Data Proposities ontwikkelen en lanceren

Big data is het nieuwe goud! En als het over big data gaat is de luchthaven Schiphol een Walhalla! 70 miljoen passagiers en maar liefst 500.000 vliegtuigen.

Wil je dit soort artikelen als eerste lezen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Klantvraag

Met jaarlijks 500.000 vliegbewegingen en 70 miljoen passagiers is Schiphol een van ‘s werelds drukste luchthavens ter wereld.

Aan die groei zit een keerzijde. Schiphol slibt langzaam maar zeker dicht. Slimmer omgaan met de capaciteit – en met de beschikbare data om deze te managen – lijk dé sleutel.

Datascientisten en software engineers werken hieraan. Maar wat je ook bedenkt, je moet ook doelgroep en stakeholders meenemen. Anders werkt het niet.

Luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren, security, maar ook reisorganisaties, adverteerders en overheidsinstanties. Hoe kom je in zo’n situatie tot nieuwe proposities?

Klantenwens

Aanpak

Als ik begin bij Schiphol, valt me iets geks op. Ik kom het ook bij veel Tech Scale-ups tegen. Technisch is er best veel. Het is alleen niet zichtbaar, het wordt niet gevonden of gepromoot.

Concreet : er zijn verschillende APIs waarmee airlines, afhandelaren, maar ook reisorganisaties, adverteerders en overheden fantastische dingen kunnen doen.

Stap 1 : dit ontsluiten en zichbaar maken. Ik doe het redesign het API Portal en zet ik een contentsite neer onder de Schiphol.nl/developercenter.

Nu deze basics op orde zijn, start ik de consultatie bij airlines en aantal andere doelgroepen. Hoe kunnen we samen dataproposities bouwen en gezamenlijke waarde creeeren?

Kan globale ideeën omzetten in heldere visie op vernieuwende business modellen en concrete concepten. Met drive en professionaliteit krijgt hij mensen enthousiast. Dat komt de doorloopsnelheid en succes van projecten ten goede.
BartPouwels

Bart Pouwels

Head of Cargo – Schiphol Airport

Structurele verandering

Uiteindelijk weet ik meerdere proposities met KLM te bouwen, een samenwerking met Transavia te starten. Daarnaast bouwen we een propositie voor adverteerders.

De marketingmix verschilt per partner. Bij KLM komen we via Hackatons en gezamenlijke sprints mooie stappen. Zo komt KLM met een Google Voice vertrekplanner.

Tevens boekt Schiphols grootste beveiligingscontractor I-Sec operationeel succes door Schiphol data via API’s in haar systemen te integreren.

Resultaat

logo