Het menselijk brein vindt moeilijke woorden niet leuk, die kosten energie. Ooit leerde ik in een (DM) training van Rob Woelinga, – een direct marketing goeroe toen het Internet nog in de kinderschoenen stond – dat je ‘linker en rechterhersenhelft’ woorden hebt.
Linkerhersenhelft woorden zijn moeilijk. Daar moet je voor denken. Rechterhersenhelft woorden zijn makkelijk, daar ga je (onbewust) positief en met een lekker gevoel verder mee lezen.
En welke ondernemer wil dat nu niet?
Deze 7 woorden roepen juist dat lekkere gevoel op. Gebruik deze woorden en je lezers of klanten onthouden je teksten onweerstaanbaar maken.
1.Je/jou
De meeste bedrijven gebruiken ‘wij’ en ‘ik’ op in hun (web) teksten. En hoewel dat heel natuurlijk is, is het niet erg krachtig.
Je kunt veel beter ‘je’, ‘jouw’, of zelfs iemands naam gebruiken. Dat zorgt voor een persoonlijkere relatie.
Het is niet voor niets dat je bij LinkedIn je eigen foto en naam in beeld ziet bij tal van mogelijke nieuwe kansen. Het laat je speciaal voelen, alsof het speciaal voor jou is gemaakt.
Het gebruik van het woord je of jou(w) zorgt ervoor dat:
- De focus op de lezer komt te liggen
- Het bericht persoonlijker voelt
- De lezer meer aandacht krijgt voor je bericht
Probeer het woord je of jou dus te gebruiken waar het kan. Dit kan in lange stukken tekst. Maar ook in knoppen op je website. Denk maar aan een button met ‘meld je aan’.
2. Nu
Wanneer je een CTA (Call To Action) schrijft, is het natuurlijk belangrijk om je lezer te vertellen wat hij/zij moet doen. Maar dit is niet genoeg.
Je moet ze ook vertellen wanneer ze het moeten doen. Namelijk NU! ⏰
Het woord ‘nu’ kan een duwtje in de rug geven zodat je lezers actie ondernemen. Houd je boodschap super simpel zodat je lezer precies weet wat hij moet doen en wanneer. Hoe makkelijker de opdracht, hoe groter de kans dat hij het nu uitvoert.
3. Gratis
Je bent geen echte Nederlander als het woord gratis je hart niet sneller laat kloppen. Of het nou gaat om wasmiddel of een dienst, wanneer het gratis is, willen we het.
Door gratis producten of diensten aan te bieden, ben je al met een been binnen. Door bijvoorbeeld de eerste keer gratis verzending te krijgen bij een online bedrijf, zul je eerder geneigd zijn om hier nogmaals te bestellen.
Maar deze gratis producten zijn niet altijd gratis. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een telefoonabonnement. Vaak zijn hier acties waarbij je de eerste maand(en) niks om vervolgens toch aan een 2-jarig abonnement vast te zitten. 💸
Netflix heeft bijvoorbeeld deze actie:
Na 1 maand Netflix kijken, ervaar je het gemak van zo’n account waardoor je niet opzegt. Juist door een gratis dienst aan te bieden, heb je nieuwe klanten geworven.
Mensen zijn dol op gratis producten. Zet deze ook zeker in om nieuwe klanten te werven. Hoe groot of klein je aanbieding ook is, het woord gratis werkt verleidelijk.
4. Nieuw
‘Nieuw is altijd beter’ is een uitspraak die al in diverse onderzoeken is getest. Nieuwe producten worden als interessanter gezien en daarom zijn we eerder geneigd deze aan te schaffen. 😍
We houden dus van nieuwe dingen. Maar wat nou als jouw merk niet zo vaak iets ‘nieuws’ uitbrengt? Dan moet je creatief omgaan met het woord nieuw.
Je kunt bijvoorbeeld ook een nieuwe uitverkoop hebben of een nieuwe receptuur. Alles wat nieuw is, kun je benoemen. Kijk bijvoorbeeld naar deze reclame van Douwe Egberts. Het product blijft hetzelfde, alleen het uiterlijk wisselt. Door te benoemen dat dit nieuw is, wordt het product meteen interessanter.
Door dit uit te lichten, komen bestaande klanten sneller terug om de nieuwe versie van je product aan te schaffen.
Wanneer er iets nieuws gebeurd met je merk op producten, communiceer dit dan. Zo boost je je verkoopcijfers.
5. Gegarandeerd
Je kunt mensen opsplitsen in twee groepen:
- mensen met een promotie focus. Wanneer je een promotie focus hebt, kijk je graag naar je mogelijke winst en voordelen.
- mensen met een preventie focus. Maar de meeste mensen hebben een preventie focus. Deze mensen willen kansen op verlies en risico’s beperken
Wanneer je een nieuw product aanschaft, wil je dat deze iets toevoegt. Zo niet, dan heb je verlies geleden. Daarom zijn we zo voorzichtig met het doen van investeringen.
Het woord ‘gegarandeerd’ is het magische woord voor mensen met een preventie focus. Het impliceert namelijk dat het onmogelijk is om te verliezen.
Dus hoe meer jij de risico’s verkleint, of hoe langer je garanties geeft, des te groter de kans op succes bij je klanten.
6. Populair
Het uitlichten van populaire producten kan je verkoopcijfers flink verhogen. Mensen vertonen van nature kuddegedrag; we willen wat iedereen heeft.
Bij populaire producten gaan we uit van de meningen van andere mensen. Als zij het goed vonden, dan zal het wel goed zijn toch? Wanneer je een laptop koopt, kies je dan eerder voor het model met 200 positieve reviews, of degene met slechts 5 beoordelingen? ⭐⭐⭐⭐
Door het woord populair te gebruiken, impliceer je dat het product geliefd is door anderen en daardoor wordt het product aantrekkelijker.
Naast populair kun je ook woorden gebruiken met dezelfde betekenis, zoals favoriet of bestseller zoals Guts&Gusto op hun website heeft gedaan.
Door een speciale pagina aan te maken voor de bestsellers, weet je als klant meteen welke kleding populair is en door andere leuk gevonden wordt. Je zult daardoor eerder geneigd zijn om iets te bestellen.
Dus verzamel je populairste producten en diensten en licht ze uit op je website. Benadruk zo duidelijk mogelijk dat dit je populairste producten zijn en je winst zie je terug in je bezoekersaantallen en verkoopcijfers.
7. Bedankt
Een bedankje is altijd fijn, zeker wanneer je iets aardigs gedaan hebt.
Zoek op jouw website een actie of moment waarvoor je jouw klanten kunt bedanken.
Een voorbeeld hiervan is je klanten een kortingscode geven wanneer ze zich aanmelden op je nieuwsbrief. Veel bedrijven kiezen voor deze optie. Het stimuleert de klant namelijk om zich in te schrijven want korting is bijna net zo leuk als iets gratis krijgen.
De kortingscode wordt vaak per e-mail naar je opgestuurd met de boodschap ‘Bedankt voor je aanmelding’. Jij blij omdat je een nieuwe aanmelding hebt en de klant is blij door jouw bedankje. 🙏
Het effect van deze woorden heb ik al vaak gezien in mijn werk als business coach. Kies de woorden die bij jouw bedrijf passen, en probeer deze consequent in te voeren in jouw communicatie.