Search
Close this search box.

11 tips om het succes van je start-up te vergroten

Dit is waarom de droom van 90% van de (start-up)ondernemers nooit uitkomt. Zorg dat je dit weet en verhoog jouw kans op succes!

Inhoudsopgave

Start-ups niet succesvol

Een bedrijf beginnen en dat later voor veel geld verkopen. Het is helaas voor 90% van de (start-up)ondernemers een droom die helemaal nooit uitkomt. Slechts een deel van de start-ups groeit uit tot een serieus winstgevend bedrijf. En slechts een paar procent van de ondernemers is in staat om écht een goede exit te maken. Daarom zijn tips om het Succes van je start-up vergroten altijd handig!

Een veel groter deel bestaat na 3 of 5 jaar niet meer. Of leidt een zieltogend bestaan in de marge 😥 Hoe je dat kunt voorkomen? Neem de tips in dit artikel door en verklein de kans dat jouw doorgroei  spaak loopt.  Leer van de fouten van anderen en begrijp waarom start-ups soms falen zodat je zelf kunt slagen.

#1. Bouw géén product zonder marktvraag

Veel start-ups ontstaan vanuit de technologie. Ze bouwen een product of dienst, zonder te checken of daar in de markt ook behoefte aan is. Dat blijkt misschien wel de meest cruciale fout. 

42% van de start-ups faalt namelijk omdat ze uiteindelijk geen behoefte vervullen.

Ze starten met een product, technologie of innovatie (zoals zovelen op dit moment met Blockchain doen). Ze zijn zo overtuigd van hun eigen technologie dat ze voetstoots aannemen dat de klant er ook op zit te wachten. Er is geen (urgente) vraag of markt voor hun propositie.

Misvattingen van marketeers

  • Daardoor komen ze er te laat achter dat ze niet inspelen op een ‘pijn’ bij hun klanten. En de kans dat een klant wel bijdraait op het moment dat ze jouw product zien, wordt vaak te rooskleurig ingeschat.
  • Zeker in het bedrijfsleven en de business-to-business hebben beslissers iedere dag genoeg aan hun hoofd. Nieuwe ideeën, (software)producten of diensten moeten ‘instant waarde’ kunnen creëren of kosten kunnen besparen. 
  • Kunnen ze dat niet? Of niet snel genoeg? Dan hoef je doorgaans niet te verwachten dat klanten en-masse willen gaan testen om daar proefondervindelijk achter te komen. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd.

De clou zit ‘m dus in zo snel, zo simpel en zo veel mogelijk waarde te creëren. En liefst samen met je klanten.

Ga in een vroeg stadium samen met je klanten testen en experimenteren. Betrek hen bij de productontwikkeling. Ga met hen in gesprek. Stel vragen en geef ze de ruimte om kritisch te zijn. 

Daarmee haal je waardevolle feedback binnen. En je verkleint  de kans dat je start-up faalt. Of (strategisch) de verkeerde kant op gaat waardoor je er nooit goed aan zult kunnen verdienen. Het succes van je start-up vergroten hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.

Overigens is de focus op techniek in plaats van waarde voor de (eind)klant niet alleen voorbehouden aan start-ups. Bij zo’n beetje alle corporates waar ik gewerkt heb en projecten deed, was het soms nog wel een tandje erger. 

3 simpele principes die je deze kostbare fout helpen voorkomen

Toch zijn er eenvoudige principes om dit ‘navelstaren’ te voorkomen. Steve Blank, een bekende Silicon Valey ondernemer en schrijver van de boeken Four Steps to Epiphany en de Startup Owners Manual beschrijft een paar  principes om de die onterechte en op termijn zelfs bedreigende focus op je product te voorkomen.

Deze 3 principes zijn:

  • Zorg dat je een probleem van een klant oplost. Dat is het belangrijkste wat er is. Ga op zoek naar de grootste problemen, uitdagingen en frustraties van klanten en bouw daar een waardepropositie op.
  • Besteed geen maanden aan het opstellen van een plan. Geen enkel plan overleeft het eerste contact met de markt. Dus neem 5 minuten om je ideeën in een business model canvas te zetten en ga ze zo snel mogelijk testen.
  • Combineer product ontwikkeling met gebruikers onderzoek. Dat is de enige manier om je start-up te laten groeien. Omarm feedback en sta ervoor open. Ontdek daarmee hoe je je product moet doorontwikkelen. Ook als dat betekent dat je dingen moet doen die niet schaalbaar zijn.
Nu je product op orde is en toegevoegde waarde heeft voor je gebruikers, is het tijd om je potentiële klanten ook op de hoogte van je product te brengen. 

 #2. Wees je bewust van het fenomeen ‘markt-timing’

Wave, Surfer, Sport, Sea, Surf, Water Succes van je start-up vergroten

Naast marktvraag is markt-timing essentieel. Zelf zie ik dat altijd een beetje zoals bij het golfsurfen 🏄. Zo’n surfer moet – als hij de golf goed wil ‘riden’ – op het perfecte moment beginnen met peddelen. Begint hij te laat? Dan heeft hij onvoldoende snelheid om meegenomen te worden door de golf. Begint hij te vroeg? Dan is hij wellicht te vermoeid om op het juiste moment net die extra snelheid te maken en op zijn plank te springen.

Markt-timing is een lastig fenomeen. Net zoals bij het golfsurfen is de ene golf wel goed en de andere niet. Zo is het ook met ondernemen. Het laat zich moeilijk inschatten welke trends heel groot worden, of juist overwaaien zonder een échte impact te hebben.

Je doet er daarom verstandig aan om er op zin minst onderzoek naar te doen. Het succes van je start-up vergroten, doe je door bijvoorbeeld Google Trends in de gaten te houden. Maar er zijn ook gespecialiseerde bureaus en websites die onderzoek doen.

Daarnaast zou je – als je inmiddels klanten hebt –  een onderzoek kunnen doen waarin periodiek je klanten dezelfde vragen stelt over een bepaalde trend of ontwikkeling. Hiermee kun je trends en veranderingen tijdig opmerken.🧐

#3. Werk met ‘MVP’s en prototypes

Een Minimum Viable Product (MVP) is de eerste zeer minimale versie van een product of dienst. Dit leg je voor aan je klanten met bedoeling hier zo snel mogelijk feedback op te krijgen. Daarmee ga je vervolgens op de verdere doorontwikkeling sturen.

Het is hierbij dus heel belangrijk om de keuzes en de richting van de ontwikkeling écht van de klant af te laten hangen.

Wat echter vaak voorkomt is dat start-ups denken dat ze MVP werken, maar dat eigenlijk helemaal niet doen.

Op het gebied van productontwikkeling wordt vaak toch vooraf bedachte roadmap afgewerkt. Iets dat niet per saldo goed hoeft te vallen bij je klanten.

Wat ook nogal eens gebeurt, is dat er op andere gebieden niet ‘MVP’ gewerkt wordt.

Bijvoorbeeld ook op marketinggebied. Zo zijn startende ondernemers soms weken zoet met hun website of hun logo, terwijl je dat soort zaken echt voor zeer luttele bedragen in een week of soms zelfs een paar dagen geregeld kunt hebben.

En er wordt vaak al nagedacht over dure campagnes terwijl je met slimme en creatieve ideeën vaak eenvoudig en gratis PR kunt scoren op sociale media.

#4. Acteer pro-actief op cash-flow issues

Ben jij net als veel andere beginnende ondernemers je bedrijf vanuit een passie voor een product of een bepaalde techniek gestart? Dan heb je in alinea #1 en #3 wellicht al wel het nodige opgestoken. Je blijft naar de markt kijken terwijl je een product ontwikkelt en je werkt samen met je klanten minimale versies van je product uit tot een goede propositie.

Ik ga in deze alinea nog een stap verder en adviseer je ook – je nog niet 100% perfecte product – te gaan verkopen. Wat? 😯 Een product lanceren of verkopen voordat het af is? Ja! Met goede marketing, pricing en eventueel een betaaltermijn die hier rekening mee houdt is er veel meer mogelijk dan je denkt. Ook verwachtingsmanagement is wel een dingetje. Maar dat kost geen geld. Toch?

Door op deze manier snel de markt op te gaan,  stel je de broodnodige cashflow veilig. Stel je lancering te lang uit? Dan kan op een gegeven moment het geld op zijn 💸. Nog voordat je product naar de markt kan.

Ruwweg zijn er 4 manieren om dit soort keiharde cashflow issues te voorkomen.

  1. 👉Verzin altijd scenario’s om zo snel mogelijk naar de markt te gaan. Werk bijvoorbeeld met bèta versies en onvolledige producten waarvoor je al wel vast contracten sluit. Verzin een list om klanten bijvoorbeeld te laten intekenen of deels vooraf te laten betalen. Denk maar eens aan hoe Tesla zijn model 3 lanceerde 🏎️. Lang voordat de auto’s leverbaar waren, konden mensen ze al reserveren door hun creditcard te trekken.
  2. 👉Manage je kosten-kant tot het uiterste. Onderhandel altijd met leveranciers over betalingsvoorwaarden en zorg dat je alleen de hoognodige uitgaven doet. Vraag je van elke uitgave af of het een broodnodige kostenpost of investering is. Wat is de schade als je zo’n investering nog even uitstelt? En investeer pas meer als de cashflow stabiel is of de ontwikkeling ervan structureel positief is.
  3. 👉Optimaliseer je betaal- en facturatiecyclus. Veel ondernemers factureren aan het einde van de maand of pas als een product of dienst 100% compleet is. Dan duurt het ook langer voordat je je geldt hebt. Al helemaal als je een lange betaaltermijn stelt. Vaak kun je snel je cashflow verbeteren door facturatie en betaaltermijnen naar voren te trekken. Eerder of zelfs bij opdracht factureren is in sommige markten heel gangbaar. Denk maar aan je abonnement bij KPN.
  4. 👉Blijf scherp op cruciale cijfers en indicatoren. Denk aan zaken als loon-en verkoopkosten, geringe herhalingsaankopen, klanten die betalingen uitstellen en hoge churn-percentages. Hoe meer en vaker je dit soort signalen ziet, hoe zorgelijker je situatie is (of gaat zijn).
 

#5. Neem kritiek serieus en ga soepel om met feedback

Heb jij net als andere ondernemers moeite om je idee of prototype in een vroeg stadium te delen? Denk goed na of je dit op de lange termijn wel helpt……

Als je niet niet staat bent om goed met feedback van je klanten om te gaan, kan dat een enorme valkuil en misschien zelf fataal zijn voor je start-up.☠️

Omgaan met Feedback-Succes van je start-up vergroten Hoe je met feedback om kunt gaan[/caption]

Tuurlijk. Er is altijd een kleine kans dat iemand je idee steelt. Maar tegenwoordig is ‘succesvol zijn’ al lang niet meer afhankelijk van alleen een idee (en dat blijkt overigens ook wel uit dit artikel).

Succes van je start-up vergroten doe je met snelheid, executiekracht en het vermogen om jezelf en je idee aan te passen en te vormen naar wat de markt vraagt. En dat bereik je alleen maar door je ideeën en prototypen snel te testen in focusgroepen.

Zo kun je bijvoorbeeld al ‘lean en mean’ je ideeën testen door je verhaal op SlideShare te zetten en te delen op LinkedIn.

Je krijgt dan al de eerste reacties en enig gevoel hoe de markt reageert.

Daarnaast zou je je landingspage of een clickable demo kunnen maken. Ook dat doe je vaak in een dag.

Mocht je daar overigens hulp bij nodig hebben? Neem even contact op

#6. Doe kerncompetenties zelf, koop andere vaardigheden in

Om je bedrijf te laten groeien en naar een volgende fase te helpen zijn veel verschillende vaardigheden nodig.

Kerncompetenties die je minimaal nodig hebt om je bedrijf te laten groeien zijn:

  1. Productontwikkeling – Misschien wel de kern van je bedrijf. Vaak begin je je bedrijf op basis van je product-idee, dus grote kans dat je deze competentie zelf bezit. Blink jij uit op andere vlakken? Zorg dan dat je een partner vind die je verantwoordelijk kunt maken voor de (technische)productontwikkeling.
  2. Verkoop – Zonder klanten geen bedrijf. Zorg dus dat je iemand hebt die de volledige focus heeft op het binnenhalen van (nieuwe) klanten. Veel ondernemers maken de fout te denken dat een goed product met goede marketing zichzelf verkoopt. Nu is dat met steeds meer online diensten zeker het geval, maar zeker in de Business-to-Business heb je verkopers nodig die de deal closen. Schroom niet om iemand daarvoor verantwoordelijk te maken.
  3. Branding, (online) Marketing & Communicatie – “You never get a second chance to make a first impression”. Tegenwoordig moet ieder bedrijf op zijn minst vindbaar zijn in Google en op sociale netwerken. Daarnaast heb je een huisstijl, een website, copy en beeldmateriaal en tegenwoordig al snel video nodig. De indruk die jouw bedrijf maakt wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop deze marketinginstrumenten worden ingezet en de onderlinge samenhang ervan. Huur iemand in om structuur hiervan goed neer te zetten en laat uitwerking over aan relatief jonge en goedkope mensen.
Heb je deze competentie al in huis? Check dan jouw marketingstrategie voor deze 7 fouten.

 De reden waarom deze competenties noodzakelijk zijn en dus in je bedrijf aanwezig moeten zijn, is simpel. Je kunt dit soort zaken niet zo eenvoudig automatiseren of uitbesteden. Het zijn als het goed is de groei-hormonen van je bedrijf.

Daarnaast heb je vakgebieden die weliswaar noodzakelijk zijn, maar die vaak geen full-time rol vereisen en prima in te kopen zijn.

Competenties die je nodig hebt, maar beter (grotendeels) slim en goedkoop kunt uitbesteden zijn:

  1. 👉Finance – Vaak een kwestie van bij de basis één keer goed organiseren, automatiseren en uitbesteden of delegeren. Je boekhouding kun je grotendeels automatiseren en koppelen aan de rest van je bedrijf met eenvoudige tools en apps. Hetzelfde geldt voor (automatische) facturatie. Zorg dat je daarnaast een goede en moderne accountant hebt die voor een vast bedrag per maand al je verdere zorgen op het gebied van boekhouden en belasting-aangiftes uit handen neemt en je bent grotendeels klaar.
  2. 👉HR – Ook dit is tegenwoordig prima uit te besteden. Arbeidscontracten en salarisadministratie zijn prima uitbesteedbaar. De allround accountant uit het bovenstaande punt zal het graag voor je regelen voor een vaste bedrag per maand en je hebt er geen omkijken naar. Wil je meer HR op gebied van persoonlijke ontwikkeling en begeleiding? Ga dan op zoek naar een freelance HR adviseur en laat je daarin begeleiden.
  3. 👉Legal – Ondernemen is risico’s nemen. En afdekken. Dat doe je met contracten. Het arbeidscontract kwam hierboven al langs. Maar denk ook aan je algemene voorwaarden, disclaimers op je website. Daarnaast heb je misschien overeenkomsten die je wilt of zelfs moet laten checken in je eigen belang. Denk aan een huurovereenkomst van een kantoorpand, algemene voorwaarden van je klanten en samenwerkingsovereenkomsten met partners. Tarieven voor juristen zijn niet mis, maar gelukkig heb je hiervoor zijn tegenwoordig allerlei online services.

Met het bovenstaande heb je een richting. Uiteraard verschilt de verdere inrichting per bedrijf, fase en kernactiviteit. Realiseer je in ieder geval dat je geen tijd hebt dit soort zaken allemaal zelf uit te zoeken. Het zal je broodnodig focus op je product, je marketing en je verkoop vertroebelen. Blijf daar scherp op.

#7. Cultiveer je leiderschap

Elk bedrijf heeft goede leider nodig. Iemand met charisma en een staat van dienst. En iemand met een overtuigende visie voor het bedrijf en de toekomst.👑

Daarmee kan hij of zij enthousiasmeren,  inspireren, en zowel  toegewijde medewerkers, klanten en investeerders binnenhalen die vaak nodig zijn een bedrijf naar de volgende fase te brengen.

Naast het feit dat leiderschap terug moet komen in gedrevenheid en persoonlijkheid van de oprichter(s), moet het ook blijken uit de manier waarop het bedrijf wordt gerund en naar buiten toe wordt gepresenteerd.

Zo kan goed of slecht leiderschap ook blijken uit de implementatie van een goede overleg-of werkstructuur binnen een bedrijf.

quote-start-up

Of de manier waarop met moeilijke kwesties wordt omgegaan. Bij sterk leiderschap worden besluiten snel genomen en er wordt daar niet op teruggekeerd. Iedereen weet waar die aan toe is en kan verder.  Bij zwak leiderschap wordt er getwijfeld, afgewogen en gedraaid. Onzekerheid blijft, mensen dwalen af en verliezen focus

Daarnaast zegt de manier van communiceren met klanten, medewerkers en leveranciers vaak iets over leiderschap. Is deze duidelijk, helder en consistent? Dan zit het vaak wel goed.

#8. Bouw een goed team en werk nooit in  je eentje

Onderzoek onderschrijft ook dat je beter niet alleen kunt starten. Het kost solo-oprichters nemen gemiddeld 3,6x meer tijd om de opstartfase te ontgroeien dan een team. Nog beter is een goed uitgebalanceerd team.

Vanuit Sillicon Valey komt de opvatting dat je minimaal met een hipster (designer) hacker (engineer) en een hustler (marketeer) moet werken. Volgens hetzelfde onderzoek leidt dat tot 2,9x meer gebruikersgroei dan een ongebalanceerd team.

Met deze teamsamenstelling wordt niet alleen het bouwen van het perfecte product stukken makkelijker, maar ook het maken van lange dagen wordt een stuk dragelijker. Je kunt samen tegenslagen delen en hoogtepunten vieren.🥂

Paul Graham, een van de oprichters van Y-Combinator, durfkapitalist en een heel succesvolle ondernemer, zegt dat er drie essentiële dingen zijn om een goede start-up te creëren.

  • Goede mensen
  • Iets maken wat klanten écht willen
  • Zo min mogelijk geld uitgeven

Zonder deze drie dingen is de kans groter dat start-ups falen.

Je zou denken dat als je iets ontwikkelt wat klanten echt willen, de goede mensen vanzelf wel komen.

De realiteit is andersom. Met goede mensen is de kans dat je iets kunt maken wat klanten echt willen vele malen groter. Daarnaast ben je – ondanks het feit dat je met een team bent – vaak beter in staat elkaar scherp te houden op de kosten.

#9. Zorg voor dedication en échte toewijding

Niet alleen in Amerika geldt het credo “Nothing beats hard work”. Een bedrijf opbouwen is geen 9 tot 5 klus. Mensen die echtsuccesvol zijn, werken vaak 60 tot 90 uur per week. Daarnaast moet je tegenslagen kunnen incasseren en overwinnen. Doorgaan en nooit opgeven. Dat lukt alleen als je 100% toegewijd bent. 💯

Om dat te kunnen, is geloof in eigen kunnen – en de missie waaraan je werkt – cruciaal. En ga daarin niet te veel achteroverleunen als je al beschikt over bepaalde talenten of een goed team.

NothingBeatsHardWork

Naast toewijding is er het belang van focus. Je zou denken: “Je doet niets wat niet direct bijdraagt aan je productontwikkeling of sales”. In de praktijk is dat soms best lastig. Er komen niet alleen regelmatig kansen langs, maar ook tal van mensen die iets van je willen en in eerste instantie misschien best een aansprekend verhaal hebben.

Daarnaast heb je als oprichter vaak zelf een flink netwerk dat geïnteresseerd is in de verrichtingen rond je start-up. En je hebt ook nog een ego. Het is best leuk na een lange tijd eens af willen spreken om te kijken hoe het met jou en je bedrijf gaat.

Toch kan ik je uit ervaring adviseren spaarzaam om te gaan met je tijd. In zo’n opstartfase vliegt de tijd en je zult echter snelheid moeten maken ✈️. Dan heb je ieder uurtje gewoon hard nodig. Zonder echte commitment is de kans groter dat start-ups falen.

Wil je een succesvolle start-up bouwen? Focus dan op je klanten, je product en je team. Je hebt geen tijd om andere zaken erbij te doen.

