Growth Hacking of online marketing. Wat is nu eigenlijk beter? Ik ken een aantal ervaren marketeers die alle belangstelling voor growth hacking nogal overdreven vinden.
“Growth Hacking gewoon online marketing zoals jij en ik het doen, maar dan heeft een of andere kerel in Silicon Valley het in een nieuw jasje gegoten”
Ik ben het daarmee ten dele zeker eens. Als marketeer heb ik inmiddels 20 jaar werkervaring. In die tijd heb ik altijd sales-en waardegericht gewerkt. Net zoals ze dat bij Growth Hacking ook doen.
Toch heeft Growth Hacking als het gaat om je product lancering of het neerzetten van groeitrajecten, een aantal hele waardevolle aspecten toegevoegd aan het marketingvak.
Toegevoegde waarde van Growth Hacking
- Experimenteren. Bij Growth Hacking is een belangrijke rol weggelegd voor het snel doen op groei gerichte experimenten. Pas als iets werkt, ga je er significant tijd of geld aan besteden.
- Growth mindset. Een puur op (omzet)groei gerichte mindset. Veel marketeers zijn gericht op branding en awareness wat niet per saldo omzet oplevert……
- Growth Hacking proces. Veel marketeers denken (nog steeds) in campagnes en individuele acties. Growth Hacking gaat uit van een proces dat je continu verbetert. Het komt daarmee in de richting van lean six sigma of Kaizen.
- Werken vanuit een marketingfunnel. Veel marketeers denken alleen aan strategie, branding, acquisitie. Growth Hacking kijk je ook naar de waarde die ontstaat door het activeren, upsellen of loyaal krijgen van klanten.
- Data gedreven prioriteren en werken. Veel marketingteams en afdelingen hebben vooral de focus op communicatie kant van de marketing. Een growth hacker kijkt naar cijfers en groeikansen en geeft dat prioriteit
- Nadrukkelijker betrekken van nieuwe vaardigheden bij het marketingvak zoals UX design, marketingtools, maar ook psychologie, development.
- Nadrukkelijker betrekken en verweven van product ontwikkeling bij marketing en sales
De opkomst van Growth Hacking hangt ook wel samen met de sterke opkomst van SaaS (software as a service) bedrijfsmodellen.
Juist in zo’n type bedrijf (denk aan AirBnB, Dropbox, Spotify, maar ook zo’n beetje alle Apps op je smartphone) werkt de Growth Hacking filosofie erg goed.
Het geeft uitzicht op resultaten die je met alleen online marketing nooit zou behalen. Hoe dat komt loop ik hieronder met je door.
Wat is/was Growth Hacking ook al weer?
Om te begrijpen wat Growth Hacking is, gaan we eerst 10 jaar terug in de tijd. Het is Sean Ellis die rond 2010 op de proppen komt met de term. Hij liet een aantal bekende bedrijven in recordtijd exponentieel groeien.
Met marketing automation – en een hele rits andere technieken, processen. En niet te vergeten: zijn persoonlijk leiderschap. Hij zette elke weer een marketingmachine neer, die leidde tot exponentiële groei van het bedrijf waar hij werkte.
De kern van Growth Hacking is dat je op een kortcyclische, datagedreven manier (dus alles goed meten!) experimenteert. Dat doe je aan de hand van een marketing en sales funnel zoals je hieronder ziet.
Je kijkt hierbij naar alles dat bijdraagt aan groei. Het hoeft dus niet percé bij marketing- en sales te blijven.
In alle winnaars investeer je. En alles wat niet bijdraagt, draai je rücksichtslos de nek om. Door een obsessie en enorme focus op (omzet)groei te hebben, kun je zo gigantische stappen maken.
De succesvoorbeelden (en waarom het daar goed ging)
Geïnspireerd door succes-story’s van Spotify, AirBnB en Dropbox en aangezet door een Growth Hacking scéne van marketingbureaus en broodsprekers, denken veel ondernemers snel enorme stappen te kunnen maken als ze een marketeer of Growth Hacker in dienst nemen.
Wat je niemand je vertelt is dat al deze succes story’s serieuze en volwassen bedrijven waren toen ze met Growth Hacking begonnen.
Veel growth hacking voorbeelden hadden:
- hun marketing basics op orde.
- een product markt fit (er was een markt voor hun product)
- een (miljoenen)budget en kapitaal krachtige investeerders
- hele marketingteams zitten (met een goede mindset)
- een goede marketingfunnel en marketingtools
- een consumentenproduct voor een wereldmarkt
Kortom, het ging daar goed omdat bepaalde basics al wel op orde waren. Nu zeg ik niet dat het zonder basics niet kan. Maar het is wel iets waaraan soms te gemakkelijk voorbij gegaan wordt.
Zonder dit soort basics is structurele groei realiseren, ook met Growth Hacking, soms echt lastig. Heb je de basis op orde? Dan gaat het makkelijker.
