10 must-have marketing automation KPI’s

marketing automation KPI's

Ga je met je onderneming of marketingteam aan de slag met marketing automation? Dan is het slim om vooraf na te denken over je marketing automation KPI’s. Hoe ga je het succes van deze behoorlijke investering – want dat is het al met al – meten en terugverdienen?

Gelukkig is alles tegenwoordig meetbaar. Maar wat meet je en welke waarde ontleen je eraan? In deze blog lees je over 9 belangrijke marketing automation KPI’s en geven we je een aantal tips waar je op moet letten.

Marketing automation opzetten, wanneer succesvol?

Het opzetten van leadgeneratie heeft best een behoorlijke impact op een marketingorganisatie. Je kunt er – als je een klein team hebt – maanden over doen. In mijn advieswerk bij ondernemers zie ik dan ook maar al te vaak de neiging om een leadgeneratie proces of campagne direct af te willen rekenen op het aantal leads dat wordt opgeleverd. Dat is op zich logisch, want je bent op zoek naar resultaat.

Bijsturen doe je (niet alleen) op hoofdlijnen

Toch is het aantal leads dat de campagne oplevert, niet het enige resultaat. Én er komen – helaas – zeker aan het begin van een dergelijk traject geen bakken met leads binnen. Zoiets moet groeien.

Daarom is het slim om – naast het netto aantal leads – ook te kijken naar anderen KPI’s. Het gaat dan met name om knoppen waar je kunt draaien om de output van je campagne omhoog te krijgen.

Vergelijk het maar met afvallen. Daarbij kijk je – als je resultaat wilt – ook niet alleen naar de kilo’s op de weegschaal. Als je slim bent meet je ook wat je eet, hoeveel je beweegt en stuur je daarop bij indien nodig.

Stel dus naast de resultaten ook KPI’s voor andere indicatoren en subdoelen. Door naar deze KPI’s te kijken, krijg je een beter beeld van welke onderdelen van je marketing automation campagne goed werken, en welke onderdelen bijsturing vereisen.

Voordat je aan de slag gaat met marketing automation, is het belangrijk dat de basis van je marketing goed is. Bekijk deze gratis video training en check of je marketing op orde is.

Bekijk de video training

In deze praktische video ontdek je in 15 minuten hoe je een goed leadgeneratie systeem opzet.

Wat zijn marketing automation KPI’s?

Op welke KPI’s je gaat bijsturen, is afhankelijk van je bedrijfsmodel, je campagne en je doelen. We lopen hier een aantal algemene KPI’s met je door:

1. Aantal leads

Hoeveel leads levert jouw marketing automation concreet op? Op zich een voor de hand liggende KPI. Kijk alleen wel welke definitie je hanteert. Is iemand die informatie aanvraagt ook een lead? Of reken je ‘m pas als een lead zodra er een duidelijke kwalificatie aan is gegeven?🤔

2. Sales Omzet

Wat levert de jouw leadgeneratie proces nu concreet aan verkoop op? Ik vind dit in de praktijk soms een lastige KPI. Zeker in de business-to-business kan de besluitvorming wel even duren. Ook komt het vaak voor dat een lead die via marketing automation binnenkomt, een bestaande relatie van de accountmanager is. Beide gevallen maken het lastig de Sales omzet volledig toe te wijzen aan de inzet van marketing automation.

3. Cost per lead

Wat kost één nieuwe lead? 💰 Neem je hierin alle kosten mee? Zoals de kosten van marketing automation software, kosten van het marketingteam, tekstschrijver, blogger en grafisch vormgever? Of reken je alleen af op de advertentiekosten? Ik adviseer mijn klanten meestal om een deel van de investeringen die je doet om marketing automation op te zetten, niet mee te nemen in de Cost per Lead prijs. Deze kosten zijn immers vaak eenmalig en het geeft daarom op termijn een vertekend beeld als je dit meeneemt.

4. Customer (Lifetime) Value

De waarde van je nieuwe klant? Hoe lang verwacht je dat een klant bij je blijft en wat verwacht je dat hij in deze periode aan omzet bij je maakt of marge oplevert? Als je het mij vraagt is dit een van de belangrijkste getallen om scherp te hebben. Met dit getal houdt je grip op het totaal rendement op je investering in marketing automation.

5. Traffic en lead bijdrage per kanaal

Niet echt een KPI, maar wel een belangrijke meetvariabele om zicht op te houden. Hiermee krijg je namelijk inzicht in de relevantie en winstgevendheid van de verschillende kanalen voor je marketing automation. Met deze inzichten kun je bijvoorbeeld overwegen budget van relatief dure kanalen – zoals in sommige markten Google Adwords – te verschuiven naar anderen kanalen.

Overigens zul je waarschijnlijk zien dat zowel bezoekers als leads niet via één kanaal komen. Het is goed mogelijk dat ze binnenkomen via een Adwords advertentie, een tweede keer jouw website bezoeken via een Facebook advertentie en een laatste keer converteren via een organisch bezoek. Conversie-attributie noemen we deze data.

👉Zet daarom nooit zomaar kanalen uit en doe altijd een goede analyse voor je dergelijke besluiten neemt!

GratisVideoChristiaanSnabel

Bekijk de video training

Hierin leg ik je in 15min uit welke 7 dodelijke fouten maken dat jouw marketing nooit een verkoopmachine wordt.

7. Conversie op je landingspage

Aangezien het meeste verkeer dat je aantrekt, landt op een landingspage, is de leadconversie op die plek vaak maatgevend voor je succes.
Daarnaast kun je uit deze KPI aflezen hoe goed je landingspagina functioneert. Tussen de 5-10% conversie is in de meeste branches goed haalbaar al hangt een dergelijk getal af van vele variabelen.

Verder is een landingspage vaak dé plek om met verschillende marketingtools je optimaliseren. Bijvoorbeeld door het toepassen van heatmaps, surveys of A/B-testen.

8. Organic en Social Searches

In welke mate wordt er gezocht naar jouw bedrijf of dienst? Je kunt hierbij kijken naar zowel organisch zoekverkeer als verkeer uit sociale media kanalen.  Dit is vaak een basis voor het genereren van leads. Droogt de deze bron op? Dan kun je ook minder leads en uiteindelijk minder klanten verwachten. 😟

9. Percentage mobiel verkeer

Wat voor algemeen internetgebruik geldt, geldt ook voor leadgeneratie campagnes met marketing automation. Mobiel wordt steeds belangrijker onderdeel van de total buyer journey. Potentiële klanten doen nu eenmaal onderzoek naar jouw product of dienst en doen dat ook steeds vaker via hun mobiel. Je zult dus moeten blijven monitoren of en in welke mate dit bijdraagt aan het succes van jouw leadgeneratie proces.

5 tips en conclusies voor marketing automation KPI’s

  • De 9 KPIs die we hierboven bespraken, vormen een prima basis om je marketing automation en leadgeneratie proces (bij) te sturen en te beoordelen.
  • Een aantal van de – met name kosten/baten gerelateerde – KPIs vereist een discussie. Hoe ga je de investering in het opzetten van je leadgeneratie proces of marketing automation meewegen?
  • Richt een dashboard in. Daarmee monitor je de cijfers eenvoudig dagelijks. Bespreek ze daarnaast minimaal op weekbasis met elkaar. Vaak geeft een gesprek over cijfers nieuwe aanknopingspunten dan dat er alleen naar gekeken wordt.
  • Deze 9 KPI’s zijn slechts een basis. Zorg dat je periodiek, bijvoorbeeld 1x per kwartaal een slag dieper naar je data kijkt om daaruit nieuwe inzichten te halen.

Waar lig jij – qua marketing – van wakker? En hoe kan jouw marketing naar een hoger plan? Je komt er achter in deze 100% vrijblijvende sessie.

Een upgrade voor je marketing?

Elke maand een paar tips (die je niet op Google vind)

Help andere ondernemers en marketeers van deze kennis en tips profiteren door dit artikel te delen. 

Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp