Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Keyword onderzoek. Dit is wat je erover moet weten

Wil je beter vindbaar zijn in Google? Ken dan de basics over keyword-onderzoek. En kijk hoe snel je met gratis tools kansrijke strategieën of juist cruciale misvattingen in jouw marketing aanpak ontdekt.

Inhoudsopgave

Vele tienduizenden euro’s kunnen in een bodemloze put verdwijnen. Als je niets aan keyword onderzoek doet.

Ik help mijn klanten hun marketing beter organiseren en naar een hoger plan trekken. In de gesprekken daarover, komen de begrippen SEO en Keyword onderzoek regelmatig voorbij.

De gemiddelde ondernemer of manager is niet direct geïnteresseerd in zo’n relatief technisch onderwerp.  Toch kan het je – als je een beetje weet hoe ermee om te gaan – snel een beeld geven.

Dit is wat keyword onderzoek je leert

  • de markt en waar je klanten naar zoeken
  • mogelijke niches waarop jij kunt inzetten
  • wat de concurrentie uitspookt
  • wat zij aan zoekwoorden gebruiken
  • hoe hun zoekmachine marketing aanpak is

Kortom, best waardevol om de hoofdlijnen een beetje te kennen. Ben je hier al mee bekend? Dan zijn dan de onderstaande artikelen de moeite waard om even door te nemen.

Waarom een keyword onderzoek?

Een keyword onderzoek – in het Nederlands ook wel zoekwoorden onderzoek – is een onmisbare investering als je ook maar iets met online marketing gaat ondernemen.

De reden is simpel. Iedereen zoekt via Google.

Google verwerkt zo’n 40.000 zoekopdrachten per seconde. Dus de kans dat ook jouw klanten daar ook tussen zitten is vrijwel 100%.

De financiële waarde van keyword onderzoek

  • Keyword onderzoek levert je gratis bezoek, leads en nieuwe klanten. Door jouw content te richten op die termen en zoekwoorden waarop je klanten zoeken, komen ze eerder bij jou terecht. Is je website verleidelijk genoeg? Dan zullen ze hun gegevens bij je achterlaten of iets van je kopen. Dat is simplistisch gesteld, maar in de praktijk klopt het wel vaak.
  • Keyword onderzoek maakt content minder duur. Voor marketing heb je content nodig. Denk maar aan het schrijven van blogartikelen, je – maandelijkse – nieuwsbrief en whitepapers. Maar ook productomschrijvingen, veelgestelde vragen op je website en uitingen op sociale media. Al deze investeringen worden rendabeler als je de juiste keywords in je teksten opneemt zodat je beter gevonden wordt door je klanten.
  • Keyword onderzoek zorgt voor marketing-rendement. Ik ervaar – ook na 15 jaar praktijkervaring bij tientallen verschillende grote en kleine ondernemingen – dat bedrijven en marketeers vaak niet goed weten wat een klant écht wilt of zoekt. Door je marketinginvestering te baseren op zoekgedrag, neemt je focus en daarmee de kans op een hoger rendement toe.

Wat is een keyword onderzoek?

Met keyword onderzoek onderzoek je zoekvolumes en de concurrentie op de zoekwoorden waarin jij als marketeer of ondernemer geïnteresseerd bent.

De meest simpele vorm van keyword onderzoek doe je feitelijk in Google op het moment dat je een zoekopdracht intypt. Want dan al geeft Google je een idee waar nog meer op gezocht wordt.

Zoekwoordenonderzoek Google

Een zoekwoorden onderzoek doe jij – of jouw SEO specialist – doorgaans met verschillende keyword tools. Hieronder vertel ik je hoe dat ongeveer werkt.

Waar moet ik op letten bij een Keyword onderzoek?

Overweeg je te investeren in een keyword onderzoek? Dan zijn er 5 dingen waarover je meer wilt weten.

