Direct succes met je blog? Benut deze 16 tips!🤜

bereik vergroten van je blog

Het aantal blogs groeit gestaag sinds het begin, want iedereen kan toch een blog schrijven? 😉

Over ieder onderwerp wat je kunt bedenken, zijn wel een aantal blogs geschreven. Toch zijn niet al deze blogs succesvol. Daarvoor moet de blog niet alleen leuk geschreven zijn, maar moet ook gevonden kunnen worden. 

Wil jij je bereik vergroten van je blog en het daarmee tot een succes maken? Verdiep je dan in deze 16 tips!

1.Publiceer meer

Het bereik vergroten van je blog doe je in eerste instantie door meer te publiceren. Daarmee ben je in staat bent om je publiek te laten groeien. Wanneer iemand naar je blog komt, wil je dat ze de mogelijkheid hebben om andere artikelen te lezen. En zo de engagement met je blog te vergroten. Hoe meer artikelen je publiceert, hoe groter je kansen.

⭐PRO TIP: KWALITEIT OVER KWANTITEIT, OF TOCH NIET……

Over het algemeen is een blog van hoge kwaliteit veel waardevoller dan een blog met een hoog volume van lage kwaliteit. Maar eigenlijk moet je de balans hiertussen vinden. Blogs met hoog volume en kwaliteit leveren je het meest op!

2.Los de problemen van je lezers op

Een blog van wereldklasse publiceert artikelen die veelvoorkomende problemen oplossen voor je lezers. En artikelen die ze opleiden in opkomende trends in hun specifieke markt. Denk bij het schrijven van een blog dus vooral aan je lezers, wat willen zij graag weten? 🤔

Werk aan je reputatie door nuttige en relevante informatie belangeloos te delen. Daarmee bouw je een band op en verdien je goodwill bij je lezers.

3.Schrijf pakkende koppen

Je kunt een geweldig blogartikel schrijven met baanbrekende informatie en tips die game-changers zijn. Maar is je titel saai en verwarrend? Dan zullen mensen er nooit op klikken. Zonde van al je werk!

Een een boeiende titel kan een paar dingen bevatten:

 • Stel vragen in de titel
 • Raak mensen met emoties, angst of hebzucht
 • Zet mensen aan het denken
 • Gebruik getallen
 • Gebruik hoofdletters of niet aparte tekens

Kijk bijvoorbeeld naar deze titels van FrankWatching. Zij gebruiken aparte tekens, hoofdletters, cijfers en vragen om de aandacht van hun lezers te trekken.

4.Gebruik SEO tactieken

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan het succes van je blog maken of breken.  De juiste SEO-tactieken gebruiken is een uitdaging. Zeker omdat het algoritme van Google voortdurend verandert.

Maar onderschat de kracht ervan niet. Je kunt het bereik van je blog er flink door vergroten. Hier een paar handige tips die je vrijwel direct kunt toepassen.

 1. Selecteer het longtail-zoekwoord waarvoor je wilt optimaliseren
 2. Voeg dat longtail- zoekwoord toe aan je blogtitel en meta-titel
 3. Neem het op in minstens één paragraaf titel
 4. Gebruik ten minste één foto en neem je longtail- zoekwoord op in de alt-beschrijving van de afbeelding
 5. Vermeld je zoekwoord in de eerste alinea van je artikel

Dat is slechts een korte lijst om je op weg te helpen. SEO is zo’n groot onderwerp dat er hele webportals en honderd-duizenden pagina’s over zijn geschreven. Doe een half uurtje onderzoek via de zoekterm SEO Checklist  of download mijn SEO checklist. Toch hulp nodig? Neem even contact met mij op of check mijn gratis online videotraining:

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk de video training

Hierin leg ik je in 15min uit welke 7 dodelijke fouten maken dat jouw marketing nooit een verkoopmachine wordt.

 

5.Vergroot je bereik via influencers

Influencers zijn diegenen in de branche die anderen zien als experts. Ze hebben meestal zeer groot bereik of veel volgers op sociale media. Het kan interessant zijn om met hen je berichten te delen. Zij hebben immers een groot bereik.

Je gaat als volgt aan de slag:

 • Identificeer de juiste influencers in jouw domein. 
 • Probeer contact met ze te leggen om te kijken of ze iets met jouw berichten kunnen doen.
 • Plaats hun berichten opnieuw en prijs ze voor het delen van nuttige informatie. 

Nadat je hen op deze manier hebt geholpen aan meer bereik, staan zij er misschien voor open samen te werken aan een publicatie of blogartikel.

Als een influencer een bericht op je blog schrijft, zullen ze deze blog delen met hun netwerk. Dit zorgt ervoor dat je bericht door duizenden nieuwe mensen wordt gezien.

6.Gastpost voor backlinks

Een gastpost is een blogartikel dat je schrijft voor een ander bedrijf en dat bijvoorbeeld op hun blogpagina wordt gepubliceerd. Of omgekeerd. Je bied je iemand anders op jouw blog een podium zodat ook hij zijn bereik kan vergroten. Vaak is er een ‘win-win’ kans voor beiden. Je kunt namelijk beiden een nieuw publiek bereiken.

Daarnaast is het voordeel dat je backlinks in je gastpost kunt opnemen. Dit zijn linkjes naar artikelen op je eigen website. Daarmee leidt je niet alleen nieuwe bezoekers en potentiële klanten naar jouw content. Je vergroot ook nog je autoriteit en hebt daarmee de kans hoger in Google te komen.

Een win-win-win situatie dus. Je vergroot beiden zowel je bereik als je autoriteit🙏

7.Voeg een ‘abonneer-knop’ toe

Komt er iemand op je blog doordat je zijn of haar interesse hebt gewekt? Maak het ze dan makkelijk om terug te komen voor meer. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een abonneer- of aanmeldingsvak voor een nieuwsbrief of tips op je blog te plaatsen.

Plaats dit vak boven de paginavouw of naast het artikel zodat je gebruiker er niet omheen kan. Een ander manier is om ieder artikel ermee af te sluiten, zoals Social triggers doet:

blogtips

Gebruikers die je artikel interessant vonden, zijn waarschijnlijk ook geïnteresseerd om meer van dit soort artikelen te lezen. En klikken dan ook op je abboneer-knop.

8.Deel op sociale media

Deel altijd je blogs op zo veel mogelijk sociale media. Gebruik je veel verschillende sociale kanalen? Zorg er dan voor dat je een originele post schrijft voor elk kanaal, in plaats van hetzelfde bericht op alle kanalen te posten.

Is je bericht pakkend genoeg? Dan is de kans groot dat je volgers het zullen delen waarmee je jouw bereik vergroot.

⭐Pro tip: als je bronnen citeert, tag ze!

Als je iemand citeert in je artikel ter ondersteuning van statistieken of andere informatie, tag ze dan in je berichten op social media. Dit zorgt ervoor dat het bericht wordt weergegeven op hun feeds. Zo komt je artikel opnieuw bij nieuwe potentiële bezoekers terecht.

9.Boost goed scorende berichten

Wanneer je een artikel op sociale media plaatst, controleer dan de engagement die het oplevert. Als een bepaald bericht veel meer engagement genereert dan je normale berichten, geef het dan een boost.

Je kunt een bericht boosten door een beetje te betalen aan het sociale kanaal in kwestie om het aantal mensen dat je bericht bekijkt te vergroten.

Het is een kwestie van een positief momentum identificeren en net dat extra duwtje in de rug geven. Zo haal je de maximale waarde uit het artikel. Iets wat ik in mijn werk heb ervaren als een zeer effectieve tactiek.

10.Post je berichten in groepen

Social media groepen kunnen een zeer aanjagende werking hebben voor  het succes van je blog. Zoek de groepen die het meest relevant zijn voor jouw markt manifesteer je daar als volgt.

 • Observeer de actie die daar plaatsvindt.
 • Reageer op berichten.
 • Bedank ze voor het delen van berichten.
 • Stel vragen waarvan je denkt dat het de leden zal interesseren.

Zodra je jezelf hebt bewezen als een nuttig lid van die groep, kun je beginnen met het langzaam delen van je eigen blogartikelen met de groep. Als je artikelen van topkwaliteit zijn, zullen groepsleden ze ook met hun netwerken delen.

⭐Pro tip: Overval je sociale mediagroepen niet met duidelijke promoties.

Focus je op het delen van informatie die nuttig is voor de groep. Zo creëer je waarde voor iedereen en zal je reputatie en bekendheid groeien. Richt je je te veel op direct verkoop? Dat vinden mensen over het algemeen minder sympathiek met alle gevolgen van dien.

11. Crosslink naar andere artikelen

Denk er bij het schrijven van je blog altijd aan hoe je terug kunt linken naar andere artikelen op je blog. Benoem je bijvoorbeeld het begrip klantervaring? Neem dan een link op naar een ouder artikel over klantervaring.

Door crosslinking blijven lezers op je site betrokken. Dit maakt de mogelijkheid dat ze maar één artikel lezen en je website weer verlaten kleiner. Hoe langer ze blijven, op zoek naar nieuwe informatie, hoe groter de kans dat ze converteren.

12. Optimaliseer voor mobiel 

De overgrote meerderheid van de mensen gebruikt dagelijks hun mobiel 📱. Ze plannen hun reis, lezen het nieuws, controleren alvast hun mail of sociale media. Ze lezen dus ook jouw blogs op hun mobiele telefoon.

Als iemand op jouw blog klikt, maar ze niks kunnen lezen omdat jouw content niet voor mobiel ge-optimaliseerd is? Dan haken ze waarschijnlijk af. Optimaliseer daarom je blog ook voor mobiel.

13. Moedig lezers aan om je berichten te delen

Leest iemand je blogartikel en vind hij het leuk? Maak het dan makkelijk om het te delen via sociale media. Voeg social share-knoppen toe aan je blog. Het bereik vergroten van je blog wordt hier veel eenvoudiger van.

Zo heeft Moz standaard dit rijtje naast hun blogs staan. Je ziet meteen hoe populair de content is. En je kan het gemakkelijk zelf delen op social media.

Blogtips

Een andere tips is het stellen van indringende vragen aan het einde van je artikel. Bijvoorbeeld: “Hoe beheer jij X, Y of Z? Deel je mening en inzichten met ons in de opmerkingen hieronder”. Ook hierdoor wordt de kans groter dat lezers je berichten zullen delen met hun contacten.

14.Ververs en update oude artikelen

Heb je drie jaar geleden een artikel over een bepaald onderwerp geschreven? Dat is geen excuus om niet nog een artikel over hetzelfde onderwerp te publiceren. Maar om wat tijd te besparen kun je in plaats van een nieuw artikel te schrijven, ook het oude artikel vernieuwen. Denk aan het volgende: 

 • Werk de statistieken bij, zodat ze nieuw en up-to-date zijn. 
 • Wijzig alle informatie over trends die niet langer relevant zijn. 
 • En geef het in het algemeen een opknapbeurt en publiceer het opnieuw.

Je artikel is weer relevant en het is goed voor je Google Ranking!

15.Gebruik foto’s of video’s

Visuele elementen zijn gewoon aantrekkelijker dan het geschreven woord voor veel mensen. Dit geldt vooral voor de jongere generaties.

Video’s en afbeeldingen geven meer doorklik mogelijkheden dan gewone tekst. En ze converteren bezoekers sneller naar leads en klanten. Dit zal in de toekomst ook zo blijven. Zorg er dus voor dat je video’s en afbeeldingen in je blogs opneemt.

16.Meten, meten, meten

Meet altijd de resultaten van je gepubliceerde blogartikelen. Dit is misschien wel de belangrijkste tip.

Je kunt verschillende statistieken meten om inzicht te houden in welke onderwerpen interessant zijn en welke niet, en ook hoe je blogartikelen over het algemeen presteren.

Hier zijn enkele dingen die je kunt meten om goed overzicht te houden:

 • Aantal views per maand
 • Aantal unieke bezoekers per maand
 • Hoogst presterende blogposts om te identificeren welke onderwerpen het meest interessant zijn
 • Verkeersbron (waar komen je bezoekers vandaan?)
 • Gemiddelde tijd besteed aan je site
 • Gemiddeld aantal acties (klikken) die elke bezoeker per bezoek neemt
 • Het aantal reacties dat je artikelen ontvangen
 • Sociale aandelen per artikel
 • Klantconversies die aan het blog worden toegeschreven als eerste contactpunt

Er zijn veel aanvullende statistieken die je regelmatig kunt meten om na te gaan hoe effectief je blog is. Doordat jij begint te meten, zie je snel welke statistieken het belangrijkst zijn voor jou en jouw bedrijf.

Conclusies

Bloggen kan je bedrijf positioneren als een thought leader in jouw domein. Maar het kan je ook aanzienlijk wat tijd en geld kosten als het niet correct wordt gedaan. Vorm je strategie met de bovenstaande blogtips.

En als je wat extra verdieping wil, kun je natuurlijk de andere artikelen op deze blog lezen of mij inschakelen als business coach. Ik help je graag om je content en blogstrategie te vormen.

En vergeet nooit de gouden regel van bloggen: schrijf unieke artikelen die echte problemen oplost en waarde oplevert die niet door de blogs van uw concurrenten wordt gebruikt. Doe alles wat je kunt om het bereik van je blog uit te breiden.

Vergeet ook zeker niet om mijn gratis online marketingtraining te bekijken om zo het meeste uit je website te kunnen halen:

Bekijk de video training

In deze praktische video ontdek je in 15 minuten hoe je een goed leadgeneratie systeem opzet.

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp