Search
Close this search box.

Marketingteam opzetten of uitbouwen

Wordt marketing steeds belangrijker voor je groei en omzet? Dan is een marketingteam opzetten professionaliseren logisch. Maar hoe pak je dat aan?

Checklist
Marketingteam Opzetten

Inhoud

Waarom een marketingteam opzetten?

Veel ondernemers starten hun marketing zelf op. Met een bureau en/of een paar freelancers. Een prima basis. Maar onvoldoende om ‘next level’ te gaan. Aanleidingen om een eigen marketingteam te bouwen zijn:

Meer groei of verkoop uit je marketing.

Groeit jouw markt, of heb je de ambitie om met je bedrijf te groeien? Dan is investeren in een marketingteam dat dat verkoop kan realiseren een slim. Een typische langetermijn investering waar je jarenlang plezier van hebt.

Meer grip willen of ontevreden zijn marketingbureaus.

Bureaus hebben veel voordelen. Maar je kunt ze niet zo strak sturen als eigen mensen, ze zijn vaak niet direct beschikbaar en het uurtarief is stukken hoger als een eigen medewerker.

Meer slagkracht en sales-mindset in het team.

Een klein (of junior) team is vaak onvoldoende in staat de marketingprojecten en campagnes te draaien die nodig zijn om een sterk groeiend bedrijf naar het volgende (sales)niveau te helpen.

Wanneer een marketingteam opzetten of professionaliseren?

Kijken eens hoe het nu loopt. Ben je 200% tevreden? Of kan het beter? Veel ondernemers besluiten een marketingteam te gaan opzetten of stroomlijnen bij de onderstaande symptomen.

Als marketingprojecten te lang duren.

Marketingfunnels bouwen, de website verbouwen, een nieuw type campagnes draaien, producten introduceren. Worden dit soort projecten niet in een paar weken of maanden gedraaid? Overweeg dan om het in huis te halen of je hudige team uit te breiden.

Als de toegevoegde waarde van bureaus tegenvalt.

Veel marketingbureaus draaien op maandelijkse retainers of uurtje-factuurtje. Niets mis mee, maar wie houdt hen scherp? En hoe zorg je dat ze net een stapje harder lopen? Met een eigen team heb je veel meer grip.

Als de markt ‘hard gaat’ en je kansen lijkt te missen.

In concurrerende of tegenzittende markten moet je allert en scherp zijn. Anders pakt je concurrent een voorsprong die je zomaar weer inloopt. Met eigen team zit je kort op de bal.

Als je meer structuur, focus of toewijding wilt.

Naarmate je bedrijf groeit worden structuur en processen belangrijker. Als dat op orde is, kun je als ondernemer een team loslaten. Of is aansturing slechts een paar uurtjes per week werk. Is die structuur er niet? Dan kost het meer tijd dan je lief is.

Wil je hier meer van weten?

Marketingteam opzetten, wat komt daar bij kijken?

Dat hangt er sterk sterk vanaf wat je ambitie is. Wellicht kun je die concreter krijgen aan de hand van de onderstaande afbeelding van McKinsey.

Je ziet hierin de marketing-werkstromen en de niveaus van volwassenheid die je daarin kunt nastreven.

Zou je dit concreter willen hebben voor je eigen organisatie?

Welke rollen heb ik nodig in mijn marketingteam?

Ieder marketingteam (dat niet puur op communicatie, maar ook op sales gericht is) heeft in basis de onderstaande compententies nodig:

  • Marketinglead (meewerkend voorman om het team te leiden)
  • Email marketing (om funnels te bouwen)
  • Contentmarketing (om alle content te fabriceren)
  • Designer (voor als je contentmarketeer daar niet uitkomt)
  • SEO (om te zorgen dat je in Google gevonden wordt)
  • Webbouwer (om je website te onderhouden of verbouwen)
  • Technische Webanalist (om te zorgen dat alles gemeten wordt)
  • Paid Advertising specialist (om te adverteren)

Nu heb je al die rollen natuurlijk niet full-time nodig. Maar je kunt ook niet verwachten dat één of twee mensen al die rollen op een hoog niveau uitvoeren.

Daarom heb je een mix van een vast kernteam en een flexibele schil met specialisten nodig.

Ben je benieuwd naar jouw ideale team?

Voorbeelden van hoe we je helpen

Waarschijnlijk is je tijd kostbaar en wil die niet verspillen aan het uitvinden het wiel. Daarom is dat wat we voor je doen:

Je meenemen in de laatste trends op marketingteam-gebied. Zo voorkom je dat je een team gaat bouwen dat niet bij je bedrijfsmodel of budgetten past.

Je helpen voorkomen dat je de verkeerde mensen werft door een organisatie model en profielen op te stellen.

Je tijd besparen door de (potentiele) van vaste teamleden en flexibele schil voor jou te screenen.