Growth Hacking of online marketing, wat kies je?
In mijn optiek is het niet of growth hacking of online marketing. Het is én én. Idealiter ga je met beiden aan de slag.
Ik geeft hieronder aan wat wat mij betreft ‘een’ verschil of onderscheid tussen beiden is.
Het verschil tussen growth hacking en online marketing
- Online Marketing zie ik in de praktijk vooral als de operationele ’traffic en conversie’ stuk. Hoe trek je bezoekers naar je website? En hoe converteer je die naar klanten? Essentieel als je het mij vraagt. Daar huur je (vaak tijdelijk) bureau’s of specialisten voor in.
- Growth Hacking zie ik wat meer als de ‘proces-en organisatie kant’. Je richt daarop je organisatie in en je probeert je processen goed strak neer te zetten zodat je elke maand een stukje beter wordt. Dit organiseer je als bedrijf zelf. Jij weet immers het beste hoe je processen en je klanten in elkaar zitten.
Beide disciplines liggen dus enigszins in elkaars verlengde en kunnen ook niet zonder elkaar.
Kun je Growth Hacking doen zonder online marketing? Zeker niet. Kun je online marketing doen zonder Growth Hacking? Zeker wel!
Maar ga je als bedrijf of marketeer voor een lange termijn (sales of groei)resultaat?
Dat bereik je niet door alleen wat losse online marketing inititieven op te starten.
Je hebt dan veel meer aan robuust groeiproces. En daarvoor kun je prima het growth hacking framework gebruiken. Ik loop het hieronder met je door.
#1 – De growth hacking of marketingfunnel en metrics
Je ontwerpt een marketing- en salesfunnel en definieert daarin de belangrijkste KPI’s (Awareness, Acquisitie, Revenue, Retentie, Referral).
Het is eigenlijk een gecombineerde marketing en salesfunnel waarin je – naast acquisitie – ook aandacht besteedt aan retentie en loyaliteit van je klanten.
Daarnaast is het belangrijk om focus aan te brengen in metrics waarop je stuurt. Growth Hacker noemen dat de ‘One Metric That Matters’ (OMTM). Dé essentiële KPI die inzicht geeft in hoe het ervoor staat met je groei.
Klinkt sexy.
Maar in de meeste B2B bedrijven is dat vrij simpel. Je stuurt met je marketing op sales, of -als je verkoop telefonisch of face-2-face is – op salesgekwalificeerde leads.
Overigens is het goed een niveau dieper te (blijven) kijken. Je moet namelijk weten wat zich onder de motorkap afspeelt om het zichtbare resultaat te kunnen verklaren en besturen. Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld van Spotify.
De cloe is : Je stuurt op output, maar monitort de input.
#2 – Opportunity longlist, experimenteren en een ‘playbook’
Je brainstormt (met je team) over nieuwe ideeën. Alleen dingen die leiden tot groei op 1 van de belangrijkste KPI’s komen op een longlist.
Je prioriteert deze lijst op basis van de investering enerzijds en verwacht rendement of omzetgroei anderzijds. Bijvoorbeeld met een PICK chart.
Vervolgens ga je aan de slag.
Je test en experimenteert – op zo klein mogelijke schaal – met deze ideeën.
Elk idee of experiment dat een significante extra bijdrage levert aan de groei, probeer je op te schalen of te automatiseren. Lukt dat niet? Bijvoorbeeld omdat bepaalde mate van handwerk nodig is?
Dan leg je dat in een ‘growth hacking playbook’ vast en blijf je het handmatig uitvoeren. Het moet een goed gewoonte worden die inslijt. Het draagt immers aantoonbaar bij aan groei;-)
#3 – Een multidisciplinair en Agile team met een ‘sales mindset’
Je doet dit werk met een multidisciplinair (marketing)team. Want je hebt nu eenmaal verschillende specialisten nodig. Denk aan UX design, copywriting, development, webanalytics en (social) mediaexpertise.
Naast de specialisten is er een verbindende (growth of marketing) teamlead. Hij of zij jaagt de boel aan en stuurt – net als Sean Ellis – louter en alleen op groei.
Een oud gezegde onder ondernemers is: ‘De vent maakt de tent’. En dat geldt hier ook.
Het vormen en cultiveren van een puur op groei gedreven mindset in het team is één van de cruciale vaardigheden van deze marketinglead.
Veel draait dus om een mindset en focus op datagedreven en op sales gerichte experimenten.
Het Growth Hacking framework geeft je dus – ook in 2020 – concrete handvatten om de marketing-en sales performance in je bedrijf te organiseren en te borgen.
Wat dat betreft is Growth Hacking zeker geen ‘bla-bla’.
Pas de principes consequent toe en je hebt een ijzersterk groeiproces op robuuste wijze geborgdhan