De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van marketing. Er gaat geen week voorbij of er worden nieuwe tools, technieken of methodieken geïntroduceerd waar je als marketeer iets mee schijnt te moeten en daar ook direct grote of complexe projecten mee worden opgetuigd.
Toch kun je ook met simpele ingrepen je website beter laten verkopen. Zo is het doorlopen van je CTA’s, (call to actions) op de website soms in een middagje te doen en levert dat vaak de volgende dag of week al meer aanvragen of conversies op. Ik neem het hieronder met je door.
#0. Wat is een call to action? en hoe kan het beter?
Een goede Call To Action (in vakjargon vaak afgekort tot CTA) heeft als doel gebruikers of lezers aan te zetten tot het klikken op een kop, knop of link. Zeker als het je werk is om zoveel mogelijk uit een funnel, een website of een advertentie tekst te halen, ben je hiermee bekend.
Ze zijn vaak als een gebiedende wijs geschreven. “Meld je direct aan”, of “Ga naar”. Je komt ze vaak tegen in linkjes, op knoppen en aan het eind van Youtube videos die je wat willen verkopen.
Deze 5 punten kunnen bijna altijd beter in je CTA’s
Ik zie veel call-to-actions langskomen die verre van optimaal zijn. Optimaliseer jij je website of houd jij je bezig met de CTA op je website? Check ze dan met de onderstaande punten.
- Benadruk de directe beloning, elimineer de risico’s
- Houd het kort, to-the-point en duidelijk
- Pak ook de secundaire CTA mee
- Vergroot je geloofwaardigheid
- Optimaliseer je CTA’s
#1. Benadruk de directe beloning, elimineer de risico’s
Zodra de gebruikers van je website overwegen iets te kopen, of zich ergens voor willen aanmelden, kijken ze ook naar risico’s of verplichtingen. Een goede CTA (Call To Action) reduceert die verplichtingen of risico’s. Dat neemt drempels om actie ondernemen weg.
Kijk bijvoorbeeld naar deze actie van Videoland:
CTA van Videoland neemt bezwaren weg
Met deze aanbieding wordt het risico voor de consument klein. Ten eerste mag je het 2 weken gratis proberen, waarmee je sowieso niets verliest. Daarnaast kun je je abonnement ook op ieder moment opzeggen.
Hiermee neemt deze CTA jouw angst voor het ondernemen van actie weg.
Jij wordt dus gerustgesteld en zult daardoor sneller geneigd zijn te klikken.
#2. Wees kort, to-the-point en duidelijk
De nummer 1 regel van een goede CTA: Wees duidelijk! Je kunt de best ontworpen pagina hebben met prachtige afbeeldingen. Maar als je bezoeker niet weet wat hij op je pagina moet doen? Dan gebeurt er weinig.
Vertel bezoekers dus wat ze moeten doen. En maak duidelijk wat het hen oplevert.
Je mag hierbij wat creativiteit in de strijd gooien om de aandacht te trekken. Maar verlies daarbij nooit uit het oog om duidelijk te zijn. Te creatief met woorden zijn, kan juist contraproductief werken.
Kortom: met creativiteit trekt je aandacht, met een simpele goed verwoorde CTA laat je bezoekers overgaan tot actie.
Wanneer je een CTA toevoegt op je site, let dan op deze aandachtspunten:
- Benadruk de voordelen van je product of dienst
- Geef gratis informatie zonder er iets voor terug te willen
- Maak de CTA opvallend qua design en simpel qua boodschap
- Bevestig daarna wat de lezer krijgt nadat deze op de CTA geklikt heeft
Let verder op het type woorden dat je in de CTA gebruikt.
Een goede CTA zet aan tot actie. Download direct, Meld je aan, Schrijf je in. Door concreet te vertellen welke actie er volgt, zal je bezoeker dit ook eerder doen.
#3. Pak ook de secundaire CTA mee
Het grote voordeel van online marketing, is dat je je gebruiker direct kunt belonen voor zijn actie. Denk weer terug aan het Videoland voorbeeld. Door op die CTA te klikken, heeft de bezoeker direct toegang tot de streamingdienst.
Hetzelfde geldt voor downloadbare artikelen, checklists en video’s. Binnen een mum van tijd zitten ze in je mailbox.
Vaak is zo’n download niet het ‘hoofdproduct’ van de website. Het is een extraatje dat aan de website is toegevoegd. En niet zonder reden. Wanneer je een website voor het eerst bezoekt, wil je vaak niet meteen een abonnement afsluiten of gebruik maken van een dienst.
Dan kan zo’n gratis artikel, download of video de eerste stap zijn om van je bezoeker een klant te maken. Door je gebruikers iets te geven wat voor hen van waarde is, vergroot je de kans dat ze later terug komen om iets te kopen.
Verleid ze bijvoorbeeld zich aan te melden voor de nieuwsbrief waarin je relevante informatie deelt over de producten of diensten die jij biedt. Zo krijgen ze gratis informatie over datgene waarin ze geïnteresseerd zijn. En wie zegt daar nou nee tegen?
Kijk eens naar dit voorbeeld van Bodyfit. Zij geven een compleet e-book weg over hun specialisatie; training. Maar juist door deze gratis content, zullen bezoekers eerder terugkomen op hun site, als ze die training uit het boek om willen zetten in een training op deze sportschool.
Dus door gratis download te bieden, jaag je je potentiële klanten niet weg. Je houdt ze hiermee juist nog wat langer vast. En je verleid ze meer te leren over je aangeboden producten of diensten. Zo verleid je ze stap voor stap tot het kopen van jouw product of dienst.
En over gratis producten gesproken. Deze gratis videotraining kan je verder helpen met je marketing en je website winstgevender te maken.
#4. Vergroot je geloofwaardigheid
Marketing is nu heel anders dan vroeger was. Waar je vroeger met hagel op je doelgroep schoot, kun je nu – vooral met sociale media – heel precies een bepaalde groep bereiken.
Maar bereik zegt op zichzelf nog niets. Om iets te verkopen, moet je het vertrouwen van je gebruiker snel zien te winnen. Je moet snel laten blijken dat je bedrijf geloofwaardig is.
Veel voorkomende manieren om dat te doen zijn:
- het werken met reviews en beoordelingen van anderen
- aangeven dat veel andere mensen je voorgingen
- het benoemen van kwaliteitskeurmerken of instanties die iets zeggen over de kwaliteit
Dit zijn allemaal verleidingsinstrumenten waarvan bijvoorbeeld Booking.com veelvuldig gebruik maakt.
Booking wekt hier vertrouwen voor het hotel door te laten zien hoeveel mensen je al voor gingen. Daarnaast laten ze ook de reviews zien en welke score het hotel krijgt. Dit wekt de indruk dat het wel goed zit.
Meer dan 2.000 mensen hebben dit hotel toch ook als goed beoordeeld?
#5 Optimaliseer je CTA’s met data
Heb je een aantal call to actions in je website staan? Dan wil je controleren of ze werken. Maken ze echt die conversie?
Dit check je met behulp van analyse-tools zoals Google Analyitics, een A/B test, Hotjar of andere analyse tools. Ik vertel er hieronder kort iets over. Wil je er meer over weten? Neem dan even contact op.
Heatmaps
Een heatmap is een afbeelding die duidelijk laat zien waar de gebruikers van je website hebben geklikt en tot waar ze hebben gescrold. Hieraan zie je als snel of je gebruikers de CTA hebben gezien en of ze erop hebben geklikt.
Door het klik-en scrol gedrag te analyseren – en er eventueel vragen over te stellen – kun je je website optimaliseren voor gebruik.
Ook kun je sessies opnemen. Je maakt dan een korte video opname van het gedrag van je bezoekers en kunt daaruit afleiden of ze alles goed kunnen vinden. Of dat ze ergens vastlopen. Daarnaast kan het ook inzicht bieden of ze snappen wat ze moeten doen nadat ze op de CTA hebben geklikt.
Hieronder zie je een voorbeeld van een heatmap. Alle plekken waar de lezers veel op klikken zijn warmer van kleur. Zo kun je goed zien welke elementen van je website wel opvallen. En ook welke niet…
Controleer je CTA met een A / B test
Een andere goede methode om je CTA te testen is met een A/B test. Hier kun je twee (of meer) varianten van je knop of link met CTA serveren. Door te meten op welke versie het vaakst geklikt wordt, zie je welke het beste werkt.
Hieronder zie je een voorbeeld van een A/B test van Vodafone. De afbeeldingen zijn precies hetzelfde, alleen de tekst in de paarse button is anders. Als deze twee opties evenredig worden verstuurd naar een selecte groep, kan er getest worden welke button aanspreekt. Deze versie zal vervolgens verder worden uitgezet.
Het testen van de CTA blijft vaak niet alleen beperkt tot de tekst zelf. Ook het design van de knop kan getest worden. Of de positie op je website. Of je kunt een hele andere landingspage serveren.
Meer weten over het optimaliseren van je CTA’s?
Ik denk dat er naast de bovenstaande 5 checks nog minimaal 10-15 (kwaliteits)criteria zou kunnen toevoegen om de CTA’s van je website te verbeteren. Vind je het interessant om hierover van gedachten te wisselen? Wil je een grondige check van je primaire en secundaire CTA’s of beter nog, je hele optimalisatie strategie een door laten lichten?