7 dingen die je onderschat bij je nieuwe website

Je denk na over een nieuwe website? Zorg dan dat je deze 7 dingen niet vergeet mee te nemen. Dat zou zonde zijn……

Inhoudsopgave

Nieuwe Website maken? Vergeet dit niet!

Best sjacherijnig kun je ervan worden. Je team heeft 3 weken geleden een nieuwe website live gezet. Maar nog steeds zijn er dingen niet écht af.

Net zoals ieder project heeft ook een nieuwe website een nazorgfase. Best OK om daarin nog wat ‘verplichte nummertjes’ weg te werken. Maar dit lijkt een ‘never-ending story’.

Voorkom dat je maandenlang aan het bijschaven bent.

Ik loop hier vanuit mijn ervaring als marketing eindverantwoordelijke 7 dingen met je door die bij een nieuwe website vaak worden vergeten of onderschat. Voorkomt dat dat bij jou gebeurt en je later alsnog flink moet investeren om het toch 100% op orde te krijgen.

De branding van je nieuwe website

Vaak wordt bij het bouwen van een nieuwe website de oude branding klakkeloos over genomen. Het logo en de kleuren wordt er op een paar standaard plekken ingezet en ’that’s it!’.
Realiseer je goed dat je bij een nieuwe website de gelegenheid hebt om een upgrade te doen. Het is een mooie gelegenheid om alles strak te trekken.
Instrueer je webbureau daarom met een ‘brandguide’ zodat ze een richtlijn hebben hoe ze jouw merkstrategie moet doorvertalen in je nieuwe website.

Een goede brandguide bestaat uit

  • Logo, kleuren, steunkleuren en de richtlijnen voor het gebruik ervan op je nieuwe website.
  • Typografie. Welke fonts of lettertypes gebruik je. Waar en wanneer wel en wanneer niet.
  • Fotografie. De manier waarop je als bedrijf je producten en mensen in beeld brengt.
  • Taal en schrijfwijze. Leg hierin vast met welke stijl of ’tone of voice’ je je klanten wilt aanspreken. Zo is B1 of B2 taalgebruik bij veel banken , verzekeraars en de overheid de norm. Maar ook of je je klant met ‘u’ of ‘je aanspreekt en de manier waarop product of merknamen worden gebruikt.
  • Iconen, illustraties. De stijl van de iconen die worden  gebruikt. En waar en wanneer je ze wel en niet gebruikt.
  • Motion. De manier waarop bewegingen, overgangen en misschien zelfs bepaalde navigatiepatronen in je website moeten bewegen.
Nieuwe website brandguide
De brandguide van Shazam

Onthoud dat beeld dé krachtigste manier is om de identiteit van jouw organisatie of ‘brand’ over te brengen op je klanten.
Maak daar gebruik van en zorg dat de doorvertaling van je huisstijl of merkstrategie op je nieuwe website grondig en degelijk wordt opgepakt.

De conversie van je nieuwe website

De belangrijkste aandacht bij een nieuwe website gaat vaak uit naar het design van de homepage en een paar andere templates. Op zich begrijpelijk, want dat is het gezicht van je bedrijf.
Maar minstens net zo belangrijk is de verkoopkracht van je website. Denk aan plekken waar je verleid wordt een bestelling te doen. Maar ook de plekken waar je een e-mail adres achter kunt laten.

nieuwe website marketing funnel
Verwerk je marketingfunnel in je nieuwe website [Bron: Columbia Road]
En denk aan de plekken waarvan je weet dat er de meeste bezoekers komen op je website. Hoe ga je daar maximaal van profiteren?Mijn tip: denk van te voren goed na over hoe je je marketingfunnel in je nieuwe website verwerkt.

Een goede marketingfunnel baseer je op

  • Persona’s en een Buyer Journey Als startend bedrijf heb je geen budget voor een maatwerk website. Gebruik daarom een standaard template. (dat kost op marketplace zoals Envato hooguit €100 en eenzelfde bedrag per jaar om up-to-date te blijven)
  • Content strategie. Hier gaat vaak veel tijd in zitten. Je huisstijl doorvertaling, teksten schrijven, wat visual designs maken. Maar hoe beter je plan, en hoe doelgerichter en eenvoudiger je content, hoe lager je kosten.
  • Marketing automation op je website. Je wilt je website doormeten en waarschijnlijk aansluiten op je e-mail marketing en andere marketing tools. Daar gaat wat tijd in zitten. Doe je dat zelf? Dan zijn de kosten beperkt.

Maak hier voordat je begint aan je nieuwe website – een goed plan voor. Zo heb je straks niet alleen een mooie website, maar ook één die goed verkoopt.

De fotografie van je nieuwe website

Ook fotografie is een belangrijk onderdeel van je website. Eigen fotografie wel te verstaan. Werken met foto’s van I-Stock kan echt niet meer.

Dit heb je – qua fotografie – nodig voor je nieuwe website

  • Foto’s van je mensen, zowel close-up als aan het werk. Collega’s die (telefonisch) klantcontact hebben zoals salesmensen en buitendienst medewerkers zijn hét gezicht van je bedrijf. Realiseer je ook dat de ‘over ons’ pagina vaak een van de best bekeken pagina’s van de website is.
    Geef je nieuwe website een persoonlijke en menselijke uitstraling met deze foto’s. Zet ze niet alleen op de team-pagina maar ook op de wat prominentere pagina’s of in blog-artikelen.
  • Foto’s van je klanten. Naast je mensen zijn je (tevreden) klanten ook een visite kaartje van jouw bedrijf. Testimonials of cases zijn de vaak cruciale webpagina’s die je klanten vaak bekijken voordat ze contact met je opnemen of een bericht achter laten.
  • Foto’s van kenmerkende producten, situaties of plekken. Zijn jullie een dienstverlener? Maak dan foto’s van je (mooie?) kantoorpand of werksituaties. Maken jullie fysieke producten? Zet dan ook die op de foto.

Denk overigens bij het maken van de foto’s gelijk aan het vragen van toestemming. Zonder die toestemming, mag je de foto’s juridische gezien niet gebruiken.

De SEO van je nieuwe website

Van de ene op de andere dag je nummer 1 positie in Google kwijt. Het kan zomaar gebeuren als je niet goed oplet.
Daarom is het belangrijk bij de overgang naar een nieuwe website je SEO Strategie te borgen.

Belangrijkste checks om je SEO positie te borgen of te verbeteren

  • Doe vooraf een onderzoek in Search Console. Kijk welke pagina’s het meeste bezoek aantrekken. Bewaak deze extra goed en optimaliseer ze als je toch je content moet nalopen.
  • Zorg dat de url’s hetzelfde blijven. En als je al iets verandert? Zet er dan redirects op.
  • Zorg dat bij eventuele migraties alle SEO gerelateerde informatie over je pagina’s goed wordt meegenomen
  • Zorg dat je de voor Google belangrijkste bestanden zoals een sitemap update of migreert.
  • Laat een SEO specialist een checklist maken en zorg dat die afgewerkt wordt door je webbureau en je team.

Sta eens stil bij wat het om je positie in Google op te bouwen. Of wat het zou kosten om de hoeveelheid verkeer die je ermee binnenhaalt, terug te kopen in Google Adwords.
Dat wil je niet op het spel zetten.

De content migreren naar je nieuwe website

Heb je een simpele WordPress website? En ga je van het ene naar het andere template? Dan is het overzetten van je content vaak niet zo’n punt.
Sterker nog, dat gaat – voor wat betreft je blog artikelen – gewoon vanzelf.
Heel anders wordt het als je de structuur of de techniek van je nieuwe website flink omgooit.
Dan kan er (heel) veel werk gaan zitten in het overzetten van de content. Sterker nog, het zal voor een groot deel herschreven moeten worden.

Het overzetten of (deels)herschrijven van je content voor je nieuwe website kan qua kosten flink oplopen. Houd daar rekening mee in je plan van aanpak, je budget en je planning

Maak dan een plan van aanpak voor je contentmigratie. Neem het ook op in je begroting. Het kan een flinke kostenpost zijn.

Het ‘goed meten’ van je nieuwe website

Waarschijnlijk werk je met Google Analytics, met marketing automation en doe je campagnes waarin speciale landingspagina’s en bedanktpagina’s belangrijk zijn.
Je zal niet de eerste zijn die bij de migratie van een oude naar een nieuwe website data verliest. Gelukkig kun je dat voorkomen met een paar eenvoudige checks.

Je data van je nieuwe website borg je met deze checks

  • Laat je webanalist een meetplan maken. Wat meten jullie nu. Hoe wordt het gemeten? En hoe gaan jullie dat op je nieuwe website meten?
  • Laat een checklist maken van alle plekken waar je gebruik maakt van pixels of andere vormen van tagging. Loop deze nog eens goed na als je nieuwe website live is.
  • Volg je cijfers – in de week dat je nieuwe website live wordt gezet – een week lang elke dag! Die korte dagelijkse blik op je cijfers kan een hoop ellende voorkomen.

Houdt hier rekening mee. Het is zonde als je data verliest. En het is ook zonde van het werk en de tijd die erin gaat zitten deze fouten te herstellen.
Als je hier vooraf rekening mee houdt, hoeft dit niet te gebeuren.

Het projectmanagement van je nieuwe website

Je bent als bedrijf doorgaans 1x in de 3 tot 5 jaar aan een nieuwe website toe. Het is dus NIET je vak om dit soort processen te plannen en te organiseren.

Nieuwe website proces
Proces om tot nieuwe website te komen [bron :Moz.com]
Overweeg voor zo’n traject hulp in te roepen van een ervaringsdeskundige.

Iemand die zo’n klus vaker geklaard heeft, kan eenvoudig grote waarde toevoegen door alleen al de belangrijkste milestones voor jou te reviewen.

Zo iemand kan jou – net als een bouwbegeleider bij een nieuwbouwhuis – ontzorgen – zodat je focus kunt houden op het runnen van je business.

Dit doet een product owner of projectleider nieuwe website

  • De eisen en wensen inventariseren bij stakeholders en betrokkenen en samenvoegen tot een praktische briefing voor je webbureau
  • Offertes aanvragen en uitonderhandelen
  • Team samenstellen, (voortgangs)besprekingen inplannen en rapporteren aan jou als opdrachtgever
  • De (sprint)backlog opstellen voor collega’s, webbureau en andere betrokkenen
  • Planningen maken en iedereen ‘achter zijn broek zitten’ om te zorgen dat de deadlines worden gehaald

Zo zie je maar. Een nieuwe website doe je er niet even bij. Maar als je deze punten meeneemt en je hier goed in laat begeleiden? Dan weet ik zeker dat het wel goedkomt met die nieuwe website.
Wil je graag eens sparren over de ideeën of de aanpak van jouw nieuwe website? Neem gerust contact op voor een 100% vrijblijvende – digitale – sparring-sessie

Auteur
logo