7 SEO fouten die (bijna) iedereen maakt

Vindbaarheid en SEO

SEO, ofwel zoekmachinemarketing lijkt in eenvoudig. Toch is het vaak complexer dan gedacht. En daardoor is kans dat je onnodig leergeld betaalt groot. Zorg daarom dat je jouw investering in SEO rendabel houdt. Voorkom dat je in één van deze 7 fouten maakt.

Ik had sprak gisterochtend met een klant. We evalueerden zijn jaar en tegelijkertijd zijn investering in marketing. Het rendement op zijn investering om beter vindbaar te zijn, was hem vies tegen gevallen.

“Ik heb alles gedaan wat je gezegd hebt, en nog sta ik niet in de top10 van Google”

Een kenmerkende reactie van een ondernemer die gewend is snel resultaat te boeken. En dat is nu nét iets dat met zoekmachine marketing – gericht is op betere Google scores en posities – lastig is.

Dat is geen kwestie van nu zaaien en morgen oogsten. En het is ook geen zekerheid dat als je zaait, je zeker weten resultaat boekt.

Sterker nog, er zijn best veel dingen die je onderweg uit het oog kunt verliezen. En als je dat overkomt, oogst je misschien wel nooit.

Ik neem je hieronder mee in mijn persoonlijke ervaringen op dat gebied. Doe er je voordeel mee!

#1 Je onderschat zoekmachine optimalisatie

Ik kan je uit ervaring zeggen, zoekmachine optimalisatie is géén eenvoudig klusje. Je doet het er niet even bij. Een aantal jaren geleden ging dit nog prima. Toen was succes verzekerd door in een pagina simpelweg de juiste woorden te gebruiken. Die tijd is nu écht voorbij.

SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie is een veelzijdig proces. Denk maar eens aan:

 • goede analyses
 • een doelgerichte strategie
 • de juiste content
 • de juiste techniek
 • slimme tools
 • verschillende vaardigheden

En dan ook nog voldoende andere websites vinden, die naar jou willen linken.

Het is een bonte cocktail van werkzaamheden. Iets waarvoor je een plan en een strategie nodig hebt.

En, misschien nog wel het allerbelangrijkste: doorzettingsvermogen. De keiharde discipline om maandenlang consistent een plan uit te voeren (zonder snel resultaat te zien). Dat is voor veel bedrijven en ondernemers een brug te ver.

Ze komen niet door de pijn van de consistentie heen. En daarom stoppen ze er vaak te vroeg mee. Zonde. Want dan is alles eigenlijk voor niets geweest.

Vraag je dus vooraf goed af. Hoe is mijn strategie? En ben ik bereid dit maanden vol te houden zonder dat ik direct resultaat zie? Kun je dat niet? Vraag je dan serieus af of je hierin gaat investeren.

#2 Je hebt het verkeerde verwachtingspatroon

Veel marketeers en ondernemers maken de fout bij SEO hetzelfde te verwachten als bij SEA (adverteren op Google). Ze denken snel resultaat te boeken. Helaas is dat een misvatting.

Waar je met adverteren snel bovenaan zichtbaar bent, lukt je dat niet zomaar met zoekmachine optimalisatie. Zeker als je vindbaar wilt zijn op de zoekwoorden die in trek zijn.

SEO is een ‘long-game’.
Zeker als je wilt concurreren op een populair zoekwoord. Tijd, energie en vooral discipline zijn nodig. 

Daarnaast moet je ook veel geduld hebben. Misschien is dat laatste nog wel de belangrijkste factor. Er kan best wel even tijd overheen gaan voordat je het gewenste resultaat krijgt.

Is je geduld op voordat je de gewenste positie in de zoekresultaten hebt verworven? Dan maak je één van de meest voorkomende SEO fouten.

#3 Je analyseert niet voldoende

Dit lijkt cliché, maar je zult ondernemers de kost geven die niet voldoende analyseren. Ze zijn trots zijn op hun contentstrategie. Maar ze hebben geen idee wat er op en rond hun website gebeurt.

Het lijkt een stoort struisvogel politiek. En dat terwijl de basis best simpel is.

 • Je kijkt vooraf naar de cijfers, in de vorm van een strategie en een zoekwoorden onderzoek.
 • Je kijkt achteraf naar de cijfers – dus als je content hebt gemaakt – hoe die in de zoekmachines presteert. Krijg je meer organisch bezoek? Gaan jouw rankings op bepaalde keywords zich ontwikkelen? Dat zijn belangrijke parameters die je eenvoudig bekijkt in Google Search Console

VeelGemaakteSEOFouten

Juist dit soort dingen moet je analyseren en daarop acties te bedenken. En deze ook uitvoeren. Alleen dan wordt jouw SEO en steeds winstgevender en niet te kopiëren wapen.

Wordt dus geen struisvogel en houd jezelf regelmatig dus spiegel voor. Analyseer goed.  Alleen zo krijg je de inzichten op de punten waarop jij de vindbaarheid van je website kunt verbeteren. Dat is de absolute basis bij zoekmachine optimalisatie.

#4 Je gebruikt zoveel mogelijk zoekwoorden

Het is misschien een beetje vergezocht. Maar je kunt SEO vergelijken met een wedstrijd. Je bent verwikkeld in een strijd met je concurrentie met de eerste plaats (in de zoekresultaten van de zoekmachine) als inzet.

Vals spelen mag uiteraard niet. En Google is een onverbiddelijke scheidsrechter.

