E-Mail marketing? Zo test je simpel én goed!

Je hoeft écht geen e-mail marketing wizzard te zijn om er resultaat mee te boeken. Met simpele maar zeer doeltreffende test-strategie kan iedere marketeer topresultaten boeken.
E-Mail Marketing Testen

E-mail is nog altijd één van de beste verkoopkanalen. En ondanks alle complexiteit is het soms verbazingwekkend simpel om er extra resultaat mee te boeken. In dit artikel vertel ik je hoe je dat doet door simpelweg te goed te testen.

Ik deed mijn eerste ervaring met e-mail marketing op, ergens rond 2002. Al weer 17 jaar geleden. Met een glimlach op mijn gezicht denk ik nog altijd graag terug aan die tijd.

Zo’n 95% van mijn lijst opende daadwerkelijk de mails. Daarvan klikte 70% ook nog door. Dat waren nog eens tijden!⭐️

Inmiddels zijn die cijfers anders. Helaas moet je veel harder werken voor dat soort resultaten.

Je doet het soms al goed als zo’n 40% je mails opent en rond de 10% doorklikt. E-mail marketing testen is dé manier om je resultaten maximaal te krijgen.

Daarom schreef ik er dit artikel over. Je ontdekt hier onder meer:

 • 2 basis-spelregels die cruciaal zijn voor je resultaat, maar veel marketeers toch vergeten
 • 5 simpele manieren om je e-mail marketing beter te testen.
 • Inzicht in mijn eigen best practises

Het artikel best lang. Heb je geen geduld? Of weet je sommige dingen al? Klik gerust even door via de links hieronder.

1. Waarom e-mail marketing testen?

E-mail versturen gaat bij veel bedrijven (als het al gebeurt) op de automatische piloot. Er gaat maandelijks een nieuwsbrief uit en ‘that’s it’. Eigenlijk zonde, want er zit vaak veel meer in. 

Ik vind het nog steeds fascinerend om te zien dat bloggers met alleen content en e-mail miljoenenbedrijven opbouwen en grote bedrijven met (tien of honderd) duizenden e-mail adressen dit kanaal nauwelijks goed benutten. Maar goed…… Hopelijk ga jij met deze test strategie wel dat succes realiseren. 

Als je mails gaat versturen, is het belangrijk dat je dat je niet zomaar wat doet. Zorg dat je een gerichte e-mail strategie hebt. En dat je je e-mail marketing test om erachter te komen wat wel en niet werkt.

Een bedrijf of ondernemer die zijn e-mail marketing goed test, zal op den duur weten wat goed werkt. En hij zal minder tijd kwijt zijn aan e-mail marketing. Daarom leidt e-mail marketing testen tot een goed rendement.

Maar waar begin je? Want je kunt e-mail marketing in veel wat verschillende richtingen testen. Factoren die je resultaat beïnvloeden zijn onder andere:

 • de doelgroep
 • de boodschap
 • de afzender
 • de onderwerpregel
 • het verzendtijdstip
 • en zelfs het weer.....

Je moet dus niet zomaar wat gaan testen. Je moet een test-strategie hebben. Anders kun je geen conclusies trekken. Dan doe je dus maar wat. En dan kun je dus beter niets doen.😊

In dit artikel onthul ik mijn simpele teststrategie. Hiermee werpt de energie die jij in je e-mail stopt ook daadwerkelijk zijn vruchten af. Hieronder staan ze alvast opgesomd. 

2. Gebruik deze simpele basis regels

Voordat je begint met e-mail marketing testen zijn er twee basisregels. Ze zijn simpel, maar helaas houdt bijna geen enkele marketeer zich er ook aan.

Spelregel 1: één ding tegelijk

Een goede test brengt één factor tegelijk in kaart. Hierdoor zie je direct hoe de doelgroep op verschillende uitingen binnen één onderdeel reageert. Want hoe meer variabelen er in één test worden geïntroduceerd, hoe ingewikkelder de resultaten zijn.

Vonden ze je e- mailonderwerp leuk? Of werd het aantal e-mails als prettig ervaren? Hebben ze de mail geopend omdat ze de afzender goed kennen? Als je al die ideeën tegelijkertijd test, weet je niet welke variabele doorslaggevend was.

👉Kortom: één test tegelijk!

Spelregel 2: houdt een test-logboek bij

Nu je maar één factor tegelijk test, kun je prima overzicht houden van de resultaten. Maar je wilt uiteindelijk veel meer variabelen testen. Hoe zorg je ervoor dat je alle verschillende resultaten niet uit het oog verliest?

De tip is om alles wat je test bij te houden in een logboek. Dat kan natuurlijk gewoon een excel sheet zijn. Je houdt daarin met name aannames of gedachtes bij  die je hebt bij het opzetten van je tests. Log ook de conclusies van elke test. Zo bouw je naar verloop van tijd een compleet beeld op van de succesfactoren van jouw e-mail campagnes. Of je ziet welke dingen je nog beter moet testen.

👉Kortom: Wie schrijft die blijft! 

OK. We hebben de basis van jouw e-mailstrategie gelegd. De spelregels zijn bepaald. Het is nu tijd om resultaten te gaan boeken.

Met de volgende top 5 e-mail marketing tests kun jij direct aan de slag.

3. Wat wil jouw publiek lezen? Test je onderwerp regel!

Wist je dat 33% van de contacten e-mails opent op basis van alleen de onderwerpregel? Juist daarom zijn onderwerpregels het testen waard. Dit is in de meeste e-mail of marketing automation software ingebouwd. Gebruik die mogelijkheid dus.

EMail Marketing Testen
In de meeste software is het testen van je e-mails gelukkig standaard functionaliteit

In de testfunctie kun je er meestal ook voor kiezen om de test uit te voeren op een bepaald percentage van je mailinglijst. Vervolgens wordt de rest van de mailinglijst benaderd met de winnende onderwerpregel uit de test. Appeltje eitje.

Om te testen met de onderwerpregel varieer je bijvoorbeeld met:

 • Verschillende CTA's (Call to Actions)
 • Opsommingen
 • Teasers/cliffhangers
 • Het gebruik van emoji's
 • Humor
 • Naam van de ontvanger

Laten we de CTA als voorbeeld nemen.

Breng hierin bijvoorbeeld een verschil in urgentie aan.

 • “Speciale aanbieding” (iets zachter)
 • “Speciale aanbieding. alleen vandaag, bestel voor 17:00!” (vereist onmiddelijke actie)

Beide aanbiedingen zijn beperkt geldig, maar de tweede optie zorgt voor een groter gevoel van urgentie. En door de “alleen vandaag” en de deadline weten je ontvangers dat ze voor 17:00 actie moeten ondernemen. Dit werkt dus écht.

Houd je boodschap wel eerlijk en overdrijf het niet. Jouw doelgroep raakt sneller uitgekeken op jouw mails als je hen teveel van hetzelfde stuurt.

4. Van wie opent jouw publiek de mail? Test je afzender adres

Sommige mensen zijn gemotiveerd om een e-mail te openen met een naam van iemand die ze herkennen. Of misschien letten ze gewoon meer op wanneer het van een “persoon” is. Of misschien hebben jouw contacten meer kans om een e-mail van je te openen als ze weten dat het van jouw bedrijf afkomstig is.

Hier proberen we een volledige naam versus een voornaam met een bedrijfsnaam, bijvoorbeeld:

 • Christaan Snabel
 • Christiaan van Scale up Experience
 • Scale Up Experience

Een dergelijke kleine aanpassing in de afzender kan een grote impact hebben op jouw openingspercentage. Geef dit een paar tests de kans en houd een patroon aan in de afwisseling. En vergeet niet: een no-reply e-mailadres als afzender kan écht niet meer.

Mijn persoonlijke favoriet is van , of je voor-en achternaam. Je houdt het simpel en zeker bij de meeste MKB bedrijven vinden jouw klanten het gewoon prettig een mail van de eigenaar te krijgen. Ook al verstuurt hij/zij ‘m niet praktisch zelf.

5. Wat lezen ze echt? Test je inhoud en persoonlijke noot

Mooi! Je hebt relevante patronen gevonden om toe te passen op de onderwerpregels van jouw e-mailcampagnes. Jouw contacten openen de mails nu maximaal. Blijkbaar ben je relevant en houd je de interesse van jouw doelgroep vast.

De volgende stap is meer uit je e-mail relatie door de inhoud van je mails te varieren. Dat kun je doen op de volgende manieren:

 • 1. Je kiest voor wel of geen branding. De laatste trends zijn dat e-mails zonder branding vaak veel succesvoller zijn van met. Jammer voor alle designers en ontwikkelaars, van e-mail templates, maar goed nieuws voor jou. Je werkt wordt stukken simpeler en je komt sneller tot een goede e-mail
 • 2. Je kiest voor korte of lange mails. Veel mensen lezen hun mail op hun mobiel en klikken niet meer door. Ik adviseer je dus te kiezen voor (A) een ultrakorte mail met 1 link. Of (B) een langere mail en waarin je ook je boodschap afgeeft.
 • 3. Je kiest voor veel of weinig linkjes. Zelf ben ik voorstander van focus. 1 link om door te klikken. In de cijfers zie je toch vaak dat 1 link heel dominant is. Bovendien hoef je je qua tekst niet in allerlei bochten te wringen om al die onderwerpen aan te snijden. Wat weer lang is en ten koste gaat van focus.
 • 4. Je voegt een persoonlijke tint toe. Denk aan emotie of humor. Kijk of dat helpt om je klanten te laten klikken en (door)lezen. Dit idee test je door een e-mail te vervangen door een telefoongesprek. Deze test vraagt een flinke toewijding, maar je zult zien dat het een goede investering is.

In goede marketing automation software kun je dit soort dingen handig en snel tegen elkaar aftesten.

Binnen zo’n 10 nieuwsbrieven, updates of andere mails zou je een aardig beeld moeten hebben. Het is relatief simpel op te zetten test waar veel bedrijven en marketeers eigenlijk niet eens aan toekomen. Doe daar dus je voordeel mee.

6. Hoe vaak willen ze van je horen? Test je frequentie

Verder adviseer ik je te testen met de frequentie. Dus hoe vaak je mails verstuurt. Veel bedrijven versturen 1x per maand of 1x per 2 maanden een mail. Sommige bedrijven of ondernemers doen dat elke dag. 

Als de content maar interessant genoeg is, zullen je klanten dat prima vinden. Onderzoeken wijzen dat uit.

Kijk maar eens naar de onderstaande grafiekjes. Je ziet dat klanten pas echt gaan klagen als je ze meer als 4x per week gaat mailen. Het is wel zo dat jouw mails wat vaker gelezen worden als je niet al te vaak mailt. 

 

email frequentie
Volgens dit onderzoek kun je je klanten prima 1x per week mailen

Er zijn 2 manieren om erachter te komen wat bij jou werkt. Je kunt het testen. En als je dat niet aandurft, kun je het je klanten eerst vragen.

Mijn persoonlijke en favoriete strategie is een extra mailinglijst aanmaken en klanten vragen of je hen elke week (of als je het op kunt brengen voor mijn part elke dag mag) mag mailen. Iedereen die dat wil, vind het dus prima om vaker mails van jou te ontvangen.

De mensen uit deze mailing groep vinden jouw content klaarblijkelijk interessant. En das mooi voor jou. Want hoe vaker ze van je horen, des te groter jouw naamsbekendheid en kans dat ze iets van je kopen.

Naast frequentie speelt timing speelt een grote rol in het succes van een e-mailreeks. In de volgende test zie je hoe je daar nog meer rekening mee houdt.

“Hoe aantrekkelijker en relevanter je content, hoe vaker je je klanten kunt mailen zonder dat ze zich eraan storen”

Naast frequentie speelt timing speelt een grote rol in het succes van een e-mailreeks. In de volgende test zie je hoe je daar nog meer rekening mee houdt.

 

7. Wanneer openen ze jouw mails? Test je verzendmoment

Naast de bovenstaande factoren, hangen jouw resultaten in sterke mate samen met het verzendmoment. Dus wanneer kun je jouw e-mails dan het beste versturen? Naar het beste verzendmoment zijn veel onderzoeken gedaan.

Favoriete mail momenten en achterliggende gedachten zijn:

 • Net voor of net na lunch tijd. Dan openen mensen vaak even hun mails voor ze weer écht aan het werk gaan
 • ’s nachts of in de vroege ochtend. Mensen checken ’s morgens hun smartphone voor ze uit bed gaan. Ja, ik ook;-)
 • In het weekend of zelfs zondag ochtend rond een uur of 10. Dan hebben mensen vaak net even meer rust voor hun mail dan midden in een drukke werkweek.
 • Net voor 9uur op een doordeweekse dag. Veel mensen beginnen rond 9u op kantoor. Dan sta je bovenaan in de inbox
 • Na 19:30 ’s avonds. Zodra de kinderen op bed liggen en de mailbox wordt nog even gecheckt, ben jij aan de beurt.

Test dus met deze verschillende tijdstippen van verzending. Splits je database in tweeen en stuur bijvoorbeeld structureel de ene helft ’s jouw nieuwsbrief in het weekend en de andere door de weeks in de avond. Mail minimaal 5-10x op zo’n vast tijdstip voor je conclusies trekt.

Tot slot misschien overbodig maar heel belangrijk om even bij stil te staan: test altijd VOORAF hoe jouw e-mail uit de verf komt. Kijk op verschillende toestellen en in en e-mailprogramma’s. Kijk hoe jouw mails eruitzien op je eigen mobiel en test met collega’s.

8. Conclusies e-mail marketing testen

E-mail is een cruciaal instrument om je blog of contentstrategie succesvol te maken. E-Mail marketing testen is dus – zeker als je eenmaal een flinke base hebt –  belangrijk. Toch past lang niet iedereen ze toe.

Vanuit mijn ervaring in tientallen bedrijven – waarin professionele e-mail marketing specialisten werden ingehuurd – kan ik je zeggen dat de 2 spelregels en 5 manieren van testen die ik je hier uit heb gelegd zelden concreet en vooral niet consistent worden gevolgd. 

En dat is zonde. Er ligt dus een enorm potentieel. Ook voor jou om je e-mail marketing te verbeteren. Conclusies van het e-mail testen zijn wat mij betreft dan ook:

 • E-mail testen is een krachtige manier om te ontdekken hoe je jouw e-mailstrategie kunt verbeteren om het contact met jouw doelgroep te verbeteren. Jouw klanten en contacten reageren nu eenmaal verschillend.
 • Alleen grondig en consistent e-mail testen en geen genoegen nemen met de eerste uitkomsten leidt tot steeds betere inzichten. Naar verloop van tijd ontdek je de winnende formule en zul je zien dat het opstellen en versturen van succesvolle e-mails steeds sneller gaat en ook steeds meer oplevert.
 • Het is niet makkelijk, maar houd je bij het testen van e-mail aan een plan. Gebruik de 2 spelregels en de 5 basis-testen intensief en je zult zien dat je resultaten stap voor stap beter worden.

Welke aanvullingen op de bovenstaande tests heb jij? En wat waren jouw meest succesvolle tests? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar de resultaten! Loop je vast met je e-mail of marketing automation strategie? Ik help je graag verder

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp