Je wilt vindbaar zijn in Google. Maar als je er een beetje in verdiept, dan kom je er al snel achter dat het een behoorlijke investering kan worden. Of je bent al begonnen en ziet het als een tijd en budget-slurper.
Het kan ook anders. En het kan zeker resultaat opleveren.
Maar om dat resultaat te boeken, moeten je teksten wel aan bepaalde eisen voldoen. Hoe dat werkt, leer je hier.
Wist je dit al? Lees dan ook andere artikelen zoals:
- 7 vragen over keyword onderzoek
- Hoger in Google? Geef deze checklist aan je contentbeheerder
- 7 SEO fouten die (bijna) iedereen maakt
Twijfel je over de inzet van SEO? Je SEO Strategie? Of zou je graag eens sparren over de aansturing van SEO specialist of marketeers? Plan gerust een vrijblijvende sessie.
Checklist voor het schrijven van SEO content
Google houdt voor het ranken van webpagina’s rekening met zo’n 200 factoren. Gelukkig hoef je ze niet allemaal te weten.
Als je een 80/20 regel aanhoud kom je een heel eind. Sterker nog, ik denk dat je dan verder bent dan 90% van je concurrenten.
Bij zoekmachine marketing en vindbaar zijn, of hoger komen in Google, gaat het in essentie deze 3 dingen.
- Techniek – ook wel ‘Technical SEO’ genoemd – Voldoet jouw Google content aan de technische criteria die Google stelt? Dan kan Google – mits jouw autoriteit en content op orde zijn – jouw website vaker vertonen.
- Content – ook wel ‘On-Page SEO’ genoemd Komen in jouw SEO content op jouw website de keywords en zoekwoorden voor waarop jij gevonden wilt worden? En zijn de pagina’s op de juiste manier op gemaakt en aan elkaar gelinkt? Dit noemen we on-page SEO en hierover gaat dit artikel.
- Autoriteit – ook wel ‘Off-Page SEO’ of ‘LinkBuilding’ genoemd Hoeveel andere websites verwijzen er naar jou? Hoe meer websites er naar jou verwijzen, hoe hoger Google dat waardeert.
In dit artikel ga ik met name in op de ‘on-page SEO’. Dat zijn dus de dingen die je aan teksten kunt (laten) doen of checken om te borgen dat Google ze vind en zo hoog mogelijk rankt.
Plaats zoekwoorden in het begin van je (H1)titel
Google geeft de meeste waarde aan de woorden in het begin van je titel. Een voorbeeld ter illustratie: laten we zeggen dat je wilt ranken op de zoekterm “goedkope vliegtickets”.
Je kunt kiezen tussen de volgende twee titels:
“Vergelijk gratis goedkope vliegtickets”
OF
“Goedkope vliegtickets vergelijken bij (naam bedrijf)”
Google ziet de tweede titel als relevanter voor het onderwerp van het artikel. Dit komt omdat het onderwerp aan het begin van de titel staat. De eerste resultaten hebben allemaal de zoekterm ‘goedkope vliegtickets’ vooraan staan.
Verzin koppen die klikken
Titels die klikken zijn een belangrijkste factor voor een goede vindbaarheid en dus nodig als Google content. Dit komt omdat gebruikers die landen op jouw website daardoor direct klikken. Google weegt dit mee in de rankings.
Schrijf daarom ‘koppen en titels die klikken’!
Dit zijn 8 tips die je hierbij kunnen helpen:
- Wees duidelijk en direct
- Noem een voordeel
- Gebruik een cijfer in je titel
- Speel in op de actualiteit
- De doe-het-zelf-titel
- Praktische informatie
- Stel een vraag
- Een actie in de titel
Gebruik de juiste zoekwoorden
Een vrij essentiële basis voor elke vorm van SEO is het doen van een keyword onderzoek. Je haalt hieruit vrij snel een strategische richting. Zo ontdek je eenvoudig welke zoekwoorden je (wel of niet) in je content moet opnemen om gevonden te worden.
Een jaar of 10 geleden kon je je content nog volproppen met de zoekwoorden waarop je gevonden wilde worden. Helaas is het tegenwoordig niet meer zo simpel. Sterker nog, Google bestraft het. Dus als je dat wel doet, loopt je vindbaarheid juist terug.
Gebruik zoekwoorden dus met mate in je Google content. En gebruik ze vooral op tactische plekken op je pagina. Denk aan de URL, in het begin van de titel (H1) en in de subtitels (H2). Ook in de bodytekst laat je het terugkomen.
Gebruik daarnaast synoniemen en aanverwante keywords in je SEO content.
Let op het design van je SEO Content
Ook via het webdesign kun je jouw website hoger laten scoren in Google. Onderzoek wijst namelijk uit dat bezoekers afhaken als je website onderstaande elementen bevat:
- Een drukke of complexe lay-out
- Pop-ups en advertenties
- Kleine fonts die niet goed leesbaar zijn
- Een saai webdesign en/of geen kleurgebruik
Hierdoor verlaten je gebruikers je website sneller. Google meet dat en vertaalt dat door in een lagere ranking. Investeer daarom in webdesign van je artikelen.
Het oog wil ook wat.
Maak je SEO content niet te kort
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat SEO content die bestaat uit langere artikelen (1.500-2.000 woorden) significant hoger ranken in Google dan kortere artikelen.
Uit een onderzoek van SerpIQ blijkt zelfs dat de top 10 in Google gemiddeld 2.000 woorden bevat. Zogenaamde ‘in-depth artikelen’ (en dus wat langere artikelen) behalen gemiddeld steeds hogere rankings.
Dat wil niet zeggen dat korte artikelen als SEO content niet werken. Maar als er veel concurrentie is, dan maak je met iets lange artikelen als Google content gewoon betere kansen.
Bewaak wel de kwaliteit en zorg dat je SEO content
- Antwoord geeft op vragen van je bezoekers
- Goed gestructureerd is opgebouwd
- Waardevol en relevant genoeg is
Als je hier aandacht aan besteedt, dan is je content niet snel te lang.
Twijfel je over hoe je dit voor jouw bedrijf moet structureren zodat je marketeers er doelgericht en effectief mee aan de slag gaan Plan gerust een vrijblijvende sessie.
Zorg dat je verleid tot interactie
Stel je trekt flink wat bezoek aan met je SEO content. Maar hoe gedragen deze bezoekers zich op jouw pagina? 🤔
- Blijven ze op je webpagina hangen?
- Lezen ze je Google content?
- Klikken ze door?
- Kijken ze je video’s?
Hoe de bezoeker zich ook gedraagt, Google kijkt mee! 🕵️♂️En Google is kritisch als het gaat om bezoekers die op jouw pagina komen en daarna weer teruggaan naar Google. Zorg dus voor interactie
Dingen die je kunt doen om dat te bereiken zijn:
👉 Er voor zorgen dat de titel en de intro van je pagina verband houdt met de inhoud van je SEO content. Is dit niet zo? Dan kunnen bezoekers afhaken.
👉 Schep duidelijkheid en creëer overzicht met behulp van:
- Afbeeldingen
- Bullet-lists
- Subkoppen
- Gemarkeerde tekst in bold of cursief
Zo kan een bezoeker snel door je pagina met Google content scannen en vallen er misschien dingen op waardoor de bezoeker verder wil gaan lezen.
👉 Maak het voor je bezoeker mogelijk door te klikken naar andere pagina’s binnen jouw website. Bijvoorbeeld naar gerelateerde artikelen, diensten, voorbeelden of een profiel van de auteur.
👉 Geef extra aandacht aan het bovenste deel van je pagina’s. Maak je Google content overzichtelijk en overtuigend om verder te lezen. Hoe interessanter dat deel is, hoe langer men op de pagina blijft en hoe beter de ranking wordt.
Houd je SEO content up-to-date
Google wil zijn gebruikers de best mogelijke gebruikerservaring geven. En als het goed is, wil jij dat ook.😉
Zorg daarom voor de best mogelijke en meest actuele informatie over een onderwerp.
Update daarom geregeld je bestaande pagina’s. Uiteraard niet door een paar woorden in je SEO content te veranderen maar door teksten te verbeteren en uit te breiden. Op die manier scoort je pagina niet alleen beter op actualiteit maar ook op lengte.
Een andere manier om je pagina’s up-to-date te houden is door de reacties aan te zetten. Wanneer bezoekers opmerkingen of vragen plaatsen, wordt je pagina elke keer weer ververst.
Conclusies over SEO content
Je weet – met het lezen van dit artikel – dat alleen mooie teksten niet genoeg zijn voor Google. Tja, dat is even slikken voor de échte creatievelingen en productmanagers die vol zijn hun product.
Maar voor Google is dat dus helemaal niet relevant. Je moet beginnen bij wat Google nodig heeft. Anders is de kans groot dat jouw investering in Google content nooit rendabel gaat worden.
Kortom: jij luistert en Google en Google zal naar jou luisteren.
Wil je aan de slag met SEO? Of hebben jullie er eerder in geïnvesteerd, maar heeft dit tot weinig resultaat geleid?
Dan is een vrijblijvende sessie voor een whiteboard om samen een strategie of aanpak te schetsen misschien een goed idee.