Dit is waar je op let bij keyword onderzoek

  • Volumes. Massa = kassa. En dat geldt zeker in Google. Is er voldoende zoekvolume? Dan valt er ook wat te halen. Vanaf een paar honderd zoekopdrachten per maand wordt het interessant.
  • Jouw concurrentie. In vrijwel alle keyword tools kun je zien hoe je concurrentie het doet. Of met welke concurrentie je te maken hebt als je inzet op bepaalde zoekwoorden. Handig voor je aanvalsplan!
  • Concurrentie op het zoekwoord. Ook kun je ook onderzoeken hoeveel concurrentie er op je favoriete zoekwoord zit. Veel concurrentie? Dan moet je veel doen om ook zichtbaar te zijn.
  • Neck vs Longtail. Je kijkt waarschijnlijk als eerste naar de zoekwoorden waar iedereen in jouw branche op mikt. Logisch, maar daar is ook de meeste concurrentie. Kijk daarom ook naar zoekwoorden buiten je hoofdcategorieën.
  • Zoek intentie. Uiteindelijk wil je klanten. Dus mensen die actief op zoek zijn naar jouw diensten. Schat daarom in waar men zoekt op bepaalde woorden. Zo wordt bijvoorbeeld vaak gezocht op ‘marketingplan’. Maar veel van deze zoekopdrachten komen van studenten die nooit gaan betalen voor een marketingplan.

Check dus altijd de zoek-intentie achter de zoekvolumes.

Zo voorkom je dat je je op het verkeerde publiek richt.

Welke keyword tools zijn er?

Er zijn tientallen, misschien wel honderden tools waarmee je keyword onderzoek kan doen. Ik beperk mij daarom tot de meestgebruikte keyword tools onder professionals. En de keyword tools waar ik zelf een positieve ervaring mee heb.

  • Google Keyword Planner
    Voor het plannen van advertentiecampagnes heeft Google een Keyword Planner. Ook zonder geld uit te geven kun je hier gebruik van maken. Persoonlijk vind ik de Keyword Planner wat minder gebruiksvriendelijk maar het is nog steeds een prima keyword tool.Keyword tool zoekwoordenplanner
  • Ubersuggest
    De gratis keyword tool van Amerikaanse online marketing goeroe Neil Patel is Ubersuggest. Lekker laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Bovendien heb je snel een concurrentieoverzicht.Ubersuggest zoekwoorden tool
  • Semrush
    Ook Semrush is – net als MOZ hieronder – een van de SEO tools van het eerste uur. Binnen de gratis versie voldoende mogelijkheden maar qua gebruiksgemak iets minder intuïtief.Semrush keyword tool
  • MOZ
    Het bedrijf MOZ van SEO Guru Rand Fishkin is een van de marktleiders en bestaat al jaren. Geen wonder dat ze ook een fijne gratis keyword tool hebben. Hiermee vorm je snel een beeld bij de meest relevante zoekwoorden voor jouw business.

Keyword hulp Mozbar

  • KW Finder
    KW Finder is volgens mij een ‘new kid on the block’. Ik kende deze tool tot voorkort niet, maar heb wel even geprobeerd. Helaas geen is het geen gratis tool, maar wel heel lekker intuïtief qua gebruiksvriendelijkheid.

Keyword Finder

  • AnswerThePublic
    AnwerThePublic is een handige SEO tool om erachter te komen welke vragen jouw klanten hebben over de onderwerpen waarover je mogelijk content wil maken.

Tool answer the public

Al deze tools helpen je snel een beeld te vormen van het speelveld en de mogelijkheden.

Wanneer WEL of juist GEEN keyword onderzoek?

Een SEO specialist of online marketingbureau zal je al snel vertellen dat het slim is om te investeren in een keyword onderzoek. En doorgaans hebben ze gelijk.

Toch zijn ook situaties waarin een keyword onderzoek weggegooid geld is. Of je baat hebt bij een keyword onderzoek, hangt af van de onderstaande factoren.

Dit bepaalt of je investeert in keyword onderzoek of niet

  • Je corebusiness, de manier waarop je klanten binnenhaalt en de rol die zoekgedrag op internet daarbij speelt. Een webwinkel haalt zijn klanten via internet binnen. Daarvoor kan keyword research van toegevoegde waarde zijn. Maar voor een – lokale – tandartspraktijk of aannemer ligt dat natuurlijk heel anders.
  • De omvang van je business. Bij grote bedrijven horen vaak grote orderstromen en grote volumes. Daar horen dan ook vaak grote klantaantallen en dusgrote zoekvolumes bij. Ook dan is keyword onderzoek zinvol.
  • De mate waarin je marktleider bent. Als jij de enige – bekende – aanbieder – of een overheidsinstantie – bent, dan vinden je klanten je vaak ook wel zonder zoekwoorden onderzoek.
  • De mate waarin je een niche-markt bedient. Bedien jij een niche – een klein specifiek marktsegment – dan verdient een kleine tijdsinvestering in zoekwoorden onderzoek zich vrijwel altijd terug.
  • De mate waarin je investeert in – digitale – marketing. Je kunt wel investeren in keyword onderzoek maar je zal ook met de conclusies aan de slag moeten. Heb je daar de resources voor? Als je met een marketingteam werkt en enig budget hebt, dan verdien je het vrij snel terug. Maar als je toch al niet van plan was veel in marketing te investeren, begin dan vooral niet met een keyword onderzoek.

Probeer aan de hand van bovenstaande punten een inschatting te maken of je moet investeren in keyword onderzoek. Vind je dat lastig? Neem dan gerust contact op.

Wat doe ik na een Keyword onderzoek?

Een keyword onderzoek is vaak een startpunt van een hele reeks aan activiteiten. Ik geef je hieronder de stappen die ik zelf noodzakelijk acht.

Wat doe je na een keyword onderzoek?

  • Vertaal door. Vat de essentie van je onderzoek samen tot een praktisch stappenplan
  • Executeer Nadat je de hoofdlijnen en strategie hebt bepaald is het een kwestie van plannen en uitvoeren.
  • Houd consistent vol. Veel marketing tactieken werken alleen als je ze consistent volhoudt. Doe het dus goed. Of doe het niet.
  • Veranker. Er komt ongemerkt veel kennis kijken bij zoekmachine marketing. Zorg dat je dit borgt.

Vooral borging en overzicht houden is belangrijk. Leg dingen vast in (Excel)checklistje, draaiboeken en templates. Anders kun je opnieuw beginnen als degene die jouw SEO doet, vertrekt.

Conclusies over keyword onderzoek

Een keyword onderzoek is een belangrijke basis voor je marketing aanpak.

Keyword onderzoek is een belangrijke basis

Je kunt het vergelijken met de heipalen onder je huis. Geen fundering? Dan kun je best bouwen. Maar vroeg of laat heb je op SEO een achterstand die je niet zo makkelijk repareert.

Keyword onderzoek is een rendabele investering

Een keyword onderzoek is al heel snel een rendabele investering. Mijn stelling is dat je een keyword onderzoek vanaf een marketingbegroting van € 50.000  altijd dubbel en dwars terug verdient.

Keyword onderzoek. Ga er ook écht mee aan de slag!

Toch komt van dat terugverdienen vaak weinig terecht omdat bedrijven er niet doelgericht mee aan de slag gaan.

Resultaten blijven vaak achter doordat:

  • Je geen strategie of contentplan maakt
  • Je contentplan niet consistent wordt uitgevoerd
  • Je de kwaliteitsbewaking of monitoring vergeet
  • Je de executie niet wordt geborgd in je organisatie
  • Je content de juiste keywords bevat maar niet aanzet tot actie
  • Je niet snel genoeg resultaat ziet en de handdoek in de ring gooit

Speelt dit bij jou? Dan mist jouw marketing(team) professionaliteit. Het potentieel is dan waarschijnlijk groot. Benieuwd hoe je dat verzilvert? Plan gerust een vrijblijvende sessie.

Auteur
logo