10 sales en besparingskansen die trainers onbenut laten

kansen-trainers

Trainers en coaches zijn vaak bevlogen van hun vak. De verkoop van hun trainingen gaat vaak louter via het netwerk. 

En hoewel veel trainers en coaches vaak een prima website met veel waardevolle informatie hebben, wordt dit verkoopkracht hiervan vaak zwaar onderschat. 

Dat is zonde! Want hierdoor worden veel kansen gemist. Niet alleen op sales, maar ook op kostenbesparing in de back office! Ik neem de 10 kansen hieronder met je door.

1.Meer conversie van bezoek naar e-mailadres 

Op veel websites worden bezoekers nog niet echt verleid om een e-mailadres achter te laten. Veel trainingsbureaus presenteren hun waardevolle kennis vaak niet optimaal en missen daardoor kansen. Met marketing automation is het kinderspel om gratis content weg te geven in ruil voor een e-mailadres en dat vakkundig op te volgen. (zie ook punt 2)

2.Meer conversie e-mailadres naar klant – lead tot dealtijd versnellen

Als je eenmaal een e-mailadres hebt van een klant, ga je je klant langzaam maar zeker in de salesfunnel trekken. Dat doe je met nog meer gratis content, video’s of andere waardevolle en ‘onweerstaanbare weggevers’. Je gaat hiermee jouw gunfactor en emotionele bankrekening enorm opvoeren. Uiteindelijk zal de klant, zodra hij een training gaat boeken, emotioneel het gevoel hebben dat hij de training bij jou moet boeken. Je hebt hem immers al veel waardevolle kennis gegeven.

Bekijk de video training

Hierin leg ik je in 15min uit welke 7 dodelijke fouten maken dat jouw marketing nooit een verkoopmachine wordt.

GratisVideoChristiaanSnabel

3.Meer terugkerende bezoekers verleiden tot een training boeken 

Soms zitten er maanden of zelfs jaren tussen voordat een bezoeker van je website overgaat tot een bestelling. Een ‘buyer cycle’ noemen we dat. Als trainer wil je die ‘buyer-cycle’ het liefst verkorten. Dit kun je doen door de terugkerende bezoekers van je website een mail sturen kort na hun terugkerende bezoek. Je kunt ze daarmee bijvoorbeeld verleiden iets te downloaden of attenderen op een training waarvoor nog slechts een paar plekken vrij zijn.

4.Meer bestellingen helpen afmaken (en online kunnen betalen)

Je kent het vast wel: je bent bezig iets te bestellen en je raakt afgeleid. Er wordt iets aan je gevraagd door je vrouw, kinderen of een collega en je vergeet de bestelling af te ronden. Met marketing automation kun je zo’n klant herinneren aan zijn bestelling. Dit is laag hangend fruit als het gaat om het optimaliseren van je salesfunnel. Uiteraard kun je je funnels eenvoudig koppelen met online betaal en facturatie systemen

5.Bespaar tijd op bevestigingen, herinneringen en voorbereidingstips

via GIPHY

Als je iets gekocht hebt, vind je het fijn als je het direct krijgt. Bij een training of dienst is dat wat lastiger. Toch vinden klanten het over het algemeen fijn als ze direct een bevestiging krijgen. Dat kan met marketing automation. Daarnaast kun je ook reminders en voorbereidingsinstructies automatisch laten versturen.

6.Bespaar tijd op het automatische klanttevredenheidsonderzoek

Als trainer wil je graag weten hoe je klanten denken over je training. Wat vonden ze ervan? Hoe kan het beter? Een kleine survey of klanttevredenheidsonderzoek is dan een kleine moeite en geeft je tal van inzichten. Iets wat er anders misschien niet van komt, kun je met marketing automation automatisch laten genereren zonder dat je er omkijken naar hebt.

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk de video training

Hierin leg ik je in 15min uit welke 7 dodelijke fouten maken dat jouw marketing nooit een verkoopmachine wordt.

7.Haal aanbevelingen binnen

Nadat je klanten of deelnemers een klanttevredenheidsonderzoekje hebben ingevuld, kun je automatisch de klanten die jouw training beoordelen met een 8 of meer, een mail sturen waarin ze jouw trainingen en trainers aanbevelen aan anderen of collega’s. Dat zou je zelfs kunnen doen in ruil voor een kortingscode of andere incentive. Of je zou ze kunnen vragen jouw trainingen op een openbare vergelijkingssite goed te beoordelen zoals Springest. Of je kunt ze verwijzen naar je Trustpilot of Feedback Company account.

8.Verkoop meer via de ‘next’ sell en cross-sell methode

Veel klanten komen niet slechts eenmalig een training volgen. Na een basis (NLP practitioner) training komen ze vaak terug voor vervolg of persoonlijke coaching. Door de deelnemers op een juiste manier op te volgen, zul je sneller in de picture zijn om naar jouw trainers te gaan. Hieraan draagt ook het voordeel van kans 2 bij.

9.Promoot slimmer door te werken met kortingscodes

Je kent het vast wel. Je wilt een tijdelijke korting geven om een training op het laatste moment vol te maken. Of je geeft een vaste klant een speciaal tarief. Soms leiden dat soort (mondelinge) afspraken tot onduidelijkheid, extra werk of fouten in de back office of administratie. Je kunt dat soort dingen eenvoudig oplossen met kortingscodes. Hiermee heb je tevens een mooi promotie-instrument in handen om bijvoorbeeld loyalty campagnes te doen onder je vaste klanten: “Doe mee voor een speciaal tarief en gebruik daarom voor datum X kortingscode Y”.

10.Bespaar door een 360° klantbeeld (koppeling met CRM/administratie)

360 graden klantbeeld

Veel trainingsbureau’s hebben een (part-time) administratieve of financiële kracht die de facturatie en administratie doet. Verkoop je flink wat trainingen? Dan leidt dat tot veel extra operationele bezigheden en kosten. Een goed marketing automation pakket is eenvoudig te koppelen aan je CRM-, facturatie- en administratiesysteem. Het bijhouden of overtypen van Excellijstjes is hiermee verleden tijd. De organisatie van je back office kan hiermee een flinke stap voorwaarts maken. 

Conclusie

Dit waren 10 kansen die veel trainers en coaches met een eigen bedrijf en/of website onbenut laten. Dat is niet alleen jammer, maar ook een gemiste kans. 

Het is immers erg reëel (en misschien zelfs nog wel conservatief) om te veronderstellen dat je op jaarbasis zo’n 20 extra trainingen met een waarde van €950 per training verkoopt. Dat is zo’n €19.000……..

Wil je daarnaast meer tips ontvangen? Neem dan eens een kijkje op mijn resource pagina. Je vindt er onder andere een gratis marketingtraining, E-boeken en whitepapers!

Wil je hierover meer weten? Of een keer sparren over een marketingprobleem dat jij wilt oplossen? Neem gerust contact op. Nu nog even geen tijd? Maar toch je voordeel doen met mijn kennis? Laat hieronder je e-mail achter

(Je ontvangt maximaal 1x per maand een e-mail)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest