijving.

Hoger in Google – Conclusies technical SEO

Je ziet dat hoger in Google komen – los van het maken van content – toch ook de nodige technische aandacht vraagt.

Heb je een WordPress website? Dan maakt een tool zoals Yoast (een gratis WordPress plug-in voor SEO) je leven een stuk makkelijker om hoger in Google te komen.

Hoger in Google Yoast

Borg dus een goede (team)discipline in het nalopen van deze cruciale details. Het is zonde als je veel hebt geĂŻnvesteerd in content en het door het niet toepassen van deze details (te) weinig doet.

Kortom, zorg dat je dit op orde hebt en Google zal je belonen.🏆

Auteur
EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?