In het verleden kon je Google voor de gek houden. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk zoekwoorden in je tekst te gebruiken. Hierdoor – ook wel “keyword stuffing” genoemd – kon je snel hoog in Google komen. Nu niet meer.

Google ziet dit als vast spelen (black hat SEO noem je dat). Één zo’n fout en een penalty van Google kan het gevolg zijn. Deze straf heeft uiteraard betrekking op de (on)vindbaarheid van de website. Niet doen dus!

# 5 Je optimaliseert je website voor de zoekmachine

Zoekmachineoptimalisatie zorgt ervoor dat jouw website gevonden wordt. En die website? Die moet zodanig zijn ingericht, dat jouw doelgroep doet wat jij wilt. Dus het aantrekken en bedienen van je bezoekers, daarop dient alles gericht te zijn.

Maak dus niet de fout je website alleen te optimaliseren voor Google. Want zoekmachine optimalisatie is nooit het hoofddoel van je website. Dat is het bedienen van je gebruiker.

Dit is ook hoe Google naar je website kijkt. Zorg daarom dat jouw content van toegevoegde waarde is voor je bezoeker. Dan komt het met de vindbaarheid in de zoekmachine wel goed!

# 6 Je vergeet je content te promoten

Zoekmachine optimalisatie is dus een kwestie van goed onderzoek doen. Inzetten op de juiste zoekwoorden. En consistent content blijven maken.

Maar daarnaast is het promoten van je content essentieel. Als er niemand naar jouw website of content linkt? Dan heb je volgens Google geen autoriteit. En heb je geen autoriteit? Dan kun je die topranking in Google wel vergeten.

Zorg dus dat je ook je content promoot. Doe dat door te vragen of mensen willen linken naar jouw content of website.

Simpele manieren om dat te doen zijn:

 • Plaats het op LinkedIn of Facebook met een link
 • Vraag andere mensen op sociale media naar jouw content te linken
 • Neem contact op met bloggers of vaktitels en vraag of ze naar jou linken
 • Vraag andere ondernemers of toeleveranciers naar jou te linken

Daarnaast kun je bijvoorbeeld aanbieden content te schrijven voor andere websites. Bijvoorbeeld als gastblogger of expert. Met een beetje creativiteit en ondernemerschap is er veel mogelijk.

# 7 Je realiseert je niet dat je goede content kunt recyclen

Op een gegeven moment weet je als marketeer of ondernemer wat je klanten leuk vinden. Je weet waar je ze raakt. En je weet – als je tenminste goed meet – wat wel en niet goed gevonden wordt. En waarop wel en niet doorgeklikt wordt.

Dat betekent dat je die thema’s en onderwerpen mogelijk vaker kunt aanstippen en hergebruiken. Dat mag voor jou dan misschien niet origineel of creatief lijken. Het werkt vaak wel goed.

Schroom niet deze techniek in te zetten. Vaak gaat het schrijven van dit soort artikelen je ook nog eens gemakkelijker af. Het mes snijdt dan dus aan twee kanten. Je haalt zo een prima resultaat op een zeer beperkte investering.

Conslusies – Hoe moet je het dan wel doen?

Hoe jij het in jouw bedrijf moet doen, hangt samen met veel factoren. Er is niet één uniforme aanpak die werkt. Wil je daarover sparren? Wellicht kan ik je wat handvatten geven in een strategie gesprek.

Los daarvan kan ik je in ieder geval drie dingen meegeven.

1. Voor SEO is doorzettingsvermogen nodig.

Je kunt het implementeren van SEO gerust vergelijken met een marathon. Dat is ook geen prestatie waarvoor een paar weken trainen volstaat.

Het eerder een kwestie van veel trainingsarbeid verrichten. Gedisciplineerd een trainingsschema afwerken en daarnaast goed op je voeding en slaap letten. Shortcuts voor een goede prestatie bestaan niet.

2. Soms is NIET investeren in SEO ook een goede strategie. Bijvoorbeeld als:

 • Je weinig budget hebt om echt te investeren in de lange termijn
 • Je niet bereid bent om in een goede analyse en strategie te investeren
 • Jouw marketingbasics (je propositie, je website) nog niet op orde is
 • Je in een zeer concurrerende markt zit
 • Jouw klanten op andere manieren komen
 • Je het niet kunt of wilt aansturen
 • Je de mensen of tijd niet hebt

Trek in zo’n geval de streep bij een bepaalde basis. Zorg dat die op orde is en richt je daarna op andere (marketing of verkoop) kanalen.

3. Zorg dat je in een bepaald ritme of cadans komt

SEO is een kwestie van meten, analyseren en bijsturen. Ook heb je verschillende vaardigheden (en vaak mensen) nodig. Een ritme – waarin je 2 wekelijks of maandelijks bepaalt waarop je je gaat richten en dat ook écht met elkaar uitvoert en bespreekt – is dan essentieel. Je borgt daarmee de consistentie.

Dit waren mijn praktijk ervaringen. Om deze toe te passen, is het belangrijk dat je de basis kent.

Ken je dit niet? Kijk eens naar deze gratis video cursus van Rand Fiskin, de oprichter van Moz. Een absolute autoriteit op SEO gebied. Hij legt je hierin alles uit over:

 • SEO Strategie
 • Keyword onderzoek
 • Techniek en optimalisatie
 • Linkbuilding

Is dit je allemaal iets te complex?

Bel mij of plan een afspraak. In een gratis strategie gesprek van 45 minuten help je om de hoofdlijnen voor jouw business praktisch en concreet toepasbaar te maken.

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp