Wat is Growth Hacking in 2020? Groeimotor of ‘bla bla’?

“Een hoog ‘bla bla’ gehalte” en een “jeuk-woord”. Dat was de reactie van een ervaren marketeer uit mijn netwerk toen ik laatst over Growth Hacking begon.
marketing professionaliseren

“Ga je ons ook leren ‘Growth Hacken?” Veel klanten stellen mij die vraag als ik met hen een traject in ga om een product te lanceren of hen te helpen bij het versnellen van hun groei

Denk jij net als veel ondernemers of bedrijven dat ‘Growth Hacking’ een soort magisch principe is waarmee je ten alle tijden snel groeit?

Dan moet ik je misschien een beetje teleurstellen. In de praktijk is groei lang niet altijd zo makkelijk als veel marketingbureau’s, Growth Hackers en Growth Hacking opleiders je doen beloven.

 toepassen, maar dat wel combineren met ons gezonde verstand. Je vind hieronder de vragen (en antwoorden) die leven over ‘Growth Hacking’ in  2020.

Wat is Growth Hacking?

Om antwoord te geven op de vraag “Wat is Growth Hacking?”, gaan we eerst 10 jaar terug in de tijd.

Het is Sean Ellis die rond 2010 de term introduceert. Hij heeft een aantal bekende bedrijven geholpen om in recordtijd exponentieel te groeien.

Met marketing automation – en een hele rits andere technieken, processen en niet te vergeten: zijn persoonlijk leiderschap – zette hij een marketingmachine neer, die leidde tot exponentiële groei.

De kern van Growth Hacking is dat je op een kort cyclische, datagedreven manier experimenteert. Dat doe je met alles dat bijdraagt aan groei. Het hoeft dus niet per se bij marketing- en sales te blijven.

In alle winnaars investeer je. Alles wat niet bijdraagt, draai je de nek om. Door een obsessie en enorme focus op (omzet)groei te hebben, kun je zo gigantische stappen maken.

Zeker als je hierin gebruik maakt van de nodige tooling op het gebied van landingspages, marketing automation en social media om zoveel mogelijk ‘handwerk’ te automatiseren.

Hoe werkt Growth Hacking in 5 stappen

Naast Sean Ellis was Brian Balfour (hij werkte als VP Growth voor Hubspot) een van de eerste succesvolle toepassers van Growth Hacking. Hij legt in onderstaande video goed uit hoe hij Growth Hacking bij Hubspot inrichtte en hoe het werkt.

Growth Hacking is niet zozeer een marketingtactiek. Wat is de betekenis van Growth Hacking dan wel?

Growth Hacking is eerder een proces. Een mindset en werkwijze waarin alles – wat qua marketing, sales en productontwikkeling bijdraagt aan groei – samenkomt.

Ik leg je hieronder kort de 5 basisstappen uit. In 2020, zo’n 10 jaar na het ontstaan van de term staan deze principes nog altijd overeind.

De 5 basisstappen van Growth Hacking

Stap 1 – Funnel en metrics

Je ontwerpt een marketing- en salesfunnel en definieert hierin de belangrijkste KPI’s:

 • Awareness
 • Acquisitie
 • Revenue
 • Retentie
 • Referral

Daarnaast stel je één belangrijke metric waarop je continu stuurt: de zogenaamde ‘One Metric That Matters’ (OMTM). Dé essentiële KPI die inzicht geeft in hoe het ervoor staat met de groei.

Stap 2 – Opportunity longlist

Je brainstormt (met je team) over nieuwe ideeën. Alleen dingen die leiden tot groei op 1 van de belangrijkste KPI’s komen op een longlist.

Stap 3 – Experimenten

Je prioriteert deze lijst op basis van de investering enerzijds en verwacht rendement of omzetgroei anderzijds. Vervolgens ga je aan de slag. Je test en experimenteert – op zo klein mogelijke schaal – met deze ideeën.

Stap 4 – Playbook

Elk idee of experiment dat een significante extra bijdrage levert aan de groei, probeer je op te schalen of te automatiseren. Lukt dat niet? Bijvoorbeeld omdat bepaalde mate van handwerk nodig is?