#10. Verkijk je niet op het aantrekken van extra kapitaal

Zoals het vaak tegenvalt je eerste klanten aan te trekken, zal het ook tegenvallen een eerste investering binnen te halen. Ondernemers zijn achteraf altijd verrast door de tijd en het aantal afwijzingen dat nodig is voordat ze erin slagen kapitaal aan te trekken voor hun onderneming. Ze staan er niet bij stil dat dit een ‘vak apart’ is.

Doorgaans vereist het binnenhalen van een investering zo’n 6 tot 8 maanden. Maar het kan ook nog veel langer duren. Je bent daarin bijvoorbeeld druk met het verkennen van het type investeerder dat je zoekt, het pitchen van je propositie en het voeren van gesprekken en onderhandelingen. Al deze activiteiten zul je grondig moeten voorbereiden om er het maximale uit te halen. Dat kost veel tijd.⏰

Overigens zit voor het aantrekken van kapitaal nog een extra moeilijkheid.

Je zult misschien binnen je team de afweging van en mogelijke weerstand tegen het aantrekken van kapitaal moeten bespreken. Immers het aantrekken van geld betekent doorgaans twee dingen:

  1. Je verwatert – Doordat iemand – in ruil voor een kapitaalinjectie – een belang in jouw onderneming neemt, wordt jouw aandelenbelang kleiner. Bij een eventuele verkoop zal dus ook je opbrengst lager zijn. Als er een gezonde achtergrond voor een kapitaalinjectie is, zou dat geen punt moeten zijn. De investering zou het bedrijf verder moeten brengen en kans op een goede exit op termijn moeten doen toenemen.
  2. Je raakt zeggenschap over je onderneming kwijt – Een investeerder zal logischerwijs zeggenschap eisen over zijn investering. Dat betekent op zijn minst dat je verantwoording zult moeten afleggen over het gevoerde beleid en bepaalde keuzes. Sommige investeerders eisen veel zeggenschap, andere investeerders kiezen ervoor om ondernemers juist de vrijheid te geven en wat op afstand te blijven.

Zeker als je in een eerdere fase al een deel van je onderneming hebt verkocht aan een compagnon of (eerdere) investeerder, zullen de gesprekken met hen over een extra investering de nodige tijd vragen.

#11. Structureer je marketing en verkoop

Onder de punten #1, #3 en #6 kwam het belang van goede marketing en verkoop al even terug. Zeker als je een online business hebt, zijn marketing en verkoop sterk met elkaar verweven.

Toch zijn het twee verschillende disciplines.

  1. Marketing gaat met name over het verwerven van bekendheid, awareness en een voorkeur om met jou als bedrijf in zee te gaan. Daarvoor zijn er tegenwoordig tal van (online)marketingtactieken. Niet alleen om goed gevonden te worden, maar ook om bezoekers van je website en andere prospects te converteren naar (warme) leads en klanten. Een zorgvuldig opgezette marketingfunnel is hierin cruciaal.
  2. Sales gaat met name over het ‘closen’ van de klanten. De deal sluiten en zorgen dat er een goede overeenkomst aan ten grondslag ligt zodat je kunt leveren en factureren. Heb je geen 100% online product (zoals bijvoorbeeld Dropbox of Spotify), dan zullen er dus altijd verschillende vormen van klantcontact nodig zijn om je klant uiteindelijk te closen. Om zo veel mogelijk omzet binnen te halen moet je zoveel mogelijk (klanten of deals) closen. Daarvoor is het opzetten en managen van een goede salesfunnel cruciaal.

Voor zowel marketing als sales is het belangrijk om een goede structuur aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de mensen die zich met jouw bedrijf bezig houden op een doelgerichte en efficiënte manier meer omzet kunnen binnenhalen.

Auteur
EBook
10 Verkoop Versnellers
Ebook

Wacht...

Wil je ook:

Een salesgerichter marketingteam dat eerdere verkoopresultaten verpulvert?

Een goed geoliede marketingmachine, die maandelijks nieuwe klanten aanbrengt?

Het maximale uit je team halen zonder zelf eerst het wiel te moeten uitvinden?