De 5 rollen die je in ieder marketingteam nodig hebt

Welke rollen nodig in je marketingteam?

De marketingmogelijkheden zijn afgelopen 15 jaar enorm toegenomen. Daarmee ontstaan veel kansen, maar je moet het wel goed organiseren. Veel ondernemers en bedrijven denken van tijd tot tijd na over hun marketing en hoe ze het moeten organiseren. Sta jij voor de uitdaging om hierover mee te denken? Dan is het scannen van dit artikel met basiskennis de moeite waard.

Marketingtrends komen en gaan. Zo is het ook met (hippe) functietitels van marketeers. Zo worden veel jonge marketeers tegenwoordig liever ‘Growth Hacker’ genoemd. Het klinkt natuurlijk lekker. Maar als je alle trends en marketingjargon nu even naast je neerlegt? Welke competenties en rollen van een marketingteam zijn dan echt noodzakelijk? Ik neem ze hieronder met je door.

1) De Lead

Ieder team heeft een leider nodig. Iemand die de richting aangeeft en anderen kan meenemen in de plannen. En hoewel je volgens veel managementboeken de inhoud misschien niet hoeft te begrijpen om een goede leider te zijn, is dat in de marketingteam juist onmisbaar. 

Zo is deed ik een keer een klus bij een grote verzekeraar. Daar had de eindverantwoordelijke ECommerce directeur een imposant track-record. Hij zat er als manager bovenop, maar ook inhoudelijk kon ie goed mee. Daar gaat een dubbel motiveren effect van uit. 

Ten eerste zag ik dat mensen uit dat team echt kwaliteit leverden omdat ze wisten dat ze gechallenged worden. Daarnaast voelden mensen zich gerespecteerd omdat er serieus naar hun werk werd gekeken. Zo zie je dus dat mensen gewoon harder voor je willen werken als je zelf die ‘strepen’ echt verdiend hebt.

Jouw marketing-lead is dus idealiter iemand die zelf goed begrijpt hoe het online)marketing spel gespeeld wordt, maar daarnaast zijn een bepaalde  ondernemersgeest en people skills natuurlijk essentieel. 

Persoonlijk geloof ik – zeker in kleine marketingteams die ik vaak opzet – heel erg in “leading by example”. Dus je doet dingen voor om mensen te inspireren en dan volgen ze je over het algemeen sneller. 

De marketing-lead moet dus een echte aanpakker zijn en niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken. Niet alleen maar plannen maken en coachen, maar soms ook even bijspringen of meekijken.

Kritisch meekijken in de Google Adwords campagnes, landingspages van feedback voorzien en bureau’s helpen aansturen. Het hoort er in mijn beleving toch wel vaak gewoon bij dat je als lead in een marketinteam ook meewerkend voorman bent.  

Immers hoe kun je nou mensen aansturen of motiveren als je zelf niet weet hoe de vork in de steel zit? Verder moet je coach een goede klik hebben met het team om de samenwerking soepel te laten verlopen. 

Bekijk de video training

In deze praktische video ontdek je in 15 minuten hoe je een goed leadgeneratie systeem opzet.

2) De Content BEHEERDER 

Voor veel moderne (B2B) bedrijven is de website het visitekaartje. Deze website wordt namelijk door bijna iedere prospect en klant bezocht. Het is dan ook belangrijk dat deze er goed uitziet. 

Nu zit er operationeel best wat werk aan een site, dus je hebt daar in de praktijk iemand nodig die de puntjes op de ‘i’ zet. Vroeger noemde je dat een webmaster. Tegenwoordig zou ik het eerder contentmanager of contentbeheerder noemen. Bij veel kleine bedrijven wordt zo iemand vaak oneerbiedig ‘de WordPresser’ genoemd.

Je kunt natuurlijk ook zaken uitbesteden, maar het is altijd handig om minstens iemand in dienst te hebben die jouw website op z’n duimpje kent. En bij voorkeur ook de website kan doorontwikkelen. Zorg dus dat je een contentbeheerder hebt of iemand die die rol kan pakken.

Overigens is het in veel kleine bedrijven prima taak voor een office manager of operationeel ingestelde marketingcommunicatie medewerker. Je moet er punctueel voor zijn want sommige details maken vaak net dat dingen er wel of niet goed uitzien.

Er is overigens een verschil tussen beheer en ontwikkelen. Dat zijn wat mij betreft twee werelden. Voor het echte ontwikkelwerk ga je vaak terug naar je webdevelopment bureau. Je kunt natuurlijk altijd een  websitedesgners of developers zoeken op LinkedIn of Freelance.nl.

3) De Search Specialist

Ik denk dat het niet uitmaakt in welke branche je zit. Search is een onmisbaar onderdeel van je marketing. Je wilt immers gevonden kunnen worden met je website. Nu kun je dat opknippen in betaald en organisch gevonden worden.

Betaald is natuurlijk Google Adwords inzetten en dat is voor de meeste bedrijven betrekkelijk overzichtelijk. Organisch gevonden worden is SEO (Search Engine Optimization) en dat heeft vaak wat meer voeten in de aarde. 

Het gaat om de techniek van je website, de content die je daar neerzet en hoe je dat (onderling) structureert. Daarnaast zul je ervoor moeten zorgen dat andere websites naar jou linken.

In praktisch opzicht is SEO vaak een doorlopend project wat continue monitoring vraagt.

Huur hiervoor ZZP’ers of een bureau in

Ik vind SEO en SEA specialisten typisch voorbeelden van ZZP’ers die je inhuurt. Het zijn namelijk specialismes die je niet zelf onderhoud. In een klein bedrijf niet. Maar ook bij de banken, verzekeraars en telecompartijen (die toch behoorlijke budgetten hebben) zie je steeds vaker dat Search echt wordt uitbesteed.

Ik adviseer mijn meeste (wat kleinere) klanten op zoek te gaan naar een goede ZZP’er. Iemand die focus kan hebben op jouw campagnes en jou als klant belangrijk vind. Bij bureau’s ben je vaak een kleine klant wat niet altijd positief uitpakt voor de aandacht voor jouw campagnes of lange termijn resultaten.

Zorg daarom wel dat je op hoofdlijnen je (keyword) onderzoek en de uitgangspunten en strategieën helder hebt. Bijvoorbeeld door daar met een marketingcoach over te sparren. Alleen zo weet je goed hoe je de aansturing vorm moet geven. 

4) Een Content Creator

Naast Search, is content natuurlijk onmisbaar. Zonder content blijft er weinig over van de strijd om een goede Google ranking. En ook je andere kanalen zoals sociale media en e-mail hebben echt content nodig om hun doelen te bereiken. Zorg dat content die je maakt degelijk en relevant is voor je gebruiker. En het is belangrijker dat je regelmatig en continue stroom content maakt!

Je hebt hiervoor iemand met een vlotte pen nodig. Iemand die precies weet welke content bij jouw doelgroep aansluit. Jouw ideale content creator kan blogs schrijven, teksten voor de website maken en de social media kanalen onderhouden. Daarnaast schrijft een goede schrijver ook PR teksten en advertenties. 

Daarnaast is het handig als hij of zij een beetje gevoel heeft voor beeld, video en design. Er zijn tegenwoordig allerlei tools waarmee je echt niet voor iedere design klusje een designer hoeft in te huren. Daar moet je contentcreator wel mee om kunnen en willen gaan.  

Verder is creativiteit natuurlijk een belangrijke compententie. Als je die creativiteit om kunt zetten in de juiste content of marketinguitingen zal dit opvallen en tot hogere conversies leiden.

Als je eenmaal een goede contentcreator in huis hebt, kun je af en toe freelancers inhuren om je hem of haar  te ondersteunen en extra content te maken. Jouw contentcreator als hoofdredacteur van je contentmarketing. BEH

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk gratis video training

7 misvattingen waardoor je nooit een goed ge-oliede marketing machine zult hebben.

5) De web of data-analist

In de huidige tijd van digitale marketing, is alles meetbaar. Je webstatistieken en campagnes worden waarschijnlijk doorgemeten in Google Analytics. Op ieder account kun je de voortgang tracken en precies het gedrag van je potentiële klanten volgen. Daardoor kun je nu ook een heleboel keuzes maken op basis van de data die je vergaard hebt. Maar dan heb je natuurlijk wel iemand nodig die uit al die data nuttige informatie kan halen.

Dit is precies waar je een data-analist voor nodig hebt. Deze man (of vrouw)  kan je data meten en beheren, en de juiste analyses en rapportages delen met het team. Zo kan je de voortgang goed meten, maar ook doelen en prioriteiten stellen.

In de wat kleinere organisaties zal de marketing-lead deze rol vaak (moeten) pakken en samen met eventuele bureaus of ZZP’ers invullen. Wat grotere bedrijven hebben vaak een dedicated webanalist. 

Uitbesteedbare rollen en competenties

Over het algemeen geldt dat hoe groter je bedrijf, hoe groter het aantal rollen en mensen dat je in je online marketingteam of op je salesafdeling nodig hebt. 

Toch zijn er een aantal competenties waarvan je vast wel eens gehoord hebt en waarvan je je afvraagt of je die in je marketinteam moet opnemen.

Ik loop hieronder een aantal rollen met je door die over het algemeen eenvoudig uit te besteden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan rollen als:

 • e-mail marketeer
  Vaak dedicated functie bij grotere bedrijven. Zolang je geen hele grote database hebt, doet de marketing-lead dit gewoon zelf. Eventueel met hulp van een bureau.
 • social media specialist
  Dit kan je contentcreator als het goed is ook. Of hij/zij kan het leren. Zet één keer en goede strategie neer met je marketingcoach en daarna zal de focus voor 80% toch echt op de executie moeten. Ga je campagnes draaien? Ga – zeker als je klein bent – het wiel niet uitvingen en bekijk daarvoor de opties met een bureau.
 • campagne manager
  Stel je draait (grote FaceBook, Adwords, LinkedIn of Instagram) campagnes? Dan heb je vaak een dedicated campagne manager. Bij de meeste bedrijven draait er tegenwoordig eigenlijk continue campagne. Vaak worden dergelijke campagnes voor een vast bedrag per maand gemanaged door een bureau.
 • UX designer
  Heb je volgens mij alleen tijdelijk nodig bij web-ontwikkel trajecten, of als je een software bedrijf bent)

Ga je een marketingteam opzetten? Of denk je erover jouw marketing te professionaliseren? Dan hoop dat je hier iets aan gehad hebt. Vind je het interessant om hierover te sparren? Neem eens contact op.

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp