logo

Bloggen als contentstrategie? Met deze 16 tips werkt ’t wél!🤜

Bloggen als contentstrategie. Veel bedrijven krijgen het niet van de grond. Of de ROI is een drama. Denk jij ook over na? Neem dan deze 16 tips even door.

Over de auteur

Inhoud

Bloggen als contentstrategie. Ga je serieus met een marketingfunnel aan de slag? Dan is bloggen een logische keuze.

Maar ook een product lanceren of je groei versnellen gaat veel beter als je je kennis deelt via artikelen op je blog en berichten op sociale media.

Toch valt bloggen als contentstrategie voor veel bedrijven tegen? Waarom? Ik leg het je in de onderstaande video uit.

Daarnaast zijn er een aantal basics die veel ondernemers en bedrijven helaas over het hoofd zien.😉

Ik heb hier 16 tips voor je op een rij gezet die jou helpen om van bloggen als contentstrategie wel een succes te maken.

1.Publiceer meer

Het bereik vergroten van je blog doe je in eerste instantie door meer te publiceren. Daarmee groeit je vindbaarheid en ook de kans dat iemand – als hij of zij naar je website komt – door te klikken naar andere artikelen.

Zo verhoog je niet alleen de tijd van eventuele prospects en leads op je website, maar je komt ook hoger in Google. Dus hoe meer artikelen je publiceert, hoe groter je kansen.

⭐PRO TIP: KWALITEIT OVER KWANTITEIT, OF TOCH NIET……

Over het algemeen is een blog van hoge kwaliteit veel waardevoller dan een blog met een hoog volume van lage kwaliteit. Maar sla niet door.

Ik maakte daar zelf ook belangrijke fouten in. Ik schreef veel content die – zeker in het begin – weinig tot niets in de zoekmachines deed.

Probeer een goede balans te vinden. Investeer in goede ‘evergreen’ content (dingen die je publiek altijd wel wil lezen) en wissel af met ‘snackable’ content.

Alleen met een goede balans kom je uiteindelijk op een goede ROI.

2.Los de problemen van je lezers op

Wil jij een blog van wereldklasse? Schrijf dan artikelen die veelvoorkomende problemen van je lezers herkenbaar beschrijft én oplost. Je vind hieronder een aardig model waarmee je dat vorm kunt geven.

Bloggen als contentstrategie
Een goede blog lost problemen op van haar lezers [Bron: TheBalanceCareers]

Naast je lezers hulp bieden bij het oplossen van problemen, kun je hen meenemen in (opkomende) trends in hun werkveld, je mening geven over bepaalde onderzoeken of top10 lijstjes delen.

Je ziet hieronder nog een aantal ideeen die je kunt toepassen.

bloggen als contentstrategie
Aan goede ideeën voor artikelen geen gebrek [Bron:CoSchedule]

Denk bij het schrijven van een blog dus vooral aan je lezers, wat willen zij graag weten? 🤔

3.Schrijf pakkende koppen

Je kunt een geweldig blogartikel schrijven . Bijvoorbeeld met baanbrekende inzichten of game-changers voor jouw branche. Maar is je titel saai?Dan zullen mensen er nooit op klikken. Zonde van al je werk!

Een een boeiende titel kan een paar dingen bevatten:

 • Stel vragen in de titel
 • Raak mensen met emoties, angst of hebzucht
 • Zet mensen aan het denken
 • Gebruik getallen
 • Gebruik hoofdletters of niet aparte tekens

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze titels van FrankWatching. Zij gebruiken aparte tekens, hoofdletters, cijfers en vragen om de aandacht van hun lezers te trekken.

4.Let bij bloggen als contentstrategie op SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan het succes van je blog maken of breken. De juiste SEO strategie is daarom cruciaal maar ook lastig. Zeker omdat het algoritme van Google voortdurend verandert.

Maar onderschat de lange termijn kracht van SEO optimalisatie nooit. Je kunt het bereik van je blog er flink door vergroten.

Praktische SEO tips die je vrijwel direct kunt toepassen

 • Selecteer het longtail-zoekwoord waarvoor je wilt optimaliseren
 • Voeg dat longtail- zoekwoord toe aan je blogtitel en meta-titel
 • Neem het op in minstens één paragraaf titel
 • Gebruik ten minste één foto en neem je longtail- zoekwoord op in de alt-beschrijving van de afbeelding
 • Vermeld je zoekwoord in de eerste alinea van je artikel

Dat is slechts een korte lijst om je op weg te helpen. Over SEO zijn is zo’n  honderd-duizenden pagina’s geschreven. Je vind hieronder wat ik beschouw als de essentie van zoekmachine marketing en SEO.

5.Vergroot je bereik via influencers

Influencers mensen met een groot bereik in jouw branche. Ze hebben bijvoorbeeld veel volgers op sociale media. Kijk of je hen zover krijgt jouw content met hun volgers te delen.

Je gaat als volgt aan de slag:

 • Identificeer de juiste influencers in jouw domein.
 • Probeer contact met ze te leggen om te kijken of ze iets met jouw berichten kunnen doen.
 • Plaats hun berichten opnieuw en prijs ze voor het delen van nuttige informatie.

Als jij een influencer helpt om meer bereik te krijgen, staan zij er misschien wel voor open om met jou samen te werken aan een blogartikel en dat te delen met hun volgers.

Dit kan ervoor zorgen dat jouw bericht door duizenden nieuwe mensen wordt gezien.

6.Guestposts en backlinks zijn cruciaal bij bloggen als contentstrategie

Een gastpost is een blogartikel dat je schrijft voor een ander bedrijf en dat bijvoorbeeld op hun blogpagina wordt gepubliceerd.

Of omgekeerd. Je bied je iemand anders op jouw blog een podium zodat ook hij zijn bereik kan vergroten. Vaak is er een ‘win-win’ kans voor beiden. Je kunt namelijk beiden een nieuw publiek bereiken.

Bloggen als contentstrategie
Guest Posting is een slimme strategie om je bereik te vergroten

Daarnaast is het voordeel dat je backlinks in je gastpost kunt opnemen. Dit zijn linkjes naar artikelen op je eigen website. Daarmee leidt je nieuwe bezoekers en potentiële klanten naar jouw content.

Je vergroot ook nog eens je autoriteit en komt daarmee hoger in Google. Een win-win-win situatie dus. Je vergroot beiden zowel je bereik als je autoriteiten vindbaarheid in de zoekmachines.

7.Voeg een ‘abonneer-knop’ toe

Komt er iemand op je blog doordat je zijn of haar interesse hebt gewekt? Maak het ze dan makkelijk om terug te komen voor meer. 

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een abonneer- of aanmeldingsvak voor een nieuwsbrief of tips op je blog te plaatsen.

Plaats dit vak boven de paginavouw of naast het artikel zodat je gebruiker er niet omheen kan. Een ander manier is om ieder artikel ermee af te sluiten, zoals Social triggers doet:

blogtips

Gebruikers die je artikel interessant vonden, zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd om meer van dit soort artikelen te lezen. En klikken dan ook op je abboneer-knop.

8.Deel op sociale media

Deel altijd je blogs op zo veel mogelijk sociale media. Gebruik je veel verschillende sociale kanalen? Zorg er dan voor dat je een originele post schrijft voor elk kanaal, in plaats van hetzelfde bericht op alle kanalen te posten.

Is je bericht pakkend genoeg? Dan is de kans groot dat je volgers het zullen delen waarmee je jouw bereik vergroot.

Als je iemand citeert in je artikel ter ondersteuning van statistieken of andere informatie, tag ze dan in je berichten op social media. Dit zorgt ervoor dat het bericht wordt weergegeven op hun feeds.

Zo komt je artikel opnieuw bij nieuwe potentiële bezoekers terecht.

9.Boost goed scorende berichten

Wanneer je een artikel op sociale media plaatst, controleer dan de engagement die het oplevert. Als een bepaald bericht veel meer engagement genereert dan je normale berichten, geef het dan een boost.

Je kunt een bericht ook boosten door een beetje te betalen aan het sociale kanaal in kwestie om het aantal mensen dat je bericht bekijkt te vergroten. Zo kun je mogelijk een vliegwiel effect in gang zetten.

Het is een kwestie van een positief momentum identificeren en net dat extra duwtje in de rug geven. Zo haal je de maximale waarde uit het artikel. Iets wat ik in mijn werk heb ervaren als een zeer effectieve tactiek.

10.Post je berichten in groepen

Social media groepen kunnen een zeer aanjagende werking hebben voor  het succes van je blog. Zoek de groepen die het meest relevant zijn voor jouw markt manifesteer je daar als volgt.

Wat doe je met groepen op sociale media?

 • Observeer de actie die daar plaatsvindt.
 • Reageer op berichten.
 • Bedank ze voor het delen van berichten.
 • Stel vragen waarvan je denkt dat het de leden zal interesseren.

Zodra je jezelf hebt bewezen als een nuttig lid van die groep, kun je beginnen met het langzaam delen van je eigen blog-artikelen met de groep. Als je artikelen van topkwaliteit zijn, zullen groepsleden ze ook met hun netwerken delen.

Focus je op het delen van informatie die nuttig is voor de groep. Zo creëer je waarde voor iedereen en zal je reputatie en bekendheid groeien.

11. Werk aan je interne linkstructuur van je blog

Denk er bij het schrijven van je blog altijd aan hoe je terug kunt linken naar andere artikelen op je blog.

Benoem je bijvoorbeeld het begrip klantervaring? Neem dan een link op naar een ouder artikel over klantervaring.

bloggen als contentstrategie
Laat je blog artikelen onderling naar elkaar verwijzen

Door crosslinking blijven lezers op je site betrokken. Dit maakt de mogelijkheid dat ze maar één artikel lezen en je website weer verlaten kleiner.

Hoe langer ze blijven, op zoek naar nieuwe informatie, hoe groter de kans dat ze uiteindelijk een trouwe lezer of klant van je worden.

12. Optimaliseer voor mobiel

De overgrote meerderheid van de mensen gebruikt dagelijks hun mobiel.

Ze plannen hun reis, lezen het nieuws, controleren alvast hun mail of sociale media. Ze lezen dus ook jouw blogs op hun mobiele telefoon.

Als iemand op jouw blog klikt, maar ze niks kunnen lezen omdat jouw content niet voor mobiel ge-optimaliseerd is? Dan haken ze waarschijnlijk af. Optimaliseer daarom je blog ook voor mobiel.

13. Moedig lezers aan om je berichten te delen

Leest iemand je blogartikel en vind hij het leuk? Maak het dan makkelijk om het te delen via sociale media. Voeg social share-knoppen toe aan je blog. Het bereik vergroten van je blog wordt hier veel eenvoudiger van.

Zo heeft Moz standaard dit rijtje naast hun blogs staan. Je ziet meteen hoe populair de content is. En je kan het gemakkelijk zelf delen op social media.

Bloggen als contentstrategie

Een andere tips is het stellen van prangende vragen aan het einde van je artikel. Bijvoorbeeld: “Hoe beheer jij X, Y of Z? Deel je mening en inzichten met ons in de opmerkingen hieronder”.

Ook hierdoor wordt de kans groter dat lezers je berichten zullen delen met hun contacten of gaan reageren wat ook weer goed is voor je rankings.

14.Ververs en update oude artikelen

Heb je drie jaar geleden een artikel over een bepaald onderwerp geschreven? Dat is geen excuus om niet nog een artikel over hetzelfde onderwerp te publiceren. 

Maar om wat tijd te besparen kun je in plaats van een nieuw artikel te schrijven, ook het oude artikel vernieuwen. 

Denk aan het volgende:

 • Werk de statistieken bij, zodat ze nieuw en up-to-date zijn
 • Wijzig informatie over trends die niet meer relevant zijn
 • En geef het in het algemeen een opknapbeurt 
 • Publiceer het opnieuw waar nodig

Je artikel is weer relevant en het is goed voor je Google Ranking!

15.Gebruik foto’s of video’s

Visuele elementen zijn gewoon aantrekkelijker dan het geschreven woord voor veel mensen. Dit geldt vooral voor de jongere generaties.

Video’s en afbeeldingen geven meer doorklik mogelijkheden dan gewone tekst. En ze converteren bezoekers sneller naar leads en klanten. Dit zal in de toekomst ook zo blijven. Zorg er dus voor dat je video’s en afbeeldingen in je blogs opneemt.

16.Meten, meten, meten

Meet altijd de resultaten van je gepubliceerde blogartikelen. Dit is misschien wel de belangrijkste tip.

Je kunt verschillende statistieken meten om inzicht te houden in welke onderwerpen interessant zijn en welke niet, en ook hoe je blogartikelen over het algemeen presteren.

Dit is wat je meet en wekelijks bekijkt:

 • Aantal views per maand
 • Aantal unieke bezoekers per maand
 • Hoogst presterende blogposts om te identificeren welke onderwerpen het meest interessant zijn
 • Verkeersbron (waar komen je bezoekers vandaan?)
 • Gemiddelde tijd van bezoekers op je site
 • Gemiddeld aantal acties (klikken) per artikel
 • Het aantal reacties dat je artikelen ontvangen
 • Sociale aandelen per artikel
 • Conversies die aan het blog worden toegeschreven

Er zijn veel aanvullende statistieken die je regelmatig kunt meten om na te gaan hoe effectief je blog is. Doordat jij begint te meten, zie je snel welke statistieken het belangrijkst zijn voor jou en jouw bedrijf.

Conclusie over bloggen als contentstrategie

Bloggen als contentstrategie kan behoorlijk succesvol zijn. Je moet echter wel iets doen met de tips hierboven. Dat kan in de praktijk een serieuze belasting van je marketingteam zijn.

Bepaal daarom vooraf een strategie en denk goed na over hoe je dit in de praktijk gaat organiseren. Mijn ervaring is namelijk:

Een strategie is zo bedacht. Maar een praktische en consitente uitvoering van de strategie is waar het om gaat. En daar gaat vaak factor 50 (!) meer tijd en geld in zitten

Ik heb in het verleden al behoorlijk wat bedrijven hierover ge-adviseerd en geholpen om regie op hun content strategie te houden.

Wil jij hulp of sparren over bloggen als contentstrategie? Lees dan mijn andere artikelen, of boek een gratis discovery gesprek. Ik help je graag om je content en blogstrategie te vormen.

Meer over Content Strategie

Van kostenpost naar omzetmotor?

Marketing kost bij veel groeibedrijven nog altijd bakken met geld en levert eigenlijk te weinig verkoop op. Bij jullie ook? Kopieer onze aanpak en transformeer je marketing van kostenpost naar omzetmotor.

EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?