logo

10x input voor de business case van je marketing automation

Marketingautomation is cruciaal voor je marketing. Maar ook een flinke investering. Hoe verdien je die terug?

Over de auteur

Inhoud

Doe het goed. Of doe het niet. Dat is mijn advies bij het neerzetten van een groeistrategie, marketingfunnel of een contentstrategie. Dat betekent dus dat moet nadenken over de business case marketing automation.

De kosten die hierin een rol spelen zijn:

 • het uitdenken van zo’n funnel.
 • (wijzigingen op) je website.
 • het maken van content
 • freelancers of bureau’s
 • goede dashboards
 • een goede marketing tool

Dat kan dus flink oplopen. Gelukkig zijn er – zoals je in het onderstaande afbeelding kunt zien – ook mogelijkheden om deze investering terug te verdienen.

Business Case Marketing Automation
Kansen om marketing automation terug te verdienen [Bron:GetRespons.com]
In zo’n geval is het goed om na te denken over een business case voor marketing automation. Ik behandel hier 10 punten. Wil je hier meer over weten? Of een handig excel template? Plan dan een vrijblijvende sessie.In dit artikel neem ik 10 dingen met je door ervoor zorgen dat je marketing investering verantwoord blijft.

Leads dragen bij aan je business case marketing automation

De business case marketing automation is onder meer gebaseerd op het binnenhalen van meer leads.

En leads zijn geld waard. Als het goed is kan je salesafdeling aan de hand van hun succes-ratio’s precies uitrekenen wat iedere lead waard is.

Schat in hoeveel leads je gaat binnenhalen. Ken daar een waarde aan toe. En neem dit mee in de business case.

Hoe werkt het?

Zo’n 90% van de Nederlandse websites verleid bezoekers niet om zijn of haar e-mailadres achter te laten. Kansen om van bezoekers prospects, leads (en mogelijk klanten te maken) worden zo helaas gemist.

Zo’n e-mail adres heb je echter wel nodig.

Business Case Marketing Automation
Om je prospects je funnel in te trekken, heb je een e-mail adres nodig

Een e-mail adres is namelijk nodig (als communicatie kanaal) om je prospect te verleiden vaker op je website te komen en contact op te nemen. Of direct iets te bestellen natuurlijk.

Met datzelfde e-mail adres (en de nodige marketing automation) zorg je er dus voor dat de bezoekers leads en dus klanten kunnen worden.

Maak dat financieel en neem dat mee in je business case marketing automation.

Je sluit sneller deals

Heb je eenmaal een e-mailadres van een klant? Dan ga je hem of haar langzaam maar zeker in je salesfunnel intrekken.

Dat doe je met gratis content, video’s of andere  ‘onweerstaanbare weggevers’. Je voert hiermee jouw gunfactor op. 

Het gevolg? Zodra er zich bij jouw klant een probleem voordoet waarbij jij kunt helpen, zal hij niet alleen aan je denken. Doordat jij je klant waardevolle kennis hebt gegeven, is hij geneigd bij jou te kopen.

Zo verkort je de tijd waarin de verkoop tot stand komt. Je sluit dus veel sneller deals!

Kenners weten dat je hiermee enorme winst haalt. Maak ook dit financieel en neem dat mee in je business case marketing automation.

Verleid tot herhaalbezoek en extra aankopen

De kans dat jij – als je voor een tweede of derde keer een winkel inloopt – iets koopt, is groot. Veel groter dan dat je er de eerste keer dat je naar binnen loopt.

Met marketing automation is het vrij eenvoudig om een bezoeker van je website te verleiden tot een extra bezoek.

Kortom, terugkerende bezoekers kopen vaker. En ze kosten – in tegenstelling tot via Google Adwords of Facebook ingekocht verkeer – helemaal niets.

business case marketing automation
Met gerichte aanbiedingen automatisch klanten verleiden

Stel je hebt 10.000 bezoekers per maand. En een extra klik om een bezoeker te kopen kost je €1- per klik. Dan betaal je per 1000 bezoekers dus €1.000,-

Stel je verzint een list om 10% van je bezoek vaker te laten terugkomen. Dan verdien je dus €1.000,-. Neem ook dit soort bedragen mee in je business case marketing automation.

Zorg dat bestellingen worden afgemaakt

Je kent het vast wel: je bent bezig iets te bestellen en je raakt afgeleid. Er wordt iets aan je gevraagd door je vrouw, kinderen of een collega en je vergeet de bestelling af te ronden.

Business Case Marketing Automation
Automatisch een herinnering om je bestelling af te maken

Met marketing automation kun je zo’n klant herinneren aan zijn bestelling.

Dit is écht laag hangend fruit. 20-30% extra conversie ligt – afhankelijk van je business – binnen handbereik. Ook dit neem je mee in je business case marketing automation.

Bespaar tijd op routine werk

Doe jij – net als veel andere bedrijven – af en toe een event? Dan heb je te maken veel werkzaamheden die je in een handomdraai kunt automatiseren.

Dit is waarop je flink tijd bespaart

 • uitnodigingen
 • bevestigingen
 • herineringen
 • voorbereidingstips
 • onderzoekjes achteraf

Dit soort handelingen automatiseer je het liefst. Je zet dit soort routines 1x op en daarna heb je er geen omkijken naar.

Flink besparen op simpel routinewerk. Wie wil dat nu niet?

Vergaar waardevolle inzichten

Als ondernemer of marketeer wil je graag alles over je klanten weten. Wat vinden ze ervan? Hoe kan het beter? Een klein onderzoekje geeft vaak tal van inzichten.

Door dit te automatiseren bouw je data op waaruit je later waardevolle conclusies kunt trekken. Daarnaast heb je vroegtijdig zicht klanten die ontevreden zijn of dreigen te vertrekken.

Ook hier valt een flinke winst te behalen. Maak een schatting van wat dit je zou kunnen opleveren en neem dit mee in je business case marketing automation.

Haal aanbevelingen binnen

Stel jouw klanten hebben in een klanttevredenheidsonderzoek aangegeven jouw bedrijf, product of dienst te beoordelen met een 8 of meer? Waarom zou je hen daar niet voor bedanken en vragen of zij dat willen delen.

Op LinkedIn. Met mensen uit hun netwerk. Op Google reviews of een website met objectieve reviews. Gratis reclame van je enthousiaste klanten. Wie wil dat nou niet?

Verkoop je ‘next best offer!’

Veel klanten kopen niet eenmalig iets bij jou. Zeker niet als ze tevreden zijn. Na een eerste aankoop kun je hen vaak gemakkelijk verleiden een tweede of derde aankoop te doen.

Zorg dus dat je jouw ‘best next offer’ automatisch bij je klanten terecht laat komen. 

Promoot slimmer

Je kent het vast wel. Je wilt een tijdelijke korting geven om nog net even je maand-target te halen. Of een training vol te maken.

In dat geval kun je kortingscodes weggeven. Wie voor datum X koopt krijgt Y% korting. En als jouw product zich niet leent voor een korting – bijvoorbeeld als je een high-end consultant bent – dan kun je misschien tijdelijk bepaalde waardevolle kennis weggeven.

Ook dit kun je natuurlijk automatiseren zodat de orders binnenlopen. Ook dit maak je financieel en neem je mee in je business case marketing automation.

Bespaar op ‘handjes’

Bij bijna ieder bedrijf worden er (letterlijk) tal van processen in gang gezet als een klant iets koopt.

Veel van die processen kun je automatiseren met marketing automation. Denk bijvoorbeeld aan facturatie en administratie handelingen. Allemaal automatiseerbaar en daarmee een enorm besparingspotentieel.

Het bijhouden of overtypen van Excel lijstjes is hiermee verleden tijd! Al met al een flinke bijdrager in je business case marketing automation.

Hulp nodig bij je business case marketing automation?

Dit waren 10 mogelijkheden om je business case voor je marketingautomation wat inhoud te geven waar het gaat om terugverdien kansen en mogelijkheden.

Vind je dit lastig? Of loop je aan tegen complexere situaties?

Plan gerust een gratis en vrijblijvende sessie. Aan de hand van een handig template – dat je nadien mag houden – loop ik graag jouw business case voor marketing automation met je door.

Meer over Marketingfunnels & Automation

Van kostenpost naar omzetmotor?

Marketing kost bij veel groeibedrijven nog altijd bakken met geld en levert eigenlijk te weinig verkoop op. Bij jullie ook? Kopieer onze aanpak en transformeer je marketing van kostenpost naar omzetmotor.

EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?