Dan leg je dat in een ‘Growth Hacking playbook’ vast en blijf je het handmatig uitvoeren. Het moet een goed gewoonte worden die inslijt. Het draagt immers aantoonbaar bij aan groei;-)

Stap 5 – Multidisciplinair team met Sales mindset

Je doet dit werk met een multidisciplinair (marketing)team. Want je hebt nu eenmaal verschillende specialisten nodig. Denk aan UX design, copywriting, development, webanalytics en (social) mediaexpertise.

Naast de specialisten is er een verbindende (growth of marketing) teamlead. Hij of zij jaagt de boel aan en stuurt puur en alleen aan op groei.

Het vormen en cultiveren van een puur op groei gedreven mindset in het team is één van de cruciale vaardigheden van deze marketinglead.

En laat dat nu net mijn werk zijn;-)

Growth Hacking in 2020

Wat staat er – nu Growth Hacking in 2020 zo’n 10 jaar bestaat – nog van overeind?

Zoals ik in mijn intro al aangaf reageren sommige marketeers lacherig en minachtend op – de betekenis van – Growth Hacking.

Dat komt denk ik vanwege 5 aspecten:

 1. Growth Hackers en bureaus claim(d)en snelle omzetgroei te kunnen realiseren. Iets dat anno 2020 in de praktijk vaak veel moeizamer en lastiger blijkt. Ervaren marketeers weten dat. Daarom nemen dergelijke beloftes met een flinke korrel zout.
 2. De promotie en de betekenis van Growth Hacking komen vooral uit de marketingindustrie zelf. Dus de freelancers en bureaus die hun diensten in de vorm van trainingen en cursussen aanbieden.Het is dus vaak ‘incrowd’ en een wat gekleurde belofte. Echte ondernemers zoals John de Mol, Pieter Zwart (Coolblue) Michiel Muller (Tango/Picnic) en Jetze Klein (Thuisbezorgd) zal je nooit horen zeggen dat Growth Marketing hun bedrijf groot gemaakt heeft.
 3. Growth Hacking is (voor salesgerichte marketeers) niet nieuw. Het moet voor een marketeer eigenlijk niet meer dan normaal zijn om:
 • Groei na te streven
 • Te meten en te experimenteren
 • Moderne marketingtools te gebruiken
 • Werk performance gericht te organiseren
 • Als marketeer accountable te zijn

Kortom, “what’s new?”

 1. Growth Marketing komt nog vaak niet écht van de grond. Wil je het succesvol zijn? Oriënteer je dan vooraf op de mogelijke valkuilen van Growth Hacking. Zo vergroot je de slagingskans in jouw team of bedrijf.
 2. Growth Hacking doet het in 2020 vooral goed bij kleinere en relatief nieuwe bedrijven en tech start-ups. Hun cultuur en DNA is de ideale voedingsbodem voor Growth Marketing. Bij traditionele of grote bedrijven is het lastiger te implementeren.
 3. Cruciale factoren leer je niet aan in een cursus van een paar dagen of weken. Er zijn nieuwe competenties (en dus vaak nieuwe mensen) nodig. Er is een growth mindset nodig. En er zijn bij wat grotere bedrijven vaak organisatie veranderingen en een andere manier van denken nodig. 
 4. Business implementatie van growth hacking 

Dit zijn logische en zeer herkenbare nuances voor een ervaren marketeer. En daarom verklaart het misschien de wat lacherige reactie.

Growth hacking zeker geen ‘bla bla’

Toch is Growth Hacking in 2020 – als je het mij vraagt – ook wel overeind gebleven. Met experimenteren en een op salesgerichte mindset, realiseer je nog altijd de meest veelbelovende groeisprongen.

Het framework geeft je – ook in 2020 – concrete handvatten om de marketingperformance in je bedrijf te organiseren en te borgen.

Wat dat betreft is Growth Marketing of Hacking zeker geen ‘bla bla’.

Dit soort artikelen vaker in je mailbox?

768 CEO’s, founders en marketingmanagers van groeiende bedrijven gingen je voor

Help andere ondernemers en marketeers door te delen🙏 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Ook sneller groeien?

groei

Wekelijks praktische inzichten om je marketing beter te managen. 768 mensen gingen je voor.
Afmelden kan altijd!