Je in contact brengen gespecialiseerde recruiters, freelancers en marketingbureaus die bij jou en je bedrijf passen.

Je meenemen in welke marketingprocessen voor jouw bedrijf cruciaal zijn en de best practices delen over hoe je ze inricht.

Ben je benieuwd hoe dat er voor jou uit zou kunnen zien?

Hoe ga je hier zelf mee aan de slag?

Wij werken volgens een strak proces. Onze tijd is schaars en die van jou waarschijnlijk ook. Daarom kijken we eerst of we een match zijn. Daarna zijn we flexibel en sluiten we onze aanpak aan jouw situatie en behoeften. De stappen zijn;

Intake en kennismaking

Je vult een intake formulier in met het vraagstuk waarmee je wilt beginnen. Daarin vertel je meer over je bedrijf en de markt waarin je werkt. Daarmee bepalen we of er een match is, en hoe we je helpen.

Offerte en opdrachtbevestiging

Is er een match? Dan investeren we extra tijd in het schrijven van een maatwerk offerte. Zo heb je zekerheid dat we jou goed begrijpen en jouw probleem wordt opgelost.

Aan de slag en oplevering

We beginnen met een kick-off sessie. Daarin bespreken we het proces, de aanpak en de werkwijze. Daarna volgen er een aantal werksessies en leveren we resultaat in de vorm plannen of presentaties.

Referenties

Al onze klanten en relaties geven met alle plezier een referentie. Om het overzichtelijk te houden, vind je hier twee testimonials van klanten die naar tevredenheid met ons hebben gewerkt.

Ik huurde Christiaan in als E-Commerce Manager. Christiaan was een productieve teamplayer. Hij had snel overzicht, en zette met de bureaus mooie dingen voor het MKB-gedeelte van de website neer. Van waarde in grote organisatie waar behoefte is aan snel resultaat.

Marike van der Klomp

Marketing Manager

Enorme kennis van digital. Heeft als spin in het web grote stappen gezet. Sterke conceptuele denker. Kan orde in de chaos scheppen. Ziet kansen en zet ze om in praktische digitale oplossingen. Peter is een prettige positieve kerel met humor wat hem sterk maakt in stakeholdermanagement.

Bas Witkampf

Bas Wittkampf

Product Owner NN App

Cases

Misschien zeggen bovenstaande referenties je weinig. Daarom hebben we ook nog een paar soortgelijk projecten voor je op een rij gezet,

Finodex

Lage rentes en inflatie maken beleggen aantrekkelijker dan ooit. Finodex speelt met haar TradingSystemen goed op in. Maar hoe maak je je marketing beter voor nog meer resultaat?...

RSG

Je wilt online beter presteren om zowel meer klanten als talent op de arbeidsmarkt binnen te halen. Hoe leg je een goede basis waarmee een klein marketingteam veel kan presteren?...

Next steps

Ben je enthousiast en wil verder? Plan dan een een kennismaking in.

We werken doorgaans alleen voor bedrijven met meer dan 1mio omzet en onze tarieven behoren tot de hogere in de markt. Onze klanten zijn echter altijd tevreden over de kwaliteit en het rendement op hun investering.

Wil je meer weten?

Ben je via Google op deze pagina terecht gekomen en wil je ons eerst beter leren kennen? Lees dan ons verhaal, of volg ons een tijdje. Bijvoorbeeld via onze nieuwsbrief of maak connectie op LinkedIn.

Artikelen over marketingteam opzetten

Je kunt hier natuurlijk ook meer op onze blog over lezen. Dit schreven we er eerder over.

Marketing Manager

7 lessen van een ervaren marketing manager

Het opzetten van een marketingteam en marketingprocessen kan best tegenvallen. Doe je voordeel met deze aandachtspunten.

Marketing Jaarplan

Zo maak je dé ultieme marketingplanning in 5 simpele stappen

Over waarom een marketingdoelen zelden tot nooit worden gehaald. En hoe jij het wel goed kunt doen.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over marketing automatiseren. Hieronder hebben we hopelijk de antwoorden voor je.

Wat kost als jullie mij helpen mijn marketingteam op te zetten?

Dat ligt eraan waar je nu zelf staat en wat je ambitie is. Een scan van je situatie, een aantal gesprekken en een pragmatisch advies start vanaf €2.950. Als je vanaf dat moment verder wilt, is het maatwerk.

Wat wordt er van mij verwacht?

Dat je ons goed kan informeren over je huidige situatie, je ambities en dat je tijd maakt om hierin met ons samen te werken. De tijdsinvestering hangt af van het uitgangsmateriaal en de doelstellingen van het project.

Wat is het rendement?

Een goed team is goud waard. Het kan jou ontlasten en je bedrijf helpen groeien naar het volgende niveau, of zelfs naar een succesvolle exit of marktleiderschap. Wat dat waard is weet je zelf het beste.

Ben je enthousiast geworden, maar heb je een andere vraag?

EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?