3 dodelijke marketing denkfouten

Het goed georganiseerd hebben van (online) marketing wordt steeds crucialer voor de omzet en groei van je bedrijf. Ben jij CEO, founder, of (ook) sales-of marketinglead? Dan zie je ook dat dit vakgebied zich rap ontwikkelt. Wellicht heb je de indruk dat je bijblijft door die nieuwe website, het versturen van je maandelijkse nieuwsbrief en het plaatsen van berichten op sociale media. Schijn bedriegt……

Denkfout 1 – Mijn website ziet er goed uit….

Veel bedrijven hebben een WordPress website. En dat voldoet uitstekend – zolang je geen complexe back-end koppelingen of geen (complexe) “mijn omgeving” voor je klanten hebt. Zo’n website is vaak gebaseerd op een template. Een standaard opzet – te koop voor een paar tientjes – waarin je webbouwer je logo, huisstijl, teksten en afbeeldingen aanpast zodat het écht jouw website wordt.

 Voor een paar tientjes heb je een website via envato.com

Maar zo’n gevulde template is van zichzelf geen online verkoopmachine. Zo’n template vullen kan namelijk iedereen. Er is geen gedegen marketingkennis nodig. En daardoor lijkt het al heel snel een professionele en goede website. “Klus geklaard en verder met de waan van de dag!” denken veel ondernemers.

“90% van de websites is geen verkoopmachine, maar slechts een matig gevuld WordPress template”

Daardoor komt er van data-gedreven optimaliseren  en het zorgvuldig toepassen van verleidingsprincipes vaak weinig terecht. En ook het bouwen van een contentstrategie – speciaal ontworpen voor de customer journey van jouw klanten – schiet er vaak helemaal bij in.

Op zich logisch. Het is namelijk een complexe en duurdere klus dan die website die vaak voor een paar duizend euro ontwikkeld wordt.

Tot overmaat van de ramp worden vaak achteraf een aantal – ad-hoc – wensen en aanpassingen doorgevoerd. En daardoor ‘verrommelt’ je website vaak nog meer. Van doelgerichte verleiding is nu helemaal geen sprake meer.  Bovendien zie je vaak dat er bespaard wordt op onderhoud en techniek, waardoor de website – niet zelden door het installeren van de nodige plug-ins – steeds trager wordt.

Gevolg: Je frustreert de bezoeker van je website en verkleint de kans verder dat je ooit een goed rendement uit je campagnes of marketinginvestering gaat halen. Bijkomend nadeel: als je ooit professioneel aan de slag wilt, zal een grondige herstructurering vaak kostbaar zijn.

Dit geldt overigens niet alleen voor WordPress websites. Ik heb de afgelopen 10 jaar veel dure maatwerksites gezien met exact dezelfde problemen.

Op zich kun je uiteindelijk best een ‘site van de plank’ kopen. Let wel op dat je extra investeert in:

  1. goed UX design van je (nieuwe) website. Een UX designer geeft vanuit zijn expertise aan hoe een website, maar ook navigatiepatronen en klikpaden moeten lopen. Zorg dat je het UX design laat bewaken bij nodige wijzigingen aan je website.
  2. (conversie)copywriting. Ik sprak een ondernemer die alle teksten voor zijn website voor €300 door een student had laten maken. Op een later moment hebben we dat helemaal over moeten laten doen omdat de kwaliteit zo slecht was.
  3. Beeldmateriaal, want ook dat kan een wereld van verschil maken. Wij mensen zijn beelddenkers. Wees er dus niet te zuinig mee. Gebruik bovendien eigen fotografie en video waar dat kan.
GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk gratis video training

7 misvattingen waardoor je nooit een goed ge-oliede marketing machine zult hebben.

 

Denkfout 2 – Wij vangen al e-mailadressen op onze website

Er zijn nog steeds heel veel websites waarop ik als bezoeker niet wordt verleid mijn e-mailadres achter te laten. Dat is zonde. Je laat als ondernemer een (gratis) kans liggen om de relatie met je prospects te verdiepen en deze om te zetten tot een klant.

Heb jij dat al wel voor elkaar? Dan denk je wellicht dat je goed zit. Toch zou ik je willen adviseren iets verder te kijken. Bijvoorbeeld naar de doorvertaling van je marketingstrategie en verleidingsprincipes op je website. Dit is een absolute basis waar vaak nog veel te halen is.

Zie je website als Messi of Ronaldo. Een gewetenloze spits en afmaker. Maar ook een totaal-voetballer die niet alleen maar kan scoren vanaf de 11 meter of vanuit een loepzuivere voorzet.

Nee, de kracht van Ronaldo en Messi is dat ze uit de meest onmogelijke hoeken en mogelijkheden scoringskansen kunnen creëren en doelpunten maken. Ze doen dat niet alleen voor zichzelf, maar ze nemen hun hele team op sleeptouw. Daarom zijn ze goud waard.

via GIPHY

Maar ook Messi kan – zonder goed teamwork en een goed uitgezette strategie – niet winnen. Zo is het ook met je website.

Een goed samenspel tussen je contentstrategie enerzijds en je (e-mail) marketing automation, sociale media kanalen en je (B2B) salesteam is essentieel. Dit noemen we een online marketing (funnel) strategie. Leest hier hoe je die ontwerpt, opzet en optimaliseert.

Werken vanuit een funnelstrategie zorgt dat je een steeds groter rendement kunt maken. Je kunt dit meten en steeds verder optimaliseren.

Niet werken vanuit een strategie zorgt dat je marketing altijd puur een kostenpost zal blijven. En kosten – dat weten we allemaal –  die zul je zo laag mogelijk willen houden. Je staat dan ook niet te springen om er verder in te investeren. Daarmee kom je dus niet verder. Of je speelt in ieder geval niet – zoals Ronaldo en Messi – op Champions League niveau.

Denkfout 3 – Ik vertrouw op de jongens en meisjes van de marketing

Online marketing is een relatief nieuw vakgebied. En het ontwikkelt zich ook razendsnel. Geen wonder dat de meeste bedrijven en ook marketingbureau’s daarom jonge mensen achter de knoppen zetten.

Zij zijn handig met tools en hebben daarom controle over de toegang tot de website, de marketing automation, de Facebook en de Google advertising accounts. Zij laten je ook regelmatig allerlei (conversie)cijfers zien, dus het zal wel goed zitten. Denk je……

Toch loont het de moeite om van tijd tot tijd de boel eens goed door te lichten of op scherp te (laten) zetten door een externe expert.

Een indrukwekkend dashboard geeft al snel het gevoel dat alles onder controle is.

Een variant hierop is “Onze office manager kan dit ook wel”. Want ook dat komt vaak voor. Een office manager of iemand met een marketing communicatie achtergrond houdt ook vaak de website, de Facebook en LinkedIn bij en stuurt de nieuwsbrief uit. Dat ‘bijhouden’ is vaak een prima basis.

Verwar het alleen niet met het uitdenken en implementeren van een datagedreven (funnel)strategie. Dat is vaak een complexer project wat je office manager er vaak niet zo maar even bij kan doen.

Het is daarom goed een knip te maken tussen :

  • Run: het runnen van de winkel. Denk aan het plaatsen van teksten en doen van aanpassingen. Kortom, de focus daarin ligt vaak op operationele marketingcommunicatie. En dat kunnen mensen er vaak prima bij hebben.
  • Change: het aanpassen van de (online) winkel. Denk hierbij aan het ontwerpen van een strategie en het opgeleverd krijgen van de diverse projecten die daarvoor nodig zijn. Een specifieke en vaak tijdelijk implementatieklus waarin je je beter kunt laten begeleiden.

Door het op deze manier te bekijken, plaats je jouw investering in het juiste perspectief. Zie het opzetten van een strategie, het implementeren van allerlei tooling of het flink aanpassen van je website als een diepte investering in een goede fundering van je marketing. Als je het goed doet, heb je er jaren plezier van. Als je het niet doet, heb je er nog jaren last van.

Je kunt er zelfs van in een neerwaarste spiraal raken.

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp