Nieuwe propositie in complex stakeholderveld

Als het over de logistieke keten rondom luchtvracht gaat, zijn er veel spelers die een vinger in de pap hebben. Hoe ontwikkel je samen met die stakeholders nieuwe proposities?
Schiphol1 - Nieuwe propositie in complex stakeholderveld

Vraag van Schiphol

Slechts een paar procent van de wereldwijde handel gaat via de lucht. Maar de waarde ervan is gigantisch. Lamborgini’s, paarden, IPhones, diamanten. Het gaat allemaal via de lucht.

Schiphol is – ook voor luchtvracht – een mainport in Europa. Niet alleen waardevolle handel, maar ook verse bloemen en organen, gaan via Schiphol Europa in, of de wereld over.

Om de positie van Schiphol als Cargo-hub in Europa verder te versterken, wordt nagedacht over het delen van data door de complete logistieke keten. Ik dacht daarover mee.

Onze aanpak

Na een korte analyse begin ik pragmatisch. Wie zijn de stakeholders in de keten? Wat zijn hun belangen? En hoe kunnen we een daaraan dienende een propositie bouwen?

Om daar een beter beeld bij te krijgen, organiseer ik een aantal value discovery sessies. Daarbij inventariseer ik wensen, belangen, kansen en risico’s.

Met een klein aantal spelers besluit ik een coalitie te vormen. Daarmee doen we een aantal sessies om de waarde propositie boven tafel te krijgen.

Deze werk ik uit in landingpage zodat ik de propositie kan testen. Ik ontwikkel de user-flows en maak een globaal app ontwerp. Dat lever ik op als clickable prototype.

Resultaat

De aanpak heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een, inmiddels online beschikbare, clickable demo van de mobiele app.

Met de demo haalden we feedback bij de stakeholders op. Na een paar iteraties haalden we met het definitieve ontwerp funding op voor de volgende fase.

Hiermee een pilot met een aantal partners en de ontwikkeling van een applicatie, een datasharing platform en API gestart.

"Commerciële Drive & professionaliteit"

Kan ideeën omzetten in concrete concepten. Met drive en professionaliteit krijgt hij mensen enthousiast.
BartPouwels

Bart Pouwels

Head of Cargo – Amsterdam Schiphol Airport

Onze inbreng

Strategie, Management & Organisatie
89%
UX design & ConceptOntwikkeling
21%

Soortgelijke projecten

Schiphol cover - Data proposities ontwikkelen en lanceren
HumanCapitalCare download cover - Hoe marketing een goed product nóg beter maakt
Justlease cover - Online autolease voor consumenten op de kaart
Nuon cover - B2B Online marketing campagnes

Andere projecten

Schiphol is 's werelds grootste luchthaven en thuishaven van onder meer KLM. Ontdek hoe wij hielpen om data slimmer te managen en nieuwe proposities te ontwikkelen.
umanCapitalCare is brede dienstverlener en strategisch partner voor werkend Nederland. Ontdek hoe wij hielpen om een technisch goed product met goede marketing nog beter in de markt te zetten.

Vertrek niet met lege handen.

Je hebt vast een Marketing of Groei uitdaging waarmee ik je met mijn ervaring als senior marketeer op weg kan helpen. 

"Nooit verwacht dat een gesprek van een half uurtje zoveel eye openers zou geven"

Christiaan